Niektorí si myslia, že žalúdočné vredy vznikajú z dôvodu konzumácie korenených jedál. Pravdou však je, že na vine sú najčastejšie baktérie s názvom Helikobakter pylori. Hoci prevláda presvedčenie, že vredy trápia len dospelých ľudí, ktorí sú vystavení nadmernému stresu, postihnúť môžu dokonca aj malé deti.
Čo sú žalúdočné vredy
Žalúdočné vredy sú bolestivé a otvorené rany v žalúdočnej výstelke, teda v sliznici. Vredy sa vyskytujú aj v časti čreva tesne nad žalúdkom, či v oblasti pažeráka. Tieto sa nazývajú dvanástnikové vredy. Oba typy vredov sa označujú aj ako peptické vredy.
Aké sú ich príznaky
So žalúdočnými vredmi je spojených množstvo symptómov. Závažnosť sa líši od pacienta k pacientovi. Najčastejším príznakom je pálivá a rezavá bolesť v strede brucha. Bolesť je zvyčajne intenzívnejšia, ak je žalúdok prázdny. Nie vždy musia byť žalúdočné vredy bolestivé. U niektorých ľudí sa vyskytujú aj iné príznaky, ako sú:
- tupá bolesť v žalúdku,
- poruchy trávenia,
- pálenie záhy a reflux kyseliny,
- pocit nevoľnosti,
- strata chuti do jedla,
- strata hmotnosti,
- nafukovanie,
- grganie,
- zvracanie,
- anémia
Ak máte podozrenie, že práve vám sa vytvorili žalúdočné vredy, je čas navštíviť vášho praktického lekára.
Aká je príčina vzniku?
Žalúdočné vredy sú takmer vždy spôsobené pre:
- Baktériu Helicobacter pylori (H. pylori),
- Dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov (napríklad Aspirin, Ibuprofen),
- Zriedkavo môže stav pod názvom Zollinger-Ellisonov syndróm spôsobiť žalúdočné a črevné vredy zvýšením produkcie kyseliny v tele (odhaduje sa, že tento syndróm tvorí menej ako 1 % všetkých peptických vredov, medzi ktoré patria aj vredy dvanástnika).
Kto je najviac ohrozený?
Existujú skupiny osôb, u ktorých je riziko vzniku vredov väčšia. Do tejto skupiny patria osoby, ktoré:
- Fajčia – fajčenie zvyšuje riziko peptických vredov u ľudí infikovaných H. pylori.
- Pijú alkohol – alkoholické nápoje dráždia a narušujú sliznicu v žalúdku, čím sa zvyšuje množstvo vyprodukovanej žalúdočnej kyseliny.
- Majú nadmerný stres.
Je dôležité poznamenať, že tieto faktory samy o sebe vredy nespôsobujú, ale vytvárajú im lepšie prostredie na tvorbu a sťažujú liečbu.
Vredy sú častejšie u osôb starších ako 50 rokov. Vyskytnúť sa ale môžu v každom veku, u detí sa vyskytujú najmenej. Riziko u detí je vtedy vyššie, ak sú rodičia fajčiari.
Diagnostika vredov
Diagnóza a celá liečba závisí od symptómov. Na diagnostikovanie žalúdočného vredu je potrebné, aby lekár skontroloval vašu anamnézu, zistil všetky príznaky a poznal predpísané aj voľnopredajné lieky, ktoré užívate.
Na vylúčenie infekcie H. pylori je možné nariadiť vyšetrenie krvi alebo aj stolice. Obe vyšetrenia sú teda bezbolestné.
Existujú aj ďalšie testy a postupy pri diagnostike, ktoré zahŕňajú:
- Báriové prehltnutie: Počas tohto vyšetrenia sa pije hustá biela tekutina s názvom barium, ktorá obalí horný gastrointestinálny trakt a pomôže lekárovi vidieť žalúdok a tenké črevo na röntgene.
- Endoskopia: Cez ústa sa vloží tenká trubica až do žalúdka a pravej časti tenkého čreva. Toto vyšetrenie sa vykonáva na vyšetrenie vredov, krvácania a akéhokoľvek tkaniva, ktoré vyzerá abnormálne. Označuje sa aj pod názvom gastroskopia a dokáže odhaliť aj prítomnosť nádorov.
- Endoskopická biopsia: Postup je podobný ako pri vyššie spomínanej endoskopii, avšak tu sa počas vyšetrenia odoberie aj kúsok tkaniva žalúdka, ako vzorka, aby sa mohla analyzovať v laboratóriu.
Ako sa liečia?
Liečba sa líši v závislosti od príčiny vzniku vredu. Väčšina vredov sa dá liečiť užívaním predpísaných liekov, niekedy je potrebná aj operácia.
Včasná liečba je veľmi dôležitá. Ak máte vredy, porozprávajte sa so svojim lekárom o možnostiach liečby. Ak máte aktívne krvácajúci vred, pravdepodobne budete hospitalizovaný. Ak by vred dlhodobo krvácal a bol neliečený, môže byť potrebná aj transfúzia krvi.
Liečba antibiotikami
Ak je vred výsledkom H. pylori, lekár vám predpíše antibiotiká a lieky nazývané inhibítory protónovej pumpy (PPI). Tie blokujú bunky žalúdka, ktoré produkujú kyselinu. Okrem toho môže lekár odporučiť aj užívanie probiotík a kontrolnú endoskopiu.
Príznaky vedia po nasadení liečby rýchlo ustúpiť. Ale aj keď príznaky rýchlo zmiznú, mali by ste v liečbe pokračovať, aby ste odstránili každú baktériu.
Aj lieky používané na liečbu majú svoje vedľajšie prejavy. Patria tu:
- Nevoľnosť,
- závraty,
- bolesti hlavy,
- hnačka,
- bolesti brucha.
Vedľajšie účinky sú väčšinou dočasné. Ak niektorý z príznakov spôsobuje extrémne ťažkosti, poraďte sa s lekárom o zmene lieku.
Liečba vredov zvyčajne trvá niekoľko týždňov.
Operácia
V zriedkavých prípadoch si ochorenie vyžiada aj chirurgický zákrok. Býva to v prípade vredov, ktoré:
- sa opakovane vracajú,
- neliečia sa,
- krvácajú,
- praskajú,
- zabraňujú prúdeniu jedla zo žalúdka do tenkého čreva.
Počas operácie sa môže:
- odstrániť celý vred,
- odobrať tkanivo z inej časti čreva a transplantuje sa na miesto vredu,
- zašiť krvácajúca tepna,
- prerušiť prívod nervov do žalúdka, na zníženie tvorby žalúdočnej kyseliny.
Alternatívna medicína
Masticha môže taktiež pomôcť pri boji s vredmi. Staršia štúdia s 38 ľuďmi zistila, že masticha je schopná zlepšiť príznaky žalúdočných vredov. Výskum naznačuje, že užívanie 1 g mastichy denne, môže zmierniť príznaky súvisiace so žalúdočnými vredmi.
Infekcia baktériou H. pylori je hlavným rizikovým faktorom pre tvorbu žalúdočných vredov. Jedna zo štúdií zistila, že masticha má antibakteriálne schopnosti proti Helikobakter pylori.
Čo ak vred praskne
Prasknutie vredu je jeden z najhorších scenárov. Stáva sa to najmä vtedy, ak sa vred nelieči, prepáli stenu žalúdka, čo umožní únik štiav z tráviaceho traktu a jedla do brušnej dutiny. Jeho príznakom je krv v stolici, ktorá je červeno-čierna. Dôležité je okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci.
Prevencia žalúdočných vredov
V minulosti sa predpokladalo, že zlá strava môže spôsobovať vznik vredov. Teraz však vieme, že to nie je pravda. A hoci potraviny priamo vredy nespôsobia a ani ich nevyliečia, zdravá strava môže byť prospešná pre črevný trakt a celkové zdravie.
Vo všeobecnosti je dobré mať stravu bohatú na ovocie, zeleninu a vlákninu.
Medzi potraviny, ktoré by mohli pomôcť v boji proti H. pylori, alebo posilniť vlastné zdravé baktérie v tele patria:
- brokolica, karfiol, kapusta, reďkovka,
- listová zelenina, ako je špenát a kel,
- potraviny bohaté na probiotiká, ako sú kyslá kapusta, kombucha, jogurty,
- jablká,
- čučoriedky, maliny, jahody a černice,
- olivový olej
Ľudia so žalúdočnými vredmi majú niekedy problém s refluxom a vtedy je dobré vyhýbať sa pikantným a kyslým jedlám, kým sa vred neuzdraví.
Na záver je dôležité pamätať na 3 fakty
- Žalúdočný vred je diera v sliznici žalúdka.
- Väčšinu vredov spôsobuje baktéria Helicobacter pylori a nie stres či zlá životospráva.
- Vďaka rýchlej diagnostike sa vredy dajú liečiť antibiotikami.
Zdroje:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
https://www.medicalnewstoday.com/articles/312045#causes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10350-peptic-ulcer-disease
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stomach-ulcer#ulcer-bleeding
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/peptic-ulcers-stomach-ulcers/symptoms-causes