Ľanové semienka, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, či už celé, alebo mleté, nevyžadujú žiadnu tepelnú úpravu a môžu sa pridávať do takmer akéhokoľvek jedla, vrátane chleba, sušienok a koláčov, müsli a kaše, dokonca aj do zmrzliny. Príprava nasledovného receptu je neskutočne jednoduchá. I napriek tomu, že ide o recept na dezert, nie je potrebné obávať sa pribúdanie neželaných kilogramov.
Prísady:
- 2 mrazené banány
- ½ šálky čiernych ríbezlí, alebo čučoriedok
- 30 ml za studena lisovaného ľanového oleja
- 4 dezertné lyžičky bio ľanových semienok
- Niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- 30 kvapiek stevie (môže byť aj iný druh náhrady cukru)
Príprava:
- Olúpeme banán, bobuľové ovocie oberieme zo stonky a na niekoľko hodín ich dáme do mrazničky.
- Mrazené ovocie a zvyšné prísady vložíme do mixéru a miešame dovtedy, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Je dobré nemixovať masu úplne do hladka. Nechajme v nej niekoľko malých kúskov banánov a bobúľ.
- Hotovú zmrzlinu podávame ihneď, alebo ju umiestnime do mrazničky v záujme správnej konzistencie približne na 20 minút.
Zmrzlinu možno pripraviť aj pomocou z iných druhov ovocia, ako sú napríklad jahody, maliny, alebo čučoriedky, ktoré sú rovnako chutné. Pridaním niekoľkých polievkových lyžíc kakaa z nej môžeme vykúzliť jednoduchú čokoládovú zmrzlinu.