• Doprava zadarmo nad 40 €

Pilates môže pozitívne ovplyvniť vaše fyzické a duševné zdravie. Je jednou z najpopulárnejších cvičebných metód používaných po celom svete.

Pilates: Čo to je a výhody pre zdravie

Pilates: Čo to je a výhody pre zdravie

Pilates: Čo to je a výhody pre zdravie 1024 676 SuperGreens®

Pilates je jednou z najpopulárnejších cvičebných metód používaných po celom svete. Hovorí sa, že zlepšuje flexibilitu, silu a rovnováhu. Pilates možno začať v každom veku a možno ho cvičiť z domu alebo v štúdiu. Niektorí ľudia ho používajú na chudnutie a naberanie tonusu tela. Pilates je forma cvičenia, pri ktorej sa zapája celé telo.

Ťažiskom Pilatesu je pracovať.

  • na vaše hlavné svaly,
  • zlepšenie držania tela a
  • zníženie bolesti chrbta.

Pilates má mnoho vynikajúcich výhod pre ľudské telo.

Pilates je séria fyzických cvičení určených na posilnenie tela a zlepšenie flexibility. Systém vyvinul Joseph Pilates a dnes je široko praktizovaný v telocvičniach. Zatiaľ čo niektorí ľudia dokázali použiť cvičenia na zníženie hmotnosti, hlavnými výhodami sú zlepšenie svalového tonusu, lepšie držanie tela a celkové zdravie.

Aké sú výhody pilates

Pilates je prísny cvičebný režim, ktorý slúži na posilnenie svalov a zlepšenie základnej sily. Aj keď môže byť pilates namáhavý, je navrhnutý tak, aby vám pomohol preladiť a posilniť vaše telo. V skutočnosti, ak to urobíte správne, Pilates môže dokonca vyliečiť bolesť chrbta!

Zlepšuje držanie tela

Pilates zlepšuje vaše držanie tela tým, že posilňuje vaše hlavné svaly, ako sú brušné svaly a svaly dolnej časti chrbta. To pomáha udržiavať správne držanie tela, aj keď necvičíte. Dobré držanie tela zabraňuje bolestiam chrbta, ramien a iným problémom spôsobeným zlým držaním tela pri každodenných činnostiach, ako je dlhé sedenie pri pracovnom stole atď.

Zmierňuje stres

Pilates zmierňuje stres tým, že zlepšuje úroveň koncentrácie, zvyšuje krvný obeh a uvoľňuje do tela endorfíny. Vďaka tomu sa budete cítiť šťastnejší a pokojnejší ako predtým! Pilates môžete cvičiť aj doma. Tiež v telocvični alebo dokonca počas cestovania, ak je v hotelovej izbe dostatok miesta!

Pilates je pre každého

Či už ste starší dospelý, ktorý s cvičením práve začína, vrcholový športovec alebo niekde medzi tým, základy pilatesového pohybu platia pre vás a vaše telo. Zameranie na budovanie základnej sily, správne zarovnanie a prepojenie tela a mysle robí Pilates prístupným pre všetkých.

S tisíckami možných cvičení a modifikácií je možné cvičenie Pilates prispôsobiť individuálnym potrebám. Existujú spôsoby, ako si môžete prispôsobiť cvičenia, a dokonca existujú špecifické úvahy o pilatese pre mužov a počas tehotenstva. Ak máte nejaké súčasné alebo minulé zranenia alebo iné osobitné obavy, môžete spolupracovať s vyškoleným inštruktorom Pilates, aby ste sa naučili modifikácie.

Pilates pomáha budovať svalovú vytrvalosť a silu

Pri pilatese si budujete svaly, ktoré dobre spolupracujú s vaším telom ako celkom a s vašou funkčnou kondíciou, keď sa pohybujete životom.

Jedným zo spôsobov, ako Pilates vytvára svalovú vytrvalosť a silu, je použitie typu svalovej kontrakcie nazývanej excentrická kontrakcia. Tento typ svalovej kontrakcie nastane, keď natiahnete sval pod napätím. V Pilatese pohyby často vyžadujú, aby ste odolali gravitácii a hýbali sa. kontrolovaným spôsobom – ako keď robíte tricepsový klik alebo pri kontrolovanom uvoľňovaní napätia na Pilatesovom kruhu.

Štúdia z roku 2015 zistila, že pilates účinne posilnil hornú časť tela, spodnú časť tela a brušné svaly v skupine žien po menopauze. Ďalšia štúdia z roku 2015 zistila, že dve cvičenia pilates týždenne počas troch mesiacov preukázali zlepšenie sily dolnej časti tela, posturálnu rovnováhu, a kvalitu života u starších jedincov.

Pilates zvyšuje flexibilitu

V pilatese sa dopracujete k bezpečnému natiahnutiu svalov a rozsahu pohybu v kĺboch. Aj keď v Pilates nemusí byť toľko pozícií podobných praclíku (ako napríklad v joge), telo, ktoré dokáže sa natiahnuť a ohnúť, aby splnil tok života, je realistický a zdravý cieľ.​

Lepšia rovnováha

Pilates vás naučí, ako správne používať svaly stredu tela. Aby podporovali vašu chrbticu počas pohybu namiesto toho, aby sa spoliehali len na silu vašej hornej časti tela. To zlepšuje stabilitu vašej chrbtice, čo vedie k celkovej lepšej rovnováhe.

Znížená bolesť chrbta

Pravidelné cvičenie pilatesu pomáha znižovať bolesti chrbta tým, že posilňuje brušné svaly, čo pomáha podporovať chrbticu. To znižuje bolesť dolnej časti chrbta spôsobenú slabými brušnými svalmi. Hlboké dýchanie, ktoré je súčasťou mnohých cvičení Pilates, tiež pomáha uvoľniť napäté svaly, čo znižuje ich napätie.

Je pilates dobrý na chudnutie?

Pilates je skvelý spôsob, ako sa dostať do formy, ale je to aj skvelý spôsob, ako schudnúť. Pilatesova metóda je určená na predĺženie, posilnenie a natiahnutie svalov. To spaľuje kalórie a tonizuje telo. Metóda Pilates využíva na odpor váhu vlastného tela. A vyžaduje, aby ste použili kombináciu sily a flexibility, aby ste mohli správne vykonávať cvičenia. Tento typ tréningu vám pomôže spáliť tuk a vybudovať čisté svalové tkanivo. Je dôležité, aby ste sa pri cvičení nesústredili len na jednu oblasť; namiesto toho pracujte na všetkých oblastiach tela, aby ste dosiahli celkovú kondíciu. Cieľom cvičenia Pilates nie je len spaľovanie kalórií. Ale aj na predĺženie svalov a zlepšenie držania tela. Vybudovaním väčšieho množstva čistého svalového tkaniva zrýchlite metabolizmus, takže počas dňa spálite viac kalórií.

Výhody pilatesu v tehotenstve

Modifikovaný Pilates podporuje neustále sa meniace telo počas tehotenstva. Zmierňuje tlak rastúceho dieťaťa so zameraním na svaly zadku, jadra a panvového dna. Špecifické prenatálne cvičenia Pilates môžu pomôcť zvládnuť diastázu recti (oddelenie brucha, ktoré je bežné v tehotenstve) a jeho zotavenie po pôrode. Prenatálny Pilates vás môže duševne a fyzicky pripraviť na pôrod a pôrod vďaka svojmu zameraniu na dych, uvedomenie si tela a posilňovanie.

Zhrhutie

Takmer storočná prax pilatesu poskytuje cvičenie celého tela s nízkym dopadom, ktoré by mohlo byť skvelým doplnkom k dobre vyváženému cvičebnému programu. Zatiaľ čo výskum o zdravotných výhodách Pilates nie je definitívny, naznačuje, že Pilates môže pozitívne ovplyvniť vaše fyzické a duševné zdravie. Aj keď sa to zvonku môže zdať zastrašujúce, nájdenie dobrého inštruktora – a rozhovor so svojím lekárom – vám pomôže nájsť pre vás najbezpečnejší a najefektívnejší vstupný bod.

Hodiny pilatesu sú k dispozícii v mnohých špecializovaných štúdiách, ako aj telocvičniach a komunitných centrách. Prístupnosť je dobrá pre začiatočníkov, pretože sa odporúča začať so živou výučbou Pilates v štúdiu alebo telocvični (najlepšie od certifikovaného inštruktora Pilates), keď prvýkrát začnete s tréningom.

Záver

Svoje učenie môžete vždy doplniť streamovaním videí, sťahovaním špeciálnych aplikácií Pilates a využívaním vzorových cvičebných plánov. Pilates môžete cvičiť aj doma. Nepotrebujete luxusné vybavenie – stačí podložka a pohodlné oblečenie. Pilates je cvičenie pre celé telo, ktoré má množstvo výhod, od prevencie zranení cez lepšiu flexibilitu až po lepší sexuálny život. Benefity sa prelínajú a sú výsledkom vplyvu a prepojenia celého tela.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9781416031970100333?via%3Dihub

https://link.springer.com/article/10.1007/s11357-015-9852-3

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/27/3/27_jpts-2014-621/_article