Ak ste počuli, že červené víno môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, je pravdepodobné, že ste už počuli o resveratrole – veľmi propagovanej rastlinnej zlúčenine, ktorá sa nachádza v červenom víne. Okrem toho, že je zdravou súčasťou červeného vína a iných potravín, má sám o sebe potenciál na podporu zdravia.
Resveratrol je súčasťou skupiny zlúčenín nazývaných polyfenoly. Hovorí sa o nich, že pôsobia ako antioxidanty a chránia telo pred poškodením, ktoré Vás môže vystaviť vyššiemu riziku napríklad rakoviny a srdcových chorôb.
V skutočnosti sú zlúčeniny Resveratrolu spojené s mnohými zaujímavými zdravotnými výhodami, medzi ktoré patrí ochrana funkcie mozgu a znižovanie krvného tlaku
Resveratrol údajne prispieva aj k „francúzskemu paradoxu“ – pozorovanie, že ľudia žijúci vo Francúzsku majú tendenciu jesť veľa syra, masla a iných tučných jedál, ale majú nízky výskyt srdcových chorôb. Podľa štúdie zverejnenej v roku 2012 sa zistilo, že konzumácia tejto látky(červene víno obsahuje resveratol) pomáha tráviť kalorickú stravu./1/
Tento článok vysvetľuje, čo potrebujete vedieť o resveratrole vrátane jeho siedmich hlavných potenciálnych prínosov pre zdravie.
Čo je Resveratrol?
Je to rastlinná zlúčenina, ktorá pôsobí ako antioxidant. Medzi najlepšie zdroje potravy patrí červené víno, hrozno, niektoré bobule a arašidy, čokoláda.
Táto zlúčenina má tendenciu byť koncentrovaná väčšinou v šupkách a semenách hrozna a iných bobúľ. Tieto časti hrozna sú zahrnuté do fermentácie červeného vína, a teda do jeho obzvlášť vysokej koncentrácie resveratrolu .
-
1.Doplnky resveratrolu môžu pomôcť znížiť krvný tlak
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam by mohol byť sľubným doplnkom na znižovanie krvného tlaku.
Recenzia z roku 2015 dospela k záveru, že vysoké dávky môžu pomôcť znížiť tlak vyvíjaný na steny tepien, keď srdce bije. /2/ V rámci recenzie publikovanej v časopise Clinical Nutrition v roku 2015 vedci ešte analyzovali šesť predtým publikovaných štúdií o účinkoch na krvný tlak a dospeli k záveru, že významne neznižoval krvný tlak. Zistilo sa však, že vyššie dávky resveratrolu (nad 150 mg denne) významne znižujú systolický k. t.(najvyššie číslo pri odpočte)
Systolický k.t. typicky stúpa s vekom, pretože tepny tuhnú. Ak je vysoký, predstavuje rizikový faktor pre srdcové choroby. Môže dosiahnuť tento účinok znižovania k. t. tým, že pomáha produkovať viac oxidu dusnatého, čo spôsobuje relaxáciu krvných ciev./3/
Autori tejto štúdie však tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, aby bolo možné prijať konkrétne odporúčania týkajúce sa najlepšej dávky, aby sa maximalizovali výhody pre tlak.
-
2.Má pozitívny vplyv na krvné tuky
Niekoľko štúdií na zvieratách naznačilo, že doplnky resveratrolu môžu zdravo meniť tuky v krvi /4/.
Štúdia z roku 2016 podávala myšiam stravu s vysokým obsahom bielkovín a polynenasýtených tukov a tiež im dávala doplnky resveratrolu. Vedci zistili, že sa znížili priemerné celkové hladiny cholesterolu a telesná hmotnosť myší a zvýšila sa ich hladina „dobrého“ HDL cholesterolu. /5/
Zdá sa, že ovplyvňuje hladinu cholesterolu znížením účinku enzýmu, ktorý kontroluje produkciu cholesterolu. Ako antioxidant môže tiež znižovať oxidáciu „zlého“ LDL cholesterolu. Oxidácia LDL prispieva k hromadeniu plakov v stenách tepien .
V jednej štúdii dostali účastníci extrakt z hrozna, ktorý bol posilnený extra resveratrolom.Po šiestich mesiacoch liečby sa ich LDL znížil o 4,5% a ich oxidovaný LDL sa znížil o 20% v porovnaní s účastníkmi, ktorí užívali neobohatený extrakt z hrozna alebo placebo./6/
-
3.Predlžuje životnosť určitých zvierat
Schopnosť zlúčeniny predĺžiť životnosť v rôznych organizmoch sa stala hlavnou oblasťou výskumu. Existujú dôkazy, že aktivuje určité gény, ktoré bránia chorobám starnutia.
Preskúmanie štúdií skúmajúcich túto súvislosť zistilo, že predĺžil životnosť u 60% študovaných organizmov, ale najsilnejší účinok bol u organizmov, ktoré boli menej spojené s ľuďmi, ako sú červy a ryby. /7/
-
4.Chráni mozog
Niekoľko štúdií naznačuje, že pitie červeného vína môže pomôcť spomaliť kognitívny pokles súvisiaci s vekom. Môže to byť čiastočne spôsobené antioxidačnou a protizápalovou aktivitou resveratrolu.
Zdá sa, že interferuje s proteínovými fragmentmi nazývanými beta-amyloidy, ktoré sú rozhodujúce pre tvorbu plakov, ktoré sú charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby. Okrem toho môže zlúčenina spustiť reťazec udalostí, ktoré chránia mozgové bunky pred poškodením./8/
Aj keď je tento výskum zaujímavý, vedci stále majú otázky, ako dobre je ľudské telo schopné využívať doplnkový resveratrol, ktorý obmedzuje jeho okamžité použitie ako doplnku na ochranu mozgu.
-
5.Môže zvýšiť citlivosť na inzulín
Ukázalo sa, že má niekoľko výhod pre cukrovku, prinajmenšom v štúdiách na zvieratách. /9/Medzi tieto výhody patrí zvyšovanie citlivosti na inzulín a predchádzanie komplikáciám pri cukrovke.
Jedným z vysvetlení toho, ako funguje, je to, že môže zabrániť tomu, aby určitý enzým zmenil glukózu na sorbitol, cukrový alkohol. Keď sa u ľudí s cukrovkou nahromadí príliš veľa sorbitolu, môže spôsobiť oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky.
Tu je niekoľko ďalších výhod, ktoré môže mať resveratrol pre ľudí s cukrovkou /10/
Môže chrániť pred oxidačným stresom: Jeho antioxidačné pôsobenie môže pomôcť chrániť pred oxidačným stresom, ktorý spôsobuje niektoré komplikácie cukrovky.
Pomáha znižovať zápal: Predpokladá sa, že zmierňuje zápal, ktorý je kľúčovým prispievateľom k chronickým ochoreniam vrátane cukrovky.
Aktivuje AMPK: Jedná sa o proteín, ktorý pomáha telu metabolizovať glukózu. Aktivovaný AMPK pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi.
Môže dokonca poskytnúť viac výhod pre ľudí s cukrovkou ako pre tých, ktorí ju nemajú. Vedci tvrdia, že táto zlúčenina by sa mohla v budúcnosti použiť na liečbu cukrovky a jej komplikácií, je však potrebný ďalší výskum.
-
6.Môže to zmierniť bolesť kĺbov
Artritída je bežné utrpenie, ktoré vedie k bolestiam kĺbov a strate mobility. Rastlinné doplnky sa študujú ako spôsob liečenia a prevencie bolesti kĺbov. Ak sa užíva ako doplnok, môže pomôcť chrániť chrupavku pred zhoršením stavu. Rozpad chrupavky môže spôsobiť bolesť kĺbov a je jedným z hlavných príznakov artritídy.
Jedna štúdia padávala injekciu resveratrolu do kolenných kĺbov králikov s artritídou a zistila, že tieto králiky utrpeli menšie poškodenie chrupavky./11/Ďalší výskum v skúmavkách a na zvieratách naznačil, že zlúčenina má potenciál znižovať zápal a predchádzať poškodeniu kĺbov. /12/
-
7.Resveratrol môže potláčať rakovinové bunky
Tiež bol skúmaný, najmä v skúmavkách, pre svoju schopnosť predchádzať a liečiť rakovinu. Výsledky však boli zmiešané. V štúdiách na zvieratách a na skúmavkách sa preukázalo, že bojuje proti niekoľkým druhom rakovinových buniek, vrátane žalúdočných, hrubého čreva, kožných, prsníkových a prostatických .
Tu je príklad, ako môže bojovať proti rakovinovým bunkám:
- Môže inhibovať rast rakovinových buniek: Môže zabrániť replikácii a rozšíreniu rakovinových buniek. /13/
- Resveratrol môže meniť génovú expresiu: Môže meniť génovú expresiu v rakovinových bunkách a inhibovať tak ich rast.
- Môže mať hormonálne účinky: Môže interferovať s tým, ako sa vylučujú určité hormóny, čo môže zabrániť šíreniu rakoviny závislej od hormónov. /14/
Pretože sa však doterajšie štúdie uskutočňovali na skúmavkách a na zvieratách, je potrebné oveľa viac výskumu, aby sa zistilo, či a ako by sa táto zlúčenina mohla použiť na liečbu rakoviny u ľudí.
Vedľajšie účinky
Ak sa užíva ústami: Je PRAVDEPODOBNE BEZPEČNÝ, ak sa používa v množstvách, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako súčasť pestrej stravy. Ak sa užíva v dávkach do 1 500 mg denne maximalne 3 mesiace, je PRAVDEPODOBNE BEZPEČNÝ. Vyššie dávky až 2 000 – 3 000 mg denne sa bezpečne používali 2 až 6 mesiacov. Tieto vyššie dávky resveratrolu však pravdepodobne spôsobujú žalúdočné ťažkosti. Ako každý vitamín,minerál alebo doplnok- poraďte sa s lekárom.
Špeciálne upozornenia a varovania
Tehotenstvo a dojčenie: Je PRAVDEPODOBNE BEZPEČNÝ, ak sa používa v množstvách obsiahnutých v niektorých potravinách. Počas tehotenstva a dojčenia je však dôležitý zdroj resveratrolu. Resveratrol sa nachádza v hroznových šupkách, hroznovej šťave, víne a ďalších potravinových zdrojoch. Víno by sa nemalo používať ako zdroj resveratrolu počas tehotenstva a dojčenia.
Deti: je Pravdepodobne BEZPEČNÝ pre deti, ak sa ako výživový doplnok nastriekajú do nosných dierok po dobu až 2 mesiacov.
Poruchy krvácania: Môže spomaliť zrážanie krvi a zvýšiť riziko krvácania u ľudí s poruchami krvácania.
Podmienky a lieky citlivé na hormóny, ako je rakovina prsníka, rakovina maternice, rakovina vaječníkov, endometrióza alebo maternicové myómy: Môže pôsobiť ako estrogén. Ak máte akýkoľvek stav, ktorý by sa mohol vystavením estrogénu zhoršiť, nepoužívajte ho.
Chirurgia: Môže zvýšiť riziko krvácania počas a po operácii. Prestaňte používať resveratrol najmenej 2 týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom.
/2/https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(14)00084-3/fulltext
/3/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25302702/
/4/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085216/
/5/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957267/
/6/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648627/
/7/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27781945/
/8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030174/
/9/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20021385/
/10/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21699681/
/11/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17115116/
/12/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3344210/