Nafukovanie alebo plynatosť je, keď máte po jedle opuchnuté brucho . Je to zvyčajne spôsobené nadmernou tvorbou plynov alebo poruchami pohybu svalov zažívacieho systému .
Nadúvanie môže často spôsobiť bolesť, nepohodlie a pocit „vypchatia“. Môže to tiež spôsobiť, že žalúdok bude vyzerať väčší .
„Plynatosť“ nie je to isté ako zadržiavanie vody, ale tieto dva výrazy sa často používajú zameniteľne.
Asi 16–30% ľudí uvádza, že pravidelne pociťuje plynatosť, takže je to veľmi časté.
Aj keď nadúvanie niekedy spôsobujú vážne zdravotné ťažkosti tráviaceho traktu, najčastejšie je to spôsobené stravou a niektorými potravinami alebo prísadami, ktoré neznášate.
Nadúvanie brucha nastáva, keď je gastrointestinálny (GI) trakt naplnený vzduchom alebo plynmi. Väčšina ľudí popisuje nadúvanie ako pocit plného, napnutého alebo opuchnutého brucha. Vaše brucho môže byť tiež opuchnuté (natiahnuté), tvrdé a bolestivé. Nadúvanie je často sprevádzané:
- bolesť v podbrušku
- nadmerné množstvo plynu (plynatosť)
- časté grganie
- dunenie brucha, zvuky v bruchu
Nadúvanie brucha môže narušiť schopnosť pracovať a zúčastňovať sa na spoločenských alebo rekreačných činností. Plynatosť je bežná u dospelých i detí.
Čo spôsobuje tento stav?
Soľ
Vaše telo ju potrebuje, ale väčšina z nás dostane viac, ako potrebujeme. Núti Vás zadržiavať vodu a mohla spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak. Nie je to len soľnička, ktorej by ste sa mali vyhnúť: Ak ste ako mnoho Slovákov, väčšina Vašej soli pochádza z balených a rýchlych jedál. Skontrolujte štítky na potravinách, či neobsahujú soľ (sodík), a nezabudnite: To, že ju necítite, ešte neznamená, že tam nie je.
Príliš veľa sacharidov
Sacharidy dodajú telu palivo, ktoré dokáže rýchlo využiť. Ale príliš veľa naraz Vás môže prinútiť zadržiavať vodu. A čím rýchlejšie sa sacharidy dostanú do krvi, tým je to pravdepodobnejšie. Jednoduché sacharidy – biely chlieb, cukríky, pečivo a nealkoholické nápoje – vstupujú do krvi takmer okamžite. Komplexné sacharidy – celozrnné výrobky, ovocie a zelenina – nie-pretože sa tráviai dlhšie.
Soda
Bubliny v sóde a iných nápojoch, ako je pivo, šampanské alebo cola, sú naplnené plynom. Keď ich vypijete, môžu naplniť tráviaci systém. Môžete si niečo z toho odgrgnúť, ale akonáhle sa plyn dostane do vašich čriev, zostane, kým ho neminiete. A väčšina sódoviek je plná cukru, vďaka čomu môžete zadržať veľa vody a cítiť sa nafúknutý.
Jete príliš rýchlo
Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehltnete. A rovnako ako v prípade bublinkových nápojov, aj tento vzduch prejde do Vášho čreva, môže vás nechať cítiť nafúknutým. Môže to trvať 20 minút, kým žalúdok oznámi mozgu, že ste plný, takže môžete jesť dosť na to, aby ste boli nafúknutý skôr, ako mozog dostane správu.
Zápcha
Väčšina ľudí je z času na čas trochu nepravidelná, a aj preto sa môžete cítiť nafúknutý. Niektoré potraviny to môžu spôsobiť, spolu s nedostatočným pitím vody, náhlymi zmenami stravovania alebo stresom. Zvyčajne to prejde samo, ale pomôcť môže cvičenie a lieky dostupné v obchode. Ak to trvá viac ako niekoľko dní, navštívte svojho lekára.
Mliečne výrobky
Potraviny ako mlieko a zmrzlina môžu spôsobiť plyn, bolesti brucha a plynatosť, ak telo nedokáže ľahko stráviť mliečny cukor nazývaný laktóza. Spravidla to nie je vážne, ale je dobré vyhnúť sa mliečnym výrobkom. Niektoré lieky Vám ich môžu pomôcť ľahšie stráviť. To nie je to isté ako alergia na mliečne výrobky, pri ktorej imunitný systém tela zaobchádza s nimi ako s nebezpečným votrelcom. Môže to byť vážnejšie a spôsobiť žihľavku, zvracanie a krvavú stolicu.
Tuk
Vaše telo potrebuje na tvorbu bunkových stien, nervového tkaniva (napríklad mozgu) a hormónov práve tuk. Ale príliš veľa tuku Vás môže nafúknuť, pretože telo rozkladá tuky dlhšie ako pri iných druhoch jedál. To znamená, že sa drží dlhšie. Je tiež vysoko kalorický a môže spôsobiť priberanie, ak nie ste opatrný.
PMS
Stav, ktorý sa nazýva predmenštruačný syndróm, alebo PMS, môže spôsobiť, že sa niektoré ženy budú týždeň pred menštruáciou cítiť unavené, boľavé a podráždené. Príčina je nejasná, ale zdá sa, že úlohu zohrávajú aj hormóny. Pomáha cvičenie a vyhýbanie sa použitiu solí, cukru a jednoduchých sacharidov.
Celiakia
To je prípad, keď Vaše telo reaguje na lepok – bielkovinu v pšenici, jačmeni, raži a mnohých predbalených potravinách – útokom na sliznicu vášho čreva (súčasť tráviacej sústavy). Môže to spôsobiť hnačky, chudnutie, bolesti v oblasti brucha a veľa plynov, kvôli ktorým sa budete cítiť nafúknutý. Neexistuje žiadny liek, ale príznaky môžete zvládnuť, ak sa vyhýbate potravinám, ktoré obsahujú lepok.
Liečba na prevenciu alebo zmiernenie nadúvania
Zmena životného štýlu
V mnohých prípadoch možno prejavy nadúvania brucha zmierniť alebo im dokonca zabrániť prijatím niekoľkých jednoduchých zmien životného štýlu, ako je chudnutie, ak máte nadváhu.
Ak chcete znížiť prehltnutie príliš veľkého množstva vzduchu, môžete:
- Vyvarujte sa žuvaniu žuvačiek. Žuvačka môže spôsobiť, že prehltnete ďalší vzduch
- Obmedzte príjem sýtených nápojov.
Vyhýbajte sa jedlám, ktoré spôsobujú plyn, napríklad :
- fazuľa
- cibuľa
- brokolica
- kapusta
- klíčky
- karfiol
- bôbom a šošovici
- Dbajte však na to, aby ste stále jedli 5 porcií ovocia a zeleniny denne.
- Jedzte pomaly a vyhýbajte sa pitiu cez slamku.
- Používajte mliečne výrobky bez laktózy (ak trpíte neznášanlivosťou laktózy).
Nejedzte príliš veľa naraz
Ak jete veľké jedlá a máte potom tendenciu cítiť sa nepríjemne, vyskúšajte menšie porcie. V prípade potreby pridajte ďalšie denné jedlo.
Z tohto dôvodu môže byť jednoduché jedenie menších jedál neuveriteľne užitočné.
Lepšie žuvanie jedla môže mať dvojnásobný efekt. Znižuje množstvo vzduchu, ktoré prehltnete spolu s jedlom (spôsobuje nadúvanie), a tiež Vás tlačí pomalšie jesť, čo súvisí so zníženým príjmom potravy a menšími dávkami.
Potravinové alergie a intolerancie sú pomerne časté.
Vylúčte potravinové alergie a neznášanlivosť na bežné potraviny. Ak jete jedlá, ktoré neznášate, mohlo by to spôsobiť nadmernú tvorbu plynov, nadúvanie a ďalšie príznaky.
Tu je niekoľko bežných potravín a prísad, ktoré je potrebné zvážiť:
- Laktóza: Intolerancia laktózy je spojená s mnohými tráviacimi príznakmi. Laktóza je hlavným sacharidom v mlieku .
- Fruktóza: Neznášanlivosť na fruktózu
- Vajcia: Plyn a plynnatosť sú bežné príznaky alergie na vajcia.
- Pšenica a lepok: Mnoho ľudí netoleruje lepok, bielkovinu v pšenici, špalde, jačmeni a niektorých ďalších zrnách.
Užívajte probiotiká
Vaše črevo obsahuje baktérie získané pri narodení a ďalej v procese nazývanom kolonizácia. Mnoho z týchto baktérií sa považuje za prospešné alebo „priateľské“. Medzi ich funkcie patrí premena vlákniny na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, syntéza určitých vitamínov a podpora vášho imunitného systému.
Užívanie probiotík môže pomôcť zvýšiť počet týchto zdravých baktérií a pomôcť s plynatosťou. Probiotiká môžu tiež pomôcť pri opätovnom osídlení zdravých črevných baktérií. Výskum je nejednotný v oblasti účinnosti probiotík. Jedna recenzia zistila, že probiotiká majú mierny účinok, pričom 70-percentná zhoda sa týka ich účinku na úľavu od nadúvania. Probiotiká nájdete v kefíre a gréckom jogurte.
Formálna definícia probiotík je „živé mikroorganizmy, poskytujúce pri správnom podaní hostiteľovi zdravotný prínos“. Zdá sa logické, že počet a typ baktérií môžu mať niečo spoločné s produkciou plynu. Existujú aj niektoré štúdie, ktoré to podporujú.
Niekoľko klinických štúdií ukázalo, že niektoré probiotické doplnky pomáhajú znížiť produkciu plynov a nadúvanie u ľudí s tráviacimi problémami
Iné štúdie však preukázali, že probiotiká môžu pomôcť znížiť množstvo plynu, ale nie príznaky nadúvania
To môže závisieť od jednotlivca, ako aj od typu použitého probiotického kmeňa-tybické sú laktobacily. Probiotické doplnky môžu mať množstvo ďalších výhod, takže určite stojí za to ich vyskúšať. Môže však chvíľu trvať, kým začnú pracovať, takže buďte trpezliví. Pre deti sa však nedoporučujú.
Plynatosť? Mätový olej môže pomôcť
Ukázalo sa, že sú užitočné lieky nazývané spazmolytiká, ktoré môžu pomôcť znížiť svalové kŕče
Olej z mäty piepornej je prírodná látka, o ktorej sa predpokladá, že funguje podobným spôsobom
Početné štúdie preukázali, že môže zmierniť rôzne príznaky u pacientov s IBS.
Záverom
Nadúvanie čí plynatosť brucha je príznak, ktorý sa môže objaviť v akomkoľvek veku, zvyčajne súvisí s funkčnými gastrointestinálnymi poruchami alebo organickými chorobami, ale môže sa objaviť aj sám. Osoba cíti plné a tesné brucho. Aj keď sa tento výraz zvyčajne používa zameniteľne s brušnou distenziou, tieto príznaky majú pravdepodobne odlišné patofyziologické procesy, ktoré nie sú úplne pochopené.
Prvým krokom manažmentu je nájdenie liečby základných príčin, ktoré ju spôsobujú, prostredníctvom podrobnej anamnézy a fyzikálneho vyšetrenia. Nepohodlie sa dá zmierniť používaním určitých liekov a úpravou stravy. Najbežnejším príznakom spojeným s nadúvaním je pocit, že brucho je plné alebo roztiahnuté. Zriedkavo môže byť nadúvanie bolestivé alebo spôsobiť dýchavičnosť.
Bolesti, ktoré sú dôsledkom nadúvania, budú ostré a spôsobia kŕče v žalúdku. Tieto bolesti sa môžu vyskytnúť kdekoľvek v tele a môžu rýchlo meniť miesta. Sú tak bolestivé, že sa niekedy mýlia s bolesťami srdca, keď sa rozvinú v ľavej hornej časti hrudníka. Bolesti na pravej strane sú často zamieňané s problémami v slepom čreve alebo žlčníku.
Jedným príznakom plynu, ktorý s ním nie je zvyčajne spojený, je škytavka. Škytavka je neškodná a sama sa zmenší; tiež pomáha uvoľňovať plyn, ktorý je v zažívacom trakte, skôr ako sa presunie dole do čriev a spôsobí nadúvanie. Medzi dôležité, ale neobvyklé príčiny nadúvania brucha patria ascites a nádory.
Ako môžem zabrániť nadúvaniu a bolestiam brucha?
Vyhýbanie sa jedlám, o ktorých je známe, že spôsobujú nadúvanie brucha a bolesti v dolnej časti brucha, to pomáha zmierniť väčšinu prejavov. Patria sem jedlá s vysokým obsahom tuku, korenené alebo mastné jedlá.
Medzi ďalšie zmeny životného štýlu, ktoré môžu zabrániť prejavom, patria:
- vyhýbajte sa umelým sladidlám, ktoré by mohli spôsobiť nadúvanie
- pite veľa vody, čo pomáha znižovať zápchu
- jedzte stravu, ktorá obsahuje potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré podporujú trávenie, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky
- jedzte niekoľko malých jedál denne namiesto menej väčších
- pravidelne cvičte
Zdroje
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2982.2005.00695.x
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10811333/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20136989/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2007.03549.x