• Doprava zadarmo nad 40 €

Kozinec blanitý na posilnenie imunity

Kozinec Blanitý na posilnenie imunity

Kozinec Blanitý na posilnenie imunity

Kozinec Blanitý na posilnenie imunity 1024 618 SuperGreens®

Kvôli pandémii mnoho z nás pracuje z domu a snaží sa optimalizovať svoju imunitu. Zmeny správania a životného štýlu, ktoré vo funkčnej medicíne podporujeme, sú kľúčom k dosiahnutiu metabolickej flexibility a odolnosti imunitného systému. Existujú však doplnky a bylinky, ktoré sa často používajú na zlepšenie imunitnej odpovede.

Astragalus (Kozinec Blanitý)je koreň, ktorý sa v tradičnej čínskej medicíne používa už stovky rokov, pokiaľ ide o infekčné choroby. V tomto clanku sa ponoríme do bylinnej medicíny a naučíme sa o mnohých zdravotných výhodách Astragalu.

Má veľa údajne zdraviu prospešných účinkov, vrátane posilnenia imunity, spomalenia starnutia a protizápalových účinkov. Predpokladá sa, že Astragalus predlžuje život a používa sa na liečbu rôznych chorôb, ako je únava, alergie a prechladnutie. Používa sa tiež proti srdcovým chorobám, cukrovke a iným stavom.

Často sa kombinoval s inými bylinami na posilnenie tela proti chorobám. Astragalus sa nazýva adaptogén, čo znamená, že pomáha chrániť telo pred rôznymi stresmi, vrátane fyzického, psychického alebo emocionálneho./1/

Kozinec Blanitý na posilnenie imunity

Astragalus(salvia paradise) môže pomôcť chrániť telo pred chorobami, ako sú rakovina a cukrovka. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Kozinec blanitý sa používa na ochranu a posilnenie imunity, prevenciu prechladnutia a infekcií horných dýchacích ciest, zníženie krvného tlaku, liečbu cukrovky a ochranu pečene.

Astragalus má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Ľudia ho niekedy používajú na pokožku na ošetrenie rán. Štúdie navyše preukázali, že astragalus má antivírusové vlastnosti a stimuluje imunitný systém, čo naznačuje, že môže pomôcť pri predchádzaní prechladnutiu./2/

V Spojených štátoch vedci skúmali KozinecBlanitý ako možnú liečbu ľudí, ktorých imunita bola oslabená chemoterapiou alebo ožarovaním./4/ V týchto štúdiách sa zdá, že doplnky stravy astragalus pomáhajú ľuďom rýchlejšie sa zotaviť a žiť dlhšie. Výskum použitia Astragalu pre ľudí s AIDS priniesol zmiešané výsledky.

Posledné výskumy v Číne naznačujú, že pretože je antioxidant a významný adaptogén, mohol by pomáhať ľuďom s ťažkými formami srdcových chorôb, zmierňovať príznaky, znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať činnosť srdca. Pri nízkych až stredných dávkach má astragalus málo vedľajších účinkov. Interaguje však s množstvom ďalších bylín a liekov na predpis. Astragalus je možné diuretikum, čo znamená, že pomáha zbavovať telo prebytočnej tekutiny. /3/

Náš imunitný systém usilovne pracuje na ochrane a obrane proti napadnutiu cudzími látkami, mikroorganizmami a toxínmi. Zaistenie optimálneho fungovania imunitného systému je kľúčom k zdravej imunitnej reakcii. Ukázalo sa, že tradičné bylinné lieky ako Astragalus membranaceous (astragalus) podporujú zdravý imunitný systém. [1] Akútny stres môže pripraviť a vylepšiť imunitný systém počas reakcie „boj alebo útek“. Je dôležité dlhodobo udržiavať zdravú hladinu stresu, aby sa zabezpečilo čo najlepšie fungovanie imunitných buniek. Medzi spôsoby, ako zabezpečiť správne zvládanie stresu, patrí konzumácia zdravej vyváženej stravy vrátane bielkovín, celozrnných potravín, ovocia, zeleniny a dobrých tukov. Dostatok spánku je tiež životne dôležitý napr. najmenej osem hodín za noc, pričom môžu byť užitočné aj meditácie, jóga, cvičenia všímavosti a spoločenské interakcie s priateľmi a rodinou.

Tradičná čínska medicína a Kozinec Blanitý

V tradičnej čínskej medicíne (TCM) sa ctí a považuje táto bylinka za hlavnú pri liečbe imunity. Astragalus je v TCM predpisovaný už tisíce rokov a je dôležitým tonizátorom qi (qi znamená životne dôležitú životnú silu). Astragalus je dnes obľúbenou bylinou v západnej bylinnej medicíne kvôli jej podpornému účinku na imunitu.

Štúdie na ľuďoch, zvieratách a in vitro z Pekingskej univerzity pre zdravie, Pekingské univerzity preukázali, že účinne podporuje zdravie imunitného systému zlepšením mnohých aspektov jeho funkcie vrátane aktivity B a T lymfocytov; imunitné bunky, ktoré sú zodpovedné za obranu a boj proti infekciám. Ukázalo sa tiež, že Astragalus pomáha pri vyrovnávaní zápalových cytokínov, ktoré sa tiež podieľajú na zdravej imunitnej reakcii./5/

Imunita a mikroflora

Polysacharidy sú jednou z hlavných aktívnych rastlinných chemikálií zodpovedných za imunitné účinky astragalu v tele. Je zaujímavé, že polysacharidy môžu pozitívne ovplyvňovať gastrointestinálnu (GIT-gastrointestinal track) flóru, čo zase môže zlepšovať imunitné funkcie. Zdravá rovnováha mikroflóry v GIT môže pomôcť telu bojovať s infekciami a posilniť imunitný systém. Štúdie na zvieratách a štúdie in vitro preukázali, že polysacharidy tejto rastlinyzvyšujú prospešné GIT baktérie a zároveň znižujú nepriaznivú mikroflóru. [1]

Počul som, že Astragalus môže pomôcť zlepšiť imunitný systém po chemoterapii. Je to pravda?”

Napriek tvrdeniam, že astragalus (bylina bežne používaná v tradičnej čínskej medicíne) patri medzi posilňovače imunity, dôkazy sú obmedzené. Existujú určité dôkazy zo štúdií na zvieratách, chýbajú však kvalitné klinické štúdie (štúdie na ľuďoch).

Kozinec blanitý na posilnenie imunity počas liečby rakoviny- Astragalus sa používa už viac ako dvetisíc rokov a západní bylinkári ho používajú od 80. rokov 19. storočia. Navrhovatelia tvrdia, že keď sa používa samotný alebo v kombinácii s inými bylinami, môže prospievať imunitnému systému tým, že pomáha protilátkovým reakciám tela a brzdí rast nádoru. Tiež naznačujú, že Astragalus môže pomôcť pacientom s rakovinou vyrovnať sa s fyzickými a emočnými stresormi, ako aj zvýšiť odolnosť tela v boji proti infekciám.

Aj keď neexistujú vedecké dôkazy na podporu týchto tvrdení, existujú presvedčivejšie dôkazy o tom, že s môže pomôcť znížiť vedľajšie účinky chemoterapie, ako sú nevoľnosť a zvracanie. Ak uvažujete o užívaní tejto byliny, odporúčame vám porozprávať sa s ošetrujúcim onkológom, najmä s cieľom skontrolovať, či môže interagovať s vašou liečbou rakoviny./6/

Ďalšie výhody

Ochorenie srdca

Astragalus sa tiež používa na rôzne ochorenia srdca. Môže mať močopudné účinky, ktoré znižujú krvný tlak a môžu spôsobiť uvoľnenie krvných ciev. Neboli skúmané v štúdiách na ľuďoch, preto by sa nemali používať ako náhrada konvenčnej starostlivosti.

Únava a výdrž

Existujú obmedzené dôkazy, že bylinné recepty obsahujúce Astragalus môžu pomôcť zvýšiť silu a vytrvalosť u športovcov. Ďalej môže pomôcť v boji proti únave u pacientov s rakovinou.

Môže pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi

Účinné látky v koreni môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi u jedincov s cukrovkou 2. typu. V skutočnosti bola identifikovaná ako najčastejšie predpisovaná bylina na pomoc pri liečbe cukrovky v Číne./7/ V štúdiách na zvieratách a v skúmavkách sa ukázalo, že zlepšuje metabolizmus cukru a znižuje hladinu cukru v krvi. V jednej štúdii na zvieratách to tiež viedlo k zníženiu hmotnosti./8/

Aj keď je potrebný ďalší výskum, doterajšie štúdie na ľuďoch poukazujú na podobné účinky.

Možné vedľajšie účinky

Ľudia s autoimunitnými ochoreniami, ako je Crohnova choroba, roztrúsená skleróza, psoriáza, reumatoidná artritída, cukrovka 1. typu alebo systémový lupus erythematosus, by nemali užívať túto bylinu, pokiaľ to neodporučí kvalifikovaný zdravotnícky pracovník. Ľudia, ktorí podstúpili transplantáciu, by nemali používať Astragalus.

Astragalus môže interferovať s účinnosťou kortikosteroidných liekov a liekov, ktoré potláčajú imunitný systém.

Teoreticky môže zvýšiť účinnosť antivírusových liekov, ako sú acyklovir a amantadín.

Z hľadiska bezpečnosti neboli doplnky Kozinec blanitý testované a vzhľadom na to, že doplnky výživy sú zväčša neregulované, môže sa obsah niektorých výrobkov líšiť od toho, čo je uvedené na štítku produktu. Majte tiež na pamäti, že bezpečnosť doplnkov u tehotných žien, dojčiacich matiek, detí a osôb so zdravotným stavom alebo tých, ktoré užívajú lieky, nebola stanovená.

Záverom

Astragalus môže zlepšiť váš imunitný systém a príznaky chronickej únavy a sezónnych alergií. Môže tiež pomôcť ľuďom s určitými srdcovými stavmi, ochoreniami obličiek a cukrovkou 2. typu.

Aj keď neexistuje odporúčanie o dávkovaní, až 60 gramov denne po dobu až štyroch mesiacov sa zdá byť pre väčšinu ľudí bezpečných. Koreň možno nájsť v mnohých rôznych formách. Doplnky sú dostupné ako kapsuly a tekuté extrakty. Koreň možno tiež zomlieť na prášok, ktorý sa dá uvariť na čaj

Vždy sa najskôr porozprávajte o použití doplnkov s lekárom. Aj keď môže mať určitú antivírusovú aktivitu, neexistujú dobré dôkazy na podporu jeho použitia pre COVID-19. Namiesto toho sa riaďte výberom zdravého životného štýlu a osvedčenými metódami prevencie.

Zdroje

/1/ http://www.t27.ir/Files/121/Library/625d5e68-96d2-48fc-9fe5-95c325c27ce6.pdf

/2/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15035888/

/3/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20929124/

/4/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12592686/

/5/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24325861/

/6/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12592686/

/7/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3855992/

/8/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19800959/