Pojem „superfood“ alebo superpotraviny je pomerne novým pojmom označujúcim potraviny, ktoré ponúkajú maximálne nutričné výhody pri minimálnom množstve kalórií. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Žiadne štandardné kritériá ani právne definície v súčasnosti neklasifikujú žiadnu potravinu ako superpotravinu. Väčšina superpotravín je však rastlinná.
Čo sú superpotraviny?
Superpotraviny sú potraviny, ktoré majú veľmi vysokú nutričnú hustotu. To znamená, že poskytujú značné množstvo živín a veľmi málo kalórií .
Obsahujú veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov .
Antioxidanty sú prirodzené molekuly, ktoré sa vyskytujú v určitých potravinách. Pomáhajú neutralizovať voľné radikály v našom tele. Voľné radikály sú prirodzené vedľajšie produkty výroby energie, ktoré môžu spôsobiť zmätok v tele.
Molekuly antioxidantov znižujú alebo zvrátia účinky voľných radikálov, ktoré úzko súvisia s nasledujúcimi zdravotnými problémami:
- ochorenie srdca
- rakovina
- artritída
- mŕtvica
- ochorenia dýchacích ciest
- imunitnej nedostatočnosti
- emfyzém
- Parkinsonova choroba
Superpotraviny nie sú všeliekom.
Novinkou sú prášky z koreňov
Aj s technológiou vyvíjajúcou sa k novým vymoženostiam, majú bylinky a korene stále svoje miesto v každej dobe. Koreňové prášky, bylinky a bylinkové čaje sú svetoznáme. Každý vždy hľadá riešenia na liečbu svojich každodenných problémov alebo dokonca chronických problémov, ako je vysoký krvný tlak a cukrovka.
Následne sú koreňové prášky jedným zo spôsobov riešenia týchto problémov. Nehovoriac o tom, že tieto prášky sa používajú aj na kulinárske a liečebné účely. Uskutočňuje sa mnoho typov výskumov, ktoré dokazujú, aké prospešné a efektívne môžu byť bylinné korene, listy a stonky na udržanie zdravého života. Pri všetkých pozitívnych účinkoch, ktoré nám taký prášok alebo doplnok poskytuje, je potrebné poznať presné výhody, ktoré svojmu spotrebiteľovi ponúkajú. Ľuďom, ktorí sa snažia zmierniť bolesť, zápal, bojovať proti chorobám, ako je vysoká hladina cholesterolu, cukrovka a iné ochorenia súvisiace so srdcom, môžu mnohé pomôcť dosiahnuť ich ciele a stať sa zdravými a šťastnými.
Ktoré sú najúčinnejšie?
Keď hovoríme o týchto doplnkoch výživy a ich výhodách, radi by sme si posvietili na tri z najprospešnejších koreňov, ktoré sú veľmi výhodné a výživné. Prášok z červenej repy, maca prášok a prášok z ashwagandhy sú názvy týchto neuveriteľných koreňov. Všetky majú rôzne zdravotné výhody a ponúkajú nám aj rôzne druhy živín.
Tieto práškové formy ashwagandhy, červenej repy a macy môžete pridať do vody alebo medu a dokonca aj do smoothies a polievok, aby ste pridali chuť svojim receptom a zároveň získali živiny. Dnes vás prevedieme týmito tromi koreňovými práškami jednotlivo, aby sme vás oboznámili s ich účinkami a výhodami. Začnime!
MACA PRÁŠOK
Tento prášok ako aj iné superpotraviny si v posledných rokoch získal veľkú obľubu! Rastlina maca pochádza z Peru, ale komerčne sa vyskytuje vo forme prášku. Prášok je veľmi známy tým, že zlepšuje problémy súvisiace s plodnosťou, sexuálnou túžbou a tiež zvyšuje silu a vytrvalosť!
Rastlina vedecky známa ako Lepidium meyenii rastie v Peru v drsných poveternostných podmienkach a vo vysokých nadmorských výškach. V Peru majú rastliny maca históriu liečebného a kulinárskeho využitia. Hlavnou časťou rastliny je koreň, ktorý rastie pod zemou a má rôzne farby, ako je biela až čierna. Prášková forma macy má zemitú orieškovú chuť, ktorú veľa ľudí často neobľubuje. Avšak vďaka výžive, ktorú poskytuje, a výhodám, ktoré poskytuje, stojí za to ju konzumovať.
ASHWAGANDHA
Máte problém s úzkosťou alebo ste preťažení stresom vo vašej mysli! Nebojte sa, predstavujeme vám Ashwagandhu, omladzujúci prášok, ktorý vám prináša rôzne zdravotné benefity.
Ashwagandha prášok, bežný v Indii a známy ako indická zimná čerešňa, je ďalší bylinný doplnok, ktorý je mimoriadne prospešný pre zdravie a krásu. Ashwagandha je ker , ktorého každá časť je nesmierne užitočná a prospešná. Napríklad listy tohto kríka možno použiť ako bylinkový čaj, ktorý môže znížiť horúčku a bolestivé opuchy. Zoznam pozitívnych účinkov, ktoré celý ker dáva spotrebiteľovi, je obrovský, avšak niektoré z nich zahŕňajú zmiernenie zápchy, strumy a nervového zrútenia. Pôsobí tiež na mužskú vytrvalosť a plodnosť.
ŠŤAVA A PRÁŠOK Z CVIKLY
Prášok z červenej repy je dobre známy už od rímskych čias. Pochádza z vysoko výživnej červenej repy. Obsahuje antioxidanty, vitamíny a ďalšie látky, ktoré pomáhajú pri udržiavaní zdravia.
Repa je koreňová zelenina, preto sa nazýva cvikla. Nazýva sa aj červená repa, záhradná repa alebo stolová repa. Pozostáva prevažne z vody a jej zvyšná časť obsahuje živiny ako vitamíny a minerály. Má tiež betanín a anorganický dusičnan, ktoré sú prospešné pre zdravie. Tieto rastlinné zlúčeniny pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku a udržiavaní dobrého zdravia.
Cvikla je prospešná pre spracovávanie energie a zdravé srdce. Prášok z červenej repy môžete pridať do smoothies a polievok a získať tak jemnú chuť a živiny.
Ďalšia superpotravina
Kurkuma (kurkumín)
Kurkuma je jasnožlté korenie, ktoré úzko súvisí so zázvorom. Pochádza z Indie, používa sa na varenie a má liečivé účinky.
Kurkumín je aktívna zložka kurkumy. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky a je predmetom väčšiny výskumov okolo kurkumy. Štúdie ukazujú, že kurkumín môže byť účinný pri liečbe a prevencii chronických chorôb, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka ( 1 , 2 ). Môže tiež pomôcť pri hojení rán a znižovaní bolesti ( 3 ).
Jednou z nevýhod používania kurkumínu v medicíne je to, že ho vaše telo ľahko nevstrebáva, ale jeho vstrebávanie sa dá zvýšiť jeho spárovaním s tukmi alebo inými koreninami, ako je čierne korenie .
Čo je prvá superpotravina
Kde vznikol pojem superpotravina? Zaujímavé je, že nie od tých, ktorí formálne študujú jedlo, ako sú odborníci na výživu a dietológovia. Najskorší zaznamenaný príklad sa mohol odohrať na začiatku 20. storočia okolo prvej svetovej vojny, ktorý sa používal ako súčasť marketingovej stratégie potravín. United Fruit Company iniciovala nadšenú reklamnú kampaň na propagáciu svojho hlavného dovozu banánov. Vydalo informačné brožúry vrátane Points About Bananas a Food Value of the Banana . Spočiatku spoločnosť propagovala praktickosť banánov v každodennej strave, pretože boli lacné, výživné, ľahko stráviteľné, dostupné všade, dobré, keď sa uvarili aj neuvarili, a prirodzene zapečatené v balení odolnom voči choroboplodným zárodkom. Aby ľudia jedli viac, navrhli pridať banány do cereálií na raňajky, do šalátov na obed a vyprážané s mäsom na večeru.
Popularita tohto výrazu však prudko vzrástla po tom, čo bol schválený v lekárskych časopisoch, vďaka tomu, že lekári zverejnili svoje zistenia o banánovej diéte na liečbu chorôb, ako je celiakia a cukrovka. Americká lekárska asociácia oznámila, že banány v detskej strave poskytnú úľavu pri celiakii alebo ju vyliečia ( lepok ešte nebol objavený ako skutočný vinník). Banány čoskoro niesli znak zdravia a matky urobili z banánov základ stravy pre svoje deti a dojčatá, aj keď netrpeli celiakiou. Spoločnosť United Fruit Company zahrnula tieto zdravotné benefity do svojich propagačných materiálov a populárna tlač vychvaľovala titulky o banánoch, čím vyvolala šialenstvo banánovej diéty.
Superpotraviny = super výpredaje
Rozdiel v 21. storočí je v tom, že informácie sa teraz šíria vírusovou rýchlosťou, takže sa zdá, že sa každý mesiac objavuje nová superpotravina. To podstatné je na mieste: vedecký výskum konkrétneho jedla, pútavé titulky z rýchlo sa rozvíjajúcej populárnej tlače, ako aj informačné reklamy a marketingové kampane zainteresovaných potravinárskych odvetví.
Superpotraviny sa často premietajú do super predajov, ktoré vytvorili miliardový priemysel. Podľa prieskumu Nielson sú spotrebitelia ochotní zaplatiť viac za potraviny vnímané ako zdravé a zdá sa, že pomáhajú aj zdravotné tvrdenia na etiketách.
Záver
Dosiahnutie optimálneho zdravia prostredníctvom jedla a výživy znamená viac než len zameranie sa na jeden alebo dva najnovšie trendy( ako chia semienka)
v oblasti stravovania.
Namiesto toho je dobré zdravie najlepšie podporovať každodennou konzumáciou rôznych výživných potravín.
Zahrnutie niektorých alebo všetkých potravín na tomto zozname ako súčasť vyváženej stravy môže byť prospešné pre vaše celkové zdravie a môže zabrániť niektorým chronickým ochoreniam.
Zdroje
https://www.foodandnutritionjournal.org/volume6number3/superfoodsrecent-data-on-their-rolein-the-prevention-of-diseases/
https://www.academia.edu/Documents/in/Superfoods
https://www.news-medical.net/news/20210604/New-scientific-evidence-supports-the-health-benefits-of-superfoods.aspx
https://www.ucdavis.edu/food/what-makes-superfood-so-super