• Doprava zadarmo nad 40 €

Pružná pokožka

Pružná pokožka: jej tajomstvo a čo dokáže kolagén

Pružná pokožka: jej tajomstvo a čo dokáže kolagén

Pružná pokožka: jej tajomstvo a čo dokáže kolagén 900 600 SuperGreens®

Je prirodzené, že pokožka časom stráca svoju elasticitu v priebehu normálneho procesu starnutia, ale z rôznych iných dôvodov sa podobný proces môže vyskytnúť už v období mladosti. Ochabnutá pokožka, ktorá stratila pružnosť, môže byť frustrujúca a môže výrazne ovplyvniť sebavedomie. I napriek tomu, že dnes už bežné kozmetické operácie môžu tento stav dramaticky zlepšiť, pre tých, ktorí by sa radšej vyhýbali lekárskym zákrokom, no pružná pokožka je pre nich dôležitá, existuje stále mnoho ďalších možností,.

Aj keď naša pokožka vydrží skutočne veľa, nezdravý životný štýl, veľké výkyvy hmotnosti, resp. plynutie času na nej zanecháva mnoho stôp. Strata kolagénu súvisiaca s plynutím času významne prispieva k zníženiu tonusu pokožky a k tvorbe vrások, práve preto jedným zo spôsobov, ako udržať mladistvý vzhľad, je doplnenie látky nazývanej kolagén. Pre väčšinu problémov s pokožkou existuje nejaké riešenie, aj keď sa neočakáva výrazná zmena, výsledným efektom bude určite aspoň čiastočné zlepšenie problému.

Čo ovplyvňuje stav našej pokožky?

Zastaviť plynutie času nedokáže nikto, ale existujú preventívne stratégie a rôzne riešenia, ako udržať pokožku pružnú pevnú. Nezabúdajme, že prevencia je v záujme ochrany našej pokožky najdôležitejšia. Žiadny krém, ani doplnky výživy nemôže nahradiť bežné používanie opaľovacích prípravkov s vysokým ochranným faktorom a správny životný štýl. V čom spočíva teda tajomstvo pevnej pokožky? Kolagén a elastín sú dve bielkoviny, ktoré udržujú pokožku hladkú, pevnú a bez vrások a sú nevyhnutné pre zdravú a mladistvú pleť. Avšak faktory ako starnutie, poškodenie slnkom a vystavenie vzduchom prenášaným toxínom môžu viesť k rozkladu kolagénu a elastínu.

Fajčenie, konzumácia alkoholu a cukru, nedostatok pohybu urýchľujú procesy starnutia, spôsobujú zápaly a pružná pokožka ich považuje za najväčších nepriateľov. Ale i napriek tomu, že venujeme pozornosť vyššie uvedeným skutočnostiam, stav pokožky môže ovplyvniť niekoľko faktorov. Nedostatok spánku, pribúdajúce kilogramy v dôsledku tehotenstva, vysoký prírastok na váhe, a naopak prudké chudnutie, ovplyvňujú vzhľad a flexicitu pokožky, rovnako aj hormonálne zmeny, resp. aj niektoré ochorenia. Pevná a pružná pokožka a zdravý životný štýl kráčajú takpovediac ruka v ruke. V dôsledku toho, keď nemáme dostatočný odpočinok (8 hodín spánku denne), sa môže dostaviť predčasné starnutie pokožky, ktorá ochabne a stráca schopnosť regenerácie.

Pružná pokožka podomácky. Od čoho bude pokožka pružná?

Krémy regulujúce bunky a rôzne prípravky na ošetrenie tela, ktoré obsahujú peptidy, retinoly, alebo rastové faktory, sú vhodné na stimuláciu tvorby kolagénu v pokožke, a preto môžu odvrátiť príznaky starnutia.

Hydratácia je kľúčovou súčasťou toho, aby bola naša pokožka v tom najlepšom stave, v dobrej kondícii. Na trhu je dnes už dostupných mnoho prípravky na ošetrenie tela s účinkom chrániacim pokožku. Zvoľme však také produkty, ktoré obsahujú zložky, ako napríklad aloe vera, kyselina hyalurónová, vitamín C, vitamíny A a E. Tieto prispievajú nielen k hydratácii pokožky, ale pomáhajú aj pri tvorbe kolagénu a elastínu.

Kolagén a elastín

Kolagén a elastín sú dve zložky potrebné na udržanie pružnosti a pevnosti pokožky. Tieto zložky možno bežne objaviť v potravinách bohatých na bielkoviny, ako je napríklad hovädzie mäso, kuracie mäso, divo žijúce ryby, vajcia, orechoviny a vývar z kostí. Je možné tiež ožívať také výživové doplnky, ktoré obsahujú kolagén. Jedným z nich sú Kolagén tablety s kyselinou hyalurónovou. Okrem krému na spevnenie pokožky dosiahneme dobré výsledky aj peelingom. Pravidelný peeling pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a stimuluje krvný obeh.

Hydratujeme svoje telo aj zvnútra, pime každý deň dostatok vody. Pomáha vytvárať lepší tón pleti a postará sa o zvýšenie elasticity kože. Doporučuje sa najmenej 6-8 pohárov vody denne.

Čo sa masáže týka, nemali by sme očakávať zázraky, ale okrem poskytnutia relaxácie stimuluje aj krvný obeh, čo sa ukazuje ako prospešné pre celkový vzhľad pokožky.

Pružná pokožka po schudnutí

Nie je ľahké a často sa ani nedarí dosiahnuť pružnú pokožku po schudnutí. Cvičenie – ktoré v sebe zahŕňa okrem cvičenia aj kardio cviky a cviky zamerané na rast svalstva – môže pomôcť spevniť ochabnutú pokožku. Zvyšovanie svalovej hmoty prostredníctvom silového tréningu môže pomôcť zmierniť vznik ochabnutej kože, najmä ak tá je výsledkom chudnutia. Celkový vzhľad pokožky môže zlepšiť nahradenie strateného tuku svalovou hmotou. V prípade nadmerného ochabnutia pokožky je možné zlepšiť jej výlučne prostredníctvom kozmetických operácií.

Jednou z foriem pohybu, ktorá sa nepreukázala ako účinná v prípade ochabnutej pokožky, je tvárová gymnastika. Aj keď je táto metóda populárna už od šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia, málo výskumov potvrdilo skutočnosť, že tieto cviky skutočne pomáhajú zlepšovať stav ochabnutej a ovísajúcej pokožky. Tvárová gymnastika zvyšuje svalový tonus, zlepšuje prekrvenie pokožky a vedie k zdravšiemu obrazu pokožky. Pri snahe o budovanie svalstva je potrebné uistiť sa o tom, že je telo správne vyživované. Ide najmä o kvalitné aminokyseliny a bielkoviny. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín sú nevyhnutné k tomu, aby bola pokožka pružná.

Krémy na spevnenie pokožky

I napriek tomu, že je účinok spevňujúcich krémov často zanedbateľný, môžu zlepšiť vzhľad uvoľnenej pokožky, najmä drsnej pokožky, ktorá potrebuje hydratáciu. Výsledky sú často okamžite viditeľné, ale nie trvalé. Účinná hydratácia dočasne redukuje jemné vrásky. Nakoľko kolagén a elastín pomáhajú pri udržiavaní elasticity tkanív, kvalitné spevňujúce krémy by mali tieto zložky obsahovať. Retinoidy môžu tiež pomôcť v prípade produkcie kolagénu. Zvýšená produkcia kolagénu môže znížiť výskyt vrások a tiež môže zabrániť tvorbe nových. V súvislosti s lokálnou aplikáciou oleja z hroznových jadierok sa preukázalo, že napína pokožku a zvyšuje jej elasticitu.

Aké doplnky je potrebné užívať v záujme pružnej pokožky?

Mnoho ľudí prijíma prostredníctvom svojho stravovania dostatok antioxidantov. Existuje len málo dôkazov o tom, že užívanie antioxidantov pomáha predchádzať zhoršeniu stavu pokožky, alebo tento stav zmierniť, ale jedno je isté: antioxidanty viažu škodlivé voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za starnutie pokožky.

Odporúča sa užívať nasledovné:

  • vitamíny A, C, D a E

  • koenzým Q10

  • Selén

  • Zinok

  • Epigalokatechín galát (EGCG)

Vitamín A pomáha hydratovať spodnú vrstvu pokožky. Vitamín C udržuje a chráni kolagénové a elastínové vlákniny, ktoré spevňujú pokožku, a vitamín E chráni pokožku pred poškodením vplyvom slnečných lúčov. K tomu, aby sme mohli zabezpečiť účinnú ochranu pokožky, doporučuje sa konzumácia viaclistovej zeleniny (napr. kučeravý kel), ovocia a zeleniny.

  • Kolagénový hydrolyzát: Ako sme už uviedli, zdravá, mladistvá pokožka potrebuje dostatočné množstvo kolagénu.

  • Bielkoviny: Aminokyseliny nachádzajúce sa v bielkovinách (lyzín a prolín) sú nevyhnutné pre tvorbu kolagénu.

  • Želatína: Želatína je vynikajúcim zdrojom glycínu, ktorý pomáha pri tvorbe kolagénu.

Ktoré jedlá majú spevňujúci účinok na pokožku?

Nasledujúce potraviny pomáhajú udržiavať a zlepšovať tón pokožky:

  • Ryby s vysokým obsahom omega-3 tukov, ako napríklad losos, makrela a sleď, sú vynikajúcou výživou pre pokožku.

  • Avokádo

  • Orechy

  • Slnečnicové semienka

  • Sladké zemiaky

  • Paprika

  • Brokolica

  • Paradajky

  • Sója

  • Tmavá čokoláda (horká, alebo čokoláda na varenie)

  • Zelený čaj

  • Červené hrozno, prášok z hroznových jadierok

Môže kokosový olej spevniť pokožku?

Môže sa použiť pri príprave mnohých pokrmov, a možno ho aplikovať aj v prípade spevnenia pokožky. Kokosový olej je silný antioxidant, ktorý viaže voľné radikály, zodpovedné za starnutie pokožky. Okrem toho pokožku hydratuje, zabraňujúc tak jej ochabnutiu.

Kozmetické procedúry

V prípade odstránenia ochabnutej pokožky môže pomáhať mnoho iných procedúr, ktoré nezaraďujeme medzi chirurgické zásahy.

Ide o nasledovné procedúry:

  • Chemický peeling: Peeling môže znížiť výskyt ochabnutej, alebo zvráskavenej pokožky na tvári a krku, čím stimuluje syntézu kolagénu.

  • Ošetrenie laserom: Tepelná energia laseru vyvíja pozitívny účinok na kolagénové vlákniny.

  • Ošetrenie ultrazvukom: Táto metóda využíva teplo na stimulovanie tvorby kolagénu.

  • Ošetrenie rádiofrekvenciou: Rádiofrekvenčné vlny vyvíjajú tepelný účinok na pokožku a spustia rekonštrukciu kolagénu.

  • Doplnenie kyseliny hyalurónovej: Kyselina hyalurónová je vhodná na aj ošetrenie vrások, tvarovanie kontúr tváre a zvyšuje pevnosť pokožky.

Môžem si natrieť tvár vazelínou?

Vazelína vytvára na pokožke filmovú vrstvu. Na rozdiel od iných foriem ropy sa však dá bezpečne používať na tvár a aj na ruky. Vazelína v skutočnosti nezvyšuje obsah vlhkosti v pokožke, iba zabraňuje jej strate. Okrem toho chráni tiež poškodenú, alebo podráždenú pokožku. Vrstva vazelíny, aplikovaná pred spánkom, pomáha obnoviť prirodzenú vlhkosť a hebkosť tváre. Táto ochranná bariéra uľahčuje hojenie a zabraňuje baktériám, aby vnikli do rany, ktorá sa hojí. Samotná vazelína nesťahuje póry a neošetruje vrásky, ale vzhľadom na to, že podporuje hydratáciu pokožky, je vhodná na spomalenie vzniku príznakov starnutia. Jej nevýhodou je, že zabraňuje pokožke dýchať.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/how-to-tighten-loose-skin

https://www.healthline.com/health/vaseline-on-face#benefits

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-tighten-skin-on-face

  • -20% collagen complex

    Kolagén tablety s kyselinou hyalurónovou

  • -20% superum c

    Superum C