• Doprava zadarmo nad 40 €

Laktobacily ako výživový doplnok sú všeobecne bezpečné a dobre tolerované

Laktobacily ako priateľské baktérie

Laktobacily ako priateľské baktérie

Laktobacily ako priateľské baktérie 1024 512 SuperGreens®

Čo sú to probiotiká/laktobacily?

Pojem probiotiká je zastrešujúci pojem. Predstavuje mnoho rôznych kmeňov živých mikroorganizmov, zvyčajne baktérií, ktoré sa považujú za prospešné pre Vaše telo, pretože môžu pomôcť udržiavať dobrú rovnováhu baktérií v zažívacom trakte -črevnej mikroflóry. Probiotiká nájdete ako výživové doplnky a aj v potravinách, ako sú:

  • jogurt
  • iné mliečne výrobky
  • kyslá kapusta
  • kyslé uhorky

Niektoré z hlavných kmeňov probiotík, ktoré môžete vidieť, sú:

  • Lactobacillus
  • Bifidobaktérie
  • Saccharomyces boulardii

V tomto článku sa bližšie pozrieme na Lactobacillus- laktobacily

Lactobacillus je druh baktérie. Existuje veľa druhov laktobacilov. Jedná sa o „priateľské“ baktérie, ktoré bežne žijú v našom zažívacom, močovom a pohlavnom systéme bez toho, aby spôsobovali choroby. Lactobacillus je tiež v niektorých fermentovaných potravinách, ako je jogurt a v doplnkoch výživy. Lactobacillus sa najčastejšie používa na hnačky vrátane infekčných hnačiek a hnačiek u ľudí užívajúcich antibiotiká (hnačky spojené s antibiotikami). Niektorí ľudia tiež používali Laktobacily na všeobecné problémy s trávením, dlhodobú poruchu hrubého čreva, ktorá spôsobuje bolesti žalúdka (syndróm dráždivého čreva alebo IBS), nadmerný plač u dojčiat (kolika), dlhodobý opuch (zápal) v zažívacom trakte (zápalové ochorenie čriev alebo IBD), zápal hrubého čreva a mnoho ďalších stavov, ale neexistujú dobré vedecké dôkazy na podporu mnohých z týchto použití.

Ako to funguje ?

Mnoho baktérií a iných organizmov žije v našich telách normálne. „Priateľské“ baktérie, ako je napríklad laktobacil, nám môžu pomôcť rozložiť potravu, absorbovať živiny a bojovať proti „nepriateľským“ organizmom, ktoré by mohli spôsobiť choroby, ako je hnačka.

Lactobacillus gasseri

V posledných rokoch si probiotikum známe ako Lactobacillus gasseri získalo veľkú popularitu a pozornosť

Lactobacillus gasseri je kmeň rodu Lactobacillus, čeľade baktérií, ktoré sa prirodzene vyskytujú v zažívacom a močovom trakte. Predpokladá sa, že baktérie pomáhajú telu potláčaním škodlivých baktérií, čo zase zvyšuje imunitné funkcie a napomáha tráveniu.

Zdravotné výhody

Očakáva sa, že Lactobacillus gasseri ponúka špecifické zdravotné výhody buď sám o sebe, alebo v kombinácii s inými probiotickými baktériami. Patria sem prevencia bakteriálnej vaginózy a peptických vredov, ako aj kontrola ulceróznej kolitídy, syndrómu dráždivého čreva (IBS) a bolesti endometria. Tu je pohľad na niekoľko štúdií skúmajúcich údajné výhody Lactobacillus gasseri:

  • 1. Strata váhy

Mnoho klinických štúdií a štúdií na zvieratách naznačilo, že Lactobacillus gasseri môže pomôcť znížiť brušný tuk a podporiť chudnutie./1/

Medzi nimi je aj štúdia z roku 2013 publikovaná v British Journal of Nutrition, v ktorej sa 210 obéznym dospelým podávalo buď mlieko obohatené o Lactobacillus gasseri, alebo placebo mlieko. Po 12 týždňoch došlo v skupine s laktobacilom k 8,5 percentnému zníženiu brušného tuku v porovnaní so skupinou s placebom/2/

  • 2. Vaginálne zdravie

Je známe, že kmene Lactobacillus podporujú zdravie pošvy potláčaním škodlivých baktérií a plesní. Konzumácia probiotík v potrave alebo vo forme doplnkov však nemusí stačiť na odvrátenie odolnejších vaginálnych infekcií./3/

Podľa štúdie zverejnenej v roku 2015 v časopise BMC Infectious Diseases je Lactobacillus gasseri oveľa účinnejší pri znižovaní recidívy bakteriálnej vaginózy, ak sa užíva čapíkom ako ústami./4/

Štúdia, ktorú uskutočnil Food Science Institute v Japonsku, zahŕňala 66 žien s endometriózou, ktorým bola podaná buď tableta Lactobacillus gasseri, alebo placebo. Tí, ktorí poskytli Laktobacily, hlásili po 12 týždňoch menej silnú menštruačnú bolesť, hoci neboli zaznamenané žiadne zmeny v krvných testoch alebo iných vyšetreniach./5/

  • 3.Choroby čriev

Lactobacillus/Laktobacily patrí medzi probiotické baktérie, o ktorých sa predpokladá, že poskytujú úľavu od zápalových ochorení čriev (IBD) a syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Recenzia štúdií publikovaných v časopise Ulcers z roku 2011 dospela k záveru, že Lactobacillus gasseri má protizápalové účinky na hrubé črevo, ktoré sú prospešné pri znižovaní príznakov IBS a ulceróznej kolitídy./6/

Čo je Lactobacillus rhamnosus?

Rhamnosus je druh baktérie, ktorá sa nachádza vo vašich črevách.

Patrí do rodu Lactobacillus, druh baktérie, ktorá produkuje enzým laktázu. Tento enzým štiepi cukor laktózu – ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch – na kyselinu mliečnu. Baktérie z tohto rodu, napríklad L. rhamnosus, sa považujú za probiotické. Stovky štúdií podporujú výhody L. rhamnosus.

Táto baktéria je špeciálne prispôsobená na prežitie v kyslých podmienkach vo Vašom tele a môže tiež priľnúť k črevným stenám a kolonizovať ich. Takéto vlastnosti poskytujú L. rhamnosus väčšie šance na prežitie – môže teda ponúkať dlhodobejšie výhody

Môže sa tiež pridávať do mliečnych výrobkov z iných dôvodov. Napríklad L.rhamnosus hrá kľúčovú úlohu pri dozrievaní syra, čo zvyšuje chuť .

  • 1. Môže predchádzať a liečiť hnačky

Hnačka je častým problémom niekedy spôsobeným bakteriálnou infekciou.

Vo väčšine situácií je hnačka relatívne neškodná. Pretrvávajúca hnačka však môže spôsobiť stratu tekutín, čo môže viesť k dehydratácii.

Štúdie ukazujú, že Laktobacily môžu pomôcť pri prevencii alebo liečbe rôznych druhov hnačiek./7/

Napríklad L. rhamnosus môže chrániť pred hnačkami spojenými s antibiotikami. Antibiotiká môžu narušiť mikrobiotu, čo môže mať za následok tráviace príznaky, ako je hnačka.

Napríklad preskúmanie 12 štúdií u 1 499 ľudí zistilo, že suplementácia špecifickým kmeňom nazývaným L. rhamnosus znížila riziko hnačky súvisiacej s antibiotikami z 22,4% na 12,3% ./8/

Navyše užívanie probiotika počas a po užívaní antibiotík môže pomôcť obnoviť vaše zdravé črevné baktérie, pretože antibiotiká ich často zabíjajú spolu so škodlivými baktériami.

  • 2. Môže zmierniť príznaky IBS

Syndróm dráždivého čreva (IBS) postihuje 9–23% dospelých na celom svete.

Aj keď jeho príčina nie je známa, IBS spôsobuje nepríjemné príznaky, ako je nadúvanie, bolesti brucha a neobvyklé pohyby čriev . Je zaujímavé, že môže existovať súvislosť medzi IBS a zmenami v prirodzenej črevnej flóre tela. Napríklad ľudia s IBS môžu mať menej baktérií Lactobacillus a Bifidobacterium, ale môžu byť škodlivejšie Clostridium, Streptococcus a E. coli ./9/

Štúdie na ľuďoch poznamenávajú, že potraviny alebo doplnky bohaté na laktobacily môžu zmierniť bežné príznaky IBS, ako sú bolesti brucha./10/

  • 3. Pomáha zdraviu čriev

Rovnako ako iné probiotické baktérie, aj L. rhamnosus je vynikajúci pre vaše tráviace zdravie.

Patrí do rodiny Lactobacillus, ktorá produkuje kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna pomáha predchádzať prežitiu potenciálne škodlivých baktérií vo vašom tráviacom trakte. Napríklad L. rhamnosus môže zabrániť Candide albicans, druhu škodlivých baktérií, v kolonizácii vašich črevných stien .

Rhamnosus nielenže zabraňuje osídleniu zlých baktérií, ale podporuje aj rast prospešných baktérií, ako sú Bacteroides, Clostridia a bifidobaktérie ./11/

Lactobacillus fermentum

Lactobacillus fermentum (L. fermentum) je probiotická baktéria, ktorá sa u ľudí nachádza prirodzene v ústach, gastrointestinálnom trakte a vaginálnom trakte. Je prežívateľnejší v kyselinách a žlči ako iné probiotické kmene/ Laktobacily. Ponúka množstvo potenciálnych výhod, vrátane zníženia cholesterolu a posilnenia imunity. Je to tiež jeden z mála kmeňov, ktorý je obzvlášť prospešný pri riešení problémov prevládajúcich u žien, ako sú kvasinkové infekcie a infekcie močových ciest.

  • 1. L. fermentum by mohol pomôcť pri kontrole obezity

Fermentum môže pomôcť pri znižovaní rozvoja obezity úpravou spôsobu zaobchádzania s energiou v hostiteľovi. /12/ Dôležitou poznámkou z tejto štúdie je, že zatiaľ čo všetky skupiny stratili značné množstvo telesného tuku-Rozdiel bol asi 1 až 2 kg stratené pri probiotikách v porovnaní s iba jednou librou stratenou pri obyčajnom jogurte.

  • 2. L. fermentum ponúka špecifické výhody pre ženy

Fermentum môže inhibovať rast Candida albicans a demonštruje schopnosť predchádzať kvasinkovým infekciám./13/ Ďalšie štúdie preukázali, že L. fermentum môže byť účinný pri znižovaní pravdepodobnosti recidívy UTI/zapálené močové cesty/
u žien.

  • 3. L. fermentum zvyšuje imunitu

Fermentum vykazuje niektoré antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti. Preukázala sa schopnosť potlačiť rast škodlivých baktérií, ako sú stafylokoky, toxické enterobaktérie a bežné infekcie získané v nemocnici, ako sú S. aureus a P. aeruginosa./14/ Posledné štúdie tiež naznačujú, že by mohla zlepšiť odolnosť proti chrípkovým infekciám./15/ Podľa jednej štúdie môže byť L. fermentum užitočný pri udržiavaní remisie a prevencii relapsu ulceróznej kolitídy. Môže tiež skrátiť trvanie alebo závažnosť niektorých infekcií, ako sú ochorenia dýchacích ciest.

Lactobacillus plantarum

Rovnako ako mnoho kmeňov probiotických baktérií, aj Lactobacillus plantarum je uvádzaný ako prírodný prístup k riadeniu problémov s trávením a zvyšovaniu imunitného systému. Niektorí navrhovatelia tiež tvrdia, že môže pomôcť pri liečbe alebo prevencii nasledujúcich zdravotných problémov:

  • Úzkosť/16/
  • Diabetes
  • Ekzém
  • Vysoký krvný tlak
  • Vysoký cholesterol
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS)
  • Zápalové ochorenie čriev (ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída)
  • Okrem toho sa hovorí, že Lactobacillus plantarum zostruje pamäť, zvyšuje športový výkon a podporuje chudnutie.

Hovorí sa napríklad, že  má výnimočnú schopnosť viazať sa na sliznicu čreva (najvnútornejšia vrstva gastrointestinálneho traktu) a následne zvýšiť populáciu prospešných baktérií vo vašom čreve.

Tiež sa predpokladá, že  môže byť obzvlášť silný, pokiaľ ide o znižovanie zápalu a ochranu pred zdravotnými problémami spojenými so zápalom.

Výskum
  • 1) Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Niekoľko klinických štúdií ukázalo, že toto probiotikum môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky IBS. V štúdii publikovanej napríklad v časopise World Journal of Gastroenterology v roku 2012 dostávalo 214 ľudí s IBS buď výživový doplnok L. plantarum alebo placebo každý deň počas štyroch týždňov. Na konci štvortýždňového obdobia vykázali pacienti, ktorým sa podával Lactobacillus plantarum, väčší pokles bolesti a nadúvania (v porovnaní s tými, ktorým sa podávalo placebo) ./17/

  • 2) Ekzém

Užívanie môže byť prospešné pre deti s atopickou dermatitídou, ktorá je najbežnejšou formou ekzému. To je nález malého klinického skúšania publikovaného v Pediatrickej alergii a imunológii v roku 2012, ktoré zahŕňalo 83 detí (vo veku od 12 mesiacov do 13 rokov) s atopickou dermatitídou.

Na konci 12-týždňového liečebného obdobia štúdie preukázali tí, ktorým sa podával Lactobacillus plantarum, väčšie zlepšenie symptómov v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo./18/

  • 3) Zdravie srdca

Lactobacillus plantarum môže chrániť kardiovaskulárne zdravie u postmenopauzálnych žien s metabolickým syndrómom, podľa malej štúdie publikovanej v časopise Nutrition v roku 2014. Pre túto štúdiu 24 postmenopauzálnych žien s metabolickým syndrómom konzumovalo jeden z dvoch druhov mlieka každý deň po dobu 90 dní: nefermentované mlieko alebo fermentované mlieko obsahujúce Lactobacillus plantarum.

Po 90 dňoch vykazovali osoby liečené Lactobacillus plantarum väčšie zlepšenie určitých kardiovaskulárnych rizikových faktorov (ako sú vysoké hladiny cukru v krvi) v porovnaní s tými, ktoré dostávali nefermentované mlieko./19/

LaktobacilyBezpečnosť a vedľajšie účinky

Laktobacily ako výživový doplnok sú všeobecne bezpečné a dobre tolerované s malými vedľajšími účinkami.

V niektorých prípadoch môžu ľudia pociťovať príznaky ako nadúvanie žalúdka alebo plyny.

Ľudia s oslabeným imunitným systémom – napríklad s HIV, AIDS alebo rakovinou – by sa mali vyhnúť L. rhamnosus a iným probiotikám (alebo mliečnym výrobkom s pridanými probiotikami), pretože tieto doplnky môžu spôsobiť infekciu. Vitamíny a minerály nie sú náhradou pestrej stravy.

Zdroje

/1/https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1613

/2/ https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-lactobacillus-gasseri-sbt2055-in-fermented-milk-on-abdominal-adiposity-in-adults-in-a-randomised-controlled-trial/304E3E2EE11E0D3D4F5D85E7046118A

/3/https://www.hindawi.com/journals/ipid/2008/256490/

/4/https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-015-0971-3

/5/https://link.springer.com/article/10.1007/s10616-010-9326-5

/6/ https://www.hindawi.com/journals/ulcers/2011/841651/

/7/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27169634/

/8/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26365389/

/9/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24627584/

/10/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25473176/

/11/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2018.1452839

/12/ https://doi.org/10.3390/ijerph120100162

/13/ https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/1031858

/14/ https://www.karger.com/Article/Abstract/328512

/15/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900707000111?via%3Dihub

/16/ https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561418324488

/17/ https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v18/i30/4012.htm

/18/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pai.12010

/19/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900713005558?via%3Dihub