• Doprava zadarmo nad 40 €

domáca dezinfekcia na ruky

Domáca dezinfekcia na ruky, rýchlo, jednoducho a lacno

Domáca dezinfekcia na ruky, rýchlo, jednoducho a lacno

Domáca dezinfekcia na ruky, rýchlo, jednoducho a lacno 1024 683 SuperGreens®

Gél na dezinfekciu rúk pomáha zabrániť baktériám v šírení koronavírusu, pokiaľ nie je k dispozícii mydlo a voda. Ak nastanú problémy s jeho zadovážením v miestnych obchodoch, potrebujeme iba niekoľko ingrediencií (ako je alkohol, aloe vera gél, esenciálny olej) k tomu, aby sme si ho doma za pár minút vyrobili. Ukážeme vám, ako sa dá vyrobiť domáca dezinfekcia na ruky.

Dopyt po dezinfekčných prostriedkoch, vrátane dezinfekčných prostriedkov na ruky, sa významne zvýšil v dôsledku infekcie koronavírusu. Bohužiaľ, vo väčšine obchodov je nedostatok týchto produktov, ale to nemusí byť dôvod na zúfalstvo, pretože pomocou niekoľkých jednoduchých ingrediencií možno vyrobiť prostriedok na dezinfekciu rúk za pár minút, pokiaľ už nikde nie je dostupná.

Umývanie rúk je nevyhnutné

V prípade prepuknutia koronavírusu (COVID-19) nie je prekvapujúce, že veľa ľudí podniká ďalšie kroky, aby zostali v bezpečí, vrátane naštudovanie postupov, ako sa dá pripraviť domáca dezinfekcia na ruky.

I napriek tomu, že takáto dezinfekcia môže účinne zbaviť baktérií, zdravotnícke úrady naďalej odporúčajú dôkladné umývanie rúk, kedykoľvek je to možné, aby sme sa chránili pred ochoreniami.

Umývanie rúk je nevyhnutnosťou, avšak mnohí to neberú dostatočne vážne. Aspoň teraz, v čase šírenia infekcie koronavírusu, by sa umývaniu mala venovať väčšia pozornosť. V rámci nákupu v obchode sa nám môže priniesť obrovské množstvo nečistôt na ruky a koronavírus nie je výnimkou. Patogény sa usadzujú na nákupných košíkoch, na kovových minciach, kľučkách a tlačítkach bankomatov. Verejná doprava sa zaraďuje počas epidémie medzi najnebezpečnejšie miesta. Vírusy sa môžu nachádzať na úchytkách na držanie, poťahoch sedadiel, odkiaľ sa môžu voľne šíriť v celom priestore pre cestujúcich, keď si niekto kýchne. Koronavírus na kartóne zostáva životaschopný celý deň, na plaste a nehrdzavejúcej oceli zotrváva 48 až 72 hodín, preto je dôležité si umývať ruky.

Ako si správne umývať ruky?

Hygiena je kľúčom k udržaniu zdravia. Správne umývanie rúk je jedným z najlepších preventívnych opatrení, ktoré predchádzajú ochoreniam, či už ide o prechladnutie, alebo koronavírus. Je ideálne na mechanické odstránenie nečistôt, baktérií a vírusov.

Väčšina ľudí si nemyslí, že nie je žiadny rozdiel medzi dôkladným umývaním rúk a chvatným namydlením a opláchnutím rúk. V skutočnosti pre správne umývanie rúk CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) odporúča nasledovné:

  • Najprv si ruky navlhčime a následne aplikujme mydlo.

  • Ruky si silne premydlyme, aby mydlo začalo peniť.

  • Pokraujme v drhnutí rúk po dobu 20 sekúnd.

  • Ruky dôkladne opláchnime pod tečúcou vodou.

  • Ruky dôkladne osušme papierovou utierkou, alebo teplovzdušným sušičom.

  • Pokiaľ je to možné, kohútik uzavrime papierovou utierkou.

  • Na verejných miestach môžeme použiť papierovú utierku aj na otváranie dverí po tom, ako sme si umyli ruky, takto sa môžeme vyhnúť priamemu dotyku s kľučkou.

  • Pokiaľ nemáme možnosť použiť vodu a mydlo, aplikujme gél na báze alkoholu, alebo vlhké utierky.

Aký je dobrý gél na dezinfekciu rúk?

Dezinfekčné prostriedky na ruky v cestovných baleniach zohrávajú dôležitú úlohu pri respiračných vírusových infekciách a v období chrípky (približne od novembra do apríla), pretože môžu ľahko očistiť ruky na cestách, alebo počas aktivít vo voľnom priestranstve. Či už chceme zahubiť baktérie, alebo vírusy, mnoho štúdií dokázalo, že na dosiahnutie požadovanej účinnosti je potrebných najmenej 60-percentný alkohol. Pokiaľ už používame gél na dezinfekciu rúk, uistime sa, že ho obsahuje. Existujú prípravky, ktoré neobsahujú alkohol, no tieto nebudú účinné pri hubení baktérií a vírusov, vrátane nového koronavírusu SARS-CoV-2. 100% alkohol nie je dobrým riešením, pretože sa odparuje príliš rýchlo, takže nestačí na účinné ničenie baktérií, alebo vírusov na pokožke, obzvlášť v zime, kedy obsahuje vzduch menej vlhkosti. Okrem toho značne vysušuje pokožku a môže spôsobiť nepríjemné podráždenie. To má za následok, že mnohí nedezinfikujú svoje ruky s požadovanou frekvenciou.

Kvalitný gél na dezinfekciu rúk obsahuje aj zložky zmäkčujúce pokožku, ktoré ju pomáhajú zmäkčiť a hydratovať. Nájdu sa aj takí, ktorí namiesto alkoholu z lekárne používajú vodku. Vodka však zvyčajne obsahuje iba 40 percent alkoholu, čo nepostačuje na účinné ničenie mikróbov. Pokiaľ sa pripravuje domáca dezinfekcia na ruky, nepridávajme do nej podľa možnosti žiadny iný alkohol (napr. metanol, butanol), pretože tieto sú toxické!

Konkrétny domáci recept

Do misky nalejme 1 dl lekárenského, minimálne 70-percentného etylalkoholu. Pokiaľ má alkohol koncentráciu 70 a viac percent, možno ho riediť malým množstvom destilovanej, alebo filtrovanej vody. Následne pridajme 50-60 ml aloe vera gélu. V prípade potreby pridajme esenciálny olej. Spomínaný olej nie je potrebný, ale môže byť užitočný, pokiaľ máme radi špeciálne vône, navyše zjemňujú pokožku. Prísady premiešajme lyžičkou a pomocou lievika nalejme do plastových fliaš. Dezinfekčný prostriedok na ruky je pripravený na použitie

Ktorý esenciálny olej je najlepší?

Okrem toho, že dodá príjemnú vônu dezinfekčnému prostriedku na ruky, môže zvolený, 100% čistý esenciálny olej tiež pomôcť chrániť pred baktériami a vírusmi. Napríklad tymiánový a čajovníkový olej majú antimikrobiálne vlastnosti. Pri používaní antimikrobiálnych olejov postačí použiť iba jednu, alebo dve kvapky, pretože tieto oleje sú zvyčajne veľmi silné a môžu spôsobiť podráždenie pokožky. Iné oleje, ako napríklad levanduľový, alebo harmančekový, môžu pomôcť upokojiť pokožku. Citrónový olej má antivírusový účinok, rovnako ako eukalyptusový olej, je dobré, pokiaľ ich doma máme.

Dôležité vedieť! Gél na dezinfekciu rúk nebude účinný, pokiaľ máme ruky príliš znečistené, alebo mastné.

I napriek tomu, že čistota rúk je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako vás chrániť pred patogénmi, v posilnení imunitného systému môžu pomôcť superpotraviny a vitamín C. Rovnako účinné sú aj rôzne liečivé huby, ako  napríklad huba shiitake alebo lesklokôrovka obyčajná.

Zdroje:

https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/how-wash-your-hands

https://www.healthline.com/health/how-to-make-hand-sanitizer

https://www.zdravieastyl.sk/zdravie-a-zivotosprava/865-ciste-ruky-su-zakladom-viete-ako-si-vyrobit-doma-dezinfekciu-na-ruky

  • -20% superum c

    Superum C