• Doprava zadarmo nad 40 €

Ako doplnok stravy môže mať chlorella určité výhody. Ľudia by sa však mali vždy najskôr poradiť s lekárom, aby sa ubezpečili, že používanie doplnku je pre nich bezpečné.

Chlorella – je naozaj taká zdravá?

Chlorella – je naozaj taká zdravá?

Chlorella – je naozaj taká zdravá? 768 432 SuperGreens®

Chlorella, takzvaná superpotravina, si medzi svojimi priaznivcami vyslúžila povesť univerzálneho doplnku. Je to rýchlo rastúca riasa, ktorá môže mať celý rad zdravotných výhod.

Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa pôvodom z Taiwanu a Japonska. Je prirodzene bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu. Medzi jej hlásené výhody patrí zvýšenie počtu protilátok, podpora chudnutia a boj proti rakovine a iným chorobám.

Obsahuje celý rad živín, vrátane bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov vrátane antioxidantov. Má pevnú, tuhú bunkovú stenu, ktorá ju v prirodzenej forme sťažuje trávenie. Spracovaním sú jej živiny stráviteľné. Tento článok vám povie všetko, čo potrebujete vedieť o chlorelle, vrátane toho, čo to je, výskumu za jej zdravotnými tvrdeniam.

Čo je Chlorella?

Je to jednobunková, zelená sladkovodná riasa. Existuje viac ako 30 rôznych druhov, ale vo výskume sa najčastejšie používajú dva typy – Chlorella vulgaris a Chlorella pyrenoidosa.

Pretože chlorella má tvrdú bunkovú stenu, ktorú ľudia nedokážu stráviť, musíte ju užívať ako doplnok, aby ste mohli využívať jej výhody. Je dostupná vo forme kapsúl, tabliet, prášku a extraktu. Okrem toho, že sa používa ako doplnok výživy, využíva sa aj ako palivo pre bionaftu.

Zaujímavé je, že štúdie naznačujú, že môže mať mnoho zdravotných výhod.

Posilnenie imunitného systému

Chlorella môže pomôcť posilniť imunitný systém. Štúdia z roku 2012 skúmala, ako chlorella ovplyvňuje imunitný systém ľudí.

Tridsať Kórejčanov, ktorí užívali 5 g chlorelly (tablety) počas 8 týždňov, prešlo rôznymi biologickými zmenami, ktoré naznačovali, že chlorella môže posilniť imunitný systém.

Ochrana pred demenciou

Štúdia na myšiach z roku 2009 zistila, že chlorella zohráva významnú úlohu pri prevencii mentálneho úpadku súvisiaceho s vekom. Mohlo by to byť spôsobené antioxidačnými účinkami chlorelly na mozog.

Nie je však jasné, či bude mať rovnaký účinok aj na ľudí.

Počas tehotenstva

Chlorella obsahuje železo, folát a vitamín B-12. Niektorí vedci navrhli, že môže znížiť vysoký krvný tlak počas tehotenstva.

Tridsaťdva japonských žien, ktoré od 12. do 18. týždňa tehotenstva užívali denne 6 g doplnkov chlorelly, malo nižšie hladiny anémie a menej príznakov hypertenzie vyvolanej tehotenstvom ako tie, ktoré užívali placebo. Ľudia by sa pred užívaním akýchkoľvek doplnkov počas tehotenstva mali vždy poradiť s lekárom. Niektoré produkty môžu predstavovať riziko pre tehotnú ženu a nenarodené dieťa.

Na zvýšenie vytrvalosti

V štúdii z roku 2014 vedci skúmali, ako užívanie 15 tabliet chlorelly dvakrát denne počas 4 týždňov ovplyvnilo maximálny príjem kyslíka u ľudí. Desať mladých ľudí užívalo buď chlorellu, alebo placebo.

Tí, ktorí užívali chlorellu, zaznamenali zvýšený maximálny príjem kyslíka, čo naznačuje, že môže pomôcť zvýšiť kapacitu aeróbnej vytrvalosti. Toto bol malý výskum a mal rôzne obmedzenia. Môže to však znamenať, že chlorella by raz mohla hrať rolu ako doplnok pre športovcov.

Viaže sa na ťažké kovy, napomáha detoxikácii

Táto zaujímavá riasa sa dostala do povedomia pre svoju schopnosť pomáhať telu pri „detoxikácii“. Štúdie na zvieratách v skutočnosti naznačujú, že je účinná pri odstraňovaní ťažkých kovov a iných škodlivých zlúčenín z tela.

Ťažké kovy zahŕňajú niektoré prvky, ktoré sú nevyhnutné v malých množstvách, ako je železo a meď, ale tieto a ďalšie ťažké kovy ako kadmium a olovo môžu byť toxické vo väčších množstvách.

Aj keď je pre ľudí zriedkavé, že majú vo svojom systéme nebezpečné hladiny ťažkých kovov, ľudia môžu byť vystavení ťažkým kovom prostredníctvom znečistenia alebo určitých zamestnaní, ako je ťažba. U zvierat sa zistilo, že riasy, vrátane chlorelly, oslabujú toxicitu ťažkých kovov v pečeni, mozgu a obličkách.

Okrem toho sa ukázalo, že chlorella pomáha znižovať množstvo iných škodlivých chemikálií, ktoré sa niekedy nachádzajú v potravinách. Jedným z nich je dioxín, hormonálny disruptor, ktorý môže kontaminovať mäso, ktoré kupujeme v potravinách. Na základe týchto dôkazov sa zdá, že by mohla pomôcť zlepšiť prirodzenú schopnosť vášho tela odstraňovať toxíny.

Môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu

Niekoľko štúdií naznačilo, že doplnky chlorelly môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Konkrétne, niekoľko štúdií ukázalo, že užívanie 5–10 gramov chlorelly denne znížilo celkový a LDL cholesterol a triglyceridy u ľudí s vysokým krvným tlakom a/alebo mierne zvýšeným cholesterolom. Obsah chlorelly v nasledujúcich látkach môže pomôcť zlepšiť hladinu lipidov v krvi:

  • Niacín: Vitamín B, o ktorom je známe, že znižuje hladinu cholesterolu
  • Vláknina: látka znižujúca hladinu cholesterolu
  • Karotenoidy: Ukázalo sa, že prirodzene znižujú hladinu cholesterolu
  • Antioxidanty: Pomáhajú predchádzať oxidácii LDL cholesterolu, o ktorom je známe, že prispieva k srdcovým chorobám

Pôsobí ako antioxidant

Obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré sa považujú za antioxidanty, vrátane chlorofylu, vitamínu C, betakaroténu, lykopénu a luteínu.

Tieto antioxidanty môžu pomôcť v boji proti mnohým chronickým ochoreniam. Zdá sa, že niektoré z týchto antioxidantov znižujú produkciu konečných produktov pokročilej glykácie, ktoré spôsobujú mnohé komplikácie cukrovky.

V štúdiách na zvieratách a laboratórnych štúdiách chlorella zasahovala do spôsobu starnutia génov.

Štúdia na ľuďoch tiež ukázala, že doplnky chlorelly zvýšili hladiny antioxidantov u chronických fajčiarov cigariet, čo je populácia s vyšším rizikom oxidačného poškodenia. Hoci je väčšina tohto výskumu sľubná, je stále predbežná.

Môže pomôcť pri liečbe respiračných chorôb

Riadenie respiračných chorôb, ako je astma a chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), často vyžaduje kontrolu zápalu. Má niektoré zložky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal, vrátane mnohých antioxidantov.

Jedna štúdia zistila, že doplnky chlorelly zlepšili antioxidačný stav u pacientov s CHOCHP, ale to sa nepremietlo do žiadneho zlepšenia dýchacej schopnosti.

Na určenie jej skutočného účinku na dýchacie ťažkosti sú potrebné ďalšie štúdie, ale táto riasa môže pomôcť pri zápaloch.

Na chudnutie

Užívanie chlorelly vám môže pomôcť zhodiť kilá, pretože sa zdá, že má vplyv na to, ako sa tukové bunky správajú v tele.

Chlorella pomohla zmenšiť tukové bunky a zablokovať produkciu nových, v jednej kórejskej štúdii.

V inej kórejskej štúdii sa zistilo, že znižuje hladiny lipidov (tukov) v krvnom sére.

Vo všetkých týchto oblastiach je potrebný ďalší výskum. Keďže má však nízky obsah kalórií, je bohatá na živiny vrátane železa (nevyhnutného pre tvorbu zdravých červených krviniek) a má vysoký obsah bielkovín, je potenciálne skvelým doplnkom každej zdravej vyváženej stravy.

Ďalšie potenciálne výhody

Bolo navrhnutých mnoho ďalších možných výhod, ale existuje len malý výskum na podporu týchto tvrdení.

Tu sú niektoré z hlavných zdravotných tvrdení:

Podporuje zdravie očí: Obsahuje luteín a zeaxantín, dva karotenoidy, ktoré chránia oko a znižujú riziko makulárnej degenerácie.

Podporuje zdravie pečene: Doplnky chlorelly preukázateľne zlepšujú markery zdravia pečene u ľudí s ochorením pečene. Nie je však jasné, či je to prínos pre zdravých ľudí.

Zlepšené trávenie: Mnohé zdroje tvrdia, že táto superpotravina uľahčuje trávenie a znižuje nadúvanie. Žiadne štúdie však tieto navrhované prínosy nehodnotili.

Zmierňuje PMS: Neoficiálne dôkazy hovoria, že chlorella môže zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS). Mohlo by to byť komplikované, ale chlorella obsahuje vápnik a vitamíny B, pričom u oboch bolo preukázané, že znižujú PMS.

Možné obavy a riziká

Chlorella je považovaná za „všeobecne uznanú ako bezpečnú“.

Pri zvažovaní doplnkov chlorelly je však potrebné mať na pamäti niekoľko vecí:

Možné vedľajšie účinky: Niektorí ľudia pociťovali nevoľnosť a nepohodlie v bruchu.

Nedostatok regulácie: Niektoré krajiny, vrátane USA, neregulujú doplnky a nemôžete si byť istí, že dostanete to, čo hovorí štítok.

Nekonzistentné produkty: Výživový obsah doplnkov chlorelly sa môže líšiť v závislosti od druhu rias, podmienok pestovania a spracovania.

Účinky na imunitu: Keďže ovplyvňuje imunitný systém, nemusí byť vhodná pre ľudí s imunodeficienciou alebo užívajúcich lieky na imunitný systém.

Okrem toho je dôležité mať na pamäti, že doplnky stravy môžu interagovať s niektorými liekmi.

Zatiaľ, čo je všeobecne uznávaná ako bezpečná a bolo hlásených málo vedľajších účinkov, nemusí byť vhodná pre každého.

Chlorella a spirulina – ktorá je lepšia?

Chlorella a spirulina sú formy rias, ktoré sú vysoko výživné a bezpečné pre väčšinu ľudí.

Sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami, vrátane znížených rizikových faktorov srdcových chorôb a zlepšenej hladiny cukru v krvi. Obe formy rias obsahujú vysoké množstvo živín. Má však vyšší obsah omega-3 mastných kyselín, vitamínu A, riboflavínu, železa, horčíka a zinku.

Hoci spirulina môže mať o niečo vyšší obsah bielkovín, niektoré štúdie naznačujú, že obsah bielkovín v chlorelle je porovnateľný. Aj keď má chlorella o niečo vyšší obsah niektorých živín, nemôžete pokaziť ani s jednou.

Zhrnutie

Priaznivci chlorelly tvrdia, že ide o vysoko výživný doplnok stravy, ktorý dokáže nahradiť niektoré nutričné ​​nedostatky, ktoré bežne zažívajú vegetariáni a vegáni.

Niektoré skoré vedecké dôkazy podporujú jej použitie pri posilňovaní zdravia a pohody, ale na potvrdenie týchto tvrdení je potrebný ďalší výskum. Ako doplnok stravy by mohla mať táto riasaurčité výhody. Ľudia by sa však mali vždy najskôr poradiť s lekárom, aby sa ubezpečili, že používanie doplnku je pre nich bezpečné.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394009011367?via%3Dihub

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297350/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17472477/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24920270/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20606778/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865357/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23008817/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562505/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20016720/

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-57