• Doprava zadarmo nad 40 €

Čokoláda – Myslíte si, že viete o nej všetko?

Čokoláda – Myslíte si, že viete o nej všetko?

Čokoláda – Myslíte si, že viete o nej všetko? 600 390 SuperGreens®

Horká čokoláda zohráva významnú úlohu v ľudskom živote už počas mnohých tisícročí. Mnoho dávnych kultúr a civilizácií ju okrem pôžitku využívalo aj na náboženské a lekárske účely. Jej pozitívne účinky pochádzajú nielen z jej lahodnej chuti: v starovekej civilizácii Aztékov a Mayov ju používali ako posilňujúci nápoj bojovníkov a surové kakaové bôby s obľubou konzumovali aj počas všedných dní. Svojej popularite vďačila predovšetkým protizápalovým a dezinfekčným účinkom, schopnosti upokojiť nervový systém, či znížiť horúčku a hoci sa jej úloha v našej súčasnej strave dramaticky zmenila, jej priaznivé účinky nestratili svoj význam ani dodnes. A ktoré to sú?

Bohatý zdroj antioxidantov

Táto jej vlastnosť je mimoriadne dôležitá predovšetkým pri prevencii a liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Voľné radikály vznikajúce počas prirodzených metabolických procesoch môžu zapríčiniťv našom organizme rôzne škodlivé procesy, ktorým zabraňujú práve antioxidačné zlúčeniny.

Preto dokáže aj horká čokoláda vyvíjať svoje pozitívne vlastnosti nasledovne:

  • zvyšuje pružnosť ciev a tak dokáže znížiť krvný tlak a zlepšiť prietok krvi
  • znižuje LDL cholesterol (zlý cholesterol) a dokáže zvýšiť hladinu (dobrého) HDL cholesterolu
  • napomáha znižovať krvné zrazeniny
  • chráni náš kardiovakulárny systém
  • dokáže znížiť inzulínovú rezistenciu, ktorá je základným problémov u ochorení cukrovky 2 typu
  • pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi

Výživná horká čokoláda

Ak kupujete kvalitnú tmavú čokoládu s obsahom kakaa nad 75%, získate nielen veľmi výživnú, ale konzumujúc v malom množstve dokonca aj zdravú maškrtu.

100 gramov čokolády s obsahom kakaa viac ako 75% obsahuje 11 gramov vlákniny, 67% odporúčanej dennej dávky železa, 58% horčíka, 89% medi, 98% mangánu. Okrem toho je bohatým zdrojom draslíka, fosforu, zinku a selénu.

Pre nádherné vlasy a krajšiu pokožku

Táto lahodná pochúťka môže mať pozitívny vplyv aj na náš zovňajšok. Konzumácia kvalitnej tmavej čokolády zvyšuje odolnosť pokožky proti škodlivému UV žiareniu, znižuje riziko vzniku rakoviny kože a chráni pokožku pred spálením slnkom. Zároveň vďaka svojmu bohatému obsahu živín priaznivo pôsobí aj na našu pleť ktorá tak získa zdravší a žiarivejší vzhľad.
Prekrvením pokožky hlavy zabezpečíme dostatočné vyživovanie vlasových folikulov a môžeme sa tak pýšiť hustejšími a zdravšími vlasmi so žiariacim leskom. Ak na vlasy použijete čokoládový zábal, k vytúženej bohatej korune krásy budete už iba na krok.

Zaujímavosť

Švajčiarsky vedci nedávno vyvinuli úplne nový druh čokolády. Stalo sa tak po dlhých 80 rokoch po uvedení mliečnej, horkej a bielej čokolády. Chuť a farba novej čokolády pochádza priamo z kakaových bôbov, ktoré jej dodávajú jemnú červenú farbu, preto získala pomenovanie “rubínová”. Tí, ktorí túto novú, vzrušujúcu krémovú pochúťku už ochutnali tvrdia, že rubínová čokoláda má špecifickú, s ničím neporovnateľnú, ľahkú a zároveň intenzívnu, osviežujúcu chuť plnú rôznych chutí lesného ovocia.

Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684527
http://jn.nutrition.org/content/130/8/2109S.short
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715760100300091
http://ajcn.nutrition.org/content/95/3/740.long
http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx
http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.long
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/swiss-scientists-ruby-chocolate-new-flavour-barry-callebaut-a7930046.html