• Doprava zadarmo nad 40 €

črevá

Črevá a ich problémy

Črevá a ich problémy

Črevá a ich problémy 1024 676 SuperGreens®

Črevá a ich ochorenia sú tie, ktoré postihujú ktorúkoľvek časť čreva. Problémy môžu postihnúť tenké črevo, hrubé črevo, ale aj dvanástnik a konečník. Problémy zahŕňajú akútne alebo chronické stavy a patrí tu široká škála chorôb vrátane zápchy, divertikulárnej choroby a syndrómu dráždivého čreva.

Čo sú črevá a čo ich tvorí?

Črevá sú dlhá súvislá trubica, ktorá vedia od žalúdka až po konečník. Väčšina vstrebávania živín a vody prebieha práve v črevách. 

Črevá zahŕňajú:

  • Tenké črevo – je dlhé približne 3 – 5 metrov a jeho priemer je 3 – 4 centimetre. Spája žalúdok a hrubé črevo. Jeho úlohou je trávenie a absorbcia. Tenké črevo má 3 úseky:
    • Dvanástnik – duodénum
    • Lačník – jejúnum
    • Bedrovník – ileum
  • Hrubé črevo – je pokračovanie tenkého čreva. Jeho dĺžka je približne 1,5 metra a v hornej časti môže byť jeho priemer až 8 centimetrov. Úlohou hrubého čreva je absorbovanie vody z odpadu a vytváranie stolice. Keď sa stolica dostane do konečníka, nervy tam vytvárajú nutkanie na vylučovanie. Hrubé črevo tvorí:
    • Slepé črevo – colon caecum
    • Červovitý prívesok – appendix vermiformis
    • Vzostupný tračník – colon ascendens
    • Priečny tračník – colon transversum
    • Zostupný tračník – colon descendens
    • Esovitá kľučka – colon sigmoideum
    • Konečník – rectum

Choroby čriev

Črevá postihujú mnohé choroby. Medzi ochorenia patria všetky choroby, ktoré postihnú ktorúkoľvek ich časť. Niektoré ochorenia nie sú závažné, no naopak pri iných môže dôjsť pri neskorej liečbe k úmrtiu.

Žalúdočná chrípka

Stav, kedy dôjde k zápalu tenkého čreva. Príčinou bývajú infekcie, ktoré spôsobujú vírusy, baktérie alebo parazity. Príznakom sú problémy s trávením, bolesti a zvracanie.

Rakovina tenkého čreva

V ojedinelých prípadoch, môže rakovina napadnúť aj tenké črevo. Existuje viacero typov rakoviny tenkého čreva, ktoré každoročne spôsobujú úmrtia.

Celiakia

Alergia na lepok spôsobuje, že tenké črevo neabsorbuje živiny správne. Bolesť brucha, nafúknuté brucho a strata hmotnosti sú bežnými príznakmi celiakie.

Karcinoidný nádor

Ide o nezhubný nádor alebo malígny rast v tenkom čreve. Najčastejšie ho sprevádzajú príznaky, ako sú sčervenanie kože a hnačka.

Črevná obštrukcia

Úsek tenkého alebo hrubého čreva sa môže zablokovať alebo skrútiť, či jednoducho prestať fungovať. Nafukovanie, plynatosť, bolesť, zápcha a vracania sú bežnými príznakmi.

Kolitída

V tomto prípade ide o zápal hrubého čreva. Príčinou bývajú zápalové ochorenia čriev a infekcie.

Divertikulóza

Malé slabé oblasti vo svalovej stene hrubého čreva umožňujú výstelke vyčnievať a vytvárať divertikuly. Sú to drobné vačky, ktoré zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy, no niekedy sa môžu zapáliť a krvácať.

Divertikulitída

Keď sa divertikuly zapália či infikujú, vzniká divertikulitída, ktorá je často sprevádzaná zápchou a bolesťami brucha.

Krvácanie z hrubého čreva

Viaceré potenciálne problémy s hrubým črevom môžu spôsobiť krvácanie. Silné krvácanie je viditeľné v stolici. Slabé krvácanie, ale nemusí byť v stolici jasne rozpoznateľné.

Zápalové ochorenie čriev

Medzi zápaly patrí Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída.

Crohnova choroba

Zápalový stav, ktorý zvyčajne postihuje hrubé črevo. Príznakmi sú bolesti brucha a hnačka. V stolici sa môže objaviť krv.

Ulcerózna kolitída

Táto choroba postihuje hrubé črevo a konečník. Podobne, ako pri Crohnovej chorobe, aj tu je často prejavom krvavá stolica.

Hnačka

Stolica, ktorá je častá, riedka až vodnatá, sa nazýva hnačka. Väčšinou je tento stav spôsobený miernymi infekciami hrubého alebo tenkého čreva.

Salmonelóza

Baktérie Salmonella môžu kontaminovať potraviny a ich zjedením sa črevo infikuje. Prejavom salmonelózy sú žalúdočné kŕče a hnačka, ktoré ustúpia po čase aj bez liečby.

Šigelóza

Aj túto chorobu spôsobujú baktérie, ktoré napadli jedlo a následne naše črevo. Medzi symptómy patrí hnačka, horúčka a žalúdočné bolesti.

Cestovateľská horúčka

Mnoho rôznych baktérií bežne kontaminuje vodu alebo potraviny v rozvojových krajinách. Príznakmi sú riedka stolica, nevoľnosť a zvýšené teploty.

Polyp hrubého čreva

Polypy sú výrastky vo vnútri hrubého čreva. Z polypov sa môže vyvinúť aj rakovina.

Rakovina hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva sa diagnostikuje každý rok takmer 4-tisíckam nových pacientov na Slovensku. Väčšine prípadov sa dá predísť pravidelným skríningom.

Rakovina konečníka

Rakovina konečníka a hrubého čreva sú veľmi podobné v prognóze a liečbe. Lekári ich často označujú za kolorektálny karcinóm.

Zápcha

Vzniká, keď sú pohyby čriev nepravidelné až zriedkavé. Zápcha sa nazýva aj ako “lenivé črevá”, pretože nepracujú tak, ako by mali. Pri vyprázdňovaní má pacient bolesti.

Syndróm dráždivého čreva

Ide o črevnú poruchu, ktorá spôsobuje dráždivú bolesť brucha alebo nepohodlie, kŕče, nadúvanie a hnačku alebo zápchu.

Rektálny prolaps

Časť alebo celá stena konečníka sa môže posunúť, niekedy časť konečníka vychádza von.

Intususcepcia

Vyskytuje sa väčšinou u detí. Tenké črevo sa môže upchať a ak sa nelieči, môže ísť o život ohrozujúce ochorenie.

Hemoroidy

Jasne červená krv v stolici pri pohybe čriev môže byť znakom hemoroidov. Hemoroidy sú zápal krvných ciev na konci tráviaceho traktu. Ide často o bolestivé a svrbivé ochorenie. Príčinou je chronická zápcha, hnačka, namáhanie pri pohybe čriev a nedostatok vlákniny v strave.

Laktózová intolerancia

Intolerancia na laktózu je porucha, kedy ju človek nie je schopný úplne stráviť. Laktóza je sacharid, ktorý je prítomný v mlieku všetkých cicavcov a v jeho derivátoch. Ochorenie je spôsobené nízkymi hladinami enzýmu nazývaného laktáza. 

Vyšetrenia čriev

Kapsulová endoskopia

U nás nie veľmi rozšírené vyšetrenie, kedy pacient prehltne kapsulu, ktorá obsahuje fotoaparát. Kamera zhotovuje snímky z tenkého čreva a odosiela ich do prijímača, ktorý je umiestnený na opasku pacienta.

Endoskopia

Trubica, ktorá má na svojom konci kameru – endoskop sa vloží cez ústa. Endoskop takto umožňuje vyšetrenie dvanástnika, žalúdka a pažeráka.

Kolonoskopia

Endoskop sa vloží cez konečník a posúva sa cez hrubé črevo. Lekár takto dokáže prezrieť hrubé črevo a odhaliť tak príčiny choroby.

Virtuálna kolonoskopia

Test, pri ktorom röntgenové zariadenie a počítač vytvárajú snímky vnútra hrubého čreva. V prípade zistenia problémov, je ale nutná aj vyššie spomenutá kolonoskopia s endoskopom.

Test na krv v stolici

Ide o jednoduché vyšetrenie, kedy len pacient odovzdá vzorku svojej stolice a tá je následne podrobená testom. 

Sigmoidoskopia

Endoskop sa vloží do konečníka a posunie sa cez ľavú stranu do hrubého čreva.

Biopsia hrubého čreva

Počas kolonoskopie možno na testovanie odobrať malý kúsok tkaniva hrubého čreva. Biopsia dokáže pomôcť diagnostikovať rakovinu, infekciu alebo zápal.

Liečba čriev

Lieky proti hnačke

Rôzne lieky (aj voľnopredajné) dokážu spomaliť hnačku a znížiť tak problémy s tým spojené.

Zmäkčenie stolice

Aj v tomto prípade sa dajú využiť voľnopredajné lieky, prípadne lieky na predpis. Takéto lieky sú schopné zmäkčiť stolicu a uľaviť od zápchy.

Laxatíva

Lieky sú schopné zmierniť zápchu viacerými spôsobmi, vrátane stimulácie svalov čriev a privedenia väčšieho množstva vody.

Klystír

Ide o liečbu, kedy sa natlačí tekutina do hrubého čreva cez konečník. Cez klystír sa môžu dodať aj lieky na liečbu zápchy či iných stavov.

Polypektómia

Počas kolonoskopie sa odstráni polyp v hrubom čreve.

Operácia hrubého čreva

Pomocou otvorenej alebo laparoskopickej operácie možno odstrániť časť alebo celé hrubé črevo (nazýva sa kolektómia). Tento zákrok sa zvyčajne robí pri veľkom krvácaní, rakovine alebo ulceróznej kolitíde.

Ako predísť niektorým problémom v pohodlí domova?

Niektorým problémom s črevami je jednoduché predísť. Ak si chcete udržať zdravé črevá, dbajte na:

  • Dostatok vlákniny – vlákninu nájdete vo veľa potravinách a vďaka nej bude trávenie a následné vylučovanie jednoduchšie.
  • Vyhýbajte sa stresu – stres z práce, učenia sa, či bežných starostí je častým spúšťačom črevných problémov, ako sú zlé trávenie a zápcha.
  • Probiotiká a črevá – probiotiká sú baktérie a pomáhajú udržiavať črevá zdravé. Probiotiká sa dajú nájsť v potravinách, ako sú jogurty, ale dajú sa zakúpiť aj v podobe výživového doplnku.  
  • Kolagén a črevá – kolagén je najpočetnejšia bielkovina v tele a pomáha udržiavať mikroskopické klky čriev, ktoré sú pri trávení potrebné. Ak má človek nedostatok kolagénu, podobne ako probiotiká ho môže prijímať z doplnkov výživy.

Záver

Črevá vykonávajú v našom tele nespočetné množstvo úloh, vrátane rozkladu potravy, absorpcie živín a tekutín, chránia nás pred baktériami alebo škodlivými látkami a odstraňujú odpad. Existuje však veľa chorôb, ktoré môžu naše črevá postihnúť. Veľa z nich má dokonca rovnaké prejavy. Ak si všimnete, že máte niektoré z príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Čím skôr lekár určí diagnózu, tým lepšie vyhliadky do budúcnosti máte. 

Zdroje:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-intestines

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7040-gastrointestinal-diseases 

https://www.imaware.health/blog/most-common-gastrointestinal-conditions

https://www.medicalnewstoday.com/articles/list-of-digestive-disorders#summary 

  • FitForm Flora

  • masticha kapsule 100

    Masticha kapsule 100%, 90 ks