• Doprava zadarmo nad 40 €

Cukor v krvi a liečba: Zmeny v stravovaní, ako diéta s nízkym obsahom sacharidov a obsahom vlákniny a pravidelné cvičenie a pitie veľkého množstva vody. Glukóza je ďalším produktom rozkladu sacharidov. Ide o jednoduchý cukor, ktorý bunky v tele dokážu ľahko premeniť na energiu. Cukor ide priamo z tráviaceho systému do krvného obehu potom, čo jednotlivec skonzumuje a strávi jedlo.

Ako znížiť cukor v krvi?

Ako znížiť cukor v krvi?

Ako znížiť cukor v krvi? 850 435 SuperGreens®

Krvný cukor( cukor v krvi) alebo glukóza je hlavným cukrom, ktorý sa nachádza vo vašej krvnom obehu. Pochádza z jedla, ktoré jete, a je hlavným zdrojom energie vášho tela. Vaša krv prenáša glukózu do všetkých buniek tela, aby ju použila na energiu.

Cukrovka – diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom je hladina cukru v krvi príliš vysoká. Príliš veľa glukózy v krvi môže časom spôsobiť vážne problémy. Aj keď nemáte cukrovku, niekedy môžete mať problémy s príliš nízkou alebo príliš vysokou hladinou cukru v krvi. Dodržiavanie pravidelného rozvrhu stravovania, aktivity a užívania akýchkoľvek liekov, ktoré potrebujete, vám môže pomôcť.

Ak máte cukrovku, je veľmi dôležité udržiavať hladinu cukru v krvi v cieľovom rozmedzí. Možno budete musieť kontrolovať hladinu cukru v krvi niekoľkokrát denne. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti tiež vykoná krvný test nazývaný A1C. Kontroluje vašu priemernú hladinu cukru v krvi za posledné tri mesiace. Ak je vaša hladina cukru v krvi príliš vysoká, možno budete musieť užívať lieky a/alebo dodržiavať špeciálnu diétu.

Diagnóza

Príznaky cukrovky 1. typu sa často objavujú náhle a často sú dôvodom na kontrolu hladiny cukru v krvi. Pretože príznaky iných typov cukrovky a prediabetu sa objavujú postupne alebo nemusia byť zrejmé, Asociácia diabetu odporučila skríningové usmernenia. Tiež odporúča, aby boli na cukrovku vyšetrení títo ľudia:

  • Každý, kto má index telesnej hmotnosti vyšší ako 25, bez ohľadu na vek, kto má ďalšie rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, abnormálne hladiny cholesterolu, sedavý spôsob života, anamnéza syndrómu polycystických ovárií alebo srdcové choroby, a ktorý má blízkeho príbuzného s cukrovkou.
  • Každému, kto má viac ako 45 rokov, sa odporúča, aby podstúpil počiatočný skríning hladiny cukru v krvi a potom, ak sú výsledky normálne, aby sa potom skrínoval každé tri roky.
  • Ženám, ktoré mali tehotenskú cukrovku, sa odporúča vyšetrenie na cukrovku každé tri roky.
  • Každému, kto má diagnostikovaný prediabetes, sa odporúča testovať každý rok.

Čo je to zdravá hladina cukru v krvi?

Zdravá hladina cukru v krvi je nižšia ako 99 mg/dl. Zdravotnícke úrady považujú normálnu hladinu cukru v krvi nalačno za nižšiu ako 99 miligramov na deciliter (mg/dl).

U ľudí s cukrovkou sa hladiny budú meniť viac. Namiesto zacielenia na konkrétnu hladinu je cieľom riadenia hladiny cukru v krvi udržať hladiny v zdravom rozmedzí. Zdravotnícka organizácia odporúča cieľové hladiny 70–130 mg/dl pred jedlom pre osoby s cukrovkou. Do 2 hodín po jedle by hladina glukózy v krvi mala byť nižšia ako 180 mg/dl.

Čo je glukóza?

Glukóza je cukor, ktorý cirkuluje a slúži ako hlavný zdroj energie pre telo. Keď človek prijíma sacharidy prostredníctvom stravy, tráviaci systém ich spracuje na molekuly cukru rôznej zložitosti. Komplexné sacharidy, ako je laktóza bežná v mliečnych výrobkoch, sú pre telo ťažšie rozložiteľné. Obsahujú rôzne typy molekúl cukru.

Glukóza je ďalším produktom rozkladu sacharidov. Ide o jednoduchý cukor, ktorý bunky v tele dokážu ľahko premeniť na energiu. Cukor ide priamo z tráviaceho systému do krvného obehu potom, čo jednotlivec skonzumuje a strávi jedlo.

Glukóza však môže vstúpiť do buniek len vtedy, ak v krvnom obehu cirkuluje aj dostatok inzulínu. Inzulín je proteín, ktorý pripravuje bunky na príjem glukózy. Bunky by hladovali bez dostatku inzulínu alebo ak by sa stali príliš odolnými voči jeho účinkom.

Keď ľudia jedia, koncentrácia cukru v krvi sa zvyšuje. Pankreas uvoľňuje inzulín automaticky, aby presunul glukózu z krvi do buniek. Ako stále viac buniek dostáva glukózu, hladina cukru v krvi sa vracia do normálu. Pečeň a svaly ukladajú prebytočnú glukózu ako glykogén. Glykogén hrá dôležitú úlohu pri dosahovaní homeostázy, rovnovážneho stavu v tele. Pomáha telu fungovať počas stavov hladovania.

Ak osoba krátkodobo neje, koncentrácie glukózy v krvi klesnú. Pankreas uvoľňuje ďalší hormón nazývaný glukagón. Glukagón spúšťa rozklad glykogénu na glukózu, čo posúva hladiny v krvi späť na normálnu úroveň.

Cukor v krvi – Vysoké úrovne

Hyperglykémia môže spôsobiť únavu. Trvalo vysoké hladiny cukru v krvi sú súčasťou stavu nazývaného hyperglykémia.

Ľudia so slabo kontrolovaným diabetom, Cushingovým syndrómom a niektorými ďalšími ochoreniami majú často hyperglykémiu. Ľudia užívajúci perorálne steroidy môžu počas užívania tohto lieku tiež zaznamenať hyperglykémiu. Hyperglykémia sa normálne rozvinie, keď v tele nie je dostatok inzulínu, alebo keď sa bunky stanú menej citlivými na inzulín. Bez inzulínu glukóza nemôže vstúpiť do buniek a hromadí sa v krvnom obehu.

Bežné príznaky hyperglykémie zahŕňajú:

  • sucho v ústach
  • časté močenie
  • zvýšený smäd

Osoba môže tiež zažiť:

  • únava
  • točenie hlavy
  • rozmazané videnie
  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • slabosť

Pretrvávajúca hyperglykémia môže tiež viesť k inzulínovej rezistencii, ktorá znižuje citlivosť na inzulín a množstvo glukózy, ktoré bunky absorbujú. To sa môže nakoniec rozvinúť do cukrovky 2. Dlhodobé komplikácie nekontrolovaného diabetu postihujú malé krvné cievy, ktoré zásobujú nervy, obličky, sietnicu a ďalšie orgány. Niektoré vážne problémy, ktoré sa môžu vyvinúť z pretrvávajúcej hyperglykémie, zahŕňajú:

  • strata zraku
  • ochorenie obličiek vedúce k zlyhaniu obličiek
  • erektilnej dysfunkcie
  • vredy na nohách
  • trvalé poškodenie nervov, ktoré spôsobuje necitlivosť a mravčenie
  • zlé hojenie rán
  • zvýšené riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody

Nízke hladiny

Hypoglykémia sa vyvíja, keď koncentrácia cukru v krvi klesne pod normálnu hodnotu. Ľudia s cukrovkou majú vyššie riziko hyperglykémie aj hypoglykémie.

Včasné príznaky a symptómy hypoglykémie( nízky cukor) sú:

  • mravčenie na perách
  • chvenie v rukách a iných častiach tela
  • bledá tvár
  • potenie
  • búšenie srdca alebo zvýšená srdcová frekvencia
  • úzkosť
  • závraty alebo točenie hlavy

Ľudský mozog potrebuje neustály prísun glukózy. Výrazne nízka hladina glukózy môže mať nasledujúce účinky:

  • zmätok a dezorientácia
  • ťažkosti so sústredením
  • paranoidná alebo agresívna mentalita

Menej často môže osoba zažiť záchvaty alebo stratiť vedomie. U ľudí s cukrovkou môže byť ťažká hypoglykémia smrteľná. Niektoré príčiny hypoglykémie zahŕňajú:

  • cukrovka
  • niektoré lieky, napríklad chinín na liečbu malárie
  • pri nadmernom užívaní inzulínu
  • pitie alkoholu bez jedla, pretože pečeň nemusí uvoľňovať glykogén
  • niektoré choroby, najmä závažná hepatitída a poruchy obličiek
  • anorexia

Ak obličky a pečeň nefungujú správne, odbúravanie a vylučovanie liekov z tela je ťažšie.

Nadmerná produkcia alebo suplementácia inzulínu môže viesť k hypoglykémii. Niektoré nádory môžu spôsobiť nízku hladinu cukru v krvi, pretože produkujú chemikálie podobné inzulínu. Nádor môže tiež spotrebovať toľko glukózy, že nezostane dostatok pre zvyšok tela.

Ako môžem liečiť vysokú hladinu cukru v krvi?

Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako udržať hladinu cukru v krvi v cieľovom rozmedzí. Váš lekár môže navrhnúť nasledovné:

Cvičte pravidelne.
Spravujte si príjem sacharidov.
Zvýšte príjem vlákniny.
Pite vodu a zostaňte hydratovaní.
Implementujte kontrolu porcií.
Vyberajte si potraviny s nízkym glykemickým indexom.
Ovládajte úrovne stresu.
Sledujte hladinu cukru v krvi.
Doprajte si dostatok kvalitného spánku
Jedzte potraviny bohaté na chróm a horčík
Vyskúšajte jablčný ocot
Udržujte si miernu hmotnosť

Buďte aktívnejší. Pravidelné cvičenie môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi na správnej ceste. Dôležité: necvičte, ak sú v moči prítomné ketóny. To môže spôsobiť ešte vyššiu hladinu cukru v krvi.

Užívajte liek podľa pokynov. Ak je vaša hladina cukru v krvi často vysoká, váš lekár môže zmeniť množstvo lieku, ktoré užívate alebo kedy ho užívate.

Dodržujte svoj stravovací plán pre cukrovku. Požiadajte o pomoc svojho lekára alebo dietológa, ak máte problémy s jeho dodržiavaním.

Skontrolujte si hladinu cukru v krvi podľa pokynov lekára. Častejšie kontrolujte, či nie ste chorý alebo či máte obavy z vysokej alebo nízkej hladiny cukru v krvi.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o úprave množstva inzulínu, ktoré užívate a aké typy inzulínu (napríklad krátkodobo pôsobiace) máte používať.

Ako sacharidy ovplyvňujú hladinu cukru v krvi?

Sacharidy v jedle zvyšujú hladinu cukru v krvi po tom, čo ich zjete, ako keď jete bielkoviny alebo tuky. Ak máte cukrovku, stále môžete jesť sacharidy. Množstvo, ktoré môžete prijať a zostať v cieľovom rozmedzí hladiny cukru v krvi, závisí od vášho veku, hmotnosti, úrovne aktivity a ďalších faktorov. Počítanie sacharidov v potravinách a nápojoch je dôležitým nástrojom na riadenie hladiny cukru v krvi. Uistite sa, že sa porozprávate so svojím tímom zdravotnej starostlivosti o najlepších cieľoch v oblasti sacharidov pre vás.

Zhrnutie

Prudký nárast hladiny cukru v krvi nastáva, keď hladina cukru v krvi stúpa a potom po jedle prudko klesá.

Krátkodobo vysoký cukor v krvi môže spôsobiť letargiu a hlad. Po čase nemusí byť vaše telo schopné účinne znižovať hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k cukrovke 2. typu.

Cukrovka je narastajúci zdravotný problém. V skutočnosti má cukrovku 29 miliónov Američanov a 25 % z nich ani nevie, že ju majú .

Nárasty cukru v krvi môžu tiež spôsobiť stvrdnutie a zúženie krvných ciev, čo môže viesť k srdcovému infarktu alebo mŕtvici.

Jednoduché zmeny v stravovaní, ako napríklad diéta s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom vlákniny a vyhýbanie sa pridaným cukrom a rafinovaným obilninám, vám môžu pomôcť vyhnúť sa prudkým nárastom hladiny cukru v krvi.

Pravidelné cvičenie, udržiavanie zdravej hmotnosti a pitie veľkého množstva vody môžu mať aj ďalšie výhody pre vaše zdravie, okrem pomoci pri kontrole hladiny cukru v krvi.

To znamená, že ak máte nejaké zdravotné ťažkosti alebo užívate nejaké lieky, pred vykonaním akýchkoľvek zmien vo vašej strave sa poraďte so svojím lekárom.

Pre väčšinu ľudí je vykonanie týchto jednoduchých zmien stravovania a životného štýlu skvelým spôsobom, ako znížiť riziko vzniku inzulínovej rezistencie alebo cukrovky 2.

Konjak – Priaznivé účinky glukomanánu boli prvýkrát zaznamenané u ľudí s cukrovkou. Keď sa glukóza po jedle absorbuje pomalšie, hladiny glukózy a inzulínu v krvi nestúpajú a neklesajú.

Zdroje:

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/managing-diabetes/4-steps

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1966003/

  • fitform fibre dietny pripravok

    FitForm Fibre

  • -30% fitform program

    FitForm program

  • fucoxanthin

    Fucoxanthin + MCT kapsule