• Doprava zadarmo nad 40 €

Kurkuma latte je skutočnou vitamínovou bombou

Čo piť namiesto rannej kávy? Osvieži kurkuma latte!

Čo piť namiesto rannej kávy? Osvieži kurkuma latte!

Čo piť namiesto rannej kávy? Osvieži kurkuma latte! 1024 662 SuperGreens®

Vedeli ste, že pri osviežení nášho imunitného systému a pokožky môže veľa pomôcť aj jedno mimoriadne zdravé korenie žltej farby a nenapodobiteľnej chuti, kurkuma? Kurkuma patrí medzi tie zriedkavé koreniny, ktoré majú na zdravie nášho organizmu priaznivý vplyv pri použití zvonka aj zvnútra. Práve preto sa odporúča aj pitie kurkuma latte, ktoré je presne tak výnimočné, ako chutné.

Počuli ste už slovné spojenie golden milk? Keď ešte nie, potom je najvyšší čas, aby ste ho spoznali! Zlaté mlieko, čiže kurkuma latte je známe nielen svojou farbou, ale navyše povzbudzuje, osviežuje a priaznivo vplýva aj na vaše zdravie. Dovoľte, aby pozlátil aj váš deň!

Prečo je kurkuma výnimočná?

Kurkuma je tým korením, ktoré dodáva žltú farbu curry. V Indii sa pri varení používa už tisícky rokov ako liečivá rastlina. Nakoľko obsahuje také bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú silné liečivé účinky, kurkuma je neoddeliteľnou súčasťou ajurvédskej medicíny (zlaté mlieko si často volajú na pomoc ako domácu liečbu proti prechladnutiu).

V prvom rade vďaka svojej hlavnej zložke, kurkumínu, ktorý zabezpečuje žltú farbu rastliny, je výborným posilňovačom imunitného systému, účinným antioxidantom, zmierňuje zápaly, a tiež prispieva k prevencii vzniku zhubných nádorov, prípadne k ich liečbe. Kurkumín je polyfenolovou zlúčeninou, vďaka tomu má kurkuma silný protizápalový, antibakteriálny, protivírusový a protihubový účinok. Okrem toho vo výraznej miere obsahuje beta – karotén, kyselinu askorbovú, vápnik, železo, zinok, draslík, vlákninu a flavonoidy. Vzhľadom na to, že kurkumín je silnou protizápalovou zlúčeninou, môže pomôcť pri liečbe zápalov kĺbov.

Jej používanie skrášli pokožku a bieli zuby. Keď si zuby dôkladne umyjete vlhkou zubnou kefkou namočenou do štvrtky čajovej lyžičky kurkumy (môžete použiť aj roztopený kokosový olej) a namiesto okamžitého vypláchnutia počkáte 3-5 minút, potom si zuby umyjete aj zubnou pastou, už po niekoľkých ošetreniach budú vaše výrazne belšie.

Má protizápalový účinok

Pri použití vo forme zábalu vyvinie kurkuma svoj protizápalový účinok priamo: zmiešajte ju s mliekom a ryžovou múkou, potom položte na miesta s vyrážkami, keď uschne, jednoducho ju odstráňte. Krém s kurkumou môže výborne pomôcť nielen pri liečbe akné, ale aj psoriázy.

Hľuza kurkumy sa dá výborne použiť aj počas detoxikačnej kúry: podporuje trávenie, zvyšuje množstvo enzýmov produkovaných pankreasom, čím zmierňuje dyspeptické príznaky, hlavne nutkanie na vracanie a bolesti v podbrušku. Jej častá konzumácia zabraňuje vzniku zápalu žalúdka. Jej detoxikačný účinok sa prejaví nielen v žalúdku a črevnom trakte: Podporuje totiž tvorbu enzýmov v žlčníku, stimuluje činnosť žlčníka, ktorý jeho vplyvom vylučuje svoju tekutinu do dvanástnika vo väčšom množstve. Kurkuma chráni aj pečeň pred toxickými látkami, ktoré sa do nášho organizmu dostanú potravou, urýchľuje vylúčenie toxínov.

Svoju silu nestratí ani po uvarení

Kukruma na teplo nereaguje, čiže pri varení a pečení ostane kvalita a množstvo jej účinných látok nezmenené. Majte však na mysli to, že pokiaľ ju konzumujete samotnú, vstrebe sa iba veľmi malé množstvo. Aby mohla vyvinúť svoj detoxikačný, dezinfekčný, alebo práve silný antioxidačný účinok, musíte ju miešať s inými potravinami. K tomu stačí už aj štipka čierneho korenia, trocha zázvoru, alebo niekoľko kvapiek olivového oleja. Zaujímavosťou je, že kurkuma je v kyslom prostredí žltkastá, v zásaditom prostredí svoju farbu mení na červenú.

Sila zlatého latte

Pokiaľ pociťujete slabosť, doprajte si pohár kurkumového nápoja! K tomu dajte zovrieť v jednom litri vody jednu polievkovú lyžicu kurkumového prášku (alebo štvrť šálky strúhanej kurkumy), dve polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného zázvoru, potom ju preceďte a nechajte vychladnúť, pridajte šťavu z jedného citrónu a oslaďte medom, prípade agáve sirupom. Už pár pohárikov nápoja vás nabije energiou a podporí prirodzenú detoxikáciu organizmu. Ešte lepšie však je, pokiaľ sa rozhodnete pre kurkuma latte, ktoré okrem už vyššie spomenutého veľmi prospeje aj vášmu mozgu.

Štúdie potvrdili, že kurkumín môže zvýšiť hladinu BDNF, čo je rastový faktor mozgového pôvodu, a ktorý podporuje vznik spojenia medzi novými a už existujúcimi nervovými bunkami. Nízka hladina BDNF sa môže viazať s rôznymi anomáliami mozgu, medzi ktoré patrí aj Alzheimerova choroba.

Je pravdepodobné, že kurkuma – presnejšie účinná látka kurkumín – môže zlepšiť náladu a zmierniť príznaky depresie. V jednej štúdii trvajúcej 6 týždňov podávali 60 pacientom trpiacim depresiami kurkumín, antidepresíva a kombináciu týchto dvoch. U tých, ktorí dostávali iba kurkumín, registrovali podobné zlepšenie stavu ako u tých, ktorí dostávali antidepresíva. Depresia sa spája aj s nízkou hladinou BDNF, ale kurkumín túto hladinu zvyšuje, čím potenciálne zmierňuje príznaky choroby.

Choroby srdca sú najčastejšou príčinou úmrtí na svete. Je zaujímavé, že škorica, zázvor a kurkuma – najdôležitejšie zložky kurkuma latte – sa spájajú s nižším rizikom srdcových ochorení. Kurkumín môže zlepšiť činnosť stien krvných ciev, takzvanú endotelovú funkciu, čo je dôležité pre zdravú činnosť srdca.

Golden latte – kurkuma latte recept

Kurkuma latte spomínajú kvôli jeho povzbudzujúcim účinkom čoraz viacerí, ako alternatívu namiesto kávy. V duchu zdravej výživy ňou mnohí nahradili svoju rannú čiernu kávu, ale v obľube je čoraz viac aj v kruhu tých, ktorí majú radi bezkofeínové osvieženie.

Zlaté mlieko si ľahko pripravíte aj doma, len jednoducho nasledujte tento recept.

Prísady:

– 1/2 šálky (120 ml) nesladeného mlieka, podľa možnosti rastlinného (mandľové, kokosové, ryžové mlieko)

– 1 čajová lyžička kurkumy

– 1 malý kúsok čerstvého strúhaného zázvoru, alebo 1/2 čajovej lyžičky zázvorového prášku

– 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

– 1 štipka mletého čierneho korenia

– 1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu

Prísady zmiešajte so zovretým mliekom a osviežujúce golden latte môžete hneď vypiť (pokiaľ používate kúsky korenín, chvíľu nechajte nápoj prikrytý).

Zlaté mlieko môžete pripraviť aj vopred a v chladničke ho môžete skladovať najviac päť dní.

Pokiaľ nemáte chuť trápiť sa s jeho prípravou, vyberte si latte prášok s príchuťou kurkumy, ku ktorému stačí priliať horúcu vodu a vaše zlaté latte je okamžite hotové.

Pokiaľ však patríte k labužníkom, nevynechajte ani matcha latte, od ktorého budete nielen svieži, ale aj zdraví a krásni.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric