Extrakt z huby shiitake
Aktívne zložky v 1 kapsule: 250 mg extraktu z huby shiitake.
Ďalšie zložky: želatína, mikrokryštalická celulóza, stearan horečnatý.
Prípravok obsahuje štandardizovaný extrakt huby lentinula edodes v pomere 5:1, takže obsah účinnej látky je aspoň päťkrát vyšší, ako majú melivá, alebo prášok z huby.
Prípravok obsahuje extrakt huby s obsahom polysacharidov min. 30%.
Po užití sa odporúča balenie znovu uzavrieť. Výrobok je potrebné uchovávať mimo dosahu malých detí. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Pokiaľ ste alergický na extrakt z huby, prípravok neužívajte! Skladovanie: uchovávajte pri izbovej teplote (15-25 ° C)!
Užívanie doplnkov výživy nenahradzuje pestrú, vyváženú stravu a pohyb, ako ani nie je náhradou lekárskej starostlivosti. Pokiaľ užívate akýkoľvek liek, ohľadom užívania prípravku sa poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom. Nepoužívajte prípravok v prípade citlivosti na ktorúkoľvek z jeho zložiek. Užívanie prípravku nie je kontraindikované u tehotných, alebo dojčiacich žien, a malých detí, avšak v prípade dávkovania nie sú k dispozícii dostatočné informácie, preto sa v týchto prípadoch odporúča užívať ho s dávkou opatrnosti, po konzultácii s ošetrujúcim lekárom.
Huba shiitake, elixír života
Huba shiitake (môžeme sa stretnúť aj s názvami shitake a siitake, latinský názov Lentinula Edodes) je veľmi rozšírená. Na Ďalekom východe, v Číne, v Južnej Kórei sa používa rovnako na stravovacie aj liečebné účely. Jej liečivé účinky sa v Japonsku skúmajú už celé desaťročia. Vo východnej medicíne je to tradičný liek vďaka svojmu očistnému, obehovému a anti-aging účinku.
Charakteristika
Liečivá huba shiitake pochádza z Ďalekého východu, kde v podstate parazituje hlavne v listnatých lesoch na kmeňoch vyvrátených (padlých) tvrdých drevín. Takmer 200 poddruhov je rozšírených po celom svete, s výnimkou Európy, Afriky a Arktídy. Klobúk huby má hnedastú farbu a pri vyspelých jedincoch dosahuje rozmery medzi 5 a 10 cm. Má charakteristickú vôňu a chuť, príjemnú, trochu pripomínajúcu umami, vďaka ktorej je obľúbená najmä medzi oddanými fanúšikmi gastronómie. Rovnako vďaka tomu sa dnes pestuje po celom svete.
Podľa tradičnej čínskej medicíny dopĺňa Chi, vyživuje krv, rozpúšťa vlhkosť a hlien v organizme. O tejto hube existujú záznamy už z roku 199 nášho letopočtu. Jeden z dobrodružných japonských kmeňov zobral hubu shiitake, kráľovnú húb, ako darček japonskému cisárovi. Považovali ju za elixír života. Písomné záznamy z čias dynastie Sung (960 – 1276) dokazujú, že bola pestovaná organizovane.
Zdroj zdravých prírodných minerálnych látok
Pre potreby ľudskej konzumácie je vhodný predovšetkým klobúk, pretože hlúbik počas prípravy nezmäkne, ale i napriek tomu je možné ho použiť napríklad na prípravu základných zeleninových štiav. Najkvalitnejší hubový klobúk má jasnú svetlohnedú farbu s bielymi bodkami, je okrúhly a hrubý a jej lupene sú biele. Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup huby v sušenej forme, hľadajte celo klobúkové varianty a pred použitím ich aspoň na pol hodinu namočte do teplej vody.
Huba je považovaná za vyslovene diétne jedlo, 100 gramov surových húb shiitake obsahuje iba 34 kalórií, zatiaľ čo v sušenej forme 296. Na druhej strane má mimoriadne vysoký vnútorný obsah, pretože obsahuje aj veľké množstvo vlákniny, malé množstvo cukru, bielkovín, kyseliny listovej, niacín, riboflavín, steroly, vitamíny B6, C a D, vápnik, draslík, meď, mangán, zinok a selén. Ide o skutočnú vitamínovú a minerálnu bombu. [1]
Nie je toxická, ale vdýchnutie jej prachu môže spôsobiť astmatické reakcie, a v prípade kontaktu s pokožkou môže spôsobiť zápalové príznaky podobné ekzému. Tieto príznaky sa zvyčajne vyskytujú u tých, ktorí každodenne prichádzajú do styku s hubou shiitake, napríklad pri jej pestovaní.
Liečivé účinky huby shiitake
Najdôležitejšou účinnou látkou huby shiitake je lentinan, polysacharid zložený hlavne z β-glukánov, multikomplexná molekula uhľohydrátov. V Číne, Južnej Kórei a v Japonsku sa na liečbu vírusových infekcií (napr. Herpes, obrna (polio), hepatitída, HIV [2]) a rôznych druhov rakoviny používa už desiatky rokov. Početné štúdie preukázali jej antivírusovú aktivitu [3] a imunostimulačné vlastnosti. [4]
Čistí tráviaci systém a cievy, znižuje hladinu cholesterolu a je tiež účinná ako protizápalový a [5] a antihypertenzívny (znižuje krvný tlak) prostriedok. V prípade nádorových ochorení bol spozorovaný dvojaký účinok: znižuje funkciu niektorých bielych krviniek (napr. fagocytov), zatiaľ čo aktivitu iných (napr. CD4 buniek) zvyšuje, takže sa nemôže aplikovať súčasne s imunosupresívami. Zároveň síce nie je schopný eliminovať rakovinu a ničiť nádorové bunky, ale jej použitie významne zvyšuje dĺžku života pacientov s rakovinou a okrem jej použitia sa výrazne znižuje aj pravdepodobnosť vzniku metastáz. [6]
Účinok huby proti starnutiu je spôsobený dvoma jej vlastnosťami, v prvom rade už vyššie spomenutým účinkom na zvýšenie imunity, pretože podporuje funkciu práve tých imunitných buniek, ktoré sa už v starnúcom organizme neprodukujú, alebo ich produkcia je nízka. Na druhej strane je to veľmi silný antioxidant [7], ktorý nielen chráni organizmus pred poškodením spôsobeným oxidatívnym stresom, ale tiež chráni a regeneruje bunky. [8] Proti starnutiu teda bojuje na niekoľkých frontoch, pretože okrem iného prispieva aj k správnemu fungovaniu starnúceho organizmu už spomínaným účinkom na čistenie krvi a zlepšenie krvného obehu.
Extrakt z huby shiitake – kľúč budúcnosti?
Okrem toho, že je to potravina a aj liečivá huba, má aj ďalšiu a čoraz dôležitejšiu vlastnosť: je schopná štiepiť lignín, ktorý tvorí bunkovú stenu stromov, a je zodpovedný za udržanie a spevnenie rastliny. Prečo je to dôležité? Pri výrobe bioetanolu nemôžu efektívne využívať a rozkladať odpadové drevo, práve kvôli lignínu. To je dôvod, prečo medzinárodná výskumná skupina v USA, ktorej členmi sú aj maďarskí vedci, študuje shiitake, jej génovú štruktúru a ako by sme mohli reprodukovať túto špeciálnu schopnosť. [9] Pokiaľ bude výskum úspešný, bude možné efektívne vyrábať palivo nielen z geneticky upravených špeciálnych druhov tráv, ale aj z prakticky každého rastlinného odpadu.
Dnes je huba shiitake z dôvodu neustále rastúceho záujmu druhým najrozšírenejším druhom húb na svete. Okrem toho, že ako liečivá huba je základnou zložkou mnohých doplnkov výživy a liekov, čoraz viac je vyhľadávaná ako potravina. Ba čo viac, Vďaka účinkom zabraňujúcim starnutiu je dnes využívaná aj ako jedna zo zložiek kozmetických prípravkov.
Zdroje:
[1] https://www.nutritionvalue.org/Mushrooms%2C_dried%2C_shiitake_nutritional_value.html
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633561
[5] https://www.nature.com/articles/s41598-017-01462-4
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191325
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409736
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29473282
[9] https://clarknow.clarku.edu/2016/06/23/a-great-cultural-export-from-asia-to-the-rest-of-the-world
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.