• Doprava zadarmo nad 40 €

bioflavonoidy

Čo sú to bioflavonoidy?

Čo sú to bioflavonoidy?

Čo sú to bioflavonoidy? 1024 684 SuperGreens®

Vieme, že ovocie a zelenina sú ľahko dostupné látky podporujúce zdravie, ale viete, prečo sú také neuveriteľne prospešné pre naše telo? Pravdepodobne ste už vedeli, že sú bohaté na vitamíny, ale možno ste nevedeli, že sú tiež nabité bioflavonoidmi. Od 90. rokov 20. storočia rastie o bioflavonoidy záujem z dôvodu ich mnohých zdravotných výhod.

Čo sú to flavonoidy?

Bioflavonoidy sú veľkou triedou silných fytochemikálií- nielen samy o sebe pôsobivé, ale tiež pomáhajú maximalizovať výhody vitamínu C tým, že bránia jeho odbúravaniu v tele.

Čo majú spoločné brokolica, kel, červená cibuľa, feferónky, špenát a žerucha? Je to všetko zelenina, ktorá je na prvom mieste v rebríčkoch pre vysoký obsah bioflavonoidov– preukázalo sa, že majú antivírusové, antialergické, protizápalové a protinádorové schopnosti. Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej.

Bioflavonoidy – alias flavonoidy alebo „vitamín P

Sa prirodzene vyskytujú v podstate vo všetkých druhoch ovocia, zeleniny a bylín. Sú veľkou skupinou viac ako 5 000 hydroxylovaných polyfenolových zlúčenín, ktoré v rastlinách vykonávajú kľúčové funkcie, ako je lákanie opeľujúceho hmyzu, boj proti environmentálnym stresom a modulácia bunkového rastu..

V rokoch 1936 až 1938 sa datuje vznik dnes už známeho označenia pre skupinu týchto účinných látok – vitamín P. Vedecká skupina okolo maďarského biochemika a fyziológa Alberta Szent-Györgyi použila prvýkrát toto označenie na základe hlavného spoločného účinku všetkých bioflavonoidov – jedná sa o ovplyvnenie permeability, čiže priepustnosti a pružnosti krvných kapilár. Podľa prvého písmena vznikol názov vitamín P. Táto skupina neskôr tiež izolovala z citróna látku citrin a identifikovali ju ako zmes eriodictyolu a hesperidínu. V roku 1952 bol prvýkrát oficiálne zavedený pojem flavonoidy a boli tiež presne chemicky charakterizované.

Ďalšie intenzívne štúdium farmakologických účinkov nasledovalo najmä v rokoch 1940 až 1970. V tejto dobe vznikli aj prvé farmaceutické preparáty s obsahom bioflavonoidov – napr. Venoruton, Rutaskorbin, Askorutin alebo Iproflavon. V roku 1968 však americkej vedeckej inštitúcie (The American Institute of Nutrition a The Journal of Biological Chemistry) odmietli vitamínovú povahu flavonoidov, odporučili stiahnutie farmaceutických preparátov s ich obsahom z trhu a odporučili používanie nového názvu – bioflavonoidy.

Ich účinky a ich pôsobenie…

Na konci 20. storočia stále vzrastal záujem vedcov, lekárov aj farmaceutov o vedomosti a účinky bioflavonoidov na ľudský organizmus. Tento trend trvá vlastne dodnes. Stále sa skúmajú presné mechanizmy účinkov a ich pôsobenie na metabolizmus, spojiva a ich vplyv na aktivitu niektorých enzýmov v našom organizme. Do popredia záujmu sa dostáva nutričná hodnota, ich antioxidačná aktivita a predovšetkým ich vzťah k prevalenciu civilizačných chorôb a celkový vplyv na metabolizmus ľudského organizmu. V súčasnosti sa celá rada bioflavonoidov radí aj medzi prírodné chemoprotektívne látky. Ďalšie sú testované na ďalšie biologické účinky – napríklad antikarcinogénne alebo antiaterogénne. V dnešnej dobe nastáva veľký záujem o tzv. Funkčné potraviny a flavonoidy tu majú svoje nezastupiteľné miesto. Stále ešte však nepoznáme presne ich účinky a mechanizmy pôsobenia, a preto je nevyhnutné ďalej pokračovať v ich štúdiu, aby sme do budúcna mali kvalitné a overené informácie, ktorých by sme sa mohli držať.

Takže v skratke:

  • Kedysi boli známe ako „vitamín P“
  • Bolo charakterizovaných a klasifikovaných 4 000 flavonoidových zlúčenín
  • Je to skupina rastlinných pigmentov, ktoré sú vo veľkej miere zodpovedné za farby mnohých druhov ovocia a kvetov
  • Užitočné pri liečbe a prevencii mnohých zdravotných stavov

Zdroje bioflavonoidov

Bioflavonoidy sú napríklad:

  • Citrusové ovocie
  • Bobule
  • Cibuľa
  • Petržlen
  • Strukoviny
  • Zelený čaj
  • Červené víno

Typy flavonoidov

Proantokyanidíny (PCO) – najčastejšie sa vyskytujú v červenom víne

Citrusy – bioflavonoidy nachádzajúce sa v citrusových plodoch

Polyfenoly zeleného čaju – odvodené z čajovníkového oleja camellia sinensis

Kvercetín – „podporný“ antioxidant, ktorý slúži ako chrbtová kosť iných druhov flavonoidov

Výhody

Jednou z najvýznamnejších je ich schopnosť znížiť riziko srdcových chorôb u jednotlivca. Jedna metaanalýza 14 štúdií ukázala, že riziko kardiovaskulárnych problémov sa znižovalo so zvyšujúcim sa príjmom bioflavonoidov. Vzhľadom na prevalenciu srdcových chorôb v rozvinutom svete je nesmierne dôležité mať dostupné prostriedky, ako pomôcť nášmu srdcu prostredníctvom stravy.

Ďalšou výhodou je zlepšenie mikrovaskulárneho prietoku krvi a zlepšenie žilovej funkcie. To možno vidieť na zníženom výskyte modrín. Modrina je pre väčšinu ľudí bezproblémová, ale niektorí ľudia sú obzvlášť náchylní na tvorbu modrín a liečenie ich modrín trvá dlho. Týmto ľuďom môže prospieť zvýšenie obsahu vitamínu C a bioflavonoidov v ich strave. V klinickom prostredí ľudia s podliatinami, ktorým sa podávalo 1 000 mg vitamínu C a 100 mg flavonoidu denne počas štyroch týždňov, zaznamenali drasticky zníženú tvorbu podliatin počas liečby a v období 3 mesiacov po jej ukončení.

Zlepšená žilová funkcia môže tiež viesť k zmierneniu prejavov, ako sú nepokojné nohy, nočné kŕče a unavené nohy.

Ďalší bioflavonoid, kvercetín– Ako starneme a kožné bunky sa prestávajú replikovať tak rýchlo ako kedysi, pokožka začne strácať pružnosť a vytvárať vrásky. Jedna štúdia ukázala, že kvercetín má schopnosť zvyšovať produkciu kolagénu a tým pomáha udržiavať zdravú a žiarivú pokožku, keď starneme. Fráza „ste to, čo jete“, je pravdivá, pokiaľ je vaša pokožka iba taká pevná, ako sú stavebné prvky, ktoré jej poskytnete.

Ďalšie priaznivé účinky

Proantokyanidíny (PCO)

  • zabraňuje tvorbe oxidovaného cholesterolu prostredníctvom antioxidačných účinkov
  • silné antioxidanty tým, že poskytujú ochranu proti oxidačnému poškodeniu a poškodeniu voľnými radikálmi
  • modifikujú reakciu tela na zlúčeniny ako sú alergény, vírusy a karcinogény
  • väčšie antioxidačné účinky ako vitamíny C, E, selén a zinok
  • zvyšujú hladinu intracelulárneho vitamínu C.
  • znižujú kapilárnu permeabilitu a krehkosť
  • zachytávajú oxidanty a voľné radikály
  • spomaľujú deštrukciu kolagénu
  • zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi
  • inhibuje enzymatické štiepenie kolagénu enzýmami vylučovanými leukocytmi pri zápaloch a mikróbmi pri infekciách
  • zabraňuje uvoľňovaniu a syntéze a zlúčeniny podporujúce zápal a alergie (histamíny, prostaglandíny, leukotriény)

Kvercetín

  • protizápalová aktivita v dôsledku inhibície počiatočných procesov zápalu
  • inhibuje výrobu a uvoľňovanie histamínu
  • priaznivé účinky pre diabetikov-pomáha predchádzať diabetickému kataraktu a retinopatii
  • zvyšuje sekréciu inzulínu
  • chráni beta bunky pankreasu pred poškodením voľnými radikálmi
  • antivírusová aktivita-aktivita vs. herpes vírus typu 1, parainfluenzae3, vírus obrny typu 1 a respiračný syncyciálny vírus
  • inhibuje vírusovú infekciu
  • môže byť pri bežnom nachladnutí prínosom

Citrusové flavonoidy

  • antioxidačné účinky
  • zvýšiť intracelulárny vitamín C, rutín, hesperidín
  • priaznivé účinky na kapilárnu permeabilitu a prietok krvi
  • antialergické a protizápalové účinky, ako je kvercetín

Polyfenoly zo zeleného čaju

  • silné antioxidačné účinky
  • zvyšujú aktivitu antioxidačných enzýmov v tenkom čreve, pečeni, pľúcach a tenkom čreve
  • spomaľujú tvorbu rakovinotvorných zlúčenín, ako sú nitrozamíny
  • potlačenie aktivácie karcinogénov
  • zachytávanie látok spôsobujúcich rakovinu
  • formy rakoviny, ktorým zelený čaj najlepšie predchádza:
  • rakoviny gastrointestinálneho traktu (žalúdok, tenké črevo, pankreas, hrubé črevo)
  • rakovina pľúc
  • rakoviny súvisiace s estrogénom (spomaľujú interakciu estrogénu s jeho receptorom)
  • konzumácia zeleného čaju pri jedle inhibuje tvorbu nitrozamínov (dusitany kombinované s aminokyselinami

Aké sú najdôležitejšie informácie, ktoré by som mal vedieť?

Nepoužívajte tento liek, ak ste alergický na bioflavonoidy alebo ak máte:

Pred použitím sa poraďte so svojím lekárom, lekárnikom, bylinkárom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Možno ich nebudete môcť používať, ak máte určité zdravotné ťažkosti.

Neužívajte ich bez toho, aby ste sa najskôr porozprávali so svojím lekárom, ak ste tehotná alebo plánujete otehotnieť. Nie je známe, či budú škodlivé pre nenarodené dieťa.

Ak dojčíte, neužívajte ich bez toho, aby ste sa najskôr poradili so svojím lekárom. Nie je známe, či budú škodlivé pre dojčené dieťa.

Nedávajte dieťaťu žiadne bylinné / zdravotné doplnky bez rady lekára.

Zhrnutie
Bioflavonoidy sú skupinou takzvaných „polyfenolových“ zlúčenín pochádzajúcich z rastlín. Hovorí sa im aj flavonoidy. Je známych medzi 4 000 až 6 000 rôznymi odrodami. Niektoré sa používajú v medicíne, doplnkoch alebo na iné zdravotné účely.

Bioflavonoidy sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia, zeleniny a iných potravinách, ako je tmavá čokoláda a víno. Majú silnú antioxidačnú silu.

Prečo je to také zaujímavé? Antioxidanty môžu bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. Predpokladá sa, že poškodenie voľnými radikálmi hrá úlohu pri čomkoľvek, od srdcových chorôb až po rakovinu. Antioxidanty môžu vášmu telu pomôcť vyrovnať sa s alergiami a vírusmi.

Zdroje

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/bioflavonoids

Evans CA and Miller NJ.
“Antioxidant activities of flavonoids as bioactive components of food.”
Biochemical Society Transactions. 24(3):790-795, 1996.

Hertog Michael, et al.
“Flavonoid Intake and Long-term Risk of Coronary Heart Disease and Cancer in the Seven Countries Study.”
Archives of Internal Medicine. 155:381-386, 1995.

Kandaswami Chithan, et al.
“Ascorbic acid-enhanced antiproliferative effect of flavonoids on squamous cell carcinoma in vitro.”
Anti-Cancer Drugs. 4:91-95, 1993.

Lale A, Herbert JM, et al.
“Ability of Different Flavonoids to Inhibit the Procoagulant Activity of Adherent Human Monocytes.”
Journal of Natural Products. 59:273-276, 1996.