• Doprava zadarmo nad 40 €

Žihľava môže mať celý rad zdravotných výhod. Existujú určité dôkazy, ktoré naznačujú, že bylina môže byť užitočná pri liečbe artritídy. Žihľava je populárny bylinný liek s mnohými použitiami, od znižovania bolesti s artritídou až po liečbu sezónnych alergií. Aké sú výhody žihľavy a čo hovorí výskum?.

Žihľava- Aké sú výhody a jej výskum?

Žihľava- Aké sú výhody a jej výskum?

Žihľava- Aké sú výhody a jej výskum? 800 531 SuperGreens®

Žihľava je populárny bylinný liek s mnohými použitiami, od znižovania bolesti s artritídou až po liečbu sezónnych alergií. Aké sú výhody žihľavy a čo hovorí výskum?

Žihľava má rôzne využitie a veľa ľudí ju považuje za účinný prostriedok nápravy. Bylina je vo všeobecnosti bezpečná na použitie, môže však u niektorých ľudí spôsobovať vedľajšie účinky. Existuje len obmedzený výskum, ktorý naznačuje, že je účinným liekom. Vedci musia urobiť viac štúdií, aby mohli potvrdiť zdravotné prínosy žihľavy.

Tento článok sa zameriava na to, čo hovorí výskum o výhodách a použití žihľavy. Bude tiež diskutovať o možných vedľajších účinkoch a o tom, ako bylinu používať. Jej vedecký názov Urtica dioica pochádza z latinského slova uro, čo znamená „spáliť“, pretože jeho listy môžu pri kontakte spôsobiť dočasný pocit pálenia.

Listy majú vlasové štruktúry, ktoré štípu,pália a tiež spôsobujú svrbenie, začervenanie a opuch. Keď je však spracovaná na doplnok, je možné ju bezpečne konzumovať sušenú, mrazom sušenú alebo uvarenu. Štúdie ju spájajú s mnohými potenciálnymi prínosmi pre zdravie. Je známa aj v bylinnej medicíne.

Starí Rimania zvykli biť artritické oblasti čerstvo natrhanými rastlinami žihľavy, pretože žihľava bodavá, tvorená jemnými chĺpkami pokrývajúcimi stonky a listy, je podobná ako včelie bodnutie a na základe histamínovej odpovede vytvára malé biele škvrny. To spôsobuje lokálnu vazodilatáciu (a teda krv do artritických oblastí) s následným zlepšením príznakov.

Moderná veda preukázala liečivú účinnosť žihľavy v mnohých oblastiach. Nadzemné časti (listy a stonky) majú močopudné vlastnosti a obsahujú vysoké hladiny železa, draslíka, vitamínu C, vápnika a ďalších minerálov. Výsledkom je, že sa často používa ako jemný detoxikačný prostriedok, ktorý podporuje tok moču na vyplavenie toxínov z tela a doplňuje minerály v tele.

Žihľava- Výživa a liečivé vlastnosti

Silná obrana rastliny by Vám mala niečo napovedať: musí sa chrániť pred zjedením. To znamená, že je chutná a výživná! Žihľava je bohatá na železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor, mangán, oxid kremičitý, jód, sodík a síru. Má veľa vitamínu C a B, beta karotén a rýchlo stráviteľné aminokyseliny. Rastlina obsahuje 10% bielkovín.

Rastlina je vysoko liečivá a väčšina ľudí si na získanie týchto výhod pripravuje žihľavový čaj. Rovnako ako väčšina jarných rastlín, aj žihľava detoxikuje, pretože je diuretikum a zvyšuje vylučovanie lymfatického systému. Mnoho ľudí ju používa ako tonikum, pretože ako zbavuje telo toxínov, dodáva aj vysoké hladiny živín.

Je antihistaminikum a pomáha pri alergiách a zápaloch. Táto kvalita tiež pomáha zastaviť krvácanie a je užitočná pri malých rezoch. Rastlina zmierňuje príznaky nachladnutia a astmy.

Vysoká hladina minerálov a vitamínov v žihľave spolu s tým, že je antiseptická a čistiaca, spôsobujú, že je prospešná pre pokožku a vlasy. To vysvetľuje prečo tak veľa šampónov a prostriedkov na umývanie tváre obsahuje žihľavu!

Zber a príprava

Mladé stonky a listy sú jedlé. Niektorí ľudia si môžu žihľavu zobrať bez toho, aby sa popŕhlili, ale pre istotu si vezmite rukavice- bude to príjemnejšie. Odlomte rastlinu nad uzlom, kde meristém vytvára nový rast, aby sa podporil rýchly rast a rozvetvenie.

Varenie rastliny na veľmi krátke časové obdobie eliminuje pŕhlenie. Môže byť na pare, varená alebo dusená.

V prípade, že Vás bodne, existuje niekoľko rastlín, ktoré uľavenie zmierňujú ako lopúch, skorocel. Listy jednoducho žujte alebo tlačte a potom ich vtierajte do potrebné miesto.

Žihľava obsahuje veľa výživných látok

Listy a koreň žihľavy poskytujú širokú škálu výživných látok, vrátane:

  • Vitamíny: Vitamíny A, C a K, ako aj niekoľko vitamínov B.
  • Minerály: Vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a sodík
  • Tuky: Kyselina linolová, kyselina linolenová, kyselina palmitová, kyselina stearová a kyselina olejová
  • Aminokyseliny: Všetky esenciálne aminokyseliny
  • Polyfenoly: Kaempferol, kvercetín, kyselina kávová, kumaríny a iné flavonoidy
  • Pigmenty: betakarotén, luteín, luteoxantín a ďalšie karotenoidy

Mnohé z týchto živín navyše pôsobia vo Vašom tele ako antioxidanty. Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú brániť Vaše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Škody spôsobené voľnými radikálmi súvisia so starnutím, rovnako ako s rakovinou a inými škodlivými chorobami .

Štúdie naznačujú, že extrakt z žihľavy môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi.

Výhody pitia čaju zo žihľavy

Denné pitie čaju zo žihľavy môže pomôcť stabilne vylúčiť toxíny a odradiť od hromadenia toxínov. Z tohto dôvodu môže byť žihľava užitočná pri liečbe ekzémov a iných kožných problémov.

Žihľavu možno tiež použiť ako doplnok liečby prírodnej alergie, najmä pri liečbe sennej nádchy a astmy. Má nielen detoxikačné, re-mineralizačné a antialergické vlastnosti, ale pôsobí aj na lymfu- mohla by pomôcť pri edémoch a opuchnutých nohách

Zvyšovanie príjmu železa pre ženy

Ženy môžu zistiť, že vysoká hladina železa v žihľave pomáha nahradiť železo stratené počas menštruácie a zvrátiť anémiu. Sťahujúce účinky žihľavy môžu navyše pomôcť regulovať silné menštruačné krvácanie a kŕče. Čaj zo žihľavy tiež pomáha podporovať tok materského mlieka u dojčiacich matiek.

Žihľava môže liečiť zväčšenie prostaty

Až 50% mužov vo veku 51 rokov a starších má zväčšenú prostatu. Zväčšená prostata sa bežne nazýva benígna hyperplázia prostaty (BPH). Vedci si nie sú istí, čo spôsobuje BPH, ale môže viesť k výraznému nepohodliu počas močenia. Je zaujímavé, že niekoľko štúdií naznačuje, že  môže pomôcť pri liečbe BPH.

Výskum na zvieratách ukazuje, že táto silná rastlina môže zabrániť premene testosterónu na dihydrotestosterón – silnejšiu formu testosterónu. Zastavenie tejto konverzie môže pomôcť zmenšiť veľkosť prostaty.

Štúdie u ľudí s BPH(benígna hyperplázia prostaty )ukazujú, že výťažky zo žihľavy pomáhajú liečiť krátkodobé a dlhodobé problémy s močením – bez vedľajších účinkov.

Nie je však jasné, ako efektívna je žihľava v porovnaní s konvenčnými spôsobmi liečby. Môže pomôcť vyplaviť škodlivé baktérie z močových ciest. To môže byť prospešné pre ľudí, ktorí majú močové ťažkosti, ako je benígna hyperplázia prostaty (BPH). BPH spôsobuje zväčšenie prostaty u mužov. To môže spôsobiť bolesť alebo iné problémy s močením.

Podľa jednej štúdie z roku 2013, muži s BPH, ktorí užívali extrakt zo žihľavy, mali menej klinických príznakov ako tí, ktorí tak neurobili.

Môže tiež pomôcť podporiť akékoľvek lieky, ktoré užívate na infekcie alebo stavy spojené s močovými cestami. Poraďte sa najskôr so svojím lekárom o akýchkoľvek možných interakciách medzi bylinnými liekmi a liekmi, ktoré užívate.

Artritída a bolesť

Tiež sa historicky používa na liečbu bolesti a boľavých svalov, najmä v súvislosti s artritídou. Nadácia Arthritis Foundation naznačuje, že žihľavový čaj môže tiež znížiť zápal a bolesť spojené s osteoartritídou.

 Hospodárenie s krvným cukrom

Vykazuje niektoré sľubné účinky na hladinu glukózy v krvi. Môže to pomôcť pankreasu vytvárať alebo uvoľňovať viac inzulínu, hormónu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi.

V štúdii z roku 2013 extrakt z listov žihľavy znížil hladinu glukózy v krvi a A1C u skupiny ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí užívali inzulín aj perorálne lieky na cukrovku.

Ďalšie potenciálne výhody

Môže ponúknuť ďalšie potenciálne zdravotné výhody, vrátane:

  • Znížené krvácanie: Zistilo sa, že lieky obsahujúce extrakt zo žihľavy dvojdomej znižujú nadmerné krvácanie, najmä po chirurgickom zákroku.
  • Zdravie pečene: Antioxidačné vlastnosti žihľavy môžu chrániť Vašu pečeň pred poškodením toxínmi, ťažkými kovmi a zápalmi.
  • Prírodné diuretikum: Táto rastlina môže pomôcť Vášmu telu vylučovať prebytočnú soľ a vodu, čo by zase mohlo dočasne znížiť krvný tlak. Pamätajte, že tieto zistenia sú zo štúdií na zvieratách.
  • Hojenie rán a popálenín: Aplikácia krémov zo žihľavy môže podporiť hojenie rán vrátane popálenín

Vďaka obsahu žihľavy z neho je vynikajúci prostriedok na tvorbu krvi a prítomnosť vitamínu C pomáha pri vstrebávaní železa. Ako hemetikum (bylina bohatá na železo) je to vynikajúca bylina na chudokrvnosť a únavu, najmä u žien. „Podporuje proces trans animácie bielkovín v pečeni, efektívne využíva trávené bielkoviny a súčasne zabraňuje ich vylučovaniu cez telo ako odpadových produktov.“

Táto bylina je v tehotenstve prospešná pre svoju bohatú minerálnu hodnotu a vitamín K, ktorý chráni pred nadmerným krvácaním. Je tiež dobrým doplnkom na posilnenie plodu. Používa sa pri pôrode na zmiernenie bolesti a zvyšuje produkciu mlieka u dojčiacich žien. Často sa odporúča pri predmenštruačnom syndróme kvôli svojej činnosti zbavujúcej toxíny. Keď je pečeň pomalá, pomaly spracúva estrogén a prispieva k vysokej hladine, ktorá spôsobuje alebo zhoršuje PMS. Pôsobí ako regeneračný prostriedok počas menopauzy a trpkosť byliny pomáha pri nadmernom menštruačnom toku.

Ako diuretikum zvyšuje vylučovanie a tok moču. Vďaka tomu je neoceniteľný v prípadoch zadržiavania tekutín a infekcií močového mechúra. Je tiež antilitický a nefridický, rozkladá kamene v obličkách a štrk v močovom mechúre. Žihľava pôsobí podobne ako púpavový list a podporuje vylučovanie kyseliny močovej z kĺbov alkalizujúcim diuretickým účinkom.

Artritída, reumatizmus, dna a tendonitída boli úspešne liečené pomocou žihľavových listov.

Vedľajšie účinky

Je to bezpečná bylina, ktorú konzumujeme v miernom množstve. Vedľajšie účinky však môžu zahŕňať:

  • žalúdočné problémy
  • problémy s močením
  • potenie
  • žihľavka alebo vyrážky
  • hnačka

Nie sú k dispozícii žiadne oficiálne bezpečnostné informácie pre tehotné ženy alebo deti. Z tohto dôvodu by sa obe skupiny mali vyhnúť použitiu žihľavy. Pred použitím akéhokoľvek bylinného lieku na liečenie zdravotného stavu je vždy dôležité poradiť sa s lekárom.

Možné liekové interakcie

táto bylinka môže tiež interagovať s určitými liekmi, vrátane:

  • lieky na riedenie krvi
  • liečby vysokého krvného tlaku
  • lieky na srdcové choroby
  • lieky na cukrovku

Zhrnutie

Žihľava môže mať celý rad zdravotných výhod. Existujú určité dôkazy, ktoré naznačujú, že bylina môže byť užitočná pri liečbe artritídy.

Existujú však oveľa slabšie dôkazy na podporu tvrdení o jeho použití pri liečbe iných stavov, ako sú alergie a cukrovka.

Žihľava je zvyčajne bezpečná, ale môže spôsobiť určité vedľajšie účinky. Pred použitím žihľavy na liečbu akýchkoľvek stavov je dôležité konzultovať s lekárom, pretože môže interagovať s liekmi.

Zdroje

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28078249/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16985920/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21806658/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16635963/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273930/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20098971/

  • lymph aktív 2.0

    Lymph Aktív 2.0