Zelený jačmeň: detoxikuje a povzbudzuje
Zelený jačmeň nie je nič iné ako výhonok jačmenného semena. Obsahuje takmer všetky živiny dôležité pre organizmus. Pri vonkajšom použití účinne dezinfikuje a je bohatým zdrojom antioxidantov a chlorofylu. Vďaka čomu môže byť účinný pri prevencii a liečbe rakoviny. Napravuje trávenie, zničí hubu Candida, podporuje chudnutie a reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Zelený jačmeň je tisícročia pestovaná sadenica, ktorú Číňania používali v prvom rade na detoxikáciu a severoamerickí Indiáni na dezinfekciu. Vo výnimočne veľkom množstve obsahuje minerálne látky (zinok, fosfor, draslík, horčík, meď, selén), rôzne antioxidanty a chlorofyl. Obsah vitamínu C je takmer sedemnásobný ako v pomarančoch, obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko, kým obsah železa je päťkrát vyšší ako v špenáte. Okrem toho jačmenná tráva obsahuje betakarotén a aj vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, E, H a K. Obzvlášť hodnotnou ju robí to, že jej konzumáciou organizmus prijme všetky esenciálne aminokyseliny a mastné kyseliny, keďže organizmus ich nevie sám vyprodukovať.
Vďaka antioxidantom, predovšetkým vďaka vitamínu C a jednému najsilnejšiemu antioxidačnému enzýmu, superoxid dismutáze, jačmenná tráva účinne posilňuje imunitný systém. Ďalej je schopná viazať voľné radikály, ktoré zohrávajú úlohu pri vzniku zápalov, srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny, a ktoré urýchľujú starnutie. Toto dokazuje štúdia vedcov z China Medical College, ktorá bola uverejnená vo vedeckom časopise Diabetes and Metabolism, a z ktorej je zrejmé, že výťažok z jačmennej trávy viaže voľné radikály, zabraňuje vzniku škodlivých oxidačných procesov, čím poskytuje ochranu pred chorobami obehovej sústavy a pred cukrovkou 2. typu.
K jej schopnosti chrániť srdce a žily prispieva, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím zabraňuje vzniku povlaku na stenách žíl (kôrnatenie ciev). Šťava lisovaná z jačmennej trávy vynikajúco alkalizuje, napraví a udržiava acidobázickú rovnováhu organizmu. Pretože je schopná zamedziť nadprodukcii žalúdočnej kyseliny, zmierňuje príznaky žalúdočných vredov.
Jačmenná tráva je silný detoxikant
Odstráni aj ťažké kovy a čistič čriev. Jej vlákniny okrem toxínov odstránia aj nahromadené odpady z črevných záhybov. Jej ďalšou výhodou je, že jej zložky napravujú prirodzené detoxikačné procesy, zmierňujú príznaky refluxu, Crohnovej choroby a zápalu čriev.
Jej tráviace enzýmy podporujú množenie črevných baktérií, čím pomáhajú napraviť správnu činnosť imunitného systému a rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolických procesoch a produkcii vitamínov a niektorých životne dôležitých živín. Odstraňuje zápchu, reguluje trávenie a zamedzuje ukladaniu tukov, čím podporuje chudnutie.
Znižuje hladinu cukru v krvi, preto jej konzumácia je diabetikom vyslovene odporúčaná. Pri vonkajšom použití lieči akné, upokojuje podráždenú pokožku a poskytuje ochranu pred UV žiarením. K jej detoxikačným, dezinfekčným, protizápalovým, antibakteriálnym a protirakovinovým účinkom prispieva význačný obsah chlorofylu. Chlorofyl okrem toho prispieva aj k prevencii vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Užívanie jačmennej trávy upokojuje nervy, zmierňuje príznaky stresu, osviežuje myseľ a zároveň poskytuje podporu tým, ktorí sa snažia zbaviť sa nejakej závislosti: od alkoholu, cigariet, liekov, kávy alebo aj od sladkostí.