Serapeptáza a artritída – účinky proteolytického enzýmu
Bola vám diagnostikovaný určitý druh artritídy? Bolia vás kĺby a myslíte si, že máte nábeh na zápal kĺbov? Radi by sme vám bližšie predstavili enzým – serapeptáza a to ako vám môže pomôcť, pretože liečba zápalu kĺbov s týmto enzýmom, spolu veľmi úzko súvisia.
Čo je to artritída?
Je bežnou mylnou predstavou, že pri pojme artritída sa jedná len o jednu chorobu.Toto slovo v skutočnosti znamená zápal kĺbov a tento stav sa týka viac ako stovky iných chorôb, ktoré sú klasifikované ako reumatické a súvisia s opuchmi, bolesťami kĺbov a stuhnutosťou kĺbov. Zo všetkých týchto stavov sú najbežnejšie reumatoidná a osteoartritída, aj keď je potrebné mať na pamäti to, že sú veľmi odlišné.
Reumatoidná artritída je spôsobená vtedy, keď sú kĺby tela zapálené – pravdepodobne kvôli autoimunitnej reakcii alebo vírusu. Imunitný systém omylom napadne bunkovú membránu (výstelku) vo vnútri kĺbu. Je to chronický typ artritídy a má schopnosť vážne ovplyvniť zdravie postihnutých. Artróza = osteoartritída sa vyskytuje v dôsledku opotrebovania našich kĺbov. So zvyšujúcim sa poškodením a opotrebovaním chrupavky klesá funkčnosť kĺbov.
Artritída vo všeobecnosti a v jej rôznych formách môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku. Momentálne viac ako 60% ľudí, ktorí ju majú, má v skutočnosti menej ako 65 rokov. Môže to byť prekvapenie, ale lekári si stále nie sú istí, čo je skutočnou príčinou artritídy. Bez ohľadu na presvedčenie, ktoré o tejto príčine majú rôzni odborníci, si môžeme byť istí jednou vecou, a to je skutočný problém, pretože normálna liečivá funkcia tela už nie je schopná zvládnuť nápravu škôd spôsobených artritídou.
Čo je to serapeptáza?
Je to bielkovinový proteolytický enzým odvodený od Serratia E-15, enterobaktérie nachádzajúcej sa v Priadke morušovej, ktorá je nášmu zdraviu prospešná . Zistilo sa, že serrapeptáza má protizápalové, fibrinolytické a antiedematózne účinky. Okrem týchto účinkov má schopnosť rozkladať v tele mŕtve tkanivá bez toho, aby poškodila tie zdravé. Táto jej schopnosť je základom, pokiaľ ide o hojenie.
Čo to ale v praxi znamená? Používa sa na štyri hlavné zdravotné problémy:
- Rozpúšťa krvné zrazeniny – cysty a znižuje riziko tvorby nových krvných zrazenín – trombolov. Je to enzým, ktorý všeobecne priaznivo vplýva na naše cievy a funkciu srdca.
- Znižuje bolesť pri hojení a práve preto sa odporúča po rôznych chirurgických zákrokoch, pretože zmierňuje pooperačný zápal. Svojim zložením znižuje bolesť zapálených tkanív, ako aj pri poranených tkanivách.
- So svojími protizápalovými účinkami je schopná odstrániť toxické látky vznikajúce pri zapálených a poranených tkanivách.
- Zabraňuje opuchu a hromadeniu vody v mnohých tkanivách.
Serapeptázu prvýkrát izolovali vedci v Japonsku v 60. rokoch a čoskoro sa tam stala tým najpredávanejším liečivom (značka Danzan). Neskôr si našla cestu na pulty lekární aj v Európe a Severnej Amerike ako doplnok výživy. Už to je vyše 30 rokov, čo sa využíva aj u nás.
Je to účinný enzým pri:
- astme
- zápaloch rôzneho charakteru – dýchacích ciest, kĺbov, vnútorných orgánov
- liečbe poranení, ktoré vznikajú po úraze
- detoxikácii organizmu – účinne odstraňuje toxíny a nežiadúce baktérie
- skleróze multiplex
- migréne a silných bolestiach hlavy
- cukrovke typu II.
- cystickej fibróze prsníkov
- ochoreniach čriev
- vysokom krvnom tlaku a iných srdcovo-cievnych ochorení
- užíva sa na lepšie trávenie
- pomáha pri zlepšení pohybu – peristaltiky čreva
Serapeptáza a artritída – liečba zápalov pomocou enzýmu
Mnohí z vás tiež nepochybne počuli o boji proti artritíde (zápalu) pomocou vyváženej stravy a výživových doplnkov, ako je rybí olej, vitamín D a iných.. Aj keď to všetko môže byť u konkrétnych jedincov účinné, nič sa nepribližuje prirodzenej protizápalovej účinnosti enzýmového doplnku nazývaného serapeptáza. Lekári v európskych a áziijských ju predpisujú čoraz častejšie pri takmer každej forme zápalu najmenej za posledných 30 rokov.
Odkiaľ serapeptáza pochádza?
Už vieme, že je to proteolytický enzým. Inými slovami – štiepi sa na bielkoviny a trávi bielkoviny. Na rozdiel od iných enzýmov pochádzajúcich z ošípaných, húb alebo kvasiniek je produkovaná baktériami v črevách priadky morušovej. V koncentrovanej forme tabliet alebo kapsúl pôsobí tento enzým ako protizápalový prostriedok a blokuje bolesť podobne ako aspirín, ibuprofen a iné analgetiká.
Okrem tejto veľmi žiaducej vlastnosti stále pribúdajú dôkazy, že serapeptáza znižuje hromadenie krvi a ich zrazenín v tepnách. Predchádza tak ateroskleróze, blokovaniu tepien, mŕtviciam a infarktu. Na rozdiel od aspirínu, ibuprofenu a iných analgetík, tento enzým nespôsobuje žalúdočné vredy ani krvácanie z gastrointestinálneho traktu.
Účinky enzýmu – serapeptáza
Bolesť a zápal kĺbov je nepríjemnosťou mnohých z nás. Serapeptáza nám však poskytuje jej zázračné účinky v liečbe rôznych druhov artritídy, ako napríklad osteoartritídy či iných druhov artritídy. Bolesť pri osteoartritíde všeobecne reaguje rýchlejšie na serapeptázu ako bolesť z reumatoidnej artritídy, ktorá si pravdepodobne bude vyžadovať rozsiahlejšiu liečbu. Štúdie preukázali, že najlepšie výsledky pre druhé uvedené liečenie pochádzajú z používania enzýmov a kontroly stravovania. Podľa štúdie v USA ľudia stravujúci sa typickou stredomorskou stravou, zaznamenali značné zlepšenie a sú v súlade s inými štúdiami, ktoré naznačujú, že nízkosacharidové diéty, ktoré sú spracované a škrobové, podporujú choroby.
Reumatoidná artritída liečená pomocou tohto výnimočného enzýmu
Proteolytické enzýmy majú niektoré dôležité potenciálne výhody pri liečení reumatoidnej artritídy. Konvenčná liečba tohto ničivého ochorenia zvyčajne zahŕňa použitie liekov, ktoré sú nebezpečné a silné, ako sú steroidné a nesteroidné protizápalové lieky, a ešte toxickejších liekov, vrátane D-penicilamínu alebo metotrexátu. Najlepšie, čo môžete o týchto liekoch povedať, je to, že môžu poskytnúť takú úľavu, ktorá je iba krátkodobá a len potlačí symptómy. Pri najhoršom je možné, že vás tieto lieky prinesú na smrteľnú posteľ. Práve preto by sme si mali vyberať čo najprirodzenejšie prírodné liečby, ako je liečenie týchto problémov pomocou prírodných enzýmov. Mnohé štúdie u ľudí a zvierat trpiacich reumatoidnou artritídou naznačujú, že enzymatická terapia môže kontrolovať príznaky zápalu a bolesti ako bežné lieky, ale bez žiadnych nepríjemných vedľajších účinkov.
Lekári a zdravotní pracovníci, ktorí majú skúsenosti s predpisovaním proteolytických enzýmov, zistili, že táto alternatívna liečba môže ponúknuť širokú škálu výhod, medzi ktoré patria:
- zlepšená mobilita
- zníženie množstva svalovej atrofie
- zmiernenie bolesti pri pohybe
- menšie riziko komplikácií v dôsledku tromboembolických stavov
- znížené nepohodlie a bolesť z opuchu
- nižšie riziko poškodenia kapsúl alebo chrupaviek z dôvodu nehybnosti
Serapetáza, iné enzýmy a ich zdroje
Tri hlavné proteolytické enzýmy produkované prirodzene vo vašom tráviacom systéme sú pepsín, trypsín a chymotrypsín. Ľudské telo ich produkuje, aby pomohlo štiepiť bielkoviny z potravy, ako je mäso, vajcia a ryby, na menšie fragmenty, ktoré sa nazývajú aminokyseliny. Tie sa potom môžu správne vstrebať a stráviť. Proteolytické enzýmy sa nachádzajú v určitých potravinách a sú dostupné aj vo forme doplnkov.
Potravinové zdroje
Dva z najlepších potravinových zdrojov bielkovinových enzýmov sú papája a ananás. Papája obsahuje enzým nazývaný papaín, tiež známy ako papája proteináza I. Papaín sa nachádza v listoch, koreňoch a plodoch rastliny papája. Papaín je silný proteolytický enzým. V skutočnosti sa už tisíce rokov používa ako “zmäkčovač mäsa” vďaka svojej schopnosti štiepiť bielkoviny. Ananásy naopak obsahujú silný proteolytický enzým nazývaný bromelaín. Bromelaín sa nachádza v ovocí, šupke a sladkom džúse z ananásu a pôvodní obyvatelia Strednej a Južnej Ameriky ho po stáročia používali ako prírodný dar na liečbu mnohých chorôb. Aj keď sú ananás a papája najbežnejším zdrojom bielkovinových enzýmov, patria medzi ne ďalšie zdroje potravy: kiwi, ďumbier/zázvor, špargľa, kyslá kapusta, kimchi, jogurty, kefír a iné.
Proteolytické enzýmové doplnky stravy
Proteolytické enzýmové doplnky sú dostupné v kapsuliach, tabletách, práškoch a zriedka extraktoch. Niektoré doplnky obsahujú jeden typ proteolytického enzýmu, iné obsahujú kombináciu. Výrobcovia získavajú proteolytické enzýmy z rastlinných aj živočíšnych zdrojov. Napríklad trypsín a chymotrypsín pochádzajúci z ošípaných a kráv sú niektoré z najbežnejších bielkovinových enzýmov na báze zvierat pridávaných do doplnkových zmesí, zatiaľ čo papaín a bromelaín pochádzajú z ovocia.
Serapeptáza pochádza je rastlinného pôvodu a často ju kúpime v kombinácii ďalších enzýmov. Najčastejšou formou sú tablety, ktoré sa odporúčajú konzumovať 2×1 tabletu denne, hodinu pred jedlom. Pri nákupe doplnkov s obsahom prírodných enzýmov vyhľadajte informácie o účinnosti, aby vám produkt účinkoval čo najlepšie. Niektoré firmy hovoria iba o počte miligramov každého enzýmu, no tie férové spoločnosti sa zmienia aj o účinnosti.