• Doprava zadarmo nad 40 €

oxidačný stres Dlhodobé vystavenie zvýšeným hladinám prooxidačných faktorov môže spôsobiť štrukturálne defekty na úrovni mitochondriálnej DNA, ako aj funkčnú zmenu niekoľkých enzýmov a bunkových štruktúr, čo vedie k aberáciám v génovej expresii. Moderný životný štýl spojený so spracovanými potravinami, vystavenie širokému spektru chemikálií a nedostatok pohybu hrá dôležitú úlohu pri indukcii oxidačného stresu. Avšak použitie liečivých rastlín s antioxidačnými vlastnosťami sa využíva pre ich schopnosť liečiť alebo predchádzať niekoľkým ľudským patologickým stavom, pri ktorých sa zdá, že oxidačný stres je jednou z príčin.

Čo je oxidačný stres + pomáhajú antioxidanty?

Čo je oxidačný stres + pomáhajú antioxidanty?

Čo je oxidačný stres + pomáhajú antioxidanty? 1024 768 SuperGreens®

Oxidačný stres hrá zásadnú úlohu v patogenéze chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, neurodegeneratívne ochorenia a rakovina. Dlhodobé vystavenie zvýšeným hladinám prooxidačných faktorov môže spôsobiť štrukturálne defekty na úrovni mitochondriálnej DNA, ako aj funkčnú zmenu niekoľkých enzýmov a bunkových štruktúr, čo vedie k aberáciám v génovej expresii. Moderný životný štýl spojený so spracovanými potravinami, vystavenie širokému spektru chemikálií a nedostatok pohybu hrá dôležitú úlohu pri indukcii oxidačného stresu. Avšak použitie liečivých rastlín s antioxidačnými vlastnosťami sa využíva pre ich schopnosť liečiť alebo predchádzať niekoľkým ľudským patologickým stavom, pri ktorých sa zdá, že oxidačný stres je jednou z príčin.

Mnohé prirodzené biologické procesy v našom tele, ako je dýchanie, trávenie potravy, metabolizácia alkoholu a drog a premena tukov na energiu, produkujú škodlivé zlúčeniny nazývané voľné radikály. Voľné radikály zvyčajne ničí prirodzený antioxidačný systém nášho tela. Ak tento systém nezvláda správne, voľné radikály môžu v tele spustiť negatívnu reťazovú reakciu, reakciu, ktorá môže zničiť bunkovú membránu, blokovať činnosť hlavných enzýmov, brániť bunkovým procesom potrebným pre správne fungovanie tela, brániť normálnej bunke delenie, ničiť deoxyribonukleovú kyselinu (DNA) a blokovať tvorbe energie.

Teória a faktory

Teória voľných radikálov kyslíka je známa už viac ako 50 rokov, avšak až v posledných dvoch desaťročiach bola objavená ich úloha pri vzniku chorôb, a teda aj priaznivé účinky antioxidantov boli široko študované . Voľné radikály hrajú zásadnú úlohu vo viacerých biologických procesoch. Mnohé z nich sú nevyhnutné pre život, ako je intracelulárna deštrukcia baktérií fagocytmi, najmä granulocytmi a makrofágmi. Vedci sa domnievajú, že voľné radikály sa podieľajú aj na niektorých bunkových signalizačných procesoch, známych ako redoxná signalizácia. Keďže voľné radikály sú pre život nevyhnutné, telo má niekoľko enzymatických mechanizmov na minimalizáciu radikálne vyvolaného poškodenia a na ochranu pred nadmernou tvorbou voľných radikálov. Antioxidanty zohrávajú v týchto obranných mechanizmoch dôležitú úlohu. V zdravých organizmoch sa ochrana pred škodlivými účinkami reaktívnych foriem kyslíka dosahuje udržiavaním jemnej rovnováhy medzi oxidantmi a antioxidantmi. Nepretržitá produkcia voľných radikálov v aeróbnych organizmoch musí byť preto vyrovnaná podobnou rýchlosťou spotreby antioxidantov. Enzymatické alebo neenzymatické antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú tvorbe voľných radikálov a vyhľadávajú a neutralizujú alebo opravujú škody nimi spôsobené. Ochrana pred oxidačným poškodením a chronickými ochoreniami sa dosahuje prostredníctvom rôznych endogénnych a exogénnych antioxidantov.

K oxidačnému stresu a nadmernej tvorbe voľných radikálov prispieva viacero faktorov. Tieto faktory môžu zahŕňať:

  • diéta
  • životný štýl
  • určité podmienky
  • environmentálne faktory ako znečistenie a žiarenie

Oxidačný stres môže dočasne spustiť aj prirodzená imunitná odpoveď organizmu. Tento typ oxidačného stresu spôsobuje mierny zápal, ktorý zmizne po tom, čo imunitný systém bojuje s infekciou alebo opravuje zranenie.

Nekontrolovaný oxidačný stres môže urýchliť proces starnutia a môže prispieť k rozvoju mnohých stavov.

Čo sú voľné radikály?

Voľné radikály, vrátane reaktívnych foriem kyslíka, sú molekuly s jedným alebo viacerými nespárovanými elektrónmi. Príklady voľných radikálov zahŕňajú:

  • superoxid
  • hydroxylový radikál
  • radikálu oxidu dusnatého

Bunky obsahujú malé štruktúry nazývané mitochondrie, ktoré pracujú na výrobe energie vo forme adenozíntrifosfátu (ATP). Mitochondrie spájajú kyslík a glukózu za vzniku oxidu uhličitého, vody a ATP. Voľné radikály vznikajú ako vedľajšie produkty tohto metabolického procesu. Vonkajšie látky, ako je cigaretový dym, pesticídy a ozón, môžu tiež spôsobiť tvorbu voľných radikálov v tele.

Čo sú antioxidanty?

Antioxidanty sú látky, ktoré darovaním elektrónu neutralizujú alebo odstraňujú voľné radikály. Neutralizačný účinok antioxidantov pomáha chrániť telo pred oxidačným stresom. Príklady antioxidantov zahŕňajú vitamíny A, C a E.

Rovnako ako voľné radikály, antioxidanty pochádzajú z niekoľkých rôznych zdrojov. Bunky prirodzene produkujú antioxidanty, ako je glutatión. Dôležitým zdrojom antioxidantov je aj strava človeka. Potraviny ako ovocie a zelenina poskytujú veľa základných antioxidantov vo forme vitamínov a minerálov, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť.

Druhy antioxidantov

Antioxidanty sú rôzne typy organických a anorganických zlúčenín.

Antioxidanty sa nachádzajú aj v potravinách ako horká čokoláda, čučoriedky, goji bobule, pekanové orechy, artičoky, červená fazuľa, černice, grapefruit, jahody, kel, červené víno, losos a iné.

Tieto látky sa nachádzajú aj v bylinkách. Najčastejšími zástupcami z nich sú: klinčeky, škorica, rasca, kurkuma, kakao, oregano, bazalka, petržlen, tymian, zázvor a ďalšie a ďalšie.

Najsilnejšie antioxidanty zo všetkých sú zatiaľ:

Účinky oxidačného stresu na organizmus

Oxidácia je normálny a nevyhnutný proces, ktorý prebieha vo vašom tele. Na druhej strane, takýto stres nastáva, keď existuje nerovnováha medzi aktivitou voľných radikálov a antioxidačnou aktivitou. Pri správnom fungovaní môžu voľné radikály pomôcť bojovať proti patogénom. Patogény vedú k infekciám.

Keď je prítomných viac voľných radikálov, než dokážu udržať v rovnováhe antioxidanty, voľné radikály môžu začať poškodzovať tukové tkanivo, DNA a bielkoviny vo vašom tele. Proteíny, lipidy a DNA tvoria veľkú časť vášho tela, takže poškodenie môže časom viesť k obrovskému množstvu chorôb. Napríklad:

  • cukrovka
  • ateroskleróza alebo kôrnatenie krvných ciev
  • zápalové stavy
  • vysoký krvný tlak , ktorý je tiež známy ako hypertenzia
  • ochorenie srdca
  • neurodegeneratívne ochorenia, ako je Parkinsonova Alzheimerova choroba
  • rakovina

K starnutiu prispieva aj tento stres.

Aké sú rizikové faktory – kto je v ohrození?

Každý produkuje nejaké voľné radikály prirodzene vo svojom tele procesmi, ako je cvičenie alebo zápal. Je to normálne a je to súčasť zložitého systému udržiavania zdravia v tele.

Môžete byť tiež vystavení pôsobeniu voľných radikálov v životnom prostredí. Niektoré zdroje zahŕňajú:

  • ozón
  • niektoré pesticídy a čistiace prostriedky
  • cigaretový dym
  • žiarenia
  • znečistenie

K produkcii voľných radikálov môže prispieť aj strava s vysokým obsahom cukru, tuku a alkoholu.

Riadenie a prevencia oxidačného stresu

Je nemožné úplne sa vyhnúť vystaveniu voľným radikálom a oxidačnému stresu. Existujú však veci, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali účinky oxidačného stresu na vaše telo. Hlavná vec, ktorú môžete urobiť, je zvýšiť hladinu antioxidantov a znížiť tvorbu voľných radikálov.

Jednou z metód prevencie oxidačného stresu je zabezpečiť, aby ste v strave prijímali dostatok antioxidantov. Jesť päť porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny denne je najlepší spôsob, ako dodať telu to, čo potrebuje na tvorbu antioxidantov. Príklady ovocia a zeleniny zahŕňajú:

  • bobule
  • čerešne
  • citrusové ovocie
  • sušené slivky
  • tmavá listová zeleň
  • brokolica
  • mrkva
  • paradajky
  • olivy

Ďalšie príklady zdrojov antioxidantov v strave zahŕňajú:

  • ryby a orechy
  • vitamín E
  • vitamín C
  • kurkuma
  • zelený čaj
  • melatonín
  • granátové jablko
  • fukoxantín
  • Cibuľa
  • cesnak
  • škorica

Výhody

Výhody antioxidantov sú mnohé. Tu sú niektoré z nich:

  • Zlepšite fyziológiu tela.
  • Zničte voľné radikály.
  • Zlepšiť imunitný systém.
  • Chráňte telo pred vírusmi, baktériami a toxickými látkami.
  • Chráňte oči pred degeneráciou sietnice.
  • Chráňte pred vznikom vrások.
  • Vyhladzujú pokožku, robia ju lesklejšou a odstraňujú suché miesta.
  • Chránia srdce pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
  • Spomaľujú proces starnutia.
  • Robia pokožku zdravou a žiarivou.
  • Znížte riziko vzniku rakoviny.
  • Predĺžte dĺžku života.
  • Zlepšite detoxikačné schopnosti tela.

Životný štýl, ktorý môže pomôcť

Iné možnosti zdravého životného štýlu môžu tiež zabrániť alebo znížiť oxidačný stres. Tu je niekoľko možností životného štýlu, ktoré vám pomôžu:

  • Pravidelné, mierne cvičenie. To súvisí s vyššími hladinami prirodzených antioxidantov a zníženým poškodením spôsobeným oxidačným stresom. Pravidelné cvičenie je spojené s dlhšou životnosťou, menším počtom účinkov starnutia a zníženým rizikom rakoviny a chorôb.
  • Nefajčite. Vyhnite sa aj pasívnemu fajčeniu.
  • S chemikáliami buďte opatrní. To zahŕňa čistenie chemikálií, vyhýbanie sa zbytočnému žiareniu a uvedomenie si iných zdrojov vystavenia chemikáliám, ako sú pesticídy používané v potravinách alebo v záhradníctve.
  • Buďte ohľaduplní k životnému prostrediu. Iniciatívy šetrné k životnému prostrediu, ako je spolujazda autom alebo chôdza pešo, pomáhajú znížiť produkciu voľných radikálov pre vás a vašu komunitu.
  • Používajte opaľovací krém. Opaľovací krém zabraňuje poškodeniu pokožky ultrafialovým svetlom.
  • Znížte príjem alkoholu.
  • Doprajte si dostatok spánku. Dostatočný spánok je veľmi dôležitý pre udržanie rovnováhy vo všetkých telesných systémoch. Spánok ovplyvňuje funkciu mozgu, produkciu hormónov, rovnováhu antioxidantov a voľných radikálov a množstvo ďalších vecí .
  • Vyhnite sa prejedaniu. Štúdie ukázali, že prejedanie sa a neustále jedenie udrží vaše telo v stave oxidačného stresu častejšie, ako keby ste jedli vo vhodne rozložených intervaloch a jete malé alebo mierne porcie.

Recepty

Potrebujete inšpiráciu. Pozrite si tieto 2 recepty

Šalát z červenej repy, pomaranča a vlašských orechov

Tento šalát ponúka uspokojivú škálu farieb a chrumkavosti. Čerstvá repa je hviezdou tohto jedla s vysokým obsahom antioxidantov, ako je beta-karotén, ako aj vitamínmi A a C. Medzitým vlašské orechy pridávajú do zmesi antioxidanty bojujúce proti rakovine – nehovoriac o peknom kontraste s jemným plátky sladkých pomarančov.

Čučoriedkové smoothie s antioxidantmi

Produkty na 2 šálky:

  • 1 šálka čerstvých čučoriedok
  • 5 bobúľ
  • Polovica manga
  • 250 mililitrov minerálnej vody

Zhrnutie – Oxidačný stres

Je to stav, ktorý nastáva pri nadbytku voľných radikálov v bunkách tela. Telo produkuje voľné radikály počas normálnych metabolických procesov.

Oxidačný stres môže poškodiť bunky, proteíny a DNA, čo môže prispieť k starnutiu. Môže tiež hrať úlohu pri rozvoji celého radu zdravotných stavov vrátane cukrovky, rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Telo prirodzene produkuje antioxidanty, ktoré bránia týmto voľným radikálom. Dôležitým zdrojom antioxidantov je aj strava človeka.

Zahrnutie určitých zmien životného štýlu a stravovania môže pomôcť znížiť oxidačný stres. Môžu zahŕňať udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, pravidelné cvičenie a vyváženú a zdravú stravu bohatú na ovocie a zeleninu.

Zdroje:
https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm

https://www.omicsonline.org/open-access/the-effects-of-oxidative-stress-and-some-of-the-popular-antioxidants-onreproductive-system-a-mini-review-2155-9600- 1000464.php?aid=67964

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5680523/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5881419/

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2011/194586/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28078853

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4307252/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964747/

https://www.nature.com/articles/nature15726