• Doprava zadarmo nad 40 €

Kombu je to najlepší diétny zdroj jódu, ktorý pomáha podporovať Vašu štítnu žľazu, antioxidant a zdroj vlákniny a vitamínov. Plus Kombu obsahuje Fucoxanthin

Kombu- prírodný zvýrazňovač chutí s obrovskými prínosmi pre zdravie

Kombu- prírodný zvýrazňovač chutí s obrovskými prínosmi pre zdravie

Kombu- prírodný zvýrazňovač chutí s obrovskými prínosmi pre zdravie 1024 536 SuperGreens®

Morské riasy kombu(Laminaria japonica) – sa v Japonsku nazýva chalúha-morská riasa. Kombu je jednou z mnohých morských druhov zeleniny, ktorá sa v našej západnej kultúre stáva mainstreamom. Nori, dulse a spirulina sú tiež morská zelenina, ktorá sa dostala z obchodov so zdravou výživou a japonských reštaurácií na police s potravinami.

Prečo Kombu? Je to prírodný zvýrazňovač chutí s obrovskými prínosmi pre zdravie. Dodáva jedlám slanú chuť. Tiež nutrične obsahuje jód, ktorý je dôležitý pre funkciu štítnej žľazy, železo, vápnik a stopové minerály. Kombu obsahuje tiež vitamíny A a C a má magickú vlastnosť (technicky enzým kyselina glutámová), ktorá funguje ako prírodný prostriedok na úpravu fazule. Táto magická vlastnosť pomáha štiepiť zložitý cukor fazule, ktorý produkujú plyn. Môže Vám teda pomôcť vyhnúť sa prdeniu z fazule! Sušenú riasu nájdete v ázijskej sekcii obchodov s potravinami, online, na prírodných trhoch. Keď bude dobre utesnená a uskladnená na suchom chladnom mieste, vydrží roky v špajzi.

Obsahuje jód a tyrozín, ktoré podporujú funkciu štítnej žľazy

Vaša štítna žľaza uvoľňuje hormóny, ktoré pomáhajú riadiť rast, produkciu energie, reprodukciu a opravu poškodených buniek vo Vašom tele.

Vaša štítna žľaza sa pri tvorbe hormónov spolieha na jód. Bez dostatku jódu sa u Vás môžu časom vyskytnúť príznaky ako zmeny hmotnosti, únava alebo opuch krku. Odporúčaný diétny príjem jódu je 150 mcg denne.

Morské riasy majú jedinečnú schopnosť absorbovať koncentrované množstvo jódu z oceánu. Jeho obsah jódu sa veľmi líši v závislosti od druhu, kde sa pestoval a ako sa spracovával. Jedna sušená vrstva morských rias môže v skutočnosti obsahovať 11–1 899% dennej odporučenej dávky.

Nižšie je uvedený priemerný obsah jódu v troch rôznych sušených morských riasach :

  • Nori: 37 mcg na gram (25% RDI-recommended daily intake- odporúčaná denna dávka)
  • Wakame: 139 mcg na gram (93% RDI)
  • Kombu: 2523 mcg na gram (1 682% RDI)

Kelp je jedným z najlepších zdrojov jódu. Len jedna čajová lyžička (3,5 gramu) sušenej chalúhy mohla obsahovať 59-násobok RDI.

Morské riasy tiež obsahujú aminokyselinu nazývanú tyrozín, ktorá sa spolu s jódom používa na výrobu dvoch kľúčových hormónov, ktoré pomáhajú štítnej žľaze správne vykonávať svoju prácu.

Bohatý na vitamíny

Kombu je nízkokalorické jedlo bohaté na živiny. Jeden malý kúsok tejto riasy obsahuje zhruba 10 kalórií, 0 gramov tuku, 0 gramov cholesterolu, 180 miligramov sodíka, 340 mg draslíka, 2 gramy sacharidov, 2 gramy vlákniny, 4 percentá vápnika a 12 percent horčíka. Ďalej obsahuje vitamín C, A, E, K, vitamíny skupiny B, jód, železo, mangán a meď.

Obsahuje rôzne ochranné antioxidanty

Antioxidanty môžu spôsobiť, že nestabilné látky vo Vašom tele nazývané voľné radikály budú menej reaktívne .

Vďaka tomu je menej pravdepodobné, že poškodia Vaše bunky. Okrem toho sa nadmerná produkcia voľných radikálov považuje za základnú príčinu viacerých chorôb, ako sú srdcové choroby a cukrovka.

Okrem toho, že obsahujú antioxidačné vitamíny A, C a E, môžu sa morské riasy pochváliť širokou škálou prospešných rastlinných zlúčenín vrátane flavonoidov a karotenoidov. Ukázalo sa, že chránia bunky vášho tela pred poškodením voľnými radikálmi .

Veľa výskumov sa zameralo na jeden konkrétny karotenoid, ktorý sa nazýva Fucoxanthin. Je to hlavný karotenoid nachádzajúci sa v hnedých riasach, ako je wakame, a má 13,5-násobok antioxidačnej kapacity ako vitamín E.

Ukázalo sa, že Fukoxantín chráni bunkové membrány lepšie ako vitamín A. Aj keď telo nie vždy dobre absorbuje fukoxantín, absorpciu je možné zlepšiť jeho konzumáciou spolu s tukom.

Morské riasy napriek tomu obsahujú širokú škálu rastlinných zlúčenín, ktoré majú spoločné silné antioxidačné účinky.

Môže Vám pomôcť schudnúť potlačením hladu

Morské riasy obsahujú veľa vlákniny, ktorá neobsahuje žiadne kalórie. Vláknina v morských riasach môže tiež spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. Vďaka tomu sa budete cítiť dlhšie sýti a môžete oddialiť návaly hladu.

Za morské riasy sa považuje aj látka proti obezite. Niekoľko štúdií na zvieratách naznačuje, že látka v morských riasach, ktorá sa nazýva fukoxantín, môže pomôcť znížiť telesný tuk . Jedna štúdia na zvieratách zistila, že potkany, ktoré konzumovali fukoxantín, chudli, zatiaľ čo potkany, ktoré konzumovali kontrolnú stravu, nie.

Výsledky ukázali, že fukoxantín zvyšuje expresiu proteínu, ktorý metabolizuje tuk u potkanov.

Ostatné štúdie na zvieratách našli podobné výsledky. Napríklad sa ukázalo, že fukoxantín významne znižuje hladinu cukru v krvi u potkanov, čo ďalej pomáha pri chudnutí. Aj keď sa výsledky v štúdiách na zvieratách javia ako veľmi sľubné, je dôležité, aby sa uskutočnili štúdie na ľuďoch s cieľom overiť tieto zistenia.

Kombu Bohaté na vlákninu

Strava bohatá na vlákninu sa spája so zdravšou hmotnosťou, lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi a zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Morské riasy obsahujú vlákninu, väčšinou rozpustnú, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a zvýšiť pocit sýtosti.

Množstvo vlákniny sa bude pohybovať v závislosti od konzumovaného množstva, obvykle však jeden malý kúsok obsahuje asi 2 gramy vlákniny. Jedno občerstvenie (v závislosti od značky), ktoré obsahuje asi desať mimoriadne tenkých listov, obsahuje 1 gram vlákniny alebo 4% dennej odporúčanej hodnoty.

Môže znížiť riziko srdcových chorôb

Srdcové choroby sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete. Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko, patrí vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, fajčenie a fyzická nečinnosť alebo nadváha.

Je zaujímavé, že morské riasy môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Jedna osemtýždňová štúdia kŕmila potkany s vysokým obsahom cholesterolu stravou s vysokým obsahom tukov doplnenou o 10% lyofilizovaných morských rias. Zistilo sa, že potkany mali o 40% nižší celkový cholesterol, o 36% nižší LDL cholesterol a o 31% nižšie hladiny triglyceridov.

Ochorenie srdca môže byť tiež spôsobené nadmerným zrážaním krvi. Morské riasy obsahujú sacharidy nazývané fukany, ktoré môžu pomôcť zabrániť zrážaniu krvi. Jedna štúdia na zvieratách v skutočnosti zistila, že fukany extrahované z morských rias zabraňujú zrážaniu krvi rovnako účinne ako liek proti zrážaniu.

Vedci sa tiež začínajú zaoberať peptidmi v morských riasach. Počiatočné štúdie na zvieratách naznačujú, že tieto proteínové štruktúry môžu blokovať časť dráhy, ktorá zvyšuje krvný tlak vo vašom tele. Na potvrdenie týchto výsledkov sú však potrebné rozsiahle štúdie na ľuďoch.

Obsahuje Fucoidan

Kombu obsahuje druh polysacharidu morských kyselín, ktorý sa nazýva fucoidan. Polysacharid je uhľohydrát s dlhým reťazcom, ktorý sa skladá z menších sacharidových monosacharidov. Tieto typy zlúčenín naše telá zvyčajne používajú na energiu alebo na pomoc s bunkovou štruktúrou. V recenzii publikovanej v Marine Drugs vedci diskutujú o mnohých výhodách, ktoré fukoidan poskytuje, vrátane schopnosti mať protirakovinové (prevencia rakoviny), antioxidačné, protizápalové, imunoregulačné (posilňujúce imunitný systém) vlastnosti.

Výskum ďalej naznačuje, že fukoidan môže mať antivírusové vlastnosti, ktoré pomáhajú pri liečbe vírusových infekcií a skracujú dĺžku ochorenia. Štúdie na zvieratách naznačujú priaznivé účinky na zdravie čriev podporujúce zdravé črevné baktérie, ktoré môžu zlepšovať trávenie a znižovať tvorbu plynov.

Štúdie na zvieratách tiež zistili vzťah medzi redukciou metabolického syndrómu a liečbou obezity. Konkrétnejšie sa ukázalo, že fukoidan znižuje lipogenézu (ukladanie tuku) a zvyšuje odbúravanie tuku (lipolýza). Pamätajte, že tieto štúdie sa uskutočňujú na zvieratách a je indikovaný ďalší výskum s cieľom určiť ich účinky na človeka.

Použitie

Okrem doplnkov si môžete skúsiť pripraviť chutný šalát.

Šalát z morských rias

  • 60g sušeného kombu
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice strúhaného čerstvého zázvoru
  • 3 lyžičky ryžového octu
  • 2 malé mrkvy, olúpané a nakrájané na tenké prúžky
  • 2 malé uhorky, olúpané a nakrájané na malé prúžky
  • 2 čajové lyžičky sezamových semiačok
Recept

Krok 1

Vložte túto riasu do hrnca a podlejte vodou. Priviesť do varu. Znížte teplotu na mierne nízku, použite pokrievku a duste, kým nezmäkne, asi 5 minút. Vylejte vodu a ochlaďte, kým sa s Kombu nebude ľahko manipulovať, 5 až 10 minút. Rehydratované kombu nakrájajte na tenké prúžky.

Krok 2

Med, sójovú omáčku, zázvor a ryžový ocot vyšľahajte spolu vo veľkej miske. Pridajte kombu, mrkvu, uhorky a sezamové semiačka; celé treba premiešať. Necháme 10 až 15 minút odležať v chladničke, kým sa chute nespoja.

Vedľajšie účinky Kombu

Je nepravdepodobné, že by sa z tejto morskej riasy vyvinuli akékoľvek vedľajšie účinky, ako je napríklad nutričná toxicita. Pretože jobsahuje toľko jódu, môže sa vyskytnúť jódová toxicita, ak jete veľké množstvo. Deti sú náchylnejšie.

Zaťaženie ťažkými kovmi

Morské riasy môžu absorbovať a ukladať minerály v koncentrovaných množstvách. To predstavuje zdravotné riziko, pretože morské riasy môžu obsahovať aj veľké množstvo toxických ťažkých kovov, ako je kadmium, ortuť a olovo.

To znamená, že obsah ťažkých kovov v morských riasach je vo väčšine krajín zvyčajne pod maximálnymi povolenými koncentráciami

Pre ľudí, ktorí sú alergickí na ryby alebo mäkkýše, nemusí byť táto riasa vhodná, pretože odrody môžu obsahovať stopy rýb alebo mäkkýšov. Okrem toho môžu byť pre ľudí liečených na výživu / doplnky štítnej žľazy alebo draslíka morské riasy problematické, pretože obsahujú jód a draslík, ktoré môžu ovplyvňovať hladinu hormónov štítnej žľazy alebo hladinu draslíka v krvi.

Záver

Morské riasy sú čoraz obľúbenejšou ingredienciou v kuchyniach po celom svete. Kombu-rastúca v čistých chladných vodách. Je to najlepší diétny zdroj jódu, ktorý pomáha podporovať Vašu štítnu žľazu.

Obsahuje tiež ďalšie vitamíny a minerály, ako je vitamín K, vitamíny skupiny B, zinok a železo, spolu s antioxidantmi, ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky pred poškodením.

Príliš veľa jódu z morských rias by však mohlo poškodiť funkciu vašej štítnej žľazy.

Pre dosiahnutie optimálnych účinkov na zdravie si doprajte túto starodávnu ingredienciu v pravidelných, ale malých množstvách.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15896707/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054948/

https://www.eurekaselect.com/152644/article

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20355066/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29227526/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116195/

https://www.mdpi.com/1660-3397/17/3/183