• Doprava zadarmo nad 40 €

Život je hektický, ale cvičenie na doma uľahčuje začlenenie pohybu do vášho rušného životného štýlu. Nie je potrebné strácať čas a energiu zbieraním vecí, balením tašky do posilňovne, jazdou cez mesto a bojom o parkovacie miesto. Stačí si obliecť vhodné oblečenie, prejsť do určenej miestnosti a začať sa potiť. Úprimne povedané, ak vaše pyžamo môže slúžiť ako cvičebná výbava, môžete dokonca preskočiť obliekanie!

Cvičenie na doma – kde začať

Cvičenie na doma – kde začať

Cvičenie na doma – kde začať 1024 683 SuperGreens®

Pokiaľ ide o kondíciu, cvičiť nemusí znamenať ísť von. Aby ste si dobre zacvičili, nemusíte chodiť do posilňovne. Môžete dosiahnuť veľa bez toho, aby ste opustili dom. Či už chcete vybudovať svoju vytrvalosť, zvýšiť svoju silu, spáliť kalórie, aby ste udržali svoju váhu pod kontrolou, môžete to urobiť v pohodlí svojho domova. V skutočnosti sú výhody cvičenia doma dosť pôsobivé.

Cvičenie na doma – JE POHODLNÉ

Život je hektický, ale cvičenie na doma uľahčuje začlenenie pohybu do vášho rušného životného štýlu. Nie je potrebné strácať čas a energiu zbieraním vecí, balením tašky do posilňovne, jazdou cez mesto a bojom o parkovacie miesto. Stačí si obliecť vhodné oblečenie, prejsť do určenej miestnosti a začať sa potiť. Úprimne povedané, ak vaše pyžamo môže slúžiť ako cvičebná výbava, môžete dokonca preskočiť obliekanie!

JE FLEXIBILNĚ A VŠESTRANNĚ

Vaše fitness možnosti nebudú obmedzené prevádzkovou dobou telocvične ani rozvrhom hodín. Cvičiť môžete kedykoľvek chcete. V skutočnosti si dokonca môžete cvičenie prerušiť a dokončiť ho na smeny, ak to pre vás bude najlepšie. Navyše, vďaka množstvu internetových fitness videí, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, môžete absolvovať hodiny fitness, kedykoľvek budete chcieť.

DOSTUPNOSŤ NIKDY NIE JE PROBLÉM

Ak ste niekedy chodili do telocvične, pravdepodobne ste strácali čas čakaním na vybavenie alebo ste sa uspokojili s inou aktivitou, pretože hodina, ktorú ste chceli absolvovať, bola plná. Jednou z hlavných výhod cvičenia doma je, že nikdy nemusíte čakať na vybavenie alebo priestor, takže váš tréning nestratí dynamiku.

POTENIE

Cvičenie vo všeobecnosti zahŕňa pot a pot nezostáva bez pohybu. Odkvapkáva a strieka, potenciálne kontaminuje všetko, čoho sa dotkne, baktériami a choroboplodnými zárodkami. Ak chcete cvičiť bez toho, aby ste dostali chrípku alebo prechladnutie, telocvičňa nie je tým najlepším miestom na dosiahnutie vašich fitness cieľov. Zatiaľ čo pot bude stále dôležitým faktorom pri cvičení doma, budete sa musieť starať len o svoj pot (alebo možno o pot vášho partnera). Vďaka tomu je oveľa hygienickejšie a je menej pravdepodobné, že vás to bude otravovať.

MÔŽETE SI UŽIŤ SÚKROMIE

Zdá sa, že každá telocvičňa má fitness nadšencov, ktorým sa darí „pomáhať“ svojim kolegom cvičiacim. Či už je to žena, ktorá vždy vyberie bežiaci pás vedľa vás a klebetí, kým sa vy snažíte dostať do formy, rádoby romantik, ktorý vám chce v posilňovni ponúknuť praktické ukážky vašej formy, alebo večne módna kráska, ktorá priťahuje pozornosť okolia. Je ťažké sa im vyhnúť v telocvični, ale nikdy vám neskrížia cestu, ak cvičíte doma.

PROSTREDIE BUDE VŽDY POHODLNÉ

U vás doma to zvládnete po svojom. Môžete si vybrať hudbu, dekor, teplotu a aktivity. Zásobte chladničku obľúbeným občerstvením po tréningu a prepnite televízor na svoj obľúbený kanál. Navyše, dviere môžete ľahko zavrieť, aby ste zabránili rušivým prvkom, ako sú potulujúce sa domáce zvieratá a otravovanie detí.

MÔŽETE SA ZAMERAŤ NA SVOJU KONDICIU

Cvičenie na doma – Keď cvičíte doma, tlak je vypnutý. Neexistuje žiadny strach z úsudku a nebudete sa musieť obávať, že sa niekto bude smiať z vašich prešľapov. Môžete si obliecť, čo chcete, vyskúšať cvičenia, ktoré vás zaujímajú, bez toho, aby ste sa museli obávať, že budete vyzerať hlúp. Odstránením rušivých vplyvov telocvične sa môžete sústrediť na svoju kondíciu a zostať v zóne.

JE TO SKVELÉ PRE PEŇAŽENKU

Úspora peňazí je jednou z najlepších výhod cvičenia doma. Ušetríte hotovosť, pretože sa neúčtuje žiadny členský poplatok, nemusíte platiť za parkovanie alebo benzín a nemusíte platiť za štýlové oblečenie na cvičenie. Áno, budete si musieť kúpiť vybavenie, ale vybavenie základnej domácej telocvične vám nezaberie veľa. Začnite jednoducho a podľa potreby pridajte ďalšie fitness vybavenie.

PRECVIČÍ VÁM MOZOG

Keď sa rozhodnete posilňovať doma, preberáte zodpovednosť za svoje zdravie a bezpečnosť. Je na vás, aby ste zvážili svoje fyzické obmedzenia, naučili sa jemnejšie body dobrej formy a skutočne preskúmali cvičenia, ktoré vás zaujímajú. Pri tom budete cvičiť viac ako vaše telo; učenie o fitness dáva vášmu mozgu vítané cvičenie.

OBMEDZUJE TO VAŠE VÝHOVORKY

Nejeden nádejný cvičenec sa dostal do pasce výhovoriek. Cvičenie na doma obmedzuje tieto výhovorky. Vonku je príliš chladno alebo sneží? Bez problémov – na cvičenie doma netreba vyliezť z domu. Keď je čas, je ľahké nájsť pár minút, pretože všetko, čo musíte urobiť, je prejsť cez chodbu. Nemusíte sa báť, kto sa pozerá, čo máte na sebe, či je tréning plný alebo aké vybavenie je k dispozícii. Keď cvičíte doma, máte všetko pod kontrolou.

Ako navrhnúť rutinu domáceho cvičenia

Rozmanitosť nielenže udržiava veci zaujímavé, ale pokiaľ ide o kondíciu, rôzne typy tréningov a cielených svalových skupín vás posilňujú a pomáhajú predchádzať zraneniam. Koľko rozmanitosti potrebujete? Základom každého dobre vyváženého tréningu je aeróbny aj silový tréning. Dostať sa von je ďalší spôsob, ako začleniť rozmanitosť do vášho tréningu, za predpokladu, že počasie bude spolupracovať.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča, aby všetci dospelí absolvovali každý týždeň aspoň 150 minút fyzickej aktivity strednej intenzity, okrem dvoch dní v týždni aktivít zameraných na posilňovanie svalov celého tela. Po vybudovaní základov vám zvýšenie celkového času alebo intenzity cvičenia prinesie ešte väčšie zdravotné výhody.

Aeróbne cvičenie zahŕňa, ale nie je obmedzené na, aktivity ako chôdza, beh a bicyklovanie, pilates.

Ak ste uviaznutí doma a nemáte k dispozícii žiadne kardio vybavenie, skvelou možnosťou, ako aeróbne precvičiť svoje telo, je vykonávať rôzne cvičenia s nízkou intenzitou s minimálnym odpočinkom. Cvičenie robte minútu, odpočívajte 30 sekúnd a potom to opakujte až 15 alebo 30 minút. (Dĺžku práce a oddychu môžete upraviť na základe cvičení, ktoré vykonávate, a toho, ako sa cítite.) To vám umožní udržať si zvýšenú srdcovú frekvenciu a zamerať sa na rozvoj kardiovaskulárnych účinkov nad svalovou silou.

Niektoré cvičenia s telesnou hmotnosťou, ktoré môžete vyskúšať, zahŕňajú:
  • • Výpady
  • • Kliky
  • • Drepy
  • • Dosky
  • • Zhyby
  • • Mostíky

Pri silovom tréningu uprednostňujte drepy, výpady, cviky na kĺby bedrového kĺbu (ako mŕtve ťahy a tlaky na boky), tlakové cvičenia (ako tlaky na hrudník a ramená) a ťahové cvičenia. Tieto zložené cvičenia sa zameriavajú na posilnenie základných pohybových vzorcov ľudského tela, takže prinesú najväčší úžitok svalom, ktoré majú tendenciu sa veľmi opotrebovávať. Navyše, všetky tieto pohyby pracujú s viacerými svalovými skupinami súčasne, čo z nich robí aj časovo efektívne pohyby.

Ako schudnúť – Či už cvičíte s činkami, odporovými gumami alebo vlastnou váhou tela, aby ste zo silového tréningu vyťažili maximum, je dôležité donútiť svaly k únave – to je bod, keď cítite, že vám svaly pália a môžete urobiť už len pár opakovaní. Môžete buď zvýšiť intenzitu zvýšením hmotnosti a úrovní odporu, ak máte vybavenie. Alebo môžete zvýšiť výzvu na cvičenia s telesnou hmotnosťou zvýšením počtu opakovaní a sérií, spomalením pohybov alebo vyskúšaním pokročilej variácie cvičenia. (Ak zvyčajne vykonávate drepy s telesnou hmotnosťou, môžete prejsť napríklad na variáciu jednej nohy.)

A dajte si deň alebo dva v každom týždni na odpočinok a zotavenie! Každý bude musieť do svojej fitness rutiny zahrnúť rôzne množstvo dní na zotavenie, najmä na základe toho, ako dlho a ako intenzívne sú vaše tréningy. Čím ťažšie a dlhšie budete cvičiť, tým viac času budete medzi nimi potrebovať na zotavenie. Dni odpočinku sa môžu pohybovať od dní s čistým ničnerobením až po príležitosti zapojiť sa do cvičenia s nízkou intenzitou, ako je chôdza, joga, alebo strečing.

Zostaňte motivovaní a užívajte si cvičenie na doma

Keď cvičíte doma, nič také ako zatvorenie telocvične, zrušenie treningu alebo nepriaznivé počasie (ak cvičíte vo vnútri), čo by mohlo zničiť váš cvičebný plán. Je tu však aj menšia zodpovednosť, pretože ak ho preskočíte, budete vedieť iba vy.

A áno, je dôležité ponechať určitý priestor pre flexibilitu vo vašich tréningoch pre nepredvídané konflikty alebo prekážky. Realita je však taká, že niektoré dni možno budete musieť vynaložiť o niečo viac duševnej sily na to, aby ste sa držali svojich pohybových cieľov a dodržali svoj pohybový plán ako iné. Ako sa teda môžete venovať svojmu domácemu tréningovému plánu bez toho, aby vás kamarát na cvičenie alebo inštruktor telocvične hnali k zodpovednosti? Motivujte sa – foťte si pokrok, doprajte si nové oblečenie, užívajte si sebavedomie a nové možnosti. Už nemusíte byť zadýchaný, keď idete hore schodmi.