• Doprava zadarmo nad 40 €

Ženy s PCOS produkujú vyššie než normálne množstvá mužských hormónov. Táto hormonálna nerovnováha spôsobuje, že ich telo vynecháva menštruačné obdobia a sťažuje im otehotnenie. Syndróm polycystických vaječníkov tiež spôsobuje rast vlasov na tvári a tele a plešatosť. A môže prispieť k dlhodobým zdravotným problémom, ako je cukrovka a srdcové choroby.

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) 1024 669 SuperGreens®

Syndróm polycystických ovárií (PCOS) je stav, ktorý ovplyvňuje hladinu ženských hormónov.

Ženy s PCOS produkujú vyššie než normálne množstvá mužských hormónov. Táto hormonálna nerovnováha spôsobuje, že ich telo vynecháva menštruačné obdobia a sťažuje im otehotnenie. Syndróm polycystických vaječníkov tiež spôsobuje rast vlasov na tvári a tele a plešatosť. A môže prispieť k dlhodobým zdravotným problémom, ako je cukrovka a srdcové choroby.

Antikoncepčné pilulky a lieky na cukrovku (ktoré bojujú proti inzulínovej rezistencii, symptómu PCOS) môžu pomôcť opraviť hormonálnu nerovnováhu a zlepšiť symptómy.

Čo je PCOS?

Syndróm polycystických ovárií (PCOS) je stav, pri ktorom vaječníky produkujú abnormálne množstvo androgénov, mužských pohlavných hormónov, ktoré sú u žien zvyčajne prítomné v malom množstve. Názov syndróm polycystických ovárií popisuje početné malé cysty (vaky naplnené tekutinou), ktoré sa tvoria vo vaječníkoch. Niektoré ženy s touto poruchou však cysty nemajú, zatiaľ čo u niektorých žien bez tejto poruchy sa cysty vytvoria.

K ovulácii dochádza, keď sa z vaječníka uvoľní zrelé vajíčko. Deje sa tak preto, aby mohla byť oplodnená mužskou spermiou. Ak vajíčko nie je oplodnené, je počas menštruácie poslané z tela von.

V niektorých prípadoch žena nevytvára dostatok hormónov potrebných na ovuláciu. Keď nedôjde k ovulácii, vo vaječníkoch sa môže vyvinúť veľa malých cýst. Tieto cysty vytvárajú hormóny nazývané androgény. Ženy s PCOS majú často vysoké hladiny androgénov. To môže spôsobiť ďalšie problémy s ženským menštruačným cyklom. A môže spôsobiť mnohé príznaky PCOS.

Liečba PCOS sa často vykonáva pomocou liekov. Toto nemôže vyliečiť PCOS, ale pomáha znižovať príznaky a predchádzať niektorým zdravotným problémom.

Čo spôsobuje PCOS?

Presná príčina PCOS nie je jasná. Mnoho žien s PCOS má inzulínovú rezistenciu. To znamená, že telo nevie dobre využiť inzulín. Hladiny inzulínu sa hromadia v tele a môžu spôsobiť vyššie hladiny androgénov. Obezita môže tiež zvýšiť hladiny inzulínu a zhoršiť príznaky PCOS.

PCOS môže prebiehať aj v rodinách. Je bežné, že sestry alebo matka a dcéra majú Syndróm polycystických vaječníkov. Je to komplexná hormonálna porucha, ktorá postihuje mnoho žien v plodnom veku.

Hoci vedci nepoznajú presnú príčinu PCOS, majú podozrenie, že za to môže regulácia hormónov v tele, ako je inzulín a testosterón.

Príznaky sa líšia od človeka k človeku, ale bežne zahŕňajú:

Komplikácie

Komplikácie Syndrómu polycystických vaječníkov môžu zahŕňať:

• Neplodnosť

• Gestačný diabetes alebo tehotenstvom vyvolaný vysoký krvný tlak

• Potrat alebo predčasný pôrod

• Nealkoholická steatohepatitída – závažný zápal pečene spôsobený hromadením tuku v pečeni

Metabolický syndróm – súbor stavov vrátane vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cukru v krvi a abnormálnych hladín cholesterolu alebo triglyceridov, ktoré výrazne zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení

• Cukrovka 2. typu alebo prediabetes

• Spánkové apnoe

• Depresia, úzkosť a poruchy príjmu potravy

• Abnormálne krvácanie z maternice

• Rakovina výstelky maternice (rakovina endometria)

Liečba

Hoci neexistuje žiadny liek na PCOS, niekoľko liečebných postupov, ako napríklad antikoncepčná tabletka, môže pomôcť zvládnuť jeho príznaky.

Niektorí ľudia však preferujú prirodzenejší prístup. Fungujú tieto metódy? Podporuje lekársky výskum ich používanie? Zistili vedci, že sú bezpečné?

Strata váhy

Chudnutie prostredníctvom cvičenia a zdravého stravovania môže človeku pomôcť znížiť príznaky PCOS.

Udržiavanie zdravej hmotnosti je kľúčovou súčasťou kontroly symptómov PCOS.

Ľudia s PCOS bežne nesú nadváhu, čo môže zvýšiť riziko cukrovky, srdcových chorôb a iných problémov spojených s metabolickým syndrómom.

Lekári nevedia, či Syndróm polycystických vaječníkov sťažuje chudnutie alebo či nadváha zhoršuje symptómy PCOS.

V oboch prípadoch môže strata 5% telesnej hmotnosti pomôcť zmierniť príznaky PCOS.

Niektoré zmeny životného štýlu, ako je vyvážená strava so zdravými potravinami a väčšia fyzická aktivita, môžu pomôcť pri chudnutí a znížiť riziko zdravotných komplikácií.

Zmeny stravy

Zmena stravy – diéta je nevyhnutnou súčasťou zvládania tohto ochorenia. Ľudia s PCOS majú tendenciu mať vyššie hladiny inzulínu, hormónu, ktorý telo používa na zníženie vysokej hladiny cukru v krvi.

Ak má telo trvalo vysoké hladiny inzulínu, môže prestať reagovať aj na hormón. V dôsledku toho môže hladina cukru v krvi zostať vysoká.

Lekársky názov je inzulínová rezistencia a je predchodcom cukrovky. Inzulínová rezistencia je veľmi častá u ľudí s PCOS a môže sťažiť udržanie zdravej hmotnosti.

Hladina inzulínu a cukru v krvi stúpa najvyššie po tom, čo človek zje potraviny bohaté na sacharidy, cukor alebo oboje.

Vylúčenie jednoduchých sacharidov a cukru zo stravy môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a udržať nízku hladinu inzulínu. To môže znamenať vyhýbanie sa produktom, ako sú:

  • biely chlieb
  • biele cestoviny
  • biela ryža
  • obilniny
  • sladkosti
  • lupienky
  • sóda
  • šťava
  • granola tyčinky

Na rozdiel od jednoduchých sacharidov, komplexné sacharidy obsahujú vlákninu a ďalšie živiny a nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak vysoko. Niektoré bežné zdroje komplexných sacharidov zahŕňajú:

  • celé zrniečka
  • celozrnný chlieb a cestoviny
  • hnedá ryža
  • superpotraviny

Najlepšia strava pre niekoho s PCOS by zahŕňala komplexné sacharidy, veľa ovocia a zeleniny a chudé bielkoviny.

Cvičenie

Cvičenie je dôležitou súčasťou chudnutia. Pravidelné cvičenie môže pomôcť znížiť hladinu inzulínu a udržať nízku hladinu cukru v krvi.

Cvičenie je tiež prospešné pre zdravie srdca a môže zlepšiť náladu a pomôcť regulovať spánkový režim.

Dobre si zacvičiť nemusí znamenať ísť do posilňovne – v skutočnosti je najefektívnejšie cvičenie príjemné. Začať so športom alebo zábavnou aktivitou povzbudí človeka, aby sa tomu venoval dôsledne a získal čo najviac výhod.

Probiotiká

V poslednej dobe ľudia začali venovať veľkú pozornosť biliónom baktérií, ktoré žijú v črevách.

Výskumníci teraz spojili zmeny v črevnom prostredí alebo mikrobióme s mnohými chorobami vrátane obezity, srdcových chorôb a cukrovky.

Štúdia na zvieratách z roku 2016 zistila, že tieto zmeny môžu dokonca ovplyvniť pohlavné hormóny vrátane androgénov a estrogénu, čo naznačuje, že mikrobióm môže hrať úlohu pri rozvoji PCOS.

Vedci dospeli k záveru, že probiotické doplnky pomohli zvrátiť symptómy PCOS u potkanov.

Potvrdenie, že mikrobióm je zapojený do PCOS, si bude vyžadovať ďalší výskum. Lekári však vo všeobecnosti považujú užívanie probiotík za bezpečné.

Kedy navštíviť lekára

Navštívte svojho lekára, ak máte obavy z menštruácie, ak trpíte neplodnosťou alebo ak máte príznaky nadbytku androgénu, ako je zhoršujúce sa hirsutizmus, akné a plešatosť mužského typu.

Kľúčové body

  • Syndróm polycystických vaječníkov je veľmi častý hormonálny problém u žien v plodnom veku, môže byť spojený so syndeómom inzulínovej rezistencie.
  • Ženy s PCOS nemusia ovulovať, majú vysoké hladiny androgénov a veľa malých cýst na vaječníkoch.
  • PCOS môže spôsobiť vynechanie alebo nepravidelnú menštruáciu, nadmerný rast vlasov, akné, neplodnosť a priberanie na váhe.
  • Ženy s touto chorobou môžu byť vystavené vyššiemu riziku cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku, srdcových problémov a rakoviny endometria.
  • Typy liečby tejto choroby môžu závisieť od toho, či žena plánuje alebo nechce otehotnieť. Ženy, ktoré plánujú otehotnieť v budúcnosti, môžu užívať rôzne druhy liekov.
Zhrnutie

PCOS je komplikovaný syndróm. Hoci neexistuje žiadna liečba, množstvo konvenčných a alternatívnych spôsobov liečby dokáže zvládnuť symptómy a akékoľvek komplikácie.

Ľudia s PCOS by mali zostať v komunikácii so svojimi lekármi, aby sa zabezpečilo, že sa vyriešia všetky ich obavy.

 Zdroje

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30189445/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/

https://youngwomenshealth.org/2013/12/12/pcos-nutrition/

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pcos/conditioninfo/treatments/relieve

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836746/

https://www.pcosaa.org/is-there-a-cure-for-pcos