• Doprava zadarmo nad 40 €

Granátové jablko patri medzi najzdravšie ovocie na Zemi pre jeho účinky. Obsahuje celý rad prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré nemajú konkurenciu v iných potravinách. Štúdie(viac detailov nižšie) ukázali, že môžu mať pre vaše telo niekoľko výhod, možno znížiť riziko rôznych chorôb.Ak chcete využiť množstvo zdravotných výhod, ktoré granátové jablká ponúkajú, buď ich jedzte priamo, alebo vypite šťavu z granátového jablka. Semená získavajú svoj žiarivý červený odtieň z polyfenolov. Tieto chemikálie sú silné antioxidanty

Granátové jablko a jeho liečivé účinky

Granátové jablko a jeho liečivé účinky

Granátové jablko a jeho liečivé účinky 1000 667 SuperGreens®

Granátové jablko patri medzi najzdravšie ovocie na Zemi pre jeho účinky. Obsahuje celý rad prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré nemajú konkurenciu v iných potravinách.

Štúdie(viac detailov nižšie) ukázali, že môžu mať pre vaše telo niekoľko výhod, možno znížiť riziko rôznych chorôb. Ovocie granátového jablka sa používa už tisíce rokov ako liek. Granátové jablko pre svoje účinky(Punica granatum L.) je užitočné ovocie, ktoré sa väčšinou konzumuje ako čerstvé ovocie a dá sa použiť aj ako rôzne spracované produkty. Polyfenolové zlúčeniny v granátovom jablku, najmä ellagitanín (hydrolyzovaný), antokyány, gallotanín a kyselina ellagová dokážu udržiavať ústnu hygienu, zdravú pokožku pred účinkami voľných radikálov spôsobených UV žiarením, má schopnosť syntetizovať cholesterol, ničí voľné radikály v cievnom systéme človeka a môže zabrániť rakovine prostaty. Testy in vitro a in vivo ukázali, že ovocie pôsobí ako antidiabetický liek a hypolipidemický, antikarcinogénny, antibakteriálny, protizápalový a antivírusový. Tento prehľad poskytuje prehľad o obsahu bioaktívnych zlúčenín, fyziologických a zdravotných funkciách tohto ovocia.

Výhody granátového jablka

Tu sú niektoré z potenciálnych výhod granátového jablka.

  1. Antioxidanty

Granátové jablká sa jedli počas celej histórie pre ich zdravotné prínosy. V súčasnosti je šťava z tohto ovocia obľúbenou súčasťou zdravej výživy.

Semená získavajú svoj žiarivý červený odtieň z polyfenolov. Tieto chemikálie sú silné antioxidanty. Granátové jablko obsahuje vyššie hladiny antioxidantov ako väčšina iných ovocných štiav. Má tiež trikrát viac antioxidantov ako červené víno a zelený čaj. Antioxidanty v šťave z granátového jablka môžu pomôcť odstrániť voľné radikály, chrániť bunky pred poškodením a znížiť zápal.

  1. Vitamín C

Pohár šťavy z jedného granátového jablka obsahuje viac ako 40 percent vašej dennej potreby vitamínu C. Vitamín C sa môže pri pasterizácii rozložiť, preto sa rozhodnite pre domácu alebo čerstvú šťavu z granátového jablka, aby ste získali čo najviac živín.

  1. Prevencia rakoviny

Záujem o šťavu sa zvýšil, keď vedci zistili, že môže pomôcť zastaviť rast buniek rakoviny prostaty. Napriek viacerým štúdiám o účinkoch šťavy na rakovinu prostaty sú výsledky stále predbežné.

Zatiaľ čo neexistujú dlhodobé štúdie s ľuďmi, ktoré by dokázali, že šťava z granátového jablka predchádza rakovine alebo znižuje riziko, jej pridanie do vašej stravy určite nemôže ublížiť. Štúdie doteraz dosiahli povzbudivé výsledky a teraz sa robia väčšie štúdie.

  1. Ochrana pred Alzheimerovou chorobou

Predpokladá sa, že antioxidanty v šťave a ich vysoká koncentrácia spomaľujú postup Alzheimerovej choroby a chránia pamäť.

  1. Účinky na trávenie

Tiež môže znížiť zápal v čreve a zlepšiť trávenie. Môže byť prospešné pre ľudí s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou a inými zápalovými ochoreniami čriev.

Hoci existujú protichodné názory a výskumy o tom, či šťava z granátového jablka pomáha alebo zhoršuje hnačku, väčšina lekárov odporúča vyhýbať sa jej, kým sa nebudete cítiť lepšie a vaše príznaky neustúpia.

  1. Protizápalové

Šťava z tohto plodu je silná protizápalová látka, pretože má vysokú koncentráciu antioxidantov. Môže pomôcť znížiť zápal v celom tele a zabrániť oxidačnému stresu a poškodeniu.

  1. Artritída

Flavonoly v šťave z granátového jablka môžu pomôcť blokovať zápal, ktorý prispieva k osteoartritíde a poškodeniu chrupavky. Granátové jablko je v súčasnosti skúmané pre jeho potenciálne účinky na osteoporózu, reumatoidnú artritídu a iné typy artritídy a zápalu kĺbov.

  1. Ochorenie srdca

Toto ovocie je v kurze ako najzdravšie ovocie pre srdce. Zdá sa, že chráni srdce a tepny.

Malé štúdie ukázali, že zlepšuje prietok krvi a zabraňuje stuhnutiu a zhrubnutiu tepien. Môže tiež spomaliť rast plaku a hromadenie cholesterolu v tepnách. Ale tento plod môže negatívne reagovať s krvným tlakom a liekmi na cholesterol, ako sú statíny.

Uistite sa, že sa porozprávate so svojím lekárom skôr, ako si doprajete toto ovocie alebo užite doplnok s extraktom z granátového jablka.

  1. Krvný tlak

Denné pitie šťavy z granátového jablka môže tiež pomôcť znížiť systolický krvný tlak. Komplexný prehľad kontrolovaných štúdií uviedol, že pre zdravie srdca by bolo prospešné denne zahrnúť šťavu z granátového jablka.

  1. Antivírusové ovocie

Medzi vitamínom C a ďalšími živinami na posilnenie imunity, ako je vitamín E, môže šťava z granátového jablka predchádzať chorobám a bojovať proti infekcii. V laboratórnych testoch sa tiež ukázalo, že granátové jablká sú antibakteriálne a antivírusové. Skúma sa ich vplyv na bežné infekcie a vírusy.

  1. Bohaté na vitamíny

Okrem vitamínu C a vitamínu E je šťava z granátového jablka dobrým zdrojom kyseliny listovej, draslíka a vitamínu K.

Či už sa rozhodnete pridať granátové jablko do svojho každodenného jedálnička, alebo si ho z času na čas oddýchnete, skontrolujte etiketu, či ide o 100 percentne čistú šťavu z granátového jablka bez pridaného cukru. Alebo ho odšťavte čerstvý.

  1. Pamäť

Pitie 2dl šťavy z granátového jablka denne môže podľa nedávnej štúdie zlepšiť učenie a pamäť.

  1. Sexuálna výkonnosť a plodnosť

Koncentrácia antioxidantov v šťave z granátového jablka a schopnosť ovplyvňovať oxidačný stres z nej robia potenciálnu pomoc pri plodnosti. Ukázalo sa, že oxidačný stres spôsobuje dysfunkciu spermií a znižuje plodnosť u žien.

Ukázalo sa tiež, že šťava pomáha znižovať oxidačný stres v placente. Výskumníci však ešte nepoznajú presné výhody, ktoré to môže poskytnúť. Pitie šťavy z granátového jablka môže tiež zvýšiť hladinu testosterónu u mužov a žien, jedného z hlavných hormónov sexuálnej túžby.

  1. Vytrvalosť a športový výkon

Presuňte sa, nakrájajte šťavu z čerešní a repy. Šťava z granátového jablka môže byť novým posilňovačom športového výkonu. Toto ovocie môže pomôcť znížiť bolestivosť a zlepšiť regeneráciu sily. Znižuje tiež oxidačné poškodenie spôsobené cvičením.

  1. Cukrovka

Toto ovocie sa pre svoje účinky tradične používalo ako liek na cukrovku na Blízkom východe a v Indii. Zatiaľ čo o účinkoch granátového jablka na cukrovku stále nie je veľa známe, môže pomôcť znížiť inzulínovú rezistenciu a znížiť hladinu cukru v krvi.

Výhody použitia granátového jablka na pokožku

Antioxidanty, ako je vitamín C nachádzajúci sa v granátových jablkách, pôsobia tak, že znižujú poškodenie buniek vo vašom tele. Medzi ďalšie významné zlúčeniny patria taníny, ellagitaníny a antokyány.

Zatiaľ čo tieto fungujú najlepšie prostredníctvom potravín, ktoré jete a pijete, lokálne aplikácie môžu poskytnúť určité výhody.

Granátové jablko a účinky proti starnutiu

Pri aplikácii na pokožku myší antioxidanty pomohli znížiť výskyt stareckých škvŕn a vrások, hoci im úplne nezabránili. V súčasnosti prebiehajú štúdie na ľuďoch.

Predpokladá sa, že takéto účinky sa dosahujú prostredníctvom zvýšenej regenerácie buniek, čo je schopnosť vašej pokožky zbaviť sa starých kožných buniek na povrchu, aby mohla omladiť nové.

Znížený zápal

Znížené poškodenie voľnými radikálmi sa môže premietnuť aj do zníženia zápalu v koži. Antioxidanty ako také môžu byť schopné znížiť príznaky určitých zápalových stavov kože, ako je akné a ekzém.

Antimikrobiálne výhody

Predpokladá sa, že obsahuje prírodné antimikrobiálne látky z vitamínu C, ktoré môžu pomôcť v boji proti baktériám a plesniam vo vašej pokožke. Takéto výhody môžu pomôcť pri liečbe baktérií P. acnes, ktoré môžu byť prekurzorom akné.

UV ochrana a granátové jablko

Podľa niektorých štúdií sa tiež predpokladá, že antioxidanty v granátovom jablku pomáhajú poskytovať prirodzenú ochranu pred ultrafialovým (UV) žiarením. Takáto ochrana však nestačí na vynechanie denného opaľovacieho krému.

Prirodzená exfoliácia

Pravidelná exfoliácia pomáha zbaviť sa odumretých kožných buniek, čo znižuje prejavy akné a starnutia pokožky. Predpokladá sa, že tieto výhody sú priamo spojené s použitím mierne rozdrvených semien ovocia z granátového jablka.

Záver

Granátové jablká sú jednou z najzdravších potravín na planéte, ktorá je plná živín a účinných rastlinných zlúčenín.

Majú široké výhody a môžu pomôcť znížiť riziko rôznych závažných ochorení, vrátane srdcových chorôb, rakoviny, artritídy a iných zápalových stavov.

A čo viac, môžu zvýšiť vašu pamäť a výkon pri cvičení.

Ak chcete využiť množstvo zdravotných výhod, ktoré granátové jablká ponúkajú, buď ich jedzte priamo, alebo vypite šťavu z granátového jablka.

Zdroje:

https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/new-research.html

https://www.nccih.nih.gov/health/pomegranate

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661816307848

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/946298/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5525583/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806496/

  • Extrakt z granátového jablka