Pokiaľ je reč o prírodných sladidlách, inulín dostáva nezaslúžne málo pozornosti. Avšak inulín je jedným z najsladších a najzdravších náhradných sladidiel, ktoré je aj účinným probiotikom, preto zohráva dôležitú rolu pri zachovaní rovnováhy črevnej flóry. Navyše prispieva aj k prevencii rakoviny hrubého čreva, detoxikácii a očiste črevného systému.
V skutočnosti je polysacharidom skladajúcim sa z fruktózy, je vynikajúcim sladidlom a disponuje početnými liečivými účinkami. Jeho konzumáciou sa zlepší látková výmena, zužitkovanie vápnika, horčíka a železa. Nakoľko inulín je nestráviteľná rastlinná vláknina, dostane sa do hrubého čreva bez poškodenia. Podľa výskumníkov anglickej Univerzity Reading vďaka jeho prebiotickým vlastnostiam, inulín pomáha udržať a obnovovať rovnováhu črevnej flóry.
Dobročinné probotické baktérie, ako bifidus a lactobacillus nachádzajúce sa v črevnej flóre sa živia prebiotikami a pokiaľ ich získajú dostatočné množstvo, rýchlo sa rozmnožia. Ďalším blahodarným účinkom inulínu je, že zvyšuje frekvenciu vyprázdňovania, a tým prispieva k odstráneniu nahromadených toxínov a vláknin v črevnom systéme. To prispieva k tomu, že sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Tým pádom obnovenie črevnej flóry posilňuje imunitný systém, veď práve tu, v hrubom čreve sa nachádza 80 percent imunitných buniek. Práve preto, konzumovaním inulínu sa zosilní imunitný systém, budeme odolnejší voči sezónnym a infekčným ochoreniam, podobne voči nádorom, a popri prevencii rakoviny hrubého čreva je účinný aj pri ochrane pred rakovinou prsníka. Pri tom všetkom chráni aj zdravie cirkulačného systému, veď inulín znižuje množstvo LDL cholesterolu v krvi.
Inulín na tráviace problémy
Inulín sa dá vynikajúco aplikovať pri riešení problémov s trávením, ako napríklad nadúvanie, zápcha a nadmerné tvorenie plynov. Zvyšuje frekvenciu vyprázdňovania a patrí medzi málo prírodných látok, ktoré znižujú nepriaznivé symptómy syndrómu dráždivého čreva (IBS). Takisto sa dobre používa na symptomatickú liečbu Crohnovej choroby, ktorá postihuje črevnú sústavu.
Detoxikácia pomocou inulínu
Jeho blahodarný vplyv na tráviaci trakt sa prejavuje aj počas detoxikácie. Inulín totiž pri čistení čriev odstraňuje aj usadené škodlivé vlákniny a toxíny.
Ako diéta a pre diabetikov
V porovnaní s repným cukrom, obsahuje tretinu cukru, preto sa odporúča pre tých, ktorí držia diétu. Po liečbe antibiotikami urýchli regeneráciu organizmu. Jeho ďalšou výhodou je, že neovplyvňuje hladinu cukru v krvi, takže inulín môžu kľudne používať aj diabetici.
Osladzujúci účinok
Vďaka svojmu bohatému obsahu fruktózu, inulín je podstatne sladší, ako repný cukor, preto pre dosiahnutie rovnakej chuti potrebujeme z neho o 40 % menej, pričom jeho liečivé účinky sú omnoho silnejšie a ďalekosiahlejšie ako účinky tradičného cukru. Preto uprednostňujú inulín na sladenie liečivých výrobkov a nájdeme ho aj vo výrobke Green Icon®.
V čom sa nachádza inulín?
Našťastie inulín je ľahko dostupný, vo významnom pomere sa nachádza v čakanke, v omane pravom, v sladkom zemiaku, v artičoke, ale aj v banáne, v špargli, v lopúchu a v cibuli. V najväčšej koncentrácii sa k nemu môžeme dostať konzumovaním kvalitných výživových dolnkov.