• Doprava zadarmo nad 40 €

Opuch nohy - Môžete pomôcť znížiť opuchy nôh pomocou domácich prostriedkov, vrátane hydratácie, masáže a zmien v stravovaní.

Opuch nohy – čo s tým?

Opuch nohy – čo s tým?

Opuch nohy – čo s tým? 612 408 SuperGreens®

Zranenie, infekcia, zlyhanie srdca, ochorenie obličiek a iné základné zdravotné stavy môžu spôsobiť opuchy nôh(opuch nohy) a členkov.
Niektoré príčiny tohto opuchu, ako je dlhé státie alebo chôdza, sú vo všeobecnosti neškodné. Náhly alebo chronický opuch nôh a členkov však môže naznačovať zdravotný problém.

Edém

Edém je lekársky termín pre opuch, ku ktorému dochádza, keď sa tekutina zachytí v tkanivách tela. Zvyčajne postihuje nohy a chodidlá, ale môže sa vyskytnúť aj v iných častiach tela, ako je tvár alebo brucho.

Medzi ďalšie príznaky edému – opuch nohy patria:

lesklá, natiahnutá koža na postihnutom mieste
koža, ktorá po stlačení zostane jamkovitá
nepohodlie a znížená pohyblivosť
kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním, ak postihuje pľúca

Liečba

Edém môže zmiznúť sám od seba alebo môže existovať základná príčina, ktorá si vyžaduje lekárske ošetrenie. Domáce spôsoby liečby zahŕňajú nosenie podporných pančúch, zníženie príjmu soli a ležanie so zdvíhaním nôh nad hrudník. Ak sa opuch nezlepší, osoba by sa mala porozprávať so svojím lekárom, aby skontroloval akékoľvek základné príčiny.

Tehotenstvo

Počas tehotenstva telo produkuje viac krvi a telesných tekutín na podporu vyvíjajúceho sa plodu.
Opuch je častým vedľajším účinkom tehotenstva, najmä v treťom trimestri . Môže postihnúť členky, chodidlá, nohy, tvár a ruky.
Mierny opuch je bežný a zvyčajne neškodný. Náhly opuch rúk a tváre však môže znamenať potenciálne život ohrozujúci stav nazývaný preeklampsia .
Ženy, ktoré počas tehotenstva pociťujú mierny opuch, môžu získať úľavu od domácich liekov, ako sú:
· jesť potraviny s vysokým obsahom draslíka
· zníženie príjmu soli
· vyhýbanie sa kofeínu
· nosenie pohodlnej obuvi
· nosenie podporných pančúch
· vyhýbanie sa dlhému státiu
· zdvíhanie chodidiel pri odpočinku
· prikladanie studených obkladov
· nosinie voľného oblečenia
· obmedzenie času vonku počas horúceho počasia
· odpočívanie v bazéne

10 domácich liekov na opuchnuté nohy

Môžete pomôcť znížiť opuchy nôh pomocou domácich prostriedkov, vrátane hydratácie, masáže a zmien v stravovaní. Možno budete potrebovať ďalšiu liečbu základnej príčiny. Bezbolestné opuchy chodidiel alebo členkov sú bežné a môžu sa vyskytnúť z rôznych dôvodov. Príčiny opuchnutých nôh môžu zahŕňať:

-zostať na nohách príliš dlho
-zle padnúce topánky
-tehotenstva
-faktory životného štýlu
-určité zdravotné stavy

Keď sa tekutina hromadí v tkanivách, nazýva sa to edém. Zatiaľ čo edém zvyčajne zmizne sám o sebe, existujú niektoré domáce opravné prostriedky, ktoré môžu znížiť opuch rýchlejšie a zvýšiť vaše pohodlie. Tu je 10 na vyskúšanie.

1. Pite 8 až 10 pohárov vody denne

Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, dostatok tekutín v skutočnosti pomáha znižovať opuchy. Keď vaše telo nie je dostatočne hydratované, zadržiava tekutiny, ktoré má. To prispieva k opuchu.

2. Kúpte si kompresné ponožky

Kompresné ponožky možno nájsť v drogérii alebo obchode s potravinami alebo si ich dokonca kúpiť online. Začnite s kompresnými ponožkami, ktoré majú medzi 12 až 15 mm alebo 15 až 20 mm ortuti. Prichádzajú v rôznych gramážach a kompresiách, takže môže byť najlepšie začať s ľahšími ponožkami a potom nájsť druh, ktorý poskytuje najväčšiu úľavu.

3. Namočte nohy do chladného kúpeľa s Epsomskou soľou asi 15 až 20 minút

Epsomská soľ (síran horečnatý) nemusí pomôcť len pri bolestiach svalov. Môže tiež znížiť opuch a zápal. Teória hovorí, že Epsomská soľ odvádza toxíny a zvyšuje relaxáciu.

4. Zdvihnite nohy, najlepšie nad srdce

Keď spíte, oprite si nohy o vankúše, vankúše alebo dokonca také veci, ako sú telefónne zoznamy. Ak chcete znížiť opuch nôh počas tehotenstva, skúste zdvihnúť nohy aj niekoľkokrát denne. Mierte na približne 20 minút naraz, dokonca aj na otoman alebo stoličku.

Snažte sa vyhnúť dlhému státiu a keď je to možné, postavte sa na nohy.

5. Hýbte sa!

Ak sedíte alebo stojíte na jednom mieste dlhší čas (napríklad v práci), môže to viesť k opuchom nôh. Pokúste sa každú hodinu trochu pohnúť, aj keď ide o prechádzku do oddychovej miestnosti, prechádzku okolo bloku pri obede, ohýbanie kolien a členkov alebo kolená v kancelárii.

6. Horčíkové doplnky môžu byť pre niektorých ľudí užitočné

Ak zadržiavate vodu, môžete mať nedostatok horčíka. Pomôcť môže konzumácia potravín s vysokým obsahom horčíka. Potraviny bohaté na horčík, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, zahŕňajú:

-mandle
-tofu
-kešu
-špenát
-tmavá čokoláda
-brokolica
-avokáda
Užívanie 200 až 400 miligramov horčíka denne môže pomôcť s opuchom. Ale predtým, ako začnete užívať akýkoľvek doplnok, opýtajte sa svojho lekára. Doplnky horčíka nie sú vhodné pre každého, najmä ak máte ochorenie obličiek alebo srdca.

7. Urobte nejaké zmeny v stravovaní

Zníženie príjmu sodíka môže pomôcť znížiť opuch vo vašom tele, vrátane nôh. Rozhodnite sa pre verzie svojich obľúbených jedál s nízkym obsahom sodíka a skúste sa zdržať pridávania soli do jedál.

8. Schudnite, ak máte nadváhu

Nadváha môže spôsobiť znížený krvný obeh, čo vedie k opuchom dolných končatín. Môže to tiež viesť k zvýšenému namáhaniu chodidiel, čo spôsobuje bolesť pri chôdzi. To môže viesť k tomu, že budete viac sedaví – čo môže tiež spôsobiť nahromadenie tekutiny v nohách.

Chudnutie môže pomôcť zmierniť napätie na nohách a možno aj znížiť opuch nôh. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, či potrebujete schudnúť a o zdravých spôsoboch, ako to urobiť.

9. Masírujte si chodidlá pre opuch nohy

Masáž môže byť skvelá na opuchnuté nohy a môže tiež podporiť relaxáciu. Pevnými ťahmi a miernym tlakom si masírujte (alebo nech vám ich niekto masíruje!) chodidlá smerom k srdcu. To môže pomôcť presunúť tekutinu z oblasti a znížiť opuch.

10. Zvýšte príjem potravín bohatých na draslík

Nedostatok draslíka môže prispieť k vysokému krvnému tlaku a zadržiavaniu vody. Ak nemáte žiadne diétne obmedzenia, zvážte konzumáciu potravín obsahujúcich draslík. Niektoré potraviny bohaté na draslík zahŕňajú:

  • sladké zemiaky
  • biele fazule
  • banány
  • losos
  • pistácie
  • kura

Skúste namiesto sódy piť aj pomarančový džús alebo nízkotučné mlieko. Ak máte nejaké zdravotné ťažkosti, najmä problémy s obličkami, porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako pridáte do stravy veľa draslíka.

Kedy navštíviť lekára

Každý človek je iný. V závislosti od toho, čo spôsobuje opuch, niektoré z týchto prostriedkov nemusia byť vždy účinné pre každého. Ak jeden nefunguje, neváhajte vyskúšať iný alebo použite jeden v spojení s iným.

Ak žiadny z týchto domácich prostriedkov nezmierňuje opuchy nôh alebo spozorujete iné príznaky, ktoré sprevádzajú vaše opuchnuté nohy, zavolajte svojho lekára. Tieto príznaky môžu naznačovať základný zdravotný stav, ktorý je potrebné liečiť. Váš lekár môže predpísať diuretiká, ak si myslí, že sú potrebné lekárske opatrenia na zníženie zadržiavania tekutín.

Ak ste tehotná, opýtajte sa svojho pôrodníka predtým, ako začnete užívať akékoľvek doplnky alebo skôr, ako zvýšite svoju aktivitu. Ak máte nejaké zdravotné ťažkosti alebo užívate nejaké lieky, pred pridaním doplnku sa poraďte so svojím lekárom. Dokonca aj prírodné doplnky a vitamíny môžu interferovať s liekmi, takže je vždy dobré najskôr sa dotknúť bázy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071280/

https://www.uptodate.com/contents/edema-swelling-beyond-the-basics/print