Rybí olej s omega-3 mastnými kyselinami nie je jediná vec z oceánu, ktorá dokáže zlepšiť fungovanie ľudského tela. Astaxantín je karotenoidný pigment, ktorý sa okrem iných morských živočíchov vyskytuje v pstruhoch, mikroriasach, kvasinkách a krevetách. Najčastejšie sa vyskytuje v tichomorskom lososovi a je to, čo dáva rybe jej ružovkastú farbu. Hovorí sa, že antioxidant astaxantín má mnoho zdravotných výhod. Spája sa so zdravšou pokožkou, vytrvalosťou, zdravím srdca, bolesťami kĺbov a dokonca môže mať budúcnosť v liečbe rakoviny.
Ako funguje?
Ľudia všetkých vekových kategórií trpia bolesťami kĺbov a všetci chcú „liek“. Lieky proti bolesti fungujú, ale stávajú sa návykovými a existuje veľa negatívnych vedľajších účinkov, takže posun k niečomu prirodzenejšiemu je zjavným dlhodobým riešením. Potenciálnou odpoveďou je astaxantín, prirodzene sa vyskytujúci karotenoid, produkovaný predovšetkým riasami, ktoré sú snáď najznámejšie tým, že mnohým morským živočíchom dodáva ich červenú farbu .
Astaxantín je veľmi účinný doplnok stravy na úľavu od bolesti pre každého, kto má bolesti kĺbov – astaxanthin na kĺby. Tento doplnok je silný protizápalový a v posledných rokoch si získal na popularite, keďže jeho prínosy podporujú viaceré lekárske dôkazy . Ďalšou obrovskou výhodou astaxantínu je, že je dobrým antioxidantom, čo znamená, že bojuje proti škodlivým voľným radikálom a vytvára zdravú rovnováhu v tele.
Antioxidant
Astaxantín, ktorý spadá do kategórie karotenoidov, je považovaný za absolútne najlepší z najlepších. Astaxantín sa na rozdiel od väčšiny antioxidantov nestane prooxidantom, ktorý by mohol poškodiť telo. Táto silná vlastnosť ho robí tak dobrým pre celkové zdravie kĺbov a úľavu od bolesti pri dlhšom používaní.
Pre tých, ktorí trpia osteoporózou a artritídou, môže astaxantín nielen uľaviť od bolesti vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam, ale môže tiež spomaliť zhoršovanie kostí. Pre tých, ktorí trpia týmito stavmi, môže doplnok Astaxanthin pomôcť vytvoriť lepší život.
Akúkoľvek formu bolesti kĺbov od bolesti po cvičení až po bolesti pri chorobách a rôznych ochoreniach kostí a kĺbov možno pomocou astaxantínu zmierniť, a preto jeho popularita rastie. Nerovnováha na bunkovej úrovni je často príčinou zápalu, únavy a mnohých autoimunitných stavov. Prítomnosť astaxantínu v ľudskom tele výrazne znižuje zápal a najmä pri artritíde možno zmierniť opuch a bolesť.
Astaxanthin na kĺby
Rovnako ako mnohé rybie oleje, o ktorých je všeobecne známe, že sú prospešné pre zdravie kĺbov, astaxantín sa ukázal ako vynikajúci prínos. Počas krátkeho časového obdobia sa hladina antioxidantov v ľudskom tele vytvorí, keď sa používa ako denný doplnok. To pomáha udržiavať zdravie kĺbov a predchádzať hromadeniu zápalov. Prirodzené protizápalové vlastnosti doplnku prinášajú úľavu od bolesti, ktorá podporuje využitie kedysi bolestivých kĺbov.
Astaxantín sa nachádza v ružových alebo červených rybách a morských plodoch. Losos a homár sú snáď najznámejšie prírodné zdroje. Dnes sa však „ružové“ morské plody stali pre mnohých ľudí luxusom, vďaka čomu je suplementácia astaxantínu z mäkkých želé najpopulárnejším zdrojom dôležitého karotenoidu. Astaxantín nemá žiadne známe negatívne vedľajšie účinky a je mimoriadne bezpečný a účinný.
Testy ukazujú vynikajúce výsledky u pacientov s artritídou a osteoporózou, športovcov s bolesťami kĺbov v dôsledku zranenia alebo len pri nadmernom cvičení ukazujú, že astaxantín pomáha pri rýchlom zotavení. Okrem toho môžu zdravé kĺby pomocou astaxantínu pomôcť odvrátiť bolesť kĺbov a spomaliť šírenie porúch súvisiacich s kĺbmi.
Osteoartritída
Osteoartritída, najbežnejšia forma artritídy, postihuje približne 12 percent dospelých (21 miliónov ľudí) v Spojených štátoch. 1 Vo Veľkej Británii má asi šesť percent dospelých (2,6 milióna) časté bolesti kolena a röntgenové dôkazy osteoartritídy; toto číslo sa zvyšuje na 12 percent (5,2 milióna) medzi ľuďmi staršími ako 65 rokov . 2 Ochorenie je charakterizované stenčovaním chrupavkových vankúšikov v kolenách a menej často aj na iných kĺboch. Symptómy zahŕňajú bolesť, stuhnutosť, zápal a nedostatok fyzickej pohyblivosti.
Astaxantín môže znížiť symptómy bolesti spojené s reumatoidnou artritídou
Reumatoidná artritída
Reumatoidná artritída je ochorenie kostry, ktoré postihuje takmer 20 percent dospelých vo svete. Popri syndróme karpálneho tunela je to jedna z hlavných príčin bolesti kĺbov. Z predbežných vyšetrení sa zdá, že astaxantín má v liečbe reumatoidnej artritídy budúcnosť.
Čo sa týka astaxantínu, výsledky sú pozitívne, ale väčšinou nepresvedčivé. Vďaka antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam nie je prekvapujúce, že výskumníci skúmajú, či astaxantín môže pomôcť znížiť symptómy bolesti a zápaly súvisiace s reumatoidnou artritídou.
Vezmite si napríklad túto štúdiu, ktorá bola publikovaná v roku 2012 v publikácii Americkej asociácie pre chirurgiu rúk. Vzťah môže byť inkluzívny, ale jedna vec je jasná: astaxantín je sľubnou možnosťou na zvládnutie reumatoidnej artritídy.
Liečba
Dva výživové prístupy alebo ich kombinácia ponúkajú ľuďom s osteoartrózou(artróza) veľa výhod. Ako také poskytujú koncepčný rámec pre formulovanie doplnkov stravy.
Jeden prístup sa zameriava na nutričné zlúčeniny, ktoré zlepšujú štruktúru kĺbovej (kĺbovej) chrupavky, ktorá poskytuje odpruženie a lubrikáciu kĺbov. Dôvodom je, že fyzická štruktúra a biochémia tela v konečnom dôsledku závisia od výživy. Nutričné prekurzory chrupavky môžu telu pomôcť udržiavať a niekedy stimulovať regeneráciu kĺbovej chrupavky.
Druhý prístup znižuje zápal na kontrolu bolesti a obmedzenie rozpadu chrupavky. Zápal je súčasťou prirodzeného mechanizmu tela na odstránenie mŕtvych alebo poškodených chondrocytov, buniek tela, ktoré tvoria chrupavku. Chronický zápal však vedie k rozpadu chrupavky a môže byť výsledkom nerovnováhy prozápalových a protizápalových zlúčenín v tele, ako sú prostaglandíny a leukotriény. Tieto látky opäť závisia od nutričných prekurzorov.
Podporná štruktúra chrupavky
80 percent kĺbovej chrupky pozostáva z vody, ktorá poskytuje veľkú časť tlmiaceho účinku tlmiacich vlastností tkaniva. Zvyšných 20 percent tvoria kolagén aj nekolagénové proteíny. Vonkajšie oblasti chrupavky majú väčšiu odolnosť, zatiaľ čo chrupavka sa stáva viac mineralizovanou a hustejšia v blízkosti kosti.
Kolagénová chrupavka typu 2 poskytuje 90-98 percent kolagénového proteínu, pričom zvyšok tvoria kolagény iného typu. Naproti tomu nekolagénové proteíny majú komplikovanú štruktúru. Na vysvetlenie, proteoglykány tvoria hlavný typ nekolagénového proteínu a agrekan je prevládajúcim typom proteoglykánu. Proteoglykány pozostávajú z niekoľkých typov glykozaminoglykánov, vrátane chondroitín sulfátu, kyseliny hyalurónovej, keratán sulfátov 1 a 2 a heparín sulfátu.
Funkčné prísady liečby
Astaxantín inhibuje NF-kappaB, ktorý by inak stimuloval expresiu génov podporujúcich zápal. Štúdie na bunkách a zvieratách preukázali protizápalové výhody tohto antioxidačného karotenoidu. Blokuje tiež ďalšie promótory zápalu, vrátane tumor nekrotizujúceho faktora alfa, interleukínu-1B, enzýmov COX-1 a COX-2 a prostaglandínu E2
Astaxantín je pigment nachádzajúci sa v mikroriasach a iných vodných organizmoch vrátane lososa, kreviet a krilu.
Čo hovorí výskum: Výskum ukázal, že astaxanthin na kĺby je cenný ako výživový doplnok z mnohých dôvodov, vrátane antioxidantu, ktorý pomáha znižovať oxidačný stres a zabraňuje vyvolaniu zápalu.
Tiež sa zdá, že má niektoré vlastnosti modifikujúce imunitný systém. 32 Jeho účinnosť pri liečbe autoimunitných ochorení však stále nie je známa.
Ako ho užívať: Podľa niektorých výskumov je astaxantín bezpečný a účinný v dávkach medzi 2 mg a 6 mg denne.
Vedľajšie účinky a interakcie: Neboli zaznamenané žiadne významné vedľajšie účinky astaxantínu u ľudí alebo zvierat. V štúdiách na zvieratách viedli vysoké dávky u hypertenzných potkanov k začervenaniu kože a zníženiu krvného tlaku.
Zhrnutie
Astaxantín je v súčasnosti jedným z najviac diskutovaných karotenoidov, trieda červeno-ružových pigmentov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v riasach, lososoch, kraboch, krevetách, homároch a iných morských plodoch. Je to tiež to, čo dodáva pierkam plameniakov to krásne ružové sfarbenie.
Karotenoidy majú pestrú a fascinujúcu históriu, boli skúmané už od začiatku 19. storočia. Astaxantín patrí do podskupiny karotenoidov Xanthophylls, pričom známe karotény ako lykopén, alfa-karotén a beta-karotén sú ďalšou podtriedou.
Astaxantín (haematococcus pluvialis) je silný antioxidant, ktorý je hlavnou vlastnosťou jeho niekoľkých zdravotných výhod. To znamená, že prirodzene znižuje oxidáciu, biologický proces, ktorý pomáha udržať na uzde mnohé zdravotné problémy a stavy.
Oxidačný stres je stav, ktorý vzniká, keď sa rovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v tele nakloní smerom k prvému. Príliš veľa radikálov je zodpovedných za mnohé prípady zápalov v tele.
Astaxantín môže pomôcť obmedziť oxidačný stres vo viacerých častiach tela neutralizáciou voľných radikálov. Toto je svätý grál v spôsobe, akým antioxidanty pomáhajú predchádzať chorobám.
Z rovnakého dôvodu môže astaxantín hrať kľúčovú úlohu pri mnohých telesných zmenách a chorobách. Je skúmany pre mnohé choroby, momentálne sa testuje aj ako funguje na kĺby.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280376/