• Doprava zadarmo nad 40 €

Morský kolagén ponúka bezpečný doplnok pre väčšinu ľudí s malým počtom vedľajších účinkov. Niektorí hlásili mierne vedľajšie účinky, vrátane pocitu plnosti, pálenia záhy a pretrvávajúcej zlej chuti. Ľudia s potravinovou alergiou na ryby alebo vajcia by sa mali vyhýbať kolagénovým doplnkom vyrobeným z týchto zložiek. Morský kolagén pôsobí proti starnutiu, je šetrný k životnému prostrediu a udržateľný, pretože využíva časti rýb, ktoré sa bežne vyhodia.

Čo je morský kolagén a aké má výhody?

Čo je morský kolagén a aké má výhody?

Čo je morský kolagén a aké má výhody? 700 500 SuperGreens®

Čo je morský kolagén? A mali by ste to brať? Tu vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť o doplnkoch morského kolagénu – a navyše, prečo je táto zložka taká prospešná pre vaše zdravie. Kolagén je najhojnejšia bielkovina, ktorá sa nachádza v ľudskom tele. Má štruktúru podobnú vláknu a nachádza sa v spojivovom tkanive, šľachách, väzivách, kostiach a chrupavkách. Dôležité je, že kolagén zohráva úlohu aj pri spevňovaní vašej pokožky. Viete, ako keď ste mladí, vaša pokožka má mladistvý vzhľad? Vďačiť za to môžete kolagénu. Bohužiaľ, akonáhle dosiahneme vek 20 rokov, naša produkcia kolagénu začne klesať – a preto je užívanie kolagénového doplnku jednoduchým a pohodlným spôsobom, ako zahrnúť viac kolagénu do vašej stravy.

Na trhu sú dva typy kolagénu: hovädzí kolagén (získaný z koží a kopýt dobytka) a morský kolagén (získaný z kože rýb).

Čo je teda morský kolagén?

Veľká časť dnes predávaného morského kolagénu pochádza z rýb, ako je treska alebo snapper, konkrétne z kože a šupín týchto rýb. Kolagénový proteín sa odstráni a potom sa rozloží na menšie jednotky proteínu (alebo kolagénové peptidy) prostredníctvom procesu nazývaného hydrolýza (prečo ich budete tiež počuť označované ako hydrolyzovaný kolagén). Vďaka týmto menším častiam sa peptidy morského kolagénu rýchlo rozpúšťajú v horúcich alebo studených tekutinách, vďaka čomu sa ľahko pridávajú do rannej kávy, smoothie alebo ovsených vločiek. A áno, je to bez vône a chuti.

Ako pri všetkých zdrojoch kolagénu, telo jednoducho neabsorbuje morský kolagén celý a nedoručí ho priamo tam, kam potrebuje.* Rozkladá kolagén na jednotlivé aminokyseliny, ktoré telo následne absorbuje a využije. Hoci tento kolagén obsahuje 18 aminokyselín, vyznačuje sa vysokým obsahom glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Je dôležité poznamenať, že morský kolagén obsahuje iba osem z deviatich esenciálnych aminokyselín, takže sa nepovažuje za kompletný proteín.

TOP DESAŤ VÝHOD MORSKÉHO KOLAGÉNU

Vedeli ste, že s pribúdajúcim vekom sa schopnosť nášho tela produkovať nový kolagén znižuje a existujúci kolagén sa začína rozkladať? Strata kolagénu postihuje kožu, kĺby a kosti a môže tiež viesť k zvýšeným tráviacim problémom, oslabeniu imunitného systému a zvýšenému riziku chronických ochorení. Dobré správy! Veda dokázala, že suplementácia kolagénu môže chrániť a zvrátiť tieto účinky. Morský kolagén, ktorý je kolagénom typu 1, je vyrobený z kolagénových peptidov získaných z rýb a má najúčinnejšiu absorpciu zo všetkých typov kolagénu. Kolagén z rýb pôsobí proti starnutiu, je šetrný k životnému prostrediu a udržateľný, pretože využíva časti rýb, ktoré sa bežne vyhodia.

Tu je 10 najlepších výhod kolagénu:
  1. Buduje pevnosť kostí. Štúdie ukázali, že peptidy morského kolagénu pomáhajú vstrebávaniu vápnika a iných minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť kostí.
  2. Zlepšuje pleť, vlasy a nechty. Zvýšenie hladín kolagénu typu 1 môže pomôcť vašej pokožke vyzerať pevnejšie, zvýšiť hladkosť a pomôcť vašim kožným bunkám, aby sa normálne obnovovali a opravovali. Klinické štúdie ukázali, že u pacientov, ktorí si dopĺňajú morský kolagén, ubúda vrások a zlepšuje sa hydratácia a pevnosť pokožky. Predstavte si to ako zázračný prášok proti starnutiu! Hydratácia, integrita a elasticita pokožky sú ovplyvnené zdravými hladinami kolagénu. Zníženie produkcie kolagénu s pribúdajúcim vekom vedie k jemným líniám, vráskam a suchej pokožke. Štúdie ukazujú, že ženy užívajúce kolagénové doplnky mali zvýšenú elasticitu pokožky a zníženú suchosť pokožky ako tie, ktoré kolagén neužívali. Iný výskum zistil, že ženy, ktoré užívali kolagénový doplnok, zaznamenali výraznú redukciu vrások ako tie, ktoré kolagén neužívali. Prínos kolagénu pre pokožku je spôsobený jeho schopnosťou stimulovať rast fibroblastov, čím sa zvyšuje produkcia kolagénu v tele. Kolagén môže tiež stimulovať rast elastínu a fibrilínu, ďalších významných proteínov prítomných v koži.
  3. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Štúdia Alberta Diabetes Institute z roku 2016 zistila trvalo nízke hladiny cirkulujúceho glycínu u ľudí s cukrovkou 2. typu. Doplnenie morského kolagénu, ktorý obsahuje vysoké množstvo glycínu, teda môže pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité najmä pre diabetikov.
  4. Zvyšuje metabolizmus. Zvýšenie kolagénu môže pomôcť zlepšiť metabolizmus pridaním čistej svalovej hmoty do vášho rámu a pomocou pri premene základných živín.
  5. Zlepšuje hojenie rán a redukuje jazvy. Doplnenie morského kolagénu môže viesť k rýchlejšiemu a úplnejšiemu hojeniu rán. Ako hlavná zložka dermálnej matrice kože je kolagén nevyhnutný na to, aby sa pokožka regenerovala po akomkoľvek poranení alebo deformácii kože, ako sú jazvy, vyrážky a popáleniny.
  6. Znižuje zápaly a pomáha pri bolestiach kĺbov. Kolagén so svojou gélovou, hladkou štruktúrou, ktorá pokrýva a drží naše kosti pohromade, nám umožňuje kĺzať a pohybovať sa bez bolesti. Ukázalo sa, že pomáha vašim kĺbom ľahšie sa pohybovať, znižuje bolesť často spojenú so starnutím a dokonca znižuje riziko poškodenia kĺbov.
  7. Podporuje zdravie mozgu. Glycín tvorí približne 20 percent aminokyselín v kolagéne. Môže pomôcť zlepšiť spánok a má inhibičné funkcie, ktoré pôsobia proti nadmernej excitácii v mozgu. To umožňuje vašej mysli upokojiť sa a sústrediť sa.
  8. Zvyšuje produkciu hormónov štítnej žľazy. Kolagén môže pomôcť zvýšiť hladinu hormónov štítnej žľazy jednoduchým vyvážením ostatných bielkovín vo vašom tele. Kolagén pomáha zvyšovať schopnosť pečene premieňať hormón štítnej žľazy na aktívny hormón štítnej žľazy T3 znížením hladín kortizolu v krvi.
  9. Má antibakteriálne účinky. Nedávny výskum zistil, že peptidové fragmenty obsiahnuté v morskom kolagéne majú antibakteriálne vlastnosti. Konkrétne sa zistilo, že kolagéncín, peptid odvodený od kolagénu, inhibuje rast baktérií spôsobujúcich infekcie a choroby.
  10. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín na reguláciu hmotnosti. Najlepší kolagén je čistý zdroj bielkovín, ktorý neobsahuje žiadne sacharidy, cukor ani tuk. Denný príjem morského kolagénu môže pomôcť potlačiť chuť do jedla tým, že vás udrží dlhšie sýty, a tým pomôže podporiť chudnutie
Ako dlho trvá, kým morský kolagén začne účinkovať?

Je prirodzené, že chcete okamžite vidieť výhody akéhokoľvek doplnku alebo zmeny stravy, ale budete musieť nejaký čas počkať.  Ak chcete vyskúšať kolagén, riaďte sa dávkovaním podľa návodu na etikete. Tiež je vždy najlepšie porozprávať sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať akýkoľvek doplnok, aby ste sa uistili, že je bezpečný pre vaše individuálne zdravotné problémy. Hľadajte dôveryhodné značky, ktoré používajú ryby ulovené vo voľnej prírode a sú overené treťou stranou, čo zaisťuje, že to, čo užívate, neobsahuje kontaminanty a obsahuje uvedené zložky.

Záver

Morský kolagén, plný aminokyselín, stavebných kameňov bielkovín, je optimálnym doplnkom, ktorý môže prospieť mnohým rôznym telesným štruktúram a systémom.

So schopnosťou posilňovať črevnú výstelku, vlasy a nechty a zároveň pomáhať udržiavať kostnú a svalovú hmotu má kolagén rozsiahle zdravotné výhody. Môže pomôcť tepnám zachovať ich štruktúru a pokožku, aby si udržali mladistvý vzhľad.

Väzy a šľachy profitujú z kolagénu – najmä pri poranení. Keďže riziko osteoartritídy sa zvyšuje s vekom, produkcia kolagénu klesá, vďaka čomu je suplementácia morského kolagénu ideálna pre tých, ktorí trpia týmto bolestivým stavom.

Morský kolagén – výživový doplnok ponúka bezpečný produkt pre väčšinu ľudí s malým počtom vedľajších účinkov. Niektorí hlásili mierne vedľajšie účinky, vrátane pocitu plnosti, pálenia záhy a pretrvávajúcej zlej chuti. Ľudia s potravinovou alergiou na ryby alebo vajcia by sa mali vyhýbať kolagénovým doplnkom vyrobeným z týchto zložiek.

Zdroje:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26309795/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589194

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2048496/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12701815

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763223/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20549801

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28786550

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580