• Doprava zadarmo nad 40 €

Vitamíny na pleť a pokožku-Ak sú vitamíny stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje, aby fungovalo, potom je len logické, že používanie najlepších vitamínov pre Vašu pokožku môže mať zásadný vplyv na Váš vzhľad. Vitamíny na pleť. Pretože vitamíny sú nevyhnutné pre vaše zdravie a funkcie tela, nedostatok vitamínov môže mať nepriaznivé účinky na pokožku. Vitamíny na pleť

Vitamíny na pleť a pokožku

Vitamíny na pleť a pokožku

Vitamíny na pleť a pokožku 1024 683 SuperGreens®

Ak sú vitamíny stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje, aby fungovalo, potom je len logické, že používanie najlepších vitamínov pre Vašu pokožku môže mať zásadný vplyv na Váš vzhľad= vitamíny na pleť.

Ale vitamíny vždy neboli vitamínmi. Poďme na chvíľu späť: Až do 20. rokov 20. storočia nikto netušil, že niečo také existuje. Potom prišiel poľský biochemik Casimir Funk. Študoval beriberiho chorobu a uvedomil si, že všetci trpiaci trpeli nedostatkom takzvaného vitamínu B1 alebo tiamínu. Casmir si tento výraz vytvoril sám: Keď si uvedomil, že tieto živiny sú pre ľudskú funkciu nevyhnutné, vybral si názov „vital amines“ (základné amíny), ktorý pochádza z koreňa slova „vita“, čo v latinčine znamená „život“. Ale o viac ako sto rokov neskôr sa stále snažíme prísť na to, čo každý vitamín vlastne robí – a ktoré sú pre vás najlepšie – stále mame pocit akoby sme sa brodili sa miskou pismenkovej polievky.

Dôležitosť zdravia pokožky

Naša pokožka chráni naše vnútro pred potenciálnymi vonkajšími nebezpečenstvami vrátane všetkého od počasia (ahoj slnko!) A znečistenia až po ostré, horúce a studené predmety. Dáva teda iba zmysel, že sa o ňu staráme.

Jedným z spôsobov, ako môžeme podporiť najväčší orgán (pokožku) nášho tela, je zabezpečiť, aby sme konzumovali a aplikovali vitamíny, ktoré potrebuje, aby zostala zdravá(vitamíny na pleť).

Známky zlého zdravia pokožky

Ak je naša pokožka nezdravá, zvyčajne nám dá určité „varovné signály“, aby sme vedeli, že sa cíti zle. Naša pokožka nám v skutočnosti často dokáže povedať, či sa vo vnútri deje niečo, čo musíme riešiť.

Tu sú hlavné príznaky zlého zdravia pokožky:

  • Nerovnomerná textúra
  • Škvrnitosť
  • Tmavé kruhy
  • Nedostatok lesku
  • Tmavé škvrny / hyperpigmentácia
  • Suché, šupinaté škvrny
  • Popraskané / suché pery
  • Predčasné starnutie

11 najlepších vitamínov pre zdravú pokožku (ďalšie živiny a vitamíny)

1. Vitamín E

Vitamín E je dôležitý antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý sa v dermatológii používa viac ako 50 rokov. Prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, čo môže pomôcť chrániť pred účinkami predčasného starnutia a vrások, ako aj zlepšiť vzhľad škvŕn a nedokonalostí.

Vitamín E si vytvárajú rastliny a musí sa získavať prostredníctvom stravy. Medzi najbohatšie zdroje patria orechy, špenát, olivový olej, slnečnicový olej.

Nájdete ho tiež v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť na trhu, vrátane sér, hydratačných krémov a telových mliek. Je najobľúbenejší v starostlivosti o pleť proti starnutiu, ale väčšina jeho kožných výhod spočíva v konzumácii prostredníctvom Vašej stravy.

2. Vitamín B7 (biotín)

Biotín je súčasťou rodiny vitamínov B (Niektoré dôležité vitamíny na pleť)a plní v našich telách množstvo dôležitých funkcií, vrátane podpory zdravej pokožky, vlasov a slizníc. Medzi príznaky nedostatku biotínu patria kožné vyrážky, vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov, preto sa odporúča pre zdravú pokožku.

Nájdete ho v širokej škále potravín vrátane vajec, orechov a celozrnných jedál.

3. Vitamín B3 (niacín)

Vitamín B3 je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý musíme prijímať prostredníctvom stravy. Štúdie preukázali, že niacín by mohol potenciálne pomôcť zlepšiť vzhľad starnúcej pokožky tváre, konkrétne znížiť výskyt červenej škvrny a hyperpigmentovaných škvŕn.

Niacín hrá nielen úlohu v zdravej pokožke, ale tiež pomáha uvoľňovať energiu z potravín, ktoré konzumujeme. Nedostatok vitamínu B3 môže mať za následok suchú pokožku alebo vo veľmi vážnych prípadoch môže prerásť do pelagry – stavu, ktorý produkuje boľavú ‚surovú‘ pokožku podobnú úpalu.

Mäso, ryby, vajcia a mlieko sú dobrým zdrojom tejto základnej živiny.

4. Vitamín B2 (riboflavín)

Riboflavín, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravej pokožky, očí a nervového systému, sa nachádza v mliečnych výrobkoch, ako je mlieko a vajcia, spolu s obohatenými raňajkovými cereáliami a ryžou.

5. Vitamín C

Vitamín C, ktorý je obzvlášť užitočný pre pokožku, prispieva k normálnej tvorbe kolagénu, ktorý podporuje štruktúru pokožky.

Vitamín C sa nachádza vo vysokých hladinách v epidermis (vonkajšia vrstva kože), ako aj v dermis (vnútorná vrstva kože). Jeho vlastnosti proti rakovine (antioxidačné) a jeho úloha pri produkcii kolagénu pomáhajú udržiavať vašu pokožku zdravú. To je dôvod, prečo je vitamín C jednou z kľúčových zložiek, ktoré sa nachádzajú v mnohých výrobkoch proti starnutiu pokožky.

Užívanie vitamínu C perorálne môže zvýšiť účinnosť opaľovacích krémov nanášaných na pokožku na ochranu pred škodlivými UV lúčmi. Robí to znižovaním poškodenia buniek a napomáha procesu hojenia telesných rán. Vitamín C môže tiež pomôcť odraziť príznaky starnutia kvôli svojej životne dôležitej úlohe v prirodzenej syntéze kolagénu v tele. Pomáha hojiť poškodenú pokožku a v niektorých prípadoch zmierňuje výskyt vrások. Dostatočný príjem vitamínu C môže tiež pomôcť pri oprave a prevencii suchej pokožky.

Kvôli prevalencii vitamínu C vo voľnopredajných výrobkoch, doplnkoch výživy a potravinách, ktoré konzumujeme, je nedostatok tejto živiny zriedkavý. Odporúčanie je 1 000 mg denne. Ak zistíte, že vo svojej strave nemáte dostatok vitamínu C, môžete:

  • jedzte viac citrusových jedál, napríklad pomarančov
  • konzumujte ďalšie rastlinné zdroje vitamínu C, ako sú jahody, brokolica a špenát
  • piť pomarančový džús
  • užívajte doplnky podľa odporúčaní lekára
  • vyhľadajte ošetrenie pokožky proti starnutiu s vitamínom C na ošetrenie sucha, začervenania, vrások a stareckých škvŕn

Vitamín C je rozhodujúci pre syntézu kyseliny hyalurónovej. Kyselina hyalurónová bola ponúkaná pre urýchlenie času zotavenia a zmiernenie bolestivých kĺbov. Bez primeranej hladiny vitamínu C vaše telo nezíska plný úžitok z potravín obsahujúcich kyselinu hyalurónovú. Jedna štúdia Dôveryhodný zdroj naznačuje, že kyselina hyalurónová môže pomôcť zvýšiť produkciu kolagénu v ľudskom tele. Kyselina hyalurónová sa prirodzene nachádza v tele, ale s pribúdajúcim vekom klesá. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C  a aminokyseliny môže zvýšiť hladinu kyseliny hyalurónovej a kolagénu v tele, pretože obe sú dôležité pre pokožku. Potraviny ako pomaranče, červená paprika, kel, ružičkový kel, acerola, brokolica a jahody sú bohaté na vitamín C. Koncentrovanú kyselinu hyalurónovú si môžete kúpiť v drogérii.

6. Vitamín A

Súhrnný pojem pre skupinu živín rozpustných v tukoch, vitamín A používa naše telo na reprodukciu a rast buniek. To je obzvlášť dôležité pre našu pokožku, pretože má vysokú premenu buniek

Vitamín A je možné získať z potravín, ako sú mastné ryby, vajcia a pečeň. Ak nie ste fanúšikom vnútorností, zaraďte do svojej stravy radšej špenát, mrkvu a sladké zemiaky. Všetko sú to dobré zdroje betakaroténu, ktorý naše telo premieňa na vitamín A.

7. Vitamín D

Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov pre naše celkové zdravie a pomáha podporovať naše kosti, svaly, imunitný systém a pokožku.

Vitamín D je potom absorbovaný v pečeni a obličkách a transportovaný do celého tela, aby pomohol vytvárať zdravé bunky. Patrí sem pokožka, kde vitamín D hrá dôležitú úlohu v tóne pleti. Môže dokonca pomôcť pri liečbe psoriázy.

Kalcitriol je človekom vytvorená verzia druhu vitamínu D, ktorý si človek vytvára prirodzene. Kalcitriol je topický krém, ktorý je účinný pri liečbe ľudí s psoriázou. Štúdia z roku 2009 publikovaná v časopise Journal of Drugs and Dermatology zistila, že použitie kalcitriolu znížilo množstvo zápalu a podráždenia pokožky u ľudí so psoriázou a spôsobilo len málo nežiaducich vedľajších účinkov.

Ako môžete zvýšiť príjem vitamínu D:

  • 10 minút pobytu na slnku denne (najskôr sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte v anamnéze rakovinu kože)
  • jesť obohatené jedlá, ako sú raňajkové cereálie, pomarančový džús a jogurt
  • jesť potraviny, ktoré majú vitamín D prirodzene, napríklad losos, tuniak a treska

8. Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Vitamín B5 je ďalší zdravý vitamín B, ktorý potrebujeme, aby sme udržali maximum.

Je nevyhnutný pre udržanie dobrého zdravia a je známy svojou úlohou pri udržiavaní zdravej pokožky, prispievanie k normálnemu duševnému výkonu a znižovanie únavy a únavy. Nájdete ho v mnohých prírodných potravinách, ako sú vajcia, mäso, šošovica, brokolica, kapustové mliečne výrobky, orechy, fazuľa, kapusta a ďalšie.

9. Zinok

Okrem toho, že zinok pomáha udržiavať normálne vlasy a nechty, tiež pomáha udržiavať pokožku zdravú. Zvýšte príjem zinku konzumáciou mäsa, mäkkýšov, mliečnych výrobkov a pšeničných klíčkov.

10. Jód

Jód je nevyhnutný minerál, ktorý pomáha našej štítnej žľaze vytvárať hormóny štítnej žľazy, ktoré zase pomáhajú regulovať rast, podporujú zdravý metabolizmus a opravujú poškodené bunky.

Suchá, šupinatá pokožka môže pôsobiť na osoby s nedostatkom jódu. Jedna štúdia zistila, že až 77% ľudí s nízkou hladinou hormónov štítnej žľazy môže mať šupinatú a suchú pokožku

Predpokladá sa to preto, lebo hormóny štítnej žľazy pomáhajú regenerovať vaše kožné bunky. Ak sa vaša pokožka neregeneruje tak často, ako by mala, môže to mať za následok suchú, šupinatú pokožku.

Tento stopový prvok sa prirodzene nachádza v morskej vode, horninách a niektorých druhoch pôdy. Ak vás jedlo na tanieri pôdy neláka, choďte na jedlá bohaté na jód, ako sú ryby, mäkkýše a chalúh. Ak ste však vegáni alebo vegetariáni, môžete si vziať doplnok.

11. Vitamín F

Vitamín F sa vo svete starostlivosti o pokožku len začína presadzovať. Vždy sa však vedelo, že hrá dôležitú úlohu v našom zdraví vďaka svojej schopnosti znižovať niektoré druhy zápalov a zlepšovať zdravie srdca.

Aj keď jeho názov určite naznačuje opak, vitamín F nie je v skutočnosti vitamínom. To, že „F“ označuje mastné kyseliny. Vitamín F sa primárne nachádza v kyseline linolovej (omega 6 mastná kyselina) a kyseline linolenovej (omega 3). Spoločne pomáhajú regulovať a podporovať zdravú funkciu nášho tela vrátane úlohy v zdraví našej pokožky. Vitamín F aka mastné kyseliny pomáhajú pri normálnej funkcii pokožky a chránia zdravú kožnú bariéru a zároveň pôsobia ako účinné prostriedky na upokojenie pokožky.

Je tiež potrebné poznamenať: ľudia so sklonom k ​​akné majú tendenciu mať nízku hladinu kyseliny linolovej. Niektoré štúdie zistili, že aplikácia kyseliny linolovej na tváre ľudí s miernym akné pomohla zmierniť ich kazy.

Ako sa používa:

„Vitamín“ F – a všimnite si tam uvedené citáty – je obsiahnutý v mnohých rôznych hydratačných prostriedkoch, ako sú zvlhčovače a séra. Aj keď sa konkrétna aplikácia bude líšiť podľa produktu, vitamín F (je pravdepodobnejšie, že v zozname zložiek nájdete kyselinu linolovú a kyselinu linolenovú) môžete zvyčajne používať ráno aj večer ako súčasť svojej každodennej rutiny, pretože je dosť jemný.

Úloha kolagénu v tele

Kolagén je bielkovina, ktorá slúži ako jeden z hlavných stavebných prvkov pre vaše kosti, pokožku, vlasy, svaly, šľachy a väzy.

Kolagén je to, čo chráni našu pokožku pred ochabnutím a dodáva nám taký kyprý, mladistvý vzhľad. Vaše telo prirodzene vytvára kolagén, ale táto produkcia s vekom klesá.

Od 20tich rokov pomaly začíname strácať kolagén. U žien môžeme stratiť až 30% produkcie kolagénu počas prvých 5 rokov menopauzy. Pretože s pribúdajúcim vekom strácame kolagén, mnoho z nich používa doplnky kolagénu ako súčasť anti-agingového režimu krásy.

Vitamíny na pleť sú nevyhnutné pre zdravie pokožky

Pretože vitamíny sú nevyhnutné pre vaše zdravie a funkcie tela, nedostatok vitamínov môže mať nepriaznivé účinky na pokožku. Pretože vitamíny ako C a E zohrávajú tak dôležitú úlohu pri ochrane pokožky pred slnečným žiarením, nedostatok každého z týchto vitamínov môže zvýšiť riziko poškodenia kože vrátane rakoviny kože. Tieto výživové doplnky sú užitočné aj pre vlasy a nechty, proti vráskam a  pre iné sústavy tela. Starostlivosť o telo je dôležitá- cítime sa lepšie a plní energie. Tieto doplnky možno použiť topicalne ako kozmetika-krémy, séra a emulzie. Pozor tiež na bezpečné opaľovanie.

 

1.     https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

2.     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/

3.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

4.     https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/

5.     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

6.     www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/

7.     https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D#functio

8.     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19702033/

9.     https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962203007813

  • Hydrolyzovaný rybí kolagén 10000 mg bez cukru

  • Superum C

  • Hair Skin Nails vitamin

    Vitamín s kolagénom pre vlasy, pokožku a nechty