Zdravé vianočné pečivo je jednoduchou možnosťou ako si vychutnať a užiť sviatky bez priberania. Pozrite sa na týchto pár receptov.
Sušienky s chlorellou a mandľami
Ingrediencie
- 120 gramov (~ ½ šálky a 1 čajová lyžička) masla
- 180 gramov (~ ¾ šálky a 2 čajové lyžičky) cukru
- 150 gramov (~ 1 ⅞ šálka) strúhaných mandlí
- 2 vajcia
- 200 gramov (~ 1 ¾ šálky) múky
- 1 malý pohár mlieka
- 1 štipka 1 štipka soli
- 1 čajová lyžička práškovej Chlorelly
Inštrukcie
- Zmiešajte vajcia a cukor a miešajte do peny.
- Pridajte mlieko, potom múku a potom prášok Chlorella.
- Roztopte maslo a pridajte ho do cesta.
- Konzistenciu cesta upravíme mliekom. Cesto by malo vytekať z lyžice pomerne ľahko. Čím redšie cesto, tým tenšie budú sušienky.
- Po malých lyžičkách nasypte cesto na plech. Nechajte dostatok miesta pre každú lyžicu, aby sa mohla úplne rozložiť bez kombinovania.
Čokoládové Maca Proteínové sušienky s Maca polevou
Proteínový snack s nižším obsahom sacharidov a zdravými tukmi, ktorý je super rýchly a jednoduchý na prípravu. Vegánske a bezlepkové zdravé vianočné pečivo.
INGREDIENCIE
- 3/4 šálky rastlinného proteínového prášku proteínového prášku
- 3 PL mandľovej múčky (alebo múky)
- 2 PL kakaového prášku (alebo nesladeného kakaa)
- 2 PL maca prášku
- 1/2 šálky prírodného orechového alebo semiačkového masla, najlepšie málo alebo žiadny pridaný olej/cukor (použil som zmes kešu a mandľového masla)
- 3 PL sirupu z hnedej ryže (alebo medu, ak nie je striktne vegánsky)
- 1 PL extra panenského kokosového oleja, roztopený
- 3–4 PL nesladeného nemliečneho mlieka
Maca glazúra:
- 1 PL maca prášku
- 1 PL kokosového masla
INŠTRUKCIE
- Vo veľkej miske zmiešajte proteínový prášok, mandľovú múku, kakaový prášok a maca prášok. Miešajte, kým sa dobre nepremieša a odstavte.
- Pridajte orechové alebo semiačkové maslo, hnedý ryžový sirup a roztopený kokosový olej. Jemne premiešajte, kým sa dobre nespojí.
- Pridávajte jednu polievkovú lyžicu mlieka, kým sa zmes nevytvorí na rozdrobené cesto. Cesto by malo byť vlhké, ale mierne drobivé.
- Cesto rozdeľte na 8 rovnakých kúskov, približne veľkosti golfovej loptičky, vyvaľkajte do kruhu a vytvarujte do tvaru plochého koláčika. Poukladáme na vystlaný plech, odložíme bokom.
- V malej miske zmiešajte macu a kokosové maslo, kým sa dobre nespoja. Pomocou lyžice pokvapkajte polevu maca kokosovým maslom na koláčiky. Vložte plech na pečenie na 15 minút do mrazničky alebo na 30 minút do chladničky a nechajte sušienky a rozpustenú čokoládu stuhnúť.
- Cookies uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 2 týždne a v mrazničke dobre zabalené až 3 mesiace. Užite si to!
Vegánske čokoládové Chai proteínové tyčinky [s konopnými srdiečkami]
INGREDIENCIE
- 3/4 šálky Vanilla Protein (asi 2 odmerky)
- 1/4 šálky mandľovej múčky
- 2 PL kokosovej múky
- 2 PL kakaového prášku (alebo kakaa)
- 1/2 ČL škorice
- 1/2 ČL kardamónu
- 1/4 ČL zázvoru
- 1/4 muškátového orieška
- 1/8 klinčekov
- 1/2 šálky slnečnicového masla (alebo iného prírodného orechového masla)
- 3 PL surového medu (alebo sirup z hnedej ryže, ak je striktne vegánsky)
- 1 PL kokosového oleja, roztopený
- 3 PL nesladeného nemliečneho mlieka (použila som kešu)
- 3 lyžičky mini čokoládové lupienky bez obsahu mlieka (alebo obyčajné)
- 1 ČL extra panenského kokosového oleja
- 2 PL konopných semiačok
INŠTRUKCIE
- Formu na chlieb vysteľte papierom na pečenie
- Vo veľkej miske zmiešajte proteínový prášok, mandľovú múku, kokosovú múku, kakaový prášok a korenie. Miešajte, kým sa dobre nepremieša a odstavte.
- Do strednej misky pridajte slnečnicové maslo, med a rozpustený kokosový olej a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte zmes slnečnicového masla do veľkej misy so suchými prísadami a jemne premiešajte. Zmes bude suchá a chvíľu potrvá, kým sa spojí. Pridávajte vždy jednu polievkovú lyžicu mlieka, kým sa zmes nevytvorí do rozdrobeného cesta
- Mierne mokrými rukami natlačte zmes na pripravenú panvicu. Vyrovnajte, ako sa len dá.
- V malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry roztopte spolu čokoládové lupienky a kokosový olej, postupne po 10-30 sekundách, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Tyčinky polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme konopnými srdiečkami.
- Vložte tyčinky do mrazničky na 30 minút alebo do chladničky na 1 hodinu, aby stuhli. Zdvihnite pergamenový papier z panvice a nakrájajte na 10 tyčiniek.
- Tyčinky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 2 týždne a v mrazničke dobre zabalené až 3 mesiace.
Slané čokoládové sušienky s arašidovým maslom Maca Cookies
Tieto krehké maca sušienky s arašidovým maslom vyrobené zo zmesi krémového arašidového masla a sladkej maca, máčané vo vegánskej tmavej čokoláde a posypané morskou soľou pre dekadentnú a chuťovo nabité zdravé vianočné pečivo.
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 10 minút
Celkový čas 25 minút
Počet porcií 24 koláčikov
Kalórie 167 kcal
Ingrediencie
Na sušienky z Maca arašidového masla
- ½ šálky krémového prírodného arašidového masla
- ½ šálky kokosového oleja, rozpusteného
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 lyžička. vanilkový extrakt
- 2 hrnčeky celozrnnej múky, pozri pozn
- 2 polievkové lyžice. prášková maca
- ¼ lyžičky. soľ
- 2 polievkové lyžice. studená voda
Na polevu zo slanej čokolády
- 1 šálka vegánskych čokoládových lupienkov
- 2 polievkové lyžice. roztopený kokosový olej
- hrubo mletá alebo vločková morská soľ
Inštrukcie
- Predhrejte rúru na 350 ° a dva plechy vyložte pergamenom.
- Vo veľkej mise zmiešajte arašidové maslo, kokosový olej, javorový sirup a vanilku, kým sa dobre nepremiešajú. Do misy pridajte múku, macu a soľ a ďalej pomocou veľkej lyžice a potom rúk vypracujte husté cesto. Pridajte vychladenú vodu a pokračujte v miesení cesta, ak sa vám cesto zdá príliš drobivé, pridajte trochu vody.
- Pracovnú plochu posypte múkou a cesto rozvaľkajte na hrúbku asi ¼ palca. Nakrájajte na požadované tvary pomocou vykrajovačov na sušienky (ak nemáte vykrajovačky na sušienky funguje aj pohár na pitie) a usporiadajte tvary na plechy na pečenie, pričom medzi nimi nechajte asi ½ palca. Pečieme 10 minút. Vyberte z rúry a presuňte na chladiaci rošt. Nechajte úplne vychladnúť.
- Kým sušienky chladnú, roztopte čokoládové lupienky nad sporákom alebo v mikrovlnnej rúre v 30-sekundových prírastkoch. Vmiešame kokosový olej.
- Polovicu každého koláčika namočte do čokoládovej zmesi, potom položte na povrch pokrytý pergamenom a posypte čokoládovou polevou soľou. Nechajte postáť, kým čokoláda úplne nestuhne.
Nepečené perníkové guľôčky – rýchle zdravé vianočné pečivo
Čas prípravy 15 minút
Celkový čas 15 minút
Porcie 12 guličiek
Kalórie 98 kcal
Ingrediencie
- 7 vykôstkovaných datlí
- ¼ šálky kryštalizovaného zázvoru
- ½ šálky pekanových orechov
- ¾ šálky nesladeného strúhaného kokosu rozdelené na použitie
- 1 polievková lyžica úplne prírodné mandľové maslo
- 1 polievková lyžica melasa
- ½ lyžičky mletý zázvor
- ¼ lyžičky. škorica
Inštrukcie
- V miske kuchynského robota kombinujte datle, zázvor, pekanové orechy a ¼ šálky kokosu, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky.
- Pridajte mandľové maslo, melasu, zázvor a škoricu a pulzujte, kým sa dobre nepremieša.
- Pomocou čistých rúk vyvaľkajte guľôčky o veľkosti polievkovej lyžice; obalíme vo zvyšnej ½ šálky
- Pred podávaním vložte do chladničky na 20 minút alebo viac vychladiť. Uchovávajte v tesne uzavretej nádobe v chladničke až päť dní.
Zdravé vianočné hviezdy z mandlí a škorice
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 8 min
Celkový čas: 28 min
Počet porcií: 30 sušienok
Ingrediencie
- 1 3/4 šálky čerstvo mletých mandlí (250 g)
- 3/4 šálky kokosového cukru (100 g)
- 1 polievková lyžica mletých chia semienok
- 2 polievkové lyžice studenej vody
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 3 čajové lyžičky mletej škorice
- štipka vanilkového prášku
- štipka xylitu na ozdobu
Inštrukcie
- Začnite mletím mandlí na múku, ak používate celé mandle.
- Vložte mleté chia semienka a vodu do malej misky. Spolu vyšľaháme vidličkou a odložíme na cca 10 minút zhustnúť.
- Vložte kokosový cukor, mleté mandle, škoricu a vanilkový prášok do kuchynského robota alebo veľkej misy. Ak používate kuchynský robot, krátko ho rozmixujte. Ak používate ručný mixér, všetko len rýchlo rozmixujte.
- Pridajte chia-mix a javorový sirup a všetko miešajte asi 30 sekúnd, kým sa nevytvorí lepkavé cesto. Ak sa cesto drobí a nelepí, pridajte lyžičku studenej vody.
- Rúru predhrejte na 160 °C (320 °F).
- Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Dbajte na to, aby ste ho nevyvaľkali na tenko – mal by mať hrúbku asi 5 mm. Pomocou vykrajovačiek v tvare hviezdy vykrojíme asi 30 hviezdičiek.
- Škoricové hviezdičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 8-10 minút do zlatista. Nechajte sušienky niekoľko minút vychladnúť, kým ich nepremiestnite na chladiaci rošt.
- Tip: Pre najlepší výsledok skladujte mandľové a škoricové vianočné sušienky vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Čokoládové sušienky Spirulina (bezlepkové)
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Doba chladenia: 10 minút
Celkový čas: 35 minút
Kalórie: 155 kcal
Čo treba
- Plech
- Prášok do pečiva
- Misa na miešanie
- Vidlička
- Malá miska alebo nádoba
- 65 g ovsenej múky*
- 40 g kukuričnej múky
- 1/3 ČL zeleného prášku spirulina– alebo akéhokoľvek iného zeleného prášku
- 25 g stéviového cukru – alebo akéhokoľvek iného práškového cukru
- 20 ml kokosového oleja – roztopený
- 50 ml sójového mlieka – alebo akéhokoľvek iného rastlinného mlieka
- 50 g horkej čokolády
Inštrukcie
- Predhrejte rúru na 180.C (356.F).
- Pomocou vidličky zmiešame v miske všetky suché ingrediencie (ovsená múka, kukuričná múka, stévia cukor a spirulina).
- Pridajte mokré ingrediencie (roztopený kokosový olej a rastlinné mlieko) a znova premiešajte. Rukami vymiesime guľu z cesta***.
- Cesto rozdeľte na 6 guľôčok a položte ich na plech s papierom na pečenie.
- Rukou vyrovnajte guľôčky sušienok, aby ste z nich vytvarovali sušienky.
- Pomocou zadnej časti vidličky vytvorte na každom koláčiku krížový šraf a pečte 15 minút.
- V malej miske alebo nádobe roztopte horkú čokoládu a polovicu každého koláčika ponorte do rozpustenej horkej čokolády.
- Nechajte vychladnúť 10 minút alebo kým čokoláda nestuhne a vychutnajte si!
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 5 dní.
Dúfame, že sa Vám tieto recepty na zdravé vianočné pečivo páčia a prajeme Šťastné a Veselé prežitie sviatkov.