• Doprava zadarmo nad 40 €

Zápal žalúdka je všeobecný termín pre skupinu stavov, ktoré majú jednu spoločnú vec: zápal sliznice žalúdka. Určité podmienky môžu zvýšiť riziko ochorenia.

Čo spôsobuje zápal žalúdka?

Čo spôsobuje zápal žalúdka?

Čo spôsobuje zápal žalúdka? 1024 555 SuperGreens®

Gastritída- zápal žalúdka je všeobecný termín pre skupinu stavov, ktoré majú jednu spoločnú vec: zápal sliznice žalúdka. Zápal gastritídy je najčastejšie výsledkom infekcie rovnakou baktériou, ktorá spôsobuje väčšinu žalúdočných vredov. Pravidelné používanie určitých liekov proti bolesti a pitie príliš veľkého množstva alkoholu môže tiež prispieť k zápalu žalúdka.

Gastritída- sa môže objaviť náhle (akútna gastritída) alebo sa môže časom objaviť pomaly (chronická gastritída). V niektorých prípadoch môže tento stav viesť k vredom a zvýšenému riziku rakoviny žalúdka. Pre väčšinu ľudí však gastritída nie je vážna a liečbou sa rýchlo zlepšuje.

Čo je vlastne zápal žalúdka?

Slabosť sliznice žalúdka umožňuje tráviacim šťavám poškodiť a zapáliť ju. Tenká alebo poškodená výstelka žalúdka zvyšuje riziko zápalu žalúdka.

Bakteriálna infekcia gastrointestinálneho traktu môže tiež spôsobiť zápal. Najčastejšou bakteriálnou infekciou, ktorá ho spôsobuje, je Helicobacter pylori. Je to baktéria, ktorá infikuje sliznicu žalúdka. Infekcia sa zvyčajne prenáša z človeka na človeka, ale môže sa prenášať aj kontaminovanými potravinami alebo vodou.

Určité podmienky a činnosti môžu zvýšiť riziko vzniku gastritídy. Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • extrémna konzumácia alkoholu
  • rutinné používanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID), ako je ibuprofén a aspirín
  • užívanie kokaínu
  • vek, pretože výstelka žalúdka sa s vekom prirodzene stenčuje
  • používanie tabaku

Medzi ďalšie menej časté rizikové faktory patria:

  • stres spôsobený vážnym zranením, chorobou alebo chirurgickým zákrokom
  • autoimunitné poruchy
  • poruchy trávenia, ako je Crohnova choroba
  • vírusové infekcie

Prevencia infekcie H. pylori

Nie je jasné, ako sa H. pylori šíri, ale existujú určité dôkazy o tom, že by sa mohol prenášať z človeka na človeka alebo prostredníctvom kontaminovaných potravín a vody. Môžete urobiť opatrenia na ochranu pred infekciami, ako je H. pylori, tým, že si budete často umývať ruky mydlom a vodou a budete jesť jedlá, ktoré boli úplne uvarené.

Aké sú príznaky zápalu žalúdka?

Gastritída nespôsobuje viditeľné príznaky u každého. Najčastejšími príznakmi sú:

  • nevoľnosť
  • vracanie
  • pocit plnosti v hornej časti brucha, najmä po jedle
  • poruchy trávenia

Ak máte erozívnu gastritídu, môžu sa u Vás objaviť rôzne príznaky vrátane:

  • čierna, dechtová stolica
  • vracanie krvi alebo materiálu, ktorý vyzerá ako kávová usadenina

Domáce lieky na zmiernenie príznakov gastritídy

Domáce lieky na gastritídu sa zameriavajú na reguláciu alebo inhibíciu baktérií Helicobacter pylori, zníženie produkcie kyseliny a zníženie zápalu žalúdočnej sliznice.

O bežných potravinách je známe, že bojujú proti zápalu žalúdka a liečia tráviaci trakt.

Jogurt – Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré udržujú tráviaci systém zdravý. Probiotiká sú dobré mikroorganizmy, ktoré zabíjajú škodlivé baktérie, zlepšujú trávenie a regulujú pohyby čriev. Inhibujú tiež progresiu žalúdočnej infekcie spôsobenej baktériou Helicobacter pylori, ktorá je hlavnou príčinou zápalu žalúdka.

Cesnak – cesnak má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré inhibujú rast Helicobacter pylori. Konzumácia extraktu zo surového drveného cesnaku pomáha zvládať zápal žalúdka a znižuje tvorbu plynu.

Kokosová voda – Antiseptické vlastnosti kokosovej vody a kokosového mlieka pomáhajú pri liečbe zápalu žalúdka tým, že zabíjajú škodlivé baktérie. Kokosová voda tiež pomáha posilniť imunitný systém a zlepšuje proces hojenia sliznice žalúdka.

Brokolica – Táto prospešná zelenina obsahuje chemickú zlúčeninu známu ako sulforafán, ktorá má antibakteriálne vlastnosti. Brokolica zmierňuje príznaky a tiež zabraňuje zápalu žalúdka.

Aloe vera – má protizápalové vlastnosti, ktoré upokojujú žalúdok a pomáhajú bojovať proti tráviacim problémom a zápalu žalúdka.

Papaya – Toto ovocie je nabité antioxidantmi a má tiež enzým nazývaný papaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. O papáji je tiež známe, že znižuje tvorbu plynu.

Zázvor – Zázvor má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Pomáha znižovať podráždenie a zápal sliznice žalúdka.

Harmančekový čaj – Harmančekový čaj má antioxidačné vlastnosti a je známy tým, že upokojuje sliznicu žalúdka. Pomáha tiež odstraňovať plyny a uvoľňuje svaly, ktoré pohybujú jedlom po tráviacom trakte.

Protizápalová diéta-zahŕňa príjem potravín, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Tieto potraviny pomáhajú zmierniť zápali žalúdočnej sliznice a zmierňujú príznaky zápalu žalúdka.

Medzi protizápalové potraviny patria:

Ovocie a zelenina – Diéta musí obsahovať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Je známe, že vitamín K prítomný v zelenine a látka, ktorá dodáva ovociu farbu, zmierňujú zápal. K zelenine patrí brokolica, kapusta a listová zelenina ako špenát, zatiaľ čo k ovociu patria maliny, čerešne a černice.

Celozrnné výrobky – Celozrnné výrobky vynikajúco pomáhajú telu bojovať proti zápalom. Podporujú tráviace zdravie a pomáhajú pri liečbe gastritídy. Patrí sem ovos, hnedá ryža a celozrnný chlieb.

Fazuľa a orechy – Majú vysoký obsah bielkovín a tiež obsahujú veľa vlákniny, ktoré sú dobré pre tráviace zdravie a zmierňujú príznaky zápalu žalúdka.

Ryby– losos, sardinky a tuniak sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Štúdie ukazujú, že omega-3 mastné kyseliny tiež hrajú kľúčovú úlohu pri produkcii molekúl, ktoré riešia zápalové reakcie.

Kurkumakurkuma obsahuje antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť zápal žalúdka.

Masticha zničí H. pylori

Prírodný liečebný prostriedok, ktorý sa používa už mnoho storočí a pre ktorý moderná veda poskytla spoľahlivé dôkazy o bezpečnosti a účinnosti, je tmel, gumová živica stromu , Pistacia lentiscus L. Tento vždyzelený strom rastie predovšetkým na gréckom ostrove Chios. v Egejskom mori, ktorý bol v staroveku známy svojou školou epickej poézie.

Od staroveku sa mastická guma používala v stredomorských kultúrach ako antiseptikum, potravinový antioxidant, žuvačka a sladidlo na dýchanie, aromatická prísada do rôznych tradičných jedál a nápojov a ako prostriedok proti bolesti žalúdka, tráviacim ťažkostiam a ťažkostiam s trávením. Existuje rozsiahla literatúra, ktorá sa datuje mnoho storočí späť, o jeho použití na rôzne gastrointestinálne ochorenia vrátane rakoviny.  V posledných rokoch laboratórne experimenty a klinické skúšky presvedčivo ukázali, že tmel zabíja H. pylori, ako aj množstvo ďalších škodlivých baktérií a húb, a preto môžu byť účinné v boji proti ťažkostiam so žalúdkom, vrátane zápalu žalúdka a peptických vredov.

Masticha: bezpečná, prírodná alternatíva

Odhaduje sa, že polovica populácie má zažívacie ťažkosti ako pálenie záhy, zápaly, plynatosť a nevolnosť, a že tieto spôsobujú asi 20% všetkých chorôb. Tráviace choroby navyše spôsobujú všetky ostatné choroby, pretože spôsobujú stratu času v práci a peniaze vynaložené na hospitalizáciu a nádory tráviacich orgánov predstavujú jednu tretinu všetkých úmrtí na rakovinu. Vzhľadom na to, že H. pylori je silne zapojený do niekoľkých chorôb z týchto chorôb je novodobé znovuobjavenie bezpečného, ​​účinného prírodného činidla, masticha, za pomoc pri odstraňovaní tejto strašnej baktérie z našich systémov, skutočne požehnanou alternatívou.

Esenciálne oleje pri zápaloch žalúdka

Niektoré éterické oleje obsahujú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zbaviť sa zápalu žalúdka. Napríklad – citrónová tráva a olej z citrónovej trávy pomáhajú znižovať vplyv infekcie spôsobenej Helicobacter pylori. Ostatné éterické oleje, ako je mäta pieporná, zázvorový a klinčekový olej, pomáhajú pri trávení jedla. Tieto oleje sa musia používať zvonka zriedením nosnými olejmi, ako je olivový olej, kokosový olej alebo jojobový olej.

Jedlá na pre protizápalovú dietu

Protizápalová diéta by mala kombinovať rôzne potraviny, ktoré:

  • sú bohaté na živiny
  • poskytujú celý rad antioxidantov
  • obsahujú zdravé tuky

Potraviny, ktoré môžu pomôcť zvládnuť zápal, zahŕňajú:

  • tučné ryby, ako napríklad tuniak a losos
  • ovocie, ako sú čučoriedky, černice, jahody a čerešne
  • zelenina, vrátane kelu, špenátu a brokolice
  • fazuľa
  • orechy a semená
  • olivy a olivový olej
  • vláknina

Autori článku z roku 2017 tiež odporučili nasledujúce:

  • surová alebo stredne tepelne upravená zelenina
  • strukoviny, napríklad šošovica
  • korenie, ako je zázvor a kurkuma
  • probiotiká
  • čaj
  • nejaké bylinky

Stojí za to pamätať, že:

Žiadne jediné jedlo nepoškodí zdravie človeka. Je dôležité zahrnúť do stravy rôzne zdravé zložky. Najlepšie sú čerstvé, jednoduché suroviny. Spracovaním sa môže zmeniť nutričný obsah potravín.

Ľudia by si mali skontrolovať etikety vopred pripravených potravín. Kakao môže byť napríklad dobrou voľbou, ale výrobky, ktoré obsahujú kakao, často obsahujú aj cukor a tuk. Tanier plný farieb poskytne množstvo antioxidantov a ďalších živín. Nezabudnite zmeniť farby ovocia a zeleniny.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Ľudia, ktorí dodržiavajú protizápalovú diétu, by sa mali vyhnúť alebo obmedziť príjem:

  • spracované jedlá
  • potraviny s prídavkom cukru alebo soli
  • nezdravé oleje
  • spracované sacharidy, ktoré sú prítomné v bielom chlebe, bielych cestovinách a mnohých pečivách
  • spracované občerstvenie, ako sú lupienky a krekry
  • vopred pripravené dezerty, ako sú sušienky, cukríky a zmrzlina
  • alkohol

Úpravy životného štýlu pre zápal žalúdka

Aby sa predišlo epizódam zápalu žalúdka, sú nevyhnutné dlhodobé zmeny životného štýlu. Tie obsahujú:

  • Jesť malé a časté jedlá
  • Prestať fajčiť
  • Zníženie spotreby kofeínu a alkoholu
  • Vyhnite sa nadmernému používaniu liekov proti bolesti
  • Zvládanie stresu.

Jedzte ľahšie jedlá

Jesť veľké jedlá bohaté na uhľohydráty môže zaťažiť tráviaci systém človeka a zhoršiť zápal.

Pravidelná konzumácia malých porcií v priebehu dňa môže pomôcť uľahčiť tráviaci proces a zmierniť príznaky zápalu žalúdka.

Vyhnite sa fajčeniu a nadmernému používaniu liekov proti bolesti

Fajčenie môže poškodiť sliznicu žalúdka a tiež zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Užívanie príliš veľa voľne predajných liekov proti bolesti, ako je aspirín alebo ibuprofén, môže tiež poškodiť sliznicu žalúdka a zhoršiť zápal žalúdka.

Znížiť stres

Stres môže spôsobiť vzplanutie zápalu žalúdka, takže zníženie hladiny stresu je dôležitým spôsobom, ako pomôcť zvládnuť tento stav.

Medzi techniky zvládania stresu patria:

Záver

Ako dlho bude Vaša gastritída trvať, keď začnete s liečbou, závisí od typu, príčiny a závažnosti.

Po začatí liečby sa gastritída väčšinou rýchlo zlepší. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak sú Vaše príznaky zápalu žalúdka závažné alebo trvajú viac ako týždeň.

Pri zvažovaní zmien stravy alebo nových liekov je najlepšie najskôr sa poradiť s lekárom.

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00052/full

https://www.medicinenet.com/best_natural_treatments_for_gastritis/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317027#tips

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320233#what-is-an-anti-inflammatory-diet

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635#:~:text=Most%20nuts%20appear%20to%20be,to%20be%20quite%20heart%20healthy

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2017/5987082/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731878/

https://www.medicinenet.com/gastritis/article.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23612703/#:~:text=Ginger%20is%20also%20used%20as,have%20validated%20the%20ethnomedicinal%20uses

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23612703/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10349-gastritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/145855#definition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906699/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9874617/