• Doprava zadarmo nad 40 €

Poruchy príjmu potravy a Vianoce

Poruchy príjmu potravy a Vianoce

Poruchy príjmu potravy a Vianoce

Poruchy príjmu potravy a Vianoce 1024 683 SuperGreens®

Čistý zimný vzduch je cítiť na našej pokožke. V domácnostiach po celej krajine sa ozýva veselé štebotanie blízkych. Vzduchom sa šíria bohaté vône škorice a pečiva. Niet pochýb o tom, že sme uprostred vianočných sviatkov. Pre väčšinu z nich tieto skúsenosti prinášajú vzrušenie a pocity pohodlia. Mnohým z miliónov jedincov, ktorí zápasia s poruchou príjmu potravy, však často prinášajú stres, hanbu a dokonca aj paniku. Nemalo by byť prekvapením, že dovolenkové obdobie je často obdobím recidívy alebo exacerbácie anorexie, bulímie alebo poruchy prejedania. Najmä v Amerike existuje stigma na váhe spojená s posadnutosťou jedlom a nadmerným pôžitkárstvom, čo je dokonalý recept na rozvoj zlého vzťahu k jedlu. To je obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na to, že poruchy príjmu potravy majú druhú najvyššiu úmrtnosť spomedzi všetkých duševných chorôb.

Poruchy príjmu potravy

Jedlo zohráva veľkú úlohu v našom každodennom živote – od paliva až po pocity – a na svetlo sa dostáva najmä počas sviatkov. Aj keď k rozvoju alebo pretrvávaniu poruchy príjmu potravy prispieva mnoho faktorov. Môžeme prispieť k zníženiu rizika a urobiť z prázdnin zvládnuteľný, dovolím si povedať príjemný zážitok pre tých, ktorí bojujú s poruchami stravovania.

Väčšina ľudí pozná niekoho, kto zápasí alebo zápasil s poruchou príjmu potravy. Tajomstvo, ktoré chorobu často obklopuje, však zvyčajne necháva priateľov a rodiny v tme. Z tohto dôvodu je dôležité počas sviatkov – a každý deň – zaviesť postupy, aby ste sa vyhli posilňovaniu negatívnych pocitov alebo presvedčení o tvare tela, hmotnosti a jedle.

Hlad na prázdniny – Príbeh o anorexii

Tí, ktorí bojujú s anorexiou, majú zo sviatkov hrôzu, pretože netušia, aké je pre nich normálne množstvo jedla. Väčšina z nich má pocit, že čokoľvek zjedia, bude znamenať okamžitý nárast hmotnosti. V skutočnosti niektorí z nich povedali, že už len pohľad alebo vôňa jedla je pre nich desivá, pretože ich strach z toho, že budú tuční alebo že sa stanú tučnými, je v ich mysliach tak neustále prítomný.

Niektorým stačí len premýšľať o jedle, aby vyvolalo intenzívny nepokoj, bolesť a pocit viny. Anorexia vytvára obrovskú vinu za akýkoľvek druh pôžitkárstva, ktorý zahŕňa jedlo. Jedenie jedla sa v ich mysli stáva dôkazom, že sú slabí, neovládaví a nedisciplinovaní. Anorektickí muži a ženy sú často vydesení z toho, že ich vidia jesť jedlo alebo že sa na nich ľudia pozerajú, keď jedia. Jedna klientka mala pocit, že na sviatočných stretnutiach sa na ňu pozerá každé oko. Mnohí trpiaci anorexiou sa podelili o svoje pocity znehybnenia strachom o jedlo.

Skrytý problém sviatočných hodov – príbehy o bulímii a prejedaní sa

Na druhom konci spektra porúch príjmu potravy, osoba s ťažkou bulímiou alebo záchvatovým prejedaním často zisťuje, že sviatky sú skutočnou nočnou morou, pretože na jedlo sa kladie taký dôraz, že sa ním zaoberá. Nárazové prejedanie a následné očisty sa stávajú ešte rozšírenejšími, pretože mnohé jedlá a sladkosti, ktoré sú spojené s oslavami sviatkov, sú pre nich veľmi lákavé. Sviatky môžu byť časom pohodlného pôžitkárstva, ale aj časom veľkej hanby a sebaobviňovania kvôli ich tajnému životu. Niektorí dokonca využívajú záchvatové prejedanie a/alebo očistu ako formu sebatrestania počas sviatkov.

Tí, ktorí trpia záchvatovým prejedaním alebo bulímiou, často prežívajú toto bolestivé peklo s poruchou príjmu potravy v súkromí a tajne a často pociťujú veľké pohŕdanie sebou samým. Mnohým z ich rodiny a priateľov sa veci môžu zdať pozitívne a normálne, aj keď postihnutý pociťuje značné zúfalstvo a negativitu zo straty sebakontroly. Tí, ktorých rodinní príslušníci vedia o ich poruche príjmu potravy, majú v sebe strašný pocit, že sú hlavným lákadlom sviatočnej večere. Kde je každý výlet do jedla alebo na toaletu vnímaný ako veľká porážka a sklamanie ich rodiny.

Nájdite ďalšie pozitíva

Ak je jedlo ohromujúce, môžete nájsť iný aspekt príležitosti, ktorý je pre vás zmysluplný a príjemný? Mohli ste oslavovať s dekoráciami, tráviť čas s ľuďmi, na ktorých vám záleží, alebo si naladiť pesničky či hudbu.

Porozprávajte sa s ľuďmi, s ktorými budete tráviť čas, a uvidíte, či dokážete vymyslieť nejaké nové tradície, ktoré nesúvisia s jedlom. Možno si budete chcieť niečo naplánovať na obdobia, ktoré vám budú pravdepodobne pripadať obzvlášť náročné (napríklad tesne pred jedlom alebo po jedle). Toto je predsa dovolenkové obdobie! Zamyslite sa nad tým, čo pre vás znamenajú sviatky.

Strávte čas spomienkami a užívaním si svojich blízkych. Spolupracujte so svojím tímom podpory a navrhnite aktivity, do ktorých môžete venovať svoj čas a pozornosť, ako je napríklad písanie denníka. Jedným z veľmi účinných postupov je začať a ukončiť svoj deň vďačnosťou. Toto ročné obdobie môžete využiť na založenie denníka vďačnosti a napísanie piatich vecí, za ktoré ste z každého dňa najviac vďační. Predovšetkým oslovte ľudí vo svojom okolí, ktorí vás majú radi a chcú, aby ste uspeli.

Dajte si pauzu

Na rôznych ľudí fungujú rôzne veci, ale je dobré myslieť na niektoré veci, ktoré vám môžu pomôcť oddýchnuť si od zhonu hlavnej udalosti. Môžete ísť von na čerstvý vzduch, pozerať sa na televíziu alebo čítať obľúbenú knihu, alebo sa dokonca môžete dobrovoľne upratať!

Využite schopnosti ovládania

Pravdepodobne viete, čo vám najviac pomáha, keď ste v strese alebo preťažení. Urobte, čo môžete, aby ste uľahčili prístup k užitočným spôsobom zvládania. Môžete napríklad naplniť krabicu zmyslovými predmetmi a vecami, ktoré upokojujú alebo rozptyľujú. Prečo si nepripraviť niekoľko užitočných vyhlásení, ktoré si môžete pozrieť, ak sa vám veci budú zdať obzvlášť zložité?

Starostlivosť o seba

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete počas prázdnin urobiť, je precvičiť si starostlivosť o seba. Čo vám spôsobí, že sa budete cítiť najviac uzemnení a najmenej naštartovaní? Pre každého vyzerá starostlivosť o seba inak. Malo by to znamenať byť flexibilný a dovoliť si urobiť to, čo potrebujete, keď to potrebujete urobiť. Prax starostlivosti o seba tiež znamená byť súcitný a odpúšťať sám sebe. Doprajte si milosť, eliminujte negatívne sebarozprávanie, zamerajte sa na opätovné spojenie s ostatnými alebo znovu objavte aktivity, ktoré sa vám páčili pred poruchou príjmu potravy.

Obdobie sviatkov nemusí byť mínové pole. S trochou plánovania a spolupráce s tímom podpory sa môžete uistiť, že vaše zotavenie zostane na správnej ceste. Buďte k sebe jemní, keď vyjednávate v období, ktoré môže byť emocionálne alebo náročné. Si neuveriteľne silný, že pokračuješ v tejto práci a si odvážny, že čelíš svojim strachom.

Podporný systém

Ak budete mať aspoň jednu osobu, na ktorú sa môžete obrátiť, bude to veľký rozdiel v tom, ako budete so svojimi spúšťačmi zaobchádzať. Zvážte vytvorenie zoznamu priateľov, rodiny alebo odborníkov, ktorých môžete osloviť. Ak zistíte, že zvažujete používanie správania s poruchami príjmu potravy alebo iných maladaptívnych zručností na zvládanie. Pre tých, ktorí trpia poruchami príjmu potravy, sú k dispozícii aj linky pomoci a podporné služby online. Môže sa to zdať ako bezpečnejšia možnosť, ak sa nezdá, že by niekto pochopil výzvy, ktorým čelíte. Zdieľanie vám pomôže spracovať vaše skúsenosti a umožní vám počuť iné perspektívy.

Zamerajte sa na dôvod sezóny a Vianoc

Aj keď si všetci vychutnávame jedlo a nápoje počas prázdnin, nie je to hlavný dôvod našej oslavy. Či už ide o oslavu s najbližšou rodinou, dodržiavanie náboženskej viery alebo šírenie zdrojov a nádeje iným, všetci si môžeme užiť sviatky bez toho, aby sme sa sústredili na jedlo. Zdôrazňovanie jedla – či už je to obyčajná posadnutosť vaším obľúbeným jedlom alebo vyhlásenie o plánovaní zjesť všetko dostupné. Môže to spôsobiť, že ľudia s poruchami príjmu potravy sa začnú cítiť izolovaní. Nech je chutné jedlo bonusom ku všetkým ostatným úžasným aspektom sviatkov! Pri plánovaní slávností je jedným z najlepších spôsobov, ako dosiahnuť ten „šťastný pocit, ktorý si nemôže kúpiť nič na svete“, odpútať pozornosť od sviatočného jedla.

Vyhnite sa 2 bežným spúšťačom neúspechu: drogám a alkoholu

Hoci vám to môže priniesť dočasnú úľavu, užívanie návykových látok spôsobí ľuďom, ktorí sa zotavujú z poruchy príjmu potravy, viac škody ako úžitku.

Užívanie drog a alkoholu môže viesť k zvýšeným príznakom depresie a úzkosti, ako aj zmenám chuti do jedla a jedenia. V konečnom dôsledku používanie látok prispeje k pretrvávaniu poruchy príjmu potravy a môže viesť aj k ďalším vážnym zdravotným problémom.

Ak by ste si predsa len chceli vychutnať slávnostný nápoj, bez alkoholu, popíjať sviatočný maktail – môžete si ho dokonca priniesť na stretnutie a zdieľať ho s priateľmi a rodinou.

Záver

Vianočné sviatky môžu byť stresujúce najmä pre ľudí s poruchami príjmu potravy. Spúšťačom môže byť aj pocit tlaku alebo nepokoja okolo priateľov a rodiny počas udalostí spojených s jedlom.

Je dôležité zostať prítomný, byť pripravený čeliť náročným komentárom týkajúcim sa jedla a naplánovať si starostlivosť o seba.

Udržujte svoj podporný systém na mieste a pripravte si plány pred, počas a po sviatkoch, ktoré môžu zahŕňať návštevu svojho terapeuta a dietológa. Môžete sa tiež obrátiť na linku pomoci alebo na iné horúce linky so žiadosťou o podporu.

Zdroje:

https://news.llu.edu/health-wellness/tips-and-tools-for-handling-eating-disorders-around-holidays

https://www.healthline.com/health/gift-guide-holiday-celebrations-through-disordered-eating-recovery