Vieme, že ovocie a zelenina sú ľahko dostupné látky podporujúce zdravie, ale viete, prečo sú také neuveriteľne prospešné pre naše telo? Pravdepodobne ste už vedeli, že sú bohaté na vitamíny, ale možno ste nevedeli, že sú tiež nabité bioflavonoidmi. Od 90. rokov 20. storočia rastie o bioflavonoidy záujem z dôvodu ich mnohých zdravotných výhod. Bioflavonoidy sú veľkou triedou silných fytochemikálií- nielen samy o sebe pôsobivé, ale tiež pomáhajú maximalizovať výhody vitamínu C tým, že bránia jeho odbúravaniu v tele. Čo majú spoločné brokolica, kel, červená cibuľa, feferónky, špenát a žerucha? Je to všetko zelenina, ktorá je na prvom mieste v rebríčkoch pre vysoký obsah bioflavonoidov– preukázalo sa, že majú antivírusové, antialergické, protizápalové a protinádorové schopnosti. Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej. Sa prirodzene vyskytujú v podstate vo všetkých druhoch ovocia, zeleniny a bylín. Sú veľkou skupinou viac ako 5 000 hydroxylovaných polyfenolových zlúčenín, ktoré v rastlinách vykonávajú kľúčové funkcie, ako je lákanie opeľujúceho hmyzu, boj proti environmentálnym stresom a modulácia bunkového rastu.. V rokoch 1936 až 1938 sa datuje vznik dnes už známeho označenia pre skupinu týchto účinných látok – vitamín P. Vedecká skupina okolo maďarského biochemika a fyziológa Alberta Szent-Györgyi použila prvýkrát toto označenie na základe hlavného spoločného účinku všetkých bioflavonoidov – jedná sa o ovplyvnenie permeability, čiže priepustnosti a pružnosti krvných kapilár. Podľa prvého písmena vznikol názov vitamín P. Táto skupina neskôr tiež izolovala z citróna látku citrin a identifikovali ju ako zmes eriodictyolu a hesperidínu. V roku 1952 bol prvýkrát oficiálne zavedený pojem flavonoidy a boli tiež presne chemicky charakterizované. Ďalšie intenzívne štúdium farmakologických účinkov nasledovalo najmä v rokoch 1940 až 1970. V tejto dobe vznikli aj prvé farmaceutické preparáty s obsahom bioflavonoidov – napr. Venoruton, Rutaskorbin, Askorutin alebo Iproflavon. V roku 1968 však americkej vedeckej inštitúcie (The American Institute of Nutrition a The Journal of Biological Chemistry) odmietli vitamínovú povahu flavonoidov, odporučili stiahnutie farmaceutických preparátov s ich obsahom z trhu a odporučili používanie nového názvu – bioflavonoidy. Na konci 20. storočia stále vzrastal záujem vedcov, lekárov aj farmaceutov o vedomosti a účinky bioflavonoidov na ľudský organizmus. Tento trend trvá vlastne dodnes. Stále sa skúmajú presné mechanizmy účinkov a ich pôsobenie na metabolizmus, spojiva a ich vplyv na aktivitu niektorých enzýmov v našom organizme. Do popredia záujmu sa dostáva nutričná hodnota, ich antioxidačná aktivita a predovšetkým ich vzťah k prevalenciu civilizačných chorôb a celkový vplyv na metabolizmus ľudského organizmu. V súčasnosti sa celá rada bioflavonoidov radí aj medzi prírodné chemoprotektívne látky. Ďalšie sú testované na ďalšie biologické účinky – napríklad antikarcinogénne alebo antiaterogénne. V dnešnej dobe nastáva veľký záujem o tzv. Funkčné potraviny a flavonoidy tu majú svoje nezastupiteľné miesto. Stále ešte však nepoznáme presne ich účinky a mechanizmy pôsobenia, a preto je nevyhnutné ďalej pokračovať v ich štúdiu, aby sme do budúcna mali kvalitné a overené informácie, ktorých by sme sa mohli držať. Takže v skratke: Bioflavonoidy sú napríklad: Proantokyanidíny (PCO) – najčastejšie sa vyskytujú v červenom víne Citrusy – bioflavonoidy nachádzajúce sa v citrusových plodoch Polyfenoly zeleného čaju – odvodené z čajovníkového oleja camellia sinensis Kvercetín – „podporný“ antioxidant, ktorý slúži ako chrbtová kosť iných druhov flavonoidov Výhody Jednou z najvýznamnejších je ich schopnosť znížiť riziko srdcových chorôb u jednotlivca. Jedna metaanalýza 14 štúdií ukázala, že riziko kardiovaskulárnych problémov sa znižovalo so zvyšujúcim sa príjmom bioflavonoidov. Vzhľadom na prevalenciu srdcových chorôb v rozvinutom svete je nesmierne dôležité mať dostupné prostriedky, ako pomôcť nášmu srdcu prostredníctvom stravy. Ďalšou výhodou je zlepšenie mikrovaskulárneho prietoku krvi a zlepšenie žilovej funkcie. To možno vidieť na zníženom výskyte modrín. Modrina je pre väčšinu ľudí bezproblémová, ale niektorí ľudia sú obzvlášť náchylní na tvorbu modrín a liečenie ich modrín trvá dlho. Týmto ľuďom môže prospieť zvýšenie obsahu vitamínu C a bioflavonoidov v ich strave. V klinickom prostredí ľudia s podliatinami, ktorým sa podávalo 1 000 mg vitamínu C a 100 mg flavonoidu denne počas štyroch týždňov, zaznamenali drasticky zníženú tvorbu podliatin počas liečby a v období 3 mesiacov po jej ukončení. Zlepšená žilová funkcia môže tiež viesť k zmierneniu prejavov, ako sú nepokojné nohy, nočné kŕče a unavené nohy. Ďalší bioflavonoid, kvercetín– Ako starneme a kožné bunky sa prestávajú replikovať tak rýchlo ako kedysi, pokožka začne strácať pružnosť a vytvárať vrásky. Jedna štúdia ukázala, že kvercetín má schopnosť zvyšovať produkciu kolagénu a tým pomáha udržiavať zdravú a žiarivú pokožku, keď starneme. Fráza „ste to, čo jete“, je pravdivá, pokiaľ je vaša pokožka iba taká pevná, ako sú stavebné prvky, ktoré jej poskytnete. Nepoužívajte tento liek, ak ste alergický na bioflavonoidy alebo ak máte: Pred použitím sa poraďte so svojím lekárom, lekárnikom, bylinkárom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Možno ich nebudete môcť používať, ak máte určité zdravotné ťažkosti. Neužívajte ich bez toho, aby ste sa najskôr porozprávali so svojím lekárom, ak ste tehotná alebo plánujete otehotnieť. Nie je známe, či budú škodlivé pre nenarodené dieťa. Ak dojčíte, neužívajte ich bez toho, aby ste sa najskôr poradili so svojím lekárom. Nie je známe, či budú škodlivé pre dojčené dieťa. Nedávajte dieťaťu žiadne bylinné / zdravotné doplnky bez rady lekára. Bioflavonoidy sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia, zeleniny a iných potravinách, ako je tmavá čokoláda a víno. Majú silnú antioxidačnú silu. Prečo je to také zaujímavé? Antioxidanty môžu bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. Predpokladá sa, že poškodenie voľnými radikálmi hrá úlohu pri čomkoľvek, od srdcových chorôb až po rakovinu. Antioxidanty môžu vášmu telu pomôcť vyrovnať sa s alergiami a vírusmi. Zdroje https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/bioflavonoids Evans CA and Miller NJ. Hertog Michael, et al. Kandaswami Chithan, et al. Lale A, Herbert JM, et al.Čo sú to flavonoidy?
Bioflavonoidy – alias flavonoidy alebo „vitamín P“
Ich účinky a ich pôsobenie…
Zdroje bioflavonoidov
Typy flavonoidov
Ďalšie priaznivé účinky
Proantokyanidíny (PCO)
Kvercetín
Citrusové flavonoidy
Polyfenoly zo zeleného čaju
Aké sú najdôležitejšie informácie, ktoré by som mal vedieť?
Zhrnutie
Bioflavonoidy sú skupinou takzvaných „polyfenolových“ zlúčenín pochádzajúcich z rastlín. Hovorí sa im aj flavonoidy. Je známych medzi 4 000 až 6 000 rôznymi odrodami. Niektoré sa používajú v medicíne, doplnkoch alebo na iné zdravotné účely.
“Antioxidant activities of flavonoids as bioactive components of food.”
Biochemical Society Transactions. 24(3):790-795, 1996.
“Flavonoid Intake and Long-term Risk of Coronary Heart Disease and Cancer in the Seven Countries Study.”
Archives of Internal Medicine. 155:381-386, 1995.
“Ascorbic acid-enhanced antiproliferative effect of flavonoids on squamous cell carcinoma in vitro.”
Anti-Cancer Drugs. 4:91-95, 1993.
“Ability of Different Flavonoids to Inhibit the Procoagulant Activity of Adherent Human Monocytes.”
Journal of Natural Products. 59:273-276, 1996.