Kučeravý kel (Brassica oleracea, listový kel) je mimoriadne účinný v prípade posilnenia imunity. Pokiaľ ho pravidelne konzumujeme, je veľkou pomocou pri chudnutí, skrášľuje pokožku, zlepšuje duševnú výkonnosť, ba čo viac, posilňuje aj zrak. Ma jeden z najvyšších obsahov vitamínov spomedzi zeleniny.
Čo sa vlastností týka, kučeravý kel sa z hľadiska ochrany zdravia radí aj medzi najvýznamnejšie superpotraviny. Je to mimoriadne všestranná a účinná liečivá rastlina. Jej pravidelnou konzumáciou si môžeme zabezpečiť fyzickú a duševnú pohodu. Svoje prospešné účinky dokáže vyvinúť nielen v surovom stave, ale aj vo forme sušeného prášku. Kučeravý kel obsahuje vlákninu, antioxidanty, vápnik, vitamíny C a D, železo a mnoho ďalších živín, ktoré vo veľkej miere prispievajú k prevencii rôznych zdravotných problémov. Antioxidanty pomáhajú odstrániť z organizmu toxické látky.
Tmavozelená zelenina je doslova zásobárňou výživných látok. Kučeravý kel sa zaslúžene nazýva nazýva superpotravina: jedna šálka kelu poskytuje viac železa, ako hovädzie mäso. Obľúbeným pokrmom kelový prívarok, alebo ryža s kučeravým kelom, ale môžeme si pripraviť aj koktejl z kučeravého kelu na posilnenie imunity. Recepty z tejto zeleniny nemajú konca – kraja.
Bohatý zdroj vitamínov
Pokiaľ hovoríme o vitamínoch, je málo takých rastlín, ktoré by v tomto smere spomínaný kel prekonali. Kučeravý kel (listový kel) je bohatá na vitamíny C, E a K. Tieto vitamíny spoločne podporujú mladší a zdravší celkový vzhľad pokožky. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý chráni pred škodlivými voľnými radikálmi, vďaka čomu pokožka vyzerá žiarivo, a tiež pomáha zbaviť sa drobných vrások. Iba 100 gramov tejto rastliny pokryje podstatnú časť všeobecnej potreby vitamínov organizmu. Obsahuje asi desaťnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu K, konzumáciou tejto zeleniny môžeme doplniť takmer celú našu dennú potrebu vitamínov A a C. Nachádza sa v ňom viac karotenoidov , ako v mrkve, okrem toho je vynikajúcim zdrojom medi, mangánu, vápnika, draslíka, vitamínu B2, vitamínu B6 a kyseliny listovej. Obsahuje všetky životne dôležité esenciálne aminokyseliny (ktoré organizmus nedokáže vyprodukovať). Jeho ďalšou výhodou je, že omega-3 a omega-6 mastné kyseliny obsahuje v ľahlo rozpustnej forme.
Zelenina pre posilnenie imunity
Kučeravý, alebo hovorovo nazývaný listový kel, vynikajúco posilňuje imunitu, za čo môže ďakovať predovšetkým mimoriadnemu obsahu antioxidačných zložiek, ako sú vitamín C, karotenoidom, vitamíny E a A. Antioxidanty totiž neutralizujú premnožené voľné radikály, ktoré oslabujú imunitný systém, zvyšujú riziko vzniku rakovinových, srdcových a zápalových ochorení. Poškodzujú DNA a urýchľujú starnutie buniek a tým aj pokožky. Navyše účinné látky v listoch kelu posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu aj zvyšovaním aktivity a produkcie imunobuniek. Jeho protinádorové účinky zosilňuje aj obsah sulfuru, výskumy dokazujú, že táto zlúčenina môže byť účinná predovšetkým proti rakovine prsníka a vaječníkov. Kučeravý – listový kel disponuje vlastnosťami zmierňujúcimi zápal. Obsahuje rôzne fytoživiny a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením buniek.
Zlepšuje trávenie a detoxikuje
Má bohatý obsah potravinových vláknin, vďaka čomu sa pri konzumácii kučeravého kelu výrazne zlepšuje trávenie a organizmus sa rýchlejšie môže zbaviť aj toxických látok. Vlákniny totiž odstránia toxické látky usadené v hrubom čreve. Toto je účinná očista čriev, ktorá je základom detoxikácie, cez očistené črevné steny sa potom môžu živiny optimálne vstrebávať. Rovnako dôležité je aj to, že odstránením toxických látok z hrubého čreva môže črevná flóra hrubého čreva rýchlejšie nadobudnúť stratenú rovnováhu. Probiotické (prospešné) baktérie, ktoré sa živia rastlinnými vlákninami a sú základnou stavebnou zložkou črevnej flóry, sa kvôli usadeným odpadovým a toxickým látkam nemôžu dostatočne rozmnožovať. Množstvo škodlivých baktérií tak postupne narastá, čo následne vedie k narušeniu rovnováhy črevnej flóry. Tento stav potom negatívne vplýva aj na činnosť imunitného systému. Okrem toho majú vlákniny dôležitú úlohu aj pri ochrane ciev. Prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu, tým aj k prevencii zúženia ciev a iných cievnych ochorení (stroke, krvácanie do mozgu).
Ploché brucho vďaka kučeravému kelu
Kučeravý – listový kel nielen upravuje trávenie, ale normalizuje aj vyprázdňovanie, a tiež podporuje metabolizmus tukov. Vďaka tomuto účinku môže byť veľkou pomocou v tom prípade, pokiaľ je naším snom ploché brucho. Nezabúdajme: ploché brucho je síce aj esteticky príťažlivé, avšak oveľa podstatnejšie je, že tuky nahromadené v oblasti brucha (či už sa objavuje pred brušným svalom, pod kožou, alebo za brušným svalom, nebadateľne) mnohonásobne zvyšujú riziko vzniku mnohých ochorení, ako je napríklad cukrovka, alebo ochorenia srdca. Preto je potrebné sa usilovať o odstránenie tukov v brušnej oblasti, pričom ak použijeme bio kučeravý kel prášok na prípravu koktejlov, zaručene sa dočkáme želaného výsledku.
Ďalšie prospešné účinky
Okrem vyššie uvedených disponuje listový kel ešte mnohými ďalšími priaznivými účinkamy. Častou konzumáciou tejto zeleniny sa môžeme zbaviť únavy a bolestí hlavy, môžeme prispieť k zlepšeniu zraku, vyhnúť sa zápalovým ochoreniam. Je možné ho uplatniť v prípade liečby cukrovky, podporuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť, zmierňuje príznaky astmy, chráni kosti, zdravie chrupu a pokožky. Príjem – konzumácia listového kelu ovplyvňuje hladinu cholesterolu správnym smerom. Jedna štúdia dospela k záveru, že konzumácia nápoja pripraveného z kelu, pri konzumácii jedenkrát denne po dobu troch mesiacov, zvýšila hladinu HDL o 27 percent, a naopak znížila hladinu LDL („zlého“) cholesterolu o 10 percent. Výskumy súvisiace s rakovinou ukazujú, že surový kel má viac výhod, ako vo varenej forme, zatiaľ čo výskumy zamerané na cholesterol poukazujú na jeho účinnosť skôr vtedy, pokiaľ je pripravený na pare.
Aké sú vedľajšie účinky konzumácie kelu?
Surová zelenina, ako je napríklad aj spomínaný kel, obsahuje tiež nestráviteľnú vlákninu, ktorá vo veľkom množstve nie je práve najprospešnejšia pre tráviaci systém. Môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako sú napríklad zápcha, bolesti žalúdka a nadúvanie.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/genome/annotation_euk/Brassica_oleracea/100
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797181
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1462567