• Doprava zadarmo nad 40 €

Enzým nattokináza rozpúšťa krvné zrazeniny procesom fibrinolýzy + ďalšie výhody: zníženie krvného tlaku, zníženie aterosklerózy, ...

Enzým nattokináza: zdravotné výhody konzumácie natta

Enzým nattokináza: zdravotné výhody konzumácie natta

Enzým nattokináza: zdravotné výhody konzumácie natta 1024 683 SuperGreens®

Enzým nattokináza je enzým extrahovaný z tradičného japonského jedla nazývaného nattō, pripravený fermentáciou uvarených sójových bôbov baktériami Bacillus subtilis natto.
Je známe, že ázijská populácia, najmä obyvatelia Japonska, majú nižšiu kardiovaskulárnu úmrtnosť v porovnaní so zvyškom svetovej populácie. Možným vysvetlením ich dlhovekosti a nižšieho kardiovaskulárneho rizika môže byť jedlo, ktoré pravidelne konzumujú. Ich strava do značnej miery závisí od sójových bôbov, ktoré môžu byť fermentované ako jedlo nattō. Nattokináza bola objavená a izolovaná z nattō v roku 1987. Bolo zistené, že tento enzým účinne rozpúšťa fibrín, proteín dôležitý pre tvorbu krvných zrazenín.

Ako funguje enzým nattokináza?

Nattokináza rozpúšťa krvné zrazeniny procesom fibrinolýzy (rozpúšťanie fibrínu). Medzi ďalšie výhody patrí zníženie arteriálneho krvného tlaku, zníženie aterosklerózy a inhibícia agregácie krvných doštičiek. Kvôli mnohým priaznivým kardiovaskulárnym účinkom môže byť nattokináza použitá v prevencii a terapii kardiovaskulárnych ochorení.
Niektoré zo zdravotných výhod konzumácie natto:
1. Nižšie šance na chronické srdcové choroby
Natto má niekoľko výhod, pokiaľ ide o naše zdravie, pretože je bohaté na vitamíny a minerály, ale predovšetkým zásluhu na tom majú enzýmy nattokinázy, ktoré pomáhajú kontrolovať riziko srdcových chorôb.
2. Zlepšený metabolizmus
Nattokináza je vysoko účinná pri kontrole tuku v našom tele a zlepšovaní metabolického procesu, čo vedie k dobrému a zdravému životnému štýlu. Okrem toho probiotické vlastnosti enzýmov natto pomáhajú aj pri kontrole cukrovky.
3. Celkové zlepšenie zdravotného stavu

Enzýmy nattokinázy tiež pomáhajú v rôznych parametroch, ktoré zahŕňajú cukrovku, obezitu, artritídu, sinusitídu alebo dokonca rakovinu. Zdravotné prínosy enzýmov nattokinázy prevyšujú skúmanie.
Je však veľmi dôležité vedieť o určitých obavách pri konzumácii nattokinázy.

Niektoré z nich sú nasledovné:
1. Nattokináza môže niekedy ovplyvniť krvný tlak a človek by mal byť veľmi znepokojený, ak berie lieky na nízky krvný tlak.
2. Neodporúča sa ani konzumácia nattokinázy s liekmi, pretože interakcia nattokinázy s liekmi môže viesť ku krvácaniu, najmä ak niekto užíva lieky na riedenie krvi.
Na dosiahnutie najlepších možných výsledkov sa odporúča užívať dávku až 200 ml nattokinázy denne. Zdravotné výhody enzýmov nattokinázy sú mnohé a ak sa konzumujú v správnom množstve správnou metódou, môžu viesť k zdravému životnému štýlu.

Čo spôsobuje trombózu?

Trombóza je definovaná ako upchatie cievy zrazeninou. Môže byť venózna (flebitída, pľúcna embólia) alebo arteriálna (srdcový infarkt, mŕtvica…). Väčšinou k trombóze dochádza po poškodení steny cievy po postupnom tvrdnutí a strate pružnosti. Toto sa nazýva ateroskleróza.  Ateroskleróza sa bežne vyskytuje u ľudí nad 40 rokov, ale existujú určité skupiny ľudí s vyšším rizikom:

• fajčiarov;
• tí, ktorí majú nadváhu;
• diabetikov;
• tí, ktorí denne necvičia;
• tí, ktorí trpia poruchami krvácania;
• osoby s dlhou históriou zlých stravovacích návykov;
• tých, ktorí sú niekoľko rokov vystavení každodennému stresu.

Čo je natto, zdroj nattokinázy a ako pomáha pri trombóze

Natto je potravina vyrobená zo sójových bôbov fermentovaných baktériami Bacillus subtilis. Tradične sa konzumuje v ázijských krajinách už viac ako 2000 rokov, najmä v Japonsku, kde sa považuje za faktor výnimočnej dlhovekosti Japoncov .V roku 1987 tím vedcov zistil, že táto potravina obsahuje potenciálne fibrinolytický enzým nazývaný nattokináza (NK). Odvtedy sa uskutočnilo veľké množstvo štúdií o tomto enzýme (4-6), zložke nášho doplnku stravy.

ZLEPŠUJE ZDRAVIE SRDCA A VÝSLEDKY OCHORENÍ SRDCE

Vďaka svojej schopnosti rozpúšťať krvné zrazeniny pomáha nattokináza vášmu telu udržiavať zdravé štruktúry krvných ciev. Výsledkom je lepšie prekrvenie, ktoré potom znižuje riziko srdcových problémov.
Okrem toho sa ukázalo, že nattokináza znižuje krvný tlak u testovaných subjektov, čo môže pomôcť predchádzať alebo znižovať riziko infarktu.
Tento enzým je nielen účinný pri prevencii srdcových chorôb, ale tiež sa preukázalo, že znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby.
Jedna štúdia zistila, že zvýšené hladiny nattokinázy v tele prispeli k zníženiu úmrtnosti medzi subjektmi, vrátane tých, ktorí trpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami. Úmrtie spojené s ochorením srdca bolo vyššie medzi subjektmi s nižším príjmom nattokinázy v strave počas obdobia štúdie.

ROZKLADÁ BIOFILMY

Ukázalo sa, že enzým nattokináza rozkladá biofilmy vytvorené baktériami a kvasinkami ako Candida albicans.
Patogény vytvárajú tieto biofilmy, aby sa chránili pred vaším imunitným systémom. Nattokináza rozkladá vlákna vo vnútri matrice biofilmu, rozkladá ich a umožňuje vášmu imunitnému systému prístup k patogénom.

MÔŽE ZLEPŠIŤ ZDRAVIE DÝCHANIA

Nattokináza tiež vykazuje veľký potenciál pri posilňovaní zdravia dýchacích ciest u jedincov trpiacich chronickou sinusitídou, bronchitídou, astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.
Vedci zistili, že enzým je schopný zmenšiť nosové polypy u pacientov s chronickou sinusitídou. Môže tiež riediť prebytok hlienu a hlienu produkovaného u jedincov so sínusitídou a inými respiračnými problémami, ako je astma. Výsledkom je lepšie prúdenie vzduchu, čo vedie k lepšej kvalite života a menej symptómov pre jednotlivcov.

MÔŽE CHRÁNIŤ PRED HLBOKOU ŽILOVOU TROMBÓZOU

Bolo tiež preukázané, že perorálny príjem nattokinázy zabraňuje tvorbe zrazenín, ktoré prispievajú k rozvoju hlbokej žilovej trombózy – Zúženie ciev, alebo ateroskleróza. Štúdia z roku 2015 zistila, že jedna 100 mg dávka nattokinázy podaná perorálne rozkladá hlavný proteín zapojený do zrážania krvi, fibrín, oveľa efektívnejšie ako placebo vybrané pre štúdiu. Štúdia navyše zistila, že vďaka svojim vlastnostiam na riedenie krvi bola nattokináza schopná výrazne znížiť hladiny faktora III, proteínu zrážajúceho krv.
Tým, že je nattokináza schopná rozkladať a znižovať hladiny proteínov zrážajúcich krv, možno ju považovať za ochranný prostriedok proti hlbokej žilovej trombóze, čo je ochorenie charakterizované tvorbou krvných zrazenín v hlbokých žilách.

MÔŽE VÁM PREDLŽIŤ ŽIVOT

Nattokináza môže tiež pomôcť ľuďom žiť dlhší život, aj keď je tento účinok prispôsobený demografickým, stravovacím a životným faktorom.
V štúdiách sa tiež ukázalo, že nattokináza zlepšuje životnosť červov a robí tieto tvory odolnejšími voči tepelnému a oxidačnému stresu. Vedci dospeli k záveru, že rovnaké výsledky by sa potenciálne mohli vzťahovať na dĺžku ľudského života.

MÔŽE CHRÁNIŤ PRED ATEROSKLERÓZOU

Výskum tiež ukázal, že nattokináza môže potenciálne chrániť pred aterosklerózou a tiež znížiť množstvo arteriálneho plaku u jedincov, ktorí už týmto ochorením trpia.
V štúdii zahŕňajúcej 76 jedincov trpiacich aterosklerózou čínski vedci zistili, že denná dávka 150 mg nattokinázy znížila arteriálny plak u jedincov, ktorým bola podávaná dávka, v priebehu 26 týždňov takmer o 37 %.
Zároveň u jedincov, ktorým boli denne podávané 20 mg dávky simvastatínu, liečby používaného na zníženie cholesterolu, došlo len k 11,5 % poklesu arteriálneho plaku počas 26 týždňového testovacieho obdobia.
V tej istej štúdii vedci zistili, že nattokináza viedla k zvýšeniu HDL cholesterolu, známeho aj ako dobrý cholesterol. Simvastatín nemal podobný účinok na hladiny cholesterolu.
To ukazuje, že nattokináza môže byť účinnejšou liečbou pri liečbe aterosklerózy ako farmaceutické lieky, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu.

MÁ ÚČINKY PROTI STARNUTIU

Ukázalo sa tiež, že enzým má možné účinky proti starnutiu. Jedna štúdia zistila, že extrakty nattokinázy pomohli oddialiť akumuláciu starnúceho pigmentu, lipofuscínu. To naznačuje, že prítomnosť enzýmu môže pomôcť spomaliť proces starnutia u ľudí.

MÔŽE ZABRÁNIŤ POŠKODENIAM MOZGU

Existujú tiež dôkazy, ktoré naznačujú, že nattokináza môže chrániť zdravie mozgu u jedincov, ktorí utrpeli ischemickú mozgovú príhodu.
Táto štúdia zistila, že injekčné podanie nattokinázy môže zvýšiť prietok krvi do mozgu jedincov, ktorí utrpeli ischemickú mozgovú príhodu. Výsledkom je, že pacienti môžu po mozgovej príhode pociťovať menšie poškodenie mozgového tkaniva.

VEDĽAJŠIE ÚČINKY NATTOKINÁZY

Enzým nattokinázasa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú ako doplnok alebo v diétnej forme pri pravidelnej konzumácii natto.
Príjem enzýmu však môže interagovať s určitými liekmi, vrátane liekov na riedenie krvi a antihypertenzív. Ak v súčasnosti užívate tieto alebo iné typy liekov, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať nattokinázu vo forme doplnkov.
Okrem toho ľudia s poruchami krvácania, ako je hemofília, a ľudia s nízkym krvným tlakom by mali produkty nattokinázy používať opatrne. Enzým môže u týchto kategórií ľudí zhoršiť krvácanie, vzplanúť príznaky, spustiť hypotenziu a spôsobiť podliatiny.
Ľudia s nízkym krvným tlakom môžu tiež pociťovať závraty, točenie hlavy a bolesti hlavy, keď používajú nattokinázu.
Nattokináza sa tiež neodporúča užívať tehotným a dojčiacim ženám. Nemal by sa používať ani u detí.
Odporúča sa tiež prestať užívať nattokinázu aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou, aby sa predišlo riziku nadmerného krvácania počas operácie a po nej.

ZDROJE

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25348469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28264497/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35804683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/