• Doprava zadarmo nad 40 €

ranhoj horsky

Ránhoj horský pre všetkých: liek na všetky neduhy

Ránhoj horský pre všetkých: liek na všetky neduhy

Ránhoj horský pre všetkých: liek na všetky neduhy 1024 683 SuperGreens®

Liečivé čaje sú čoraz obľúbenejšie v kruhu zástancov uvedomelého zdravého životného štýlu. Tieto nápoje sú bohatým zdrojom prírodných bioaktívnych zlúčenín, v prípade ich aplikácie v rámci liečby disponujú antioxidačnými, imunostimulačnými účinkami a účinné sú aj proti patogénom (choroboplodným zárodkom). Ránhoj horský si právom vyslúžil popredné miesto medzi liečivými rastlinami. Exotický ránhoj horský má toľko liečivých účinkov, že by sme h mohli kľudne nazvať aj zázračnou rastlinou. Tento čaj, konzumovaný ako súčasť vyrovnanej stravy, môže významne zlepšiť zdravotný stav, vrátane duševného zdravia.

Aj Hypokrates ho už chválil

Po celom svete sa konzumuje mnoho bylinkových čajov a niektoré nápoje si získali väčšiu popularitu ako iné, i napriek svojmu geografickému pôvodu. Avšak v čase globalizácie sú tieto liečivé bylinky z rôznych oblastí teraz k dispozícii už takmer pre každého. Bylinné čaje sú bohatým zdrojom rôznych užitočných rastlinných zlúčenín, obsahujú karotenoidy, fenolové kyseliny, flavonoidy, kumaríny, alkaloidy, polyacetylény, saponíny a terpenoidy, disponujúce celým radom zdravie chrániacich a preventívnych vlastností. Tento čaj sa často označuje ako sideritis, alebo grécky horský čaj, a keďže rastlina rastie v horách, označuje sa tiež ako čaj z Olympu. Hippokrates, otec a zakladateľ modernej medicíny, si vysoko cenil grécky horský čaj pre jeho pozitívne účinky na imunitný a dýchací systém. Hippokrates tiež zistil, že grécky horský čaj pôsobí účinne proti úzkosti a depresii, čo potvrdili aj vedecké výskumy.

V poslednej dobe sa veda začala zaoberať prínosom gréckeho horského čaju pre zdravie. Výsledky niektorých štúdií naznačujú, že rastlina môže byť nápomocná pri prevencii osteoporózy, Alzheimerovej choroby a rakoviny.

Prečo je tak zaujímavý?

Zdravotný prínos gréckeho horského čaju možno pripísať jeho obsahu fytonutrientov. Sú to organické zlúčeniny, ktoré chránia rastliny pred škodcami, ultrafialovým žiarením a ochoreniami. Čaj je bohatým zdrojom polyfenolov a flavonoidov, ale obsahuje aj dôležité rastlinné živiny, ako je kyselina kofeínová (nesmie sa zamieňať s kofeínom) a luteolín. Má viac ako 60 základných zložiek, ktoré preukázateľne priaznivo vplývajú na zdravie.

Gréci konzumujú tento čaj už niekoľko tisíc rokov pre jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Všeobecne sa používa aj v prípade liečby tráviacich pťažkostí, ako sú bolesti brucha, poruchy trávenia a nadúvanie, tiež na zmiernenie príznakov nachladnutia, na liečbu chrípky, bolestí v krku a bronchitídy. Rastliny, zaradené medzi druhy sideritis, sa v ľudovom liečiteľstve používajú ako liek proti zápalom, antimikrobiálny, antioxidačný, antispazmodický (proti kŕčom) prostriedok, ako prevenciu alebo zmiernenie epileptických záchvatov, alebo ako analgetikum (proti bolestiam), resp. na odstránenie nadmernej produkcie plynov. Odvar z listov tejto rastliny sa používa ako prípravok proti zápalom a reume, aplikáciou zvonka na dezinfekciu a liečbu rán a popálenín.

Vedecké výskumy

Celosvetovo rastie záujem o nápoje obsahujúce antioxidačné polyfenoly. Antioxidanty sú schopné viazať škodlivé voľné radikály skôr, ako tieto napadnú bunky.

Početné štúdie skúmali úlohu antioxidantov v ovocí, zelenine, obilninách, liečivých rastlinách a iných potravinách. Antioxidačné polyfenoly, izolované z rastlín, majú antibakteriálne, karcinogénne, protizápalové, antivírusové, antialergické účinky, zvyšujú hladinu estrogénu majú imunostimulačné vlastnosti. V posledných desaťročiach sa uskutočnilo niekoľko výskumov rastlín rodu sideritis, najmä v súvislosti ich botanických, fytochemických a farmakologických aspektov.

V roku 2011 Journal of Ethnopharmacology uverejnil štúdiu o obsahu flavonoidov vo všetkých rastlinách rodu sideritis. V súvislosti s viac ako 150 dostupnými druhmi vedci zistili, že všetky disponujú anti-patogénnymi, protizápalovými, antioxidačnými a antispazmodickými (proti kŕčom) vlastnosťami. Sú bohaté na prírodné antioxidanty, vrátane flavonoidov, a takmer všetky druhy obsahujú aj esenciálne oleje. V roku 2012 spoločnosť Planta Medica zverejnila pokus na zvieratách, týkajúci sa vplyvu gréckeho horského čaju na žalúdok a črevný systém. Vedci zistili, že konzumácia gréckeho horského čaju znížila zápal, pravdepodobne v dôsledku prítomnosti fenolov a antioxidantov.

Zhrnutie liečivých vlastností ránhoja horského:

– antibakteriálny,

– antimykotický,

– antivírusový,

– antioxidačný,

– analgetický (proti bolesti),

– protizápalový,

– bojuje proti prechladnutiu,

– posilňuje imunitný systém,

– upravuje trávenie,

– znižuje hladinu cholesterolu,

– chráni dýchací systém.

Ako správne uvariť čaj?

Príprava gréckeho horského čaju je veľmi jednoduchá. Do 250 ml vody pridajte za hrsť (1-10 gramov) liečivej rastliny a nechajte zovrieť. Kým u mnohých čajov postačí, pokiaľ ich zalejete zovretou vodou, v prípade ránhoja horského je v záujme lepšieho uvoľnenia účinných látok lepšie, pokiaľ sa niekoľko minút povarí.

Zdroje:

https://www.thespruceeats.com/greek-mountain-tea-1706000
https://yerbamateculture.com/greek-mountain-tea-sideritis-facts-and-health-benefits/

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/sideritis-herba

https://www.nahuby.sk/atlas-rastlin/Hesiodia-montana/ranhoj-horsky/hojnik-chlumni/ID10167