• Doprava zadarmo nad 40 €

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka z vaječníka. Zvyčajne sa to stane približne 12-16 dní pred ďalšou menštruáciou. Niektoré ženy môžu v tomto čase pociťovať bolesť v podbrušku a výtok môže zmeniť farbu a konzistenciu. Jej sledovanie môže byť dôležitou súčasťou údajov o plodnosti. Počas ovulácie časť vaječníka nazývaná ovariálny folikul vypúšťa vajíčko. Vajíčko je tiež známe ako oocyt alebo ženská gaméta.

Ovulácia – čo je dôležité vedieť

Ovulácia – čo je dôležité vedieť

Ovulácia – čo je dôležité vedieť 1024 683 SuperGreens®

Ovulácia je uvoľnenie vajíčka z vaječníka. Zvyčajne sa to stane približne 12-16 dní pred ďalšou menštruáciou. Niektoré ženy môžu v tomto čase pociťovať bolesť v podbrušku a výtok môže zmeniť farbu a konzistenciu.

Jej sledovanie môže byť dôležitou súčasťou údajov o plodnosti. Počas ovulácie časť vaječníka nazývaná ovariálny folikul vypúšťa vajíčko. Vajíčko je tiež známe ako oocyt alebo ženská gaméta. Uvoľňuje sa až po dosiahnutí zrelosti. Vajíčko potom putuje vajcovodom, kde sa môže stretnúť so spermiou a oplodniť sa.

Časť mozgu nazývaná hypotalamus riadi ovuláciu a uvoľňovanie hormónov počas menštruačného cyklu. Hypotalamus vysiela signály, ktoré inštruujú predný lalok a hypofýzu, aby vylučovali luteinizačný hormón a folikuly stimulujúci hormón (FSH). Môže byť užitočné vedieť, kedy pravdepodobne nastane ovulácia, pretože vtedy je najpravdepodobnejšie počatie.

Symptómy

Ženský reprodukčný systém vysiela signály, že prebieha ovulácia. Tie obsahujú:

  • cervikálny hlien sa mení na vaječný bielok
  • zvýšenie telesnej teploty
  • v niektorých prípadoch bolesť

Žena môže tiež zažiť:

  • nadúvanie
  • citlivosť prsníkov
  • kŕče
  • špinenie
  • zvýšená sexuálna túžba

Cervikálny hlien prechádza počas menštruačného cyklu štyrmi všeobecnými štádiami. V menej plodných dňoch je hustá a viskózna. Keď hladina estrogénu stúpa, zvyšuje sa objem, ktorý sa podobá vaječnému bielku. To uľahčuje pohyb spermií.

Teplota

Počas ovulácie môže dôjsť aj k miernemu zvýšeniu telesnej teploty. Poháňa to hormón progesterón, ktorý telo vylučuje, keď uvoľňuje vajíčko. Teplota sa môže zvýšiť medzi 0,5 a 1ºC a môže zostať zvýšená až do konca plodného obdobia.

Žena si môže kúpiť bazálny teplomer online alebo v lekárni, aby skontrolovala tento nárast. Údaje sú najpresnejšie, ak ich človek robí každý deň v rovnakom čase. Namerané teploty však môžu ovplyvniť mnohé faktory, ako napríklad choroba, konzumácia alkoholu a zmena antikoncepcie. Z tohto dôvodu samotné monitorovanie teploty nie je spoľahlivým spôsobom, ako zabrániť alebo zvýšiť pravdepodobnosť počatia.

Bolesť

Niektoré ženy môžu mať bolesť v podbrušku počas ovulácie. Toto sa nazýva mittelschmerz bolesť. Môže to trvať niekoľko minút až niekoľko hodín. Bolesť pri ovulácii môže byť ostrá, náhla bolesť alebo tupá bolesť. Môže sa vyskytnúť na oboch stranách brucha, v závislosti od toho, ktorý vaječník uvoľňuje vajíčko. Môže sa vyskytnúť aj menšie vaginálne krvácanie alebo špinenie. Bolesť v tejto oblasti však môže prameniť z iného zdravotného problému, ako je endometrióza alebo pohlavne prenosná infekcia. Zdravotnícky pracovník môže pomôcť určiť základnú príčinu.

Fázy menštruačného cyklu

Menštruačný cyklus trvá v priemere 28 dní a možno ho rozdeliť do troch fáz:

Periovulačná alebo folikulárna fáza: Vrstva buniek okolo vajíčka sa začína rozširovať a stáva sa viac ako hlien. Sliznica maternice začína hrubnúť.

Ovulačná fáza: Vajíčko a jeho sieť buniek opúšťajú vaječník cez dieru vytvorenú enzýmami a putujú do vajíčkovodu. Toto je tiež obdobie plodnosti a zvyčajne trvá 24–48 hodín.

Postovulačná alebo luteálna fáza: Telo vylučuje luteinizačný hormón. Oplodnené vajíčko sa uhniezdi v maternici, zatiaľ čo neoplodnené vajíčko pomaly prestáva produkovať hormóny a rozpúšťa sa do 24 hodín. Ak nedôjde k otehotneniu, výstelka maternice sa začne rozpadávať a pripravuje sa na odchod z tela počas menštruácie.

Kedy nastáva ovulácia?

K ovulácii zvyčajne dochádza raz za mesiac, asi dva týždne pred ďalšou menštruáciou. Ovulácia môže trvať od 16 do 32 hodín.

Ovulácia nenastane, ak:

  • užívate antikoncepčné tabletky
  • ste tehotná
  • po menopauze.

Zvýšte svoje šance na ovuláciu

Existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť svoje šance na ovuláciu.

Môžete napríklad:

  • udržujte si zdravú hmotnosť pravidelným, dobre vyváženým jedlom
  • pravidelne cvičte – vyhnite sa však nadmernému cvičeniu
  • zvládajte svoju úroveň stresu pomocou relaxačných techník alebo techník dýchania.

Môžete zvýšiť ovuláciu prirodzene?

Bohužiaľ, neexistuje jediné riešenie na zvýšenie ovulácie prirodzene. Existuje však niekoľko metód, ktoré vám môžu pomôcť vyrovnať vaše hormóny, čo zase pomáha zvýšiť vaše šance na ovuláciu. To zahŕňa dostatok spánku, udržiavanie zdravej výživy, pravidelné cvičenie a minimalizáciu stresu. Niektoré doplnky, ako sú foláty, omega-3 mastné kyseliny a železo, môžu tiež pomôcť.

V prípadoch, keď ovulácia napriek vykonaniu určitých zmien životného štýlu stále nenastane, môže byť potrebné vyhľadať ďalšiu lekársku pomoc.

Čo to znamená zvýšiť ovuláciu?

Keď premýšľame o „zvýšení ovulácie“, existujú dva rôzne spôsoby, ako o tom premýšľať. Na jednej strane môže byť ovulácia vyvolaná alebo „spustená“, keď bola predtým nepravidelná alebo chýbala. Na druhej strane sa mnohé ženy snažia predĺžiť dobu, počas ktorej môžu ovulovať.

Upravte svoje spánkové návyky

Kvalitný spánok je prvoradý pre vyváženie hormónov a zvýšenie šancí na ovuláciu. V skutočnosti jedna štúdia zistila, že hladiny folikuly stimulujúceho hormónu (FSH) boli o 20 % vyššie u žien, ktoré spali v priemere 7-9 hodín každú noc, v porovnaní so ženami, ktoré pravidelne spali kratší časový úsek. Spánok je tiež nevyhnutný pre zvládanie stresu a emocionálnu reguláciu.

Ak zistíte, že máte problémy so zaspávaním, zvážte zlepšenie svojich spánkových návykov:

  • Vstávanie a chodenie do postele každý deň v rovnakom čase.
  • Vyhýbanie sa kofeínovým nápojom po obede.
  • Uistite sa, že vaša spálňa je chladné, tmavé a tiché miesto na spanie.

Cvičte pravidelne

Ďalšou prirodzenou metódou, ako zvýšiť svoje šance na ovuláciu, je cvičenie. Pravidelná fyzická aktivita vám pomáha nielen udržať si zdravú váhu, ale tiež pomáha znižovať riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu. Nielen to, ale pomáha znižovať pocity stresu a úzkosti.

Ak ste nikdy necvičili pravidelne, majte na pamäti nasledujúce tipy:

  • Nájdite si čas na preskúmanie rôznych typov aktivít a nájdite niečo, čo vás baví.
  • Nepociťujte tlak, aby ste robili cvičenia s vysokou intenzitou – cvičenia s nízkou/strednou intenzitou sa stále počítajú a sú stále prospešné.
  • Začnite v malom, každý deň si vyhraďte päť až desať minút na cvičenie, časom môžete intervaly predĺžiť.
Dodržiavajte zdravú výživu

Potraviny a nápoje, ktoré konzumujeme, môžu mať veľký vplyv na fungovanie nášho tela (a hormónov). Preto pri pokuse o reguláciu cyklu a podporu ovulácie je dôležité snažiť sa udržiavať zdravú výživu. To nielen pomáha udržiavať vašu váhu regulovanú, ale je to aj spôsob, ako zabezpečiť, aby vaše telo dostávalo živiny, ktoré potrebuje na správne fungovanie.

Bohužiaľ, neexistuje žiadna konkrétna potravina alebo skupina potravín, ktoré môžete jesť a ktorá by vám magicky spôsobila ovuláciu. Avšak konzumácia nasledujúcich potravín s mierou môže vytvoriť pevný základ pre zdravú výživu:

  •  Foláty – ako listová zelená zelenina, fazuľa a celé zrná.
  • Vláknina – napríklad brokolica, avokádo a jablká.
  • Železo – napríklad špenát, quinoa a morka.
  • Vápnik – ako semená, jogurt a šošovica.
  • Omega-3 mastné kyseliny – ako losos, ľanové semienka a vlašské orechy.
  • Bielkoviny – ako sú vajcia, kuracie prsia, tvaroh a tekvicové semienka.

V prípade potreby užívajte doplnky

Bohužial, nie je reálne myslieť si, že budeme mať neustále dokonalú stravu. A aj keď sme na perfektný v našej zdravej strave, stále môžeme mať problém získať dostatok každej živiny, ktorú naše telo potrebuje. Našťastie sú však k dispozícii doplnky, ktoré si môžeme vziať na vyplnenie niektorých medzier.

Napríklad doplnky ako kyselina listová, B-vitamíny, vitamín E, vitamín D, zinok, železo a vápnik sú všetky užitočné pre rovnováhu hormónov. Je tiež dobré denne užívať všeobecný multivitamín alebo prenatálny vitamín.

Ak ste si už nejaký čas nedali skontrolovať hladinu v krvi, oplatí sa objednať si v ordinácii lekára, či nemáte určitý nedostatok vitamínov. Váš lekár vám potom môže odporučiť vhodný doplnok alebo multivitamín, ktorý budete užívať vo vašej situácii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7164578/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/ovulation-signs/faq-20058000

https://www.factsaboutfertility.org/biomarkers-of-ovulation-and-the-fertile-window-a-research-summary/