• Doprava zadarmo nad 40 €

maca na hormóny

Maca na hormóny – Ako môže pomôcť?

Maca na hormóny – Ako môže pomôcť?

Maca na hormóny – Ako môže pomôcť? 1024 669 SuperGreens®

Maca je peruánska rastlina pestovaná v Andách- je príbuzná našej brokolici, kapuste a kelu. Je bežnou ingredienciou v peruánskej kuchyni a dodáva jedlám zemitú príchuť. Koreň rastliny  sa môže zomlieť na prášok a pridať do jedál alebo smoothies.

Okrem kulinárskeho použitia môže mať  tiež niekoľko zdravotných výhod- Napríklad Maca sa používa na hormóny. V tomto článku sa bude diskutovať o možných zdravotných výhodách tohto koreňa.

Či už sa pravidelne bojíte toho „času v mesiaci“ (a dvoch týždňoch pred ním), snažíte sa o dieťa alebo zažívate nepríjemné príznaky menopauzy – bez ohľadu na to, v ktorej fáze života sa nachádzate – môžete mať úžitok z účinkov Macy, starodávneho koreňa Inkov, ktorá účinne vyrovnáva hladinu hormónov.

Koreň Maca je hľuza známa aj ako „peruánsky ženšen“. Podmienky pestovania sú veľmi špecifické a darí sa mu iba na zaľadnených svahoch Ánd, kde ho miestni obyvatelia jedli surový, varený alebo varený a stal sa každodennou súčasťou ich života. Je to blízka príbuzná reďkovke a získala si reputáciu vďaka pomoci pri vyvažovaní hormónov. Obsahuje živiny potrebné na podporu normálnej tvorby hormónov. Má prirodzene vysoký obsah minerálov (vápnik, draslík, železo, horčík, fosfor a zinok), steroly (6 nájdených), až 20 esenciálnych mastných kyselín, lipidy, vlákninu, sacharidy, bielkoviny a aminokyseliny. Kvôli prebytku environmentálnych estrogénov je väčšina hormónov ľudí mimo prirodzenej rovnováhy. Maca stimuluje a vyživuje hypotalamus a hypofýzy, ktoré sú „hlavnými žľazami“ tela. Tieto žľazy skutočne regulujú ostatné žľazy, takže keď sú v rovnováhe, môžu priniesť rovnováhu do nadobličiek, endokrinného systému, štítnej žľazy, pankreasu, vaječníkov a semenníkov.

Ukázalo sa, že tento koreň je nápomocný pri mnohých hormonálnych problémoch vrátane PMS, menopauzy a návalov horúčavy. Je to tiež prostriedok na zlepšenie plodnosti a je známy tým, že zlepšuje libido a sexuálne funkcie, najmä u mužov. Z tohto dôvodu si vyslúžil prezývku „prírodná Viagra

Maca je „adaptogén“

Názov pre niektoré byliny, rastliny a prírodné látky, ktoré pomáhajú telu prirodzene sa prispôsobiť stresujúcim faktorom, ako je napríklad nabitý program, náročná práca alebo choroba. Konzumácia koreňa Maca často vedie k tomu, že sa ľudia cítia energickejší a zanecháva v nich pocit pohody. Predpokladá sa, že to všetko je spôsobené jej schopnosťou obnoviť správnu hormonálnu rovnováhu a zvýšiť hladinu endorfínov. Ďalšou výhodou je jej relatívne vysoké množstvo vstrebateľných živín, okrem iného vrátane bielkovín, vlákniny, vápnika a horčíka.

Prášok z koreňa Maca je tvorený približne 18% bielkovín, 76,5% sacharidov, 5% tukov a 8,5% vlákniny. Poskytuje silný zdroj výživy vrátane:

Viac ako 20 aminokyselín, vrátane 8 esenciálnych aminokyselín – 20 mastných kyselín voľnej formy (ako je kyselina laurová, linolénová, kyselina palmitová, olejová a stearová) – Vitamíny B-1, B-2, C a E – Vápnik – Horčík – Draslík – Meď – Zinok – Mangán – Fosfor – Selén – Síra – Sodík – Železo – Je tiež bohatým zdrojom fytonutrientov.

Top 5 výhod koreňa Maca

Aj keď samotná bylinka neobsahuje žiadne skutočné hormóny, väčšina jej výhod sa pripisuje jej schopnosti pomôcť obnoviť sexuálne, endokrinné (hormonálne) a duševné zdravie. Tu je našich 5 najdôležitejších výhod tohto koreňa:

  1. ESTROGÉNOVÁ dominancia

Maca môže mať priaznivé účinky pre tých, ktorí trpia stavom nazývaným estrogénová dominancia – situácia, keď má telo príliš veľa estrogénu a spôsobuje napríklad myómy, endometriózu, bolestivé obdobia, hrudky, prírastok hmotnosti, zadržiavanie vody alebo dokonca depresiu./3/

Ako prírodný bylinný adaptogén tato rastlinka pomáha vyvážiť Vaše hormóny, a tým zmierňuje výkyvy nálad, bolesti počas menštruačného cyklu, zadržiavanie tekutín, úzkosť a súčasne pomáha zvyšovať plodnosť. To môže byť obzvlášť výhodné pre ženy, ktoré majú problémy s otehotnením kvôli problémom s plodnosťou, ako je PCOS a endometrióza.

  1. Ženské hormóny, plodnosť a sexuálne zdravie

Štúdia z roku 2006 ukázala, že výhody Maca na hormóny mali pozitívne výsledky pri zlepšovaní nálady žien v menopauze a znižovaní úrovne úzkosti a depresie./2/

Pre ženy, ktoré sú pred menopauzou alebo sú uprostred menopauzy, môže Maca ponúknuť najprirodzenejšiu formu hormonálnej substitučnej liečby. Najlepšou správou je, že táto superpotravina sa nesnaží napodobňovať produkciu estrogénu, ale v skutočnosti pomáha telu produkovať viac estrogénu prirodzene. Ide nad rámec toho, že pomáha zmierňovať príznaky menopauzy niekoľkými spôsobmi. Na jednej strane pomáha znižovať produkciu stresového hormónu kortizolu, čím pomáha zmierňovať pocity úzkosti. Zároveň pomáha telu produkovať  progesterón a luteinizačný hormón, ktoré stimulujú fungovanie vaječníkov. Aj keď Maca nemôže zastaviť menopauzu, môže spôsobiť, že vám cestu trochu uľahčí. To znamená: zníži závažnosť návalov horúčavy, nočného potenia, nespavosti a zmien nálad a zároveň pomôže zvýšiť hladinu energie a dokonca aj koncentráciu./4/

Predpokladá sa, že Maca obnovuje hormonálnu rovnováhu žien tým, že podporuje endokrinný systém a pomáha pri regulácii zdravej produkcie hormónov nadobličiek a štítnej žľazy.

Nadobličky a štítna žľaza hrajú hlavnú úlohu pri regulácii mnohých pocitov – všetko od úrovne stresu až po chuť do jedla. Obnova zdravia týchto žliaz je životne dôležitá pre niekoho, kto sa chce cítiť čo najlepšie.

  1. Úrovne testosterónu u mužov a ich plodnosť

Tiež má výhody pre mužské hormonálne zdravie. V štúdiách na potkanoch sa preukázalo, že redukuje veľkosť prostaty. Toto poukazuje na záver, že Maca môže tiež pomôcť zlepšiť zdravie ľudskej prostaty. V ďalších štúdiách sa ukázalo, že tiež zlepšuje produkciu spermií, pohyblivosť a počet spermií, zvyšuje libido – čo sú všetko dôležité faktory zvyšujúce plodnosť./1/

  1. Energia, pamäť a nálada

Klinické štúdie preukázali, že má pozitívny vplyv na energiu, vytrvalosť a náladu. Udržiavanie pozitívnej energetickej hladiny súvisí s nižšou úrovňou úzkosti a depresie, o ktorej sa preukázalo, že pomáha dosiahnuť tento koreň. Presné informácie o tom, ako zvyšuje energiu, stále nie sú známe. Predpokladá sa však, že to môže urobiť tak, že pomôže stabilizovať hladinu cukru v krvi (čo znižuje energetické špičky a poklesy) a udržuje zdravie nadobličiek, čo pomáha stabilizovať náladu a energiu po celý deň. /5/

  1. Antioxidant Booster

 Koreň Maca pôsobí ako prírodný antioxidant a zvyšuje hladinu glutatiónu a SOD (superoxiddismutázy). Toto sú dvaja veľkí bojovníci s chorobami v tele. Výsledky nedávnych štúdií ukazujú, že tento koreň má schopnosť pomáhať a predchádzať rozvoju chronických ľudských chorôb, ktoré sa vyznačujú vysokou hladinou „zlého“ cholesterolu- a to vysokou hladinou antioxidantov a zníženou glukózovou toleranciou. Navyše,  zlepšuje glukózovú toleranciu znížením hladiny glukózy v krvi. To je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí potrebujú sledovať zdravie srdca a chronické choroby, ako je cukrovka alebo metabolický syndróm.

Vedľajšie účinky koreňa Maca (na hormóny)

Aj keď vo všeobecnosti nespôsobuje negatívne vedľajšie účinky a je bezpečne konzumovaná tisíce rokov, stále neexistuje veľa informácií o presnej bezpečnosti a vedľajších účinkoch užívania Maca na liečivé účely.

Kvôli účinkom Maca na hormóny lekári odporúčajú, aby ju nekonzumovali ľudia pri liečbe chorôb, ako je rakovina prsníka alebo rakovina prostaty alebo choroby štítnej žľazy. Ľuďom, ktorí majú vysoký krvný tlak, sa tiež odporúča, aby neužívali Maca koreň. Stále je potrebný ďalší výskum, či je bezpečná pre tehotné alebo dojčiace ženy a pre deti. Vždy sa obráťte na svojho lekára.

Záver

Maca je rastlina, ktorá rastie na vysokých náhorných plošinách Ánd. Ako koreňová zelenina sa pestuje najmenej 3 000 rokov. Z koreňa sa tiež vyrábajú lieky.

Ľudia konzumujú koreň Maca na stavy, ako sú mužská neplodnosť (neschopnosť muža splodiť potomok do roka od pokusu o otehotnenie), zdravotné problémy po menopauze, zvýšenie sexuálnej túžby u zdravých ľudí a ďalšie stavy.
Hlavnou jedlou časťou rastliny je koreň, ktorý rastie pod zemou. Existuje v niekoľkých farbách, od bielej po čiernu.

Koreň sa zvyčajne suší a konzumuje v práškovej forme, ale je k dispozícii aj v kapsulách a ako tekutý extrakt.

Chuť prášku z koreňa, ktorú niektorí ľudia nemajú radi, bola označená ako zemitá a oriešková. Mnoho ľudí si ho pridáva do svojich smoothies, ovsených vločiek a sladkých dobrôt.

Stojí za zmienku, že výskum je stále v počiatočných fázach. Mnohé z týchto štúdií sú malé, uskutočňované na zvieratách a / alebo sponzorované spoločnosťami, ktoré produkujú alebo predávajú Maca.

  1.  The use of maca ( Lepidium meyenii ) to improve semen quality: A systematic review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27621241/
  2.  Therapeutic Effects of Pre-Gelatinized Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) used as a Non-Hormonal Alternative to HRT in Perimenopausal Women – Clinical Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614644/
  3. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614644/
  4. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/
  • Bio Maca prášok