• Doprava zadarmo nad 40 €

Suchá pleť je bežným zdravotným problémom. Stáva sa to vtedy, keď pokožka nedostáva vlhkosť alebo oleje, ktoré potrebuje. Faktory prostredia, ako je chladné počasie alebo suchý vzduch, môžu spôsobiť suchú pokožku. Môže to byť spôsobené aj zdravotnými problémami vrátane ekzému, dehydratácie a cukrovky. Ľudia môžu vyriešiť väčšinu prípadov suchej pokožky jednoduchými krokmi, ako je použitie hydratačného krému. Niekedy však ľudia môžu potrebovať lieky na predpis. Mnohé vitamíny a doplnky by tiež mohli pomôcť.

Suchá pleť – Aké sú vitamíny a minerály?

Suchá pleť – Aké sú vitamíny a minerály?

Suchá pleť – Aké sú vitamíny a minerály? 1000 667 SuperGreens®

Suchá pleť nastáva vtedy, keď pokožka nezadržiava dostatočnú vlhkosť. Môže k tomu dôjsť v dôsledku častého kúpania, používania drsných mydiel, starnutia alebo určitých zdravotných problémov. A pre tých, ktorí sú v chladnejšom podnebí, môže pochádzať zo studeného, ​​suchého zimného vzduchu.

Počas zimných mesiacov na severnej pologuli môžete trpieť červenou, drsnou, surovou a svrbivou pokožkou. Studený zimný vzduch totiž znamená nízku vlhkosť v exteriéri aj interiéri. Obsah vody v epiderme (najvrchnejšia vrstva pokožky) má tendenciu odrážať úroveň vlhkosti okolo nej. Našťastie existuje veľa jednoduchých a lacných trikov, ktoré môžete urobiť, aby ste uľavili zimnej suchej pokožke.

Rizikové faktory pre suchú pokožku

Môže postihnúť každého. Ale niektoré rizikové faktory zvyšujú vaše šance na rozvoj suchej pokožky, vrátane:

  • Vek. U starších ľudí je väčšia pravdepodobnosť vzniku suchej pokožky. Ako starnete, vaše póry prirodzene produkujú menej mazu, čím sa zvyšuje riziko suchej pokožky.
  • Dedičnosť. S väčšou pravdepodobnosťou sa u vás vyskytne ekzém alebo alergická kontaktná dermatitída, ak ste mali tieto stavy alebo iné alergické ochorenia vo vašej rodine.
  • Sezóna. Suchá pokožka je bežnejšia počas jesenných a zimných mesiacov, kedy je vlhkosť relatívne nízka. V lete pomáha vyššia úroveň vlhkosti zabrániť vysušovaniu pokožky.
  • Kúpacie návyky. Časté kúpanie alebo umývanie veľmi horúcou vodou zvyšuje riziko suchej pokožky.

Aby pokožka zostala zdravá a vykonávala svoju prácu, potrebuje vodu a prirodzene sa vyskytujúce oleje, aby bola jemná a pružná. Bez vlhkosti a olejov môže pokožka vyschnúť.

Pokožka je prvou obrannou líniou tela. Zabraňuje škodlivým mikroorganizmom, ako sú vírusy a baktérie, dostať sa do tela. Tiež chráni ľudí pred prostredím.

Príznaky sú od miernych až po ťažké. Môžu zahŕňať:
  • škvrny svrbiacej alebo šupinatej kože
  • šupinatá pokožka s drsnou textúrou
  • praskliny v koži
  • koža, ktorá štípe alebo páli
  • uvoľnená, vráskavá koža
  • olupovanie kože

Mierne prípady suchej pokožky sú veľmi časté. Zvyčajne nie sú dôvodom na obavy. Niekedy môžu vážnejšie prípady suchej pokožky vyžadovať lekárske ošetrenie.

Niektorí ľudia sú viac ohrození suchou pokožkou:

  • ľudia nad 40 rokov — ako ľudia starnú, ich pokožka produkuje menej mazu
  • ľudia s hnedou, čiernou alebo svetlou pokožkou
  • ľudia s prácou, ktorá znamená, že ich ruky sú často vo vode, ako sú zdravotné sestry a kaderníci
  • ľudia žijúci v chladnom podnebí
  • ľudia, ktorí fajčia

Čo môžete urobiť so suchou pokožkou?

Tu je niekoľko spôsobov boja proti suchej pokožke:

  • V zime používajte zvlhčovač vzduchu. Nastavte ju na približne 60 %, čo je úroveň, ktorá by mala postačovať na doplnenie vrchnej vrstvy pokožky.
  • Obmedzte sa na jeden 5- až 10-minútový kúpeľ alebo sprchu denne. Ak sa budete viac kúpať, môžete odstrániť veľkú časť mastnej vrstvy pokožky a spôsobiť jej stratu vlhkosti. Používajte radšej vlažnú ako horúcu vodu, ktorá môže zmyť prírodné oleje.
  • Minimalizujte používanie mydiel; ak je to potrebné, vyberte si hydratačné prípravky, alebo zvážte čistiace prostriedky bez mydla. Vyhnite sa dezodoračným mydlám, parfumovaným mydlám a alkoholovým produktom, ktoré môžu odstrániť prírodné oleje.
  • Aby ste predišli poškodeniu pokožky, držte sa ďalej od špongií na kúpanie, čistiacich kief a utierok. Ak sa ich nechcete vzdať úplne, použite ich jemne.
  • Naneste hydratačný krém ihneď po kúpaní alebo umytí rúk. To pomáha uzavrieť priestory medzi bunkami pokožky a utesniť vlhkosť, kým je vaša pokožka stále vlhká.
  • Na zmiernenie pocitu mastnoty vazelíny a hustých krémov si votrite malé množstvo do dlaní a potom ním rozotrite postihnuté miesta, až kým nebudú vaše ruky ani postihnuté miesta mastné.
  • Nikdy, nikdy neškrabať. Väčšinu času môže hydratačný krém kontrolovať svrbenie. Na zmiernenie svrbivých miest môžete použiť aj studený obklad alebo obklad.
  • Používajte pracie prostriedky bez parfumácie a vyhýbajte sa aviváži.
  • Vyhnite sa noseniu vlny a iných látok, ktoré môžu dráždiť pokožku.

Suchá pleť – Liečba a doplnky

Mnoho prípadov suchej pokožky sa vyrieši pitím veľkého množstva vody a pravidelným používaním zvlhčovačov.

Medzi prísady, ktoré treba hľadať v krémoch, patria:

  • jojobový olej
  • glycerín
  • kyselina hyalurónová
  • kyselina mliečna
  • lanolín
  • minerálny olej
  • petrolatum
  • bambucké maslo

Keď základný zdravotný stav, ako je cukrovka alebo anorexia, spôsobuje suchú pokožku, lekári budú s osobou spolupracovať, aby dostali stav pod kontrolu.

Keď je tento stav vedľajším účinkom lieku, zvyčajne zmizne, keď osoba prestane užívať liek. Ľudia by však nemali prestať užívať lieky na predpis bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

Vitamín E

Vitamín E možno použiť ako doplnok aj ako lokálny liek na suchú pokožku. Keď sa užíva perorálne, silné antioxidačné vlastnosti vitamínu E môžu pomôcť chrániť pokožku pred ďalším poškodením. Navyše pôsobí protizápalovo na suché, svrbiace začervenanie, ktoré prichádza s dehydrovanou pokožkou. Pri lokálnom použití ako pleťový olej môže pomôcť zabrániť strate vody z pokožky a udržať ju hydratovanú.

Rybí olej

Jedným zo spôsobov, ako vám vaše telo povie, či máte nedostatok Omega-3, je suchá a svrbivá pokožka. Ľanové semienka a ryby sú jedny z najlepších spôsobov, ako získať omega-3 vo vašej strave, ale ak nie ste fanúšikom ani jedného z nich, vždy môžete vyskúšať doplnok s rybím olejom.

Luteín a Zeaxantín

Tieto dva karotenoidy sú silné antioxidanty, ktoré sa v tele neprodukujú, a preto sa musia pridávať do stravy. Jedna štúdia zistila, že dopĺňanie luteínu a zeaxantínu môže zvýšiť množstvo vlhkosti v pokožke, ktorá ju chráni pred vysúšaním. Najlepší spôsob, ako ich dostať do vašej stravy, je listová zelenina, takže sa uistite, že jete veľa kelu a špenátu.

Vitamín D

Vitamín D sa môže absorbovať cez pokožku, ale jeho správne množstvo môže tiež ovplyvniť vzhľad pokožky. Nízke hladiny vitamínu D3 sú konkrétne spojené s nižšími hladinami vlhkosti v pokožke. Okrem doplnkov výživy môžete vitamín D získať konzumáciou potravín obohatených o vitamín D.

KĽÚČOVÉ VLASTNOSTI: Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch a jeden z najdôležitejších vitamínov pre biologickú funkciu. Naša pokožka je dôležitým prírodným rezervoárom na jeho produkciu, ktorú UV svetlo spúšťa do syntézy. Vitamín pomáha chrániť pokožku, znižuje zápal a normalizuje tvorbu buniek.

Zinok

Niet divu, že mnohé pleťové vody a krémy, ktoré pomáhajú liečiť vyrážky a suchú, svrbivú pokožku, obsahujú zinok. Zinok vďaka svojim protizápalovým výhodám môže zabrániť suchosti a začervenaniu pokožky. Navyše podporuje enzýmy napomáhajúce imunitnému systému, ktoré môžu pomôcť.” predchádzať stavom, ako je ekzém, ktorý môže spôsobiť suchú pokožku.

Pupalkový olej

Pupalkový olej, naplnený mastnými kyselinami, ktoré vaše telo potrebuje, môže pomôcť podporiť zdravú, hydratovanú pokožku zvnútra von. Esenciálne mastné kyseliny zahŕňajú omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní dobrej pokožky.

Naše telá prirodzene neprodukujú esenciálne mastné kyseliny, a preto ich môžeme získať iba prostredníctvom našej stravy a doplnkov výživy. Úloha pupalkového oleja ako preventívneho prostriedku proti suchej pokožke môže byť kľúčom k udržaniu dobrého zdravia pokožky.

Probiotiká

Veľa suchých kožných ochorení má korene v zápale. Keďže zápal pochádza z imunitného systému a väčšina vášho imunitného systému žije vo vašom tráviacom trakte, je nevyhnutné zabezpečiť, aby ste podporovali zdravé trávenie. Niekoľko nedávnych štúdií preukázalo, že probiotiká sú kľúčom k dobrému zdraviu čriev. Zdá sa, Je prirodzené povedať, že čo je dobré pre vaše črevá, je dobré aj pre vašu pokožku.

Okrem užívania probiotických kapsúl môžete ťažiť z probiotických injekcií a konzumácie fermentovaných potravín, ako je napríklad jogurt.

Astaxanthin

Výskum preukázal schopnosť tohto antioxidantu podporovať zdravie pokožky a predchádzať známkam starnutia. Podporné štúdie tiež priamo ukázali úlohu astaxantínu pri potláčaní straty vody z pokožky. Astaxantín je to, čo dáva lososom a krevetám ich jasnú koralovú farbu a je extrahovaný z kultivovaných morských mikrorias. Astaxantín ako antioxidant znižuje prirodzený oxidačný stres na našej pokožke. čas a môže podporiť zadržiavanie vlhkosti na podporu celkového zdravia pokožky.

Kolagén

Kolagén je jedným z najdôležitejších štruktúrnych proteínov pokožky, takže je logické, že zavedenie väčšieho množstva prirodzene sa vyskytujúceho proteínu do nášho tela by našej pokožke prospelo. Jednoducho povedané, pôsobí ako stavebný kameň pre pokožku, vlasy, nechty a kĺby – ale ako starneme, začíname ho produkovať menej.

Hoci si ho vytvárajú naše telá, ďalšie formy kolagénu možno získať z rastlín a zvierat prostredníctvom kolagénových práškov a užívať ich raz alebo dvakrát denne.

Vitamín C

Vitamín C je producentom kolagénu, takže jeho pridanie do tela (a používanie opaľovacieho krému s UVA ochranou) môže pomôcť zabrániť ďalšiemu rozkladu kolagénu vo vašom tele. Je to tiež hviezda vo svete starostlivosti o pleť, často sa objavuje na zozname zložiek niektorých populárnych sér a krémov na dnešnom trhu.

Vitamín C pôsobí aj zvnútra ako antioxidant, ktorý môže pomôcť zabrániť tvorbe voľných radikálov spôsobených poškodením UV žiarením alebo každodenným znečistením.

Zhrnutie

Tento stav je bežným zdravotným problémom. Stáva sa to vtedy, keď pokožka nedostáva vlhkosť alebo oleje, ktoré potrebuje. Suchá koža môže byť červená, šupinatá, svrbivá alebo dokonca bolestivá.

Faktory prostredia, ako je chladné počasie alebo suchý vzduch, môžu spôsobiť veľmi suchú pleť. Môže to byť spôsobené aj zdravotnými problémami vrátane ekzému, dehydratácie a cukrovky. Ľudia môžu vyriešiť väčšinu prípadov suchej pokožky jednoduchými krokmi, ako je použitie hydratačného krému. Niekedy však ľudia môžu potrebovať lieky na predpis. Mnohé vitamíny a doplnky by tiež mohli pomôcť.

Ľudia by mali kontaktovať lekára, ak zistia, že ich citlivá pleť sa domácou liečbou nezlepšuje alebo im prekáža v bežnom živote.

Zdroje:

https://www.cidjournal.com/article/S0738-081X%2808%2900012-6/fulltext

https://www.byrdie.com/gut-skin-axis-4799925

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.22876

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/61/1/61_17-35/_article

  • astaxanthin

    Astaxanthin kapsule

  • Kolagén tablety s kyselinou hyalurónovou

  • Vitamín C+D3 – tekutý výživový doplnok