• Doprava zadarmo nad 40 €

Jeseň je pre nás, naše telá  a jesenné chudnutie ideálnym obdobím hneď z niekoľkých dôvodov. Cvičením a správnou stravou môžete zlepšiť nielen zdravie, ale aj posilniť imunitu na jeseň.

Jesenné chudnutie – dieta a cvičenie

Jesenné chudnutie – dieta a cvičenie

Jesenné chudnutie – dieta a cvičenie 768 512 SuperGreens®

Základný fakt: Je ťažké nemilovať jeseň. Je tu svieži vzduch, farby, vzrušenie z nových začiatkov, tekvica, jablká a všetko… chápete, nie?. Ale okrem super jedla a nápojov je tu ešte jeden dôvod, prečo milovať toto obdobie: je to ideálny čas na to, aby ste zaradili spiatočku a začali dosahovať svoje ciele v oblasti chudnutia. Jeseň je pre nás, naše telá  a jesenné chudnutie ideálnym obdobím hneď z niekoľkých dôvodov. Cvičením a správnou stravou môžete zlepšiť nielen zdravie, ale aj posilniť imunitu na jeseň.

Počasie

Nie príliš horúce, nie príliš studené. Žiadny sneh, žiadne horúčavy, preto ideálne na cvičenie vonku (vrátane záhradkárčenia, ak ho náhodou máte). Je jednoduchšie vrátiť sa do rutiny bez zbytočného stresu.

Leto nie je práve štruktúrované obdobie. S dovolenkami na pláži, predĺženými víkendmi, množstvom grilovačiek na dvore a množstvom svadieb, pravdepodobne sa všade naháňate – takže je ťažké držať sa konkrétneho tréningového alebo cvičebného plánu. Ale jeseň je úplne iný príbeh. Teraz, keď letné prázdniny skončili, vaša týždenná rutina má väčšiu štruktúru. A rutiny sú kľúčové, pokiaľ ide o formovanie dlhodobých zdravých návykov, ako je čas na plánovanie jedla a fyzickú aktivitu. Nemysleli sme si, že to niekedy povieme, ale je tu aspoň jedna výhoda, že sa vaša dovolenka skončila.

Vaša telocvičňa nie je taká preplnená

Nie ste nab eh po vonku? Žiadny strach – telocvičňa je tu aj vaším priateľom. Je to preto, že toľko ľudí cvičí vonku, že telocvičňa je oveľa menej preplnená. To znamená, že sa môžete rýchlo dostať dovnútra a von a nemusíte bojovať o miesto na hodinách skupinového cvičenia, Je to tiež skvelá príležitosť stretnúť sa s novými kamarátmi na cvičenie a spriateliť sa s personálom, čo vám pomôže udržať si motiváciu, aby ste prichádzali pravidelne

Jedlo a jesenné chudnutie

Tieto sezónne ingrediencie sú plné výživných látok, ktoré vám pomôžu prekonať chladnejšie dni. Sú tiež vhodné na varenie s nízkym obsahom kalórií, čo môže pomôcť pri podpore chudnutia, ak je to niečo, o čo máte záujem. Ak nie, sú stále dostatočne chutné a výživné na to, aby si zaslúžili miesto vo vašej strave.

Jablká a hrušky

Teraz máte výhovorku, aby ste sa konečne vybrali na zber jabĺk. Sú dobrým zdrojom vlákniny, sú plné vitamínov a majú relatívne nízky obsah kalórií práve pre vaše jesenné chudnutie. A to isté platí aj o hruškách. Existuje nekonečne veľa rôznych spôsobov, ako môžete tieto jesenné obľúbené jedlá využiť – sladké aj slané. Hoďte ich do šalátov, vysušte ich sušičkou a zahryznite sa do nich, alebo len tak maškrtte. Jedno jablko denne, doktora von z dverí vyženie

Tekvica

Existuje toľko rôznych a úžasných druhov zimnej tekvice. Jeden spôsob ako ju pripraviť je na špagety, nie však do omáčky ale ako “cestovinu”. Z nejakého dôvodu je obľúbená medzi komunitou, ktorá obmedzuje uhľohydráty – má chuť a textúru, ktorá je veľmi podobná skutočným cestovinám, ale obsahuje viac vlákniny a vitamínov, oveľa menej uhľohydrátov. Oblúbena je aj maslová tekvica, ktorá sa pridáva do polievok alebo pečie s niekoľkými kvapkami škorice, muškátového orieška, zázvoru a nového korenia.

Semená tekvice

Veľa ľudí berie semienka, ktoré zostali z tekvice, opraží ich a potom ich použije na šalát alebo polievku. Môžete to urobiť takmer s akoukoľvek tekvicou – Semená sú rastlinné bielkoviny, rovnako ako orechy, a sú bohaté na vitamíny, ako je folát, draslík a vitamíny A a C. Sú tiež skvelým občerstvením s vysokým obsahom bielkovín, ktoré si môžete nechať na stole, keď začnete pociťovať ten popoludňajší útlm.

 Karfiol

Táto krížovitá raslina je známa kvôli tvaru, ďalšia obľúbená zelenina a je obľúbená na začiatku jesene, na ktorú treba dávať pozor. Môžete ho premeniť na nízkokalorické verzie pizze, ryže, chleba a ešte oveľa viac.

Figy

Aj keď sú dostupné po celý rok, počas jesene sú najzrelšie. Figy sú nabité vlákninou, čo z nich robí skvelý spôsob, ako uspokojiť chuť na sladké a zároveň naplniť váš žalúdok. Vyskúšajte ako snack, alebo ich štvrťkujte a pridávajte do šalátov.

Sladké zemiaky

Sú plné komplexných uhľohydrátov, takže by ste si ich určite mali pridať na svoj tanier, keď jednoducho neviete ako doplniť váš tanier niečim vyživnym.Vyskúšajte ich opečené, roztlačené alebo dokonca z nich urobte polievku.

Škorica a muškátový oriešok

Tieto nízkokalorické koreniny nie sú určené len na vaječný koňak. Odporúča sa ich pridávať do restovanej zeleniny, polievok, šalátových dresingov. Buďte kreatívni, fungujú v množstve rôznych vecí a určite si zaslúžia stále miesto vo vašej špajzi. Navyše, varenie s nimi rozvonia celý váš dom ako jesenná sviečka a kto by to nechcel?

Ako začať novú fitness rutinu túto jeseň

Ak máte za sebou dlhé leto plné grilovačiek, večerí pod holým nebom a lenivých víkendov na slnku, potom, ako mnohí z nás, váš cvičebný režim možno upadol do úzadia. Teraz sa počasie ochladzuje a deti sú späť v škole, toto je ideálne obdobie roka vrátiť sa do rutiny a stanoviť si nejaké kondičné ciele.

Výhody cvičenia sú široké, od zlepšenia duševného zdravia až po nižšie riziko závažných ochorení, no napriek tomu mnohí z nás žijú sedavým spôsobom života.

Tréningy a rôzne hodiny skupinových cvičení

Jeseň je zábava a hry, kým teplota nezačne klesať. Nájsť motiváciu cvičiť vonku môže byť oveľa ťažšie, keď sa ochladí a vy sa snažíte zosúladiť prácu, školu svojich detí – a mimoškolské aktivity – a pravidelný tréning. Vyhnite sa chladu so skupinovým fitness kurzom! Tieto jednohodinové cvičenia sú navrhnuté tak, aby zvýšili váš srdcový tep a poskytli vám príležitosť stýkať sa s priateľmi na tréningu.

Túra

Ísť na túru! Skutočne super nápad. Túto jeseň by ste sa mali určite vydať na túru! Nielenže idete von a užívate si krásu jesene, ale navyše si aj skvele zacvičíte! Nakopnete svoje kardio a precvičíte niektoré hlavné svalové skupiny – zadok, hamstringy, lýtkové svaly a chodidlá.

Chôdza a bicyklovanie

Chôdza je jedným z najjednoduchších a najzábavnejších spôsobov, ako sa dostať do jesenného tréningu! Vydajte sa na prechádzku po svojom okolí alebo do jedného z vašich obľúbených miestnych parkov a doprajte si ďalšie kroky a pohyb. Navyše, na jeseň je tu množstvo zábavných aktivít, ktoré môžete robiť na prechádzke! S chladným, sviežim vzduchom a listami meniacimi sa na odtiene červenej, oranžovej a žltej je jeseň krásny čas na cyklistiku! Hodinová jazda na bicykli môže spáliť veľa kalórií s malým úsilím z vašej strany. Len počúvajte svoje srdce! Ak je pre vás počasie trochu príliš chladné alebo byť vonku nie je váš štýl, hodiny ako SPRINT alebo RPM sú skvelým spôsobom, ako získať pocit z jazdy na bicykli intenzívnejšie – v interiéri – a bez problémov.

Zima sa rýchlo blíži, tak využite krásne jesenné počasie skôr, než napadne sneh! Či už radi behávate, chodíte, bicyklujete, chodíte na túry alebo sa zdržiavate doma na skupinovej hodine fitness, vždy môžete na jeseň nájsť nové spôsoby cvičenia.

Ako začať

Ak ste cvičenie na chvíľu odložili, tu je niekoľko užitočných rád od našich odborníkov pre jesenné chudnutie:

Užite si to

Najdôležitejšie je nájsť niečo, čo máte radi. Ak ťa to baví, budeš to chcieť robiť viac a to je tá najlepšia motivácia. Vyskúšajte rôzne veci a rozhodnite sa, či je niečo, čo vás baví. Väčšina ľudí, ktorí nemajú radi cvičenie, jednoducho nenašli to správne cvičenie.

Stanovte si ciele a držte sa ich

Stanovte si realistické ciele pre jesenné chudnutie, merajte výsledky a pozerajte sa na ostatných, ktorí dosiahli to, čo chcete. Naplánujte si cvičenie a umiestnite ho na začiatok zoznamu priorít.

Dobre sa najedzte

Vedením denníka potravín si uvedomíte, čo jete a pijete. Vaša strava by mala byť zdravá a bohatá na živiny, ak sa vážne chystáte stať sa fit. Odborníci tvrdia, že 90 % tréningu je diéta a 10 % aktivita. Nemá zmysel trénovať tvrdo, ak jete zlú a nezdravú stravu. Metabolizmus tela závisí od výživy.

Nerob to sám

Tréning s priateľmi alebo skupinami vám môže pomôcť udržať si motiváciu dlhšie.

Spánok

Zamerajte sa na 7-8 hodín za noc, pretože nekvalitný spánok znižuje našu schopnosť trénovať a vyberať si dobré jedlo.

Byť pripravený

Pripravte si cvičebné oblečenie a tenisky večer vopred. Takto nebudete mať inú možnosť, ako si ten outfit obliecť a budete 100% pripravený. Noste svoje fitness oblečenie tak často, ako je to možné a kdekoľvek môžete. Je to ako mať na sebe uniformu a byť v neustálom stave „pripravenosti“. Inými slovami, vaša popoludňajšia prechádzka sa môže zmeniť na svižnú alebo dokonca na beh, ak ste vhodne oblečení

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7727682/

https://bestlifeonline.com/fall-weight-loss-tricks/