Tráviaci systém je tvorený viacerými orgánmi a jeho úlohou je rozklad potravín. Ak časť systému nefunguje správne, začnú vznikať rôzne poruchy, ako napríklad syndróm dráždivého čreva, žlčové kamene, žalúdočné vredy a mnohé iné. Ako sa týmto problémom vyvarovať a čo robiť, ak sa ťažkosti dostavili?
Čo je tráviaci systém
Jedlo, ktoré zjeme, prejde našim telom neuveriteľnou cestou. Celý proces začína ústami a končí sa konečníkom. Cestou sa vstrebávajú prospešné časti z potravy a dodajú telu energiu a živiny. Nepotrebné časti z potravy sa vylúčia v podobe stolice.
Čo tvorí tráviacu sústavu?
Tráviacu sústavu tvorí gastrointestinálny trakt a súbor ďalších orgánov.
- Gastrointestinálny trakt – je to séria dutých orgánov. Sú navzájom prepojené od úst po konečník. Orgány, ktoré ho tvoria, zahŕňajú ústa, pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo a konečník.
- Súbor napomáhajúcich orgánov – pečeň, pankreas, žlčník
Ako funguje tráviaca sústava
Proces trávenia je veľmi dlhý a zúčastňujú sa ho všetky vyššie spomenuté orgány. Orgány spolupracujú počas trávenia nasledovne:
-
Ústa
Sú začiatkom tráviaceho traktu. V skutočnosti, sa trávenie začína ešte skôr, ako začneme jesť. Slinné žľazy sa aktivujú, keď vidíme a cítime vôňu jedla. Potom, čo začneme jesť, žujeme jedlo na kúsky, aby boli ľahšie stráviteľné. Sliny sa zmiešajú s jedlom a začnú ho rozkladať do formy, ktorú telo dokáže absorbovať a využiť. Pri prehĺtaní je nápomocný jazyk, pretože dostane jedlo cez hrdlo do pažeráka.
-
Pažerák
Nachádza sa v krku v blízkosti priedušnice a pri prehltnutí prijíma potravu z úst. Epiglottis, malá chlopňa, sa pri prehĺtaní prehýba cez priedušnicu a uzatvorí priestor, aby sme sa nezadusili. V pažeráku nastávajú kontrakcie, čo prenáša jedlo do žalúdka.
-
Žalúdok
Žalúdok je dutý orgán a zadržiava jedlo. Tu sa mieša so žalúdočnými enzýmami. Enzýmy pokračujú v procese štiepenia potravín na použiteľnú formu. Bunky vo výstelke žalúdka vylučujú silnú kyselinu a enzýmy, ktoré sú zodpovedné a proces rozpadu. Keď je obsah žalúdka dostatočne spracovaný, uvoľní sa do tenkého čreva.
-
Tenké črevo
Pozostáva z troch častí:
- Dvanástnik – duodendum (názov je odvodený z jeho dĺžky – má 12 palcov). Je do značnej miery zodpovedný za proces neustáleho rozkladu potravín.
- Lačník – jejunum. Spolu s bedrovníkom sú zodpovedné najmä za absorpciu živín do krvného obehu.
- Bedrovník – ileum.
Dĺžka čreva je 4 – 5 metrov, kde sa rozkladá potrava pomocou enzýmov uvoľňovaných pankreasom a žlčou z pečene. V tomto orgáne funguje aj peristaltika, ktorá pohybuje jedlom a mieša ho s tráviacimi šťavami z pankreasu a pečene.
Potrava, ktorá sa do čreva dostane má polotuhú formu a po prechode črevom je v tekutej forme. Voda, žlč, enzýmy a hlien prispievajú k zmene konzistencie. Akonáhle sú živiny absorbované a voda, ktorá zostala prešla tenkým črevom, pokračuje trávenie v hrubom čreve.
-
Pankreas
Vylučuje do dvanástnika tráviace enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, tuky a uhľohydráty. Produkuje tiež inzulín a prechádza ním priamo do krvného obehu. Inzulín je hlavným hormónom v tele, ktorý metabolizuje cukor.
-
Pečeň
Má viacero funkcií, ale hlavnou je spracovanie živín absorbovaných z tenkého čreva. Žlč z pečene je vylučovaná do tenkého čreva a tiež hrá dôležitú úlohu pri trávení tukov a vitamínov.
Pečeň tiež detoxikuje potenciálne škodlivé chemikálie. Rozkladá a vylučuje lieky, ktoré by mohli byť pre telo toxické.
-
Žlčník
Ukladá a koncentruje žlč z pečene a potom ju uvoľňuje do dvanástnika v tenkom čreve, aby pomohol vstrebať a stráviť tuky.
-
Hrubé črevo
Je zodpovedné za spracovanie odpadu a aby bolo vyprázdnenie jednoduché a čo najviac pohodlné. Jeho dĺžká je približne 1,5 metra. Skladá sa z viacerých častí:
- Slepé črevo
- Tračník
- Konečník
Odpad, ktorý zostal z tráviaceho procesu prechádza hrubým črevom pomocou peristaltiky čriev. Začína v tekutom stave a nakoniec končí v tuhom stave vo forme stolice. Ako stolica prechádza črevom, voda z nej sa odstráni
Za normálnych okolností trvá približne 36 hodín, kým sa stolica dostane cez hrubé črevo. Samotná stolica je väčšinou tvorená zvyškom jedla a baktériami.
Prečo je tráviaci systém dôležitý
Trávenie je dôležité, pretože telo potrebuje živiny z jedla pre zabezpečenie všetkých funkcií. Medzi živiny patria sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály a voda.
Rozkladá a zároveň absorbuje živiny z jedla a tekutín. Tie sú použité ako zdroj energie, na rast a opravu poškodených buniek.
Aké problémy s trávením môžu nastať?
Existujú krátkodobé, ale aj dlhodobé poruchy tráviacej sústavy.
Medzi krátkodobé problémy s trávením patria:
- Vredy – sú hnisavé rany. Vznikajú na sliznici pažeráka, žalúdka alebo v tenkom čreve. Najčastejšie vznikajú žalúdočné vredy. Príčinou vzniku býva infekcia baktériou Helicobacter pylori (H. pylori) a dlhodobé užívanie protizápalových liekov.
- Žalúdočná chrípka (gastroenteritída) – infekcia žalúdka a hornej časti tenkého čreva. Býva spôsobená vírusom a trvá obvykle menej ako týždeň.
- Hnačka – Pri hnačke je stolica nadmerne vodnatá. Spôsobujú ju hlavne baktérie.
- Zápcha – Zápcha je stav, keď máme problém s vyprázdňovaním. Pri zápche je stolica suchá, tvrdá a celé vyprázdňovanie je náročné a bolestivé.
- Nadúvanie a plynatosť – nafúknuté brucho
- Pálenie záhy – je to zažívací problém a príznakom je pálenie v hrudníku. Pohybovať sa môže celým krkom a hrdlom. Nastáva, keď sa kyslé tráviace šťavy zo žalúdka presúvajú do pažeráka.
- Hemoroidy – sú to opuchnuté, rozšírené žily, ktoré sa tvoria vo vnútri aj mimo konečníka. Bývajú bolestivé, nepríjemné a spôsobujú krvácanie.
- Žlčové kamene – malé kúsky pevného materiálu vytvoreného z tráviacej tekutiny- Tvoria sa v žlčníku.
Medzi dlhodobé problémy tráviaceho systému patria:
- Chronický reflux kyseliny – stav, pri ktorom obsah kyseliny v žalúdku uniká späť do pažeráka
- Syndróm dráždivého čreva – sval hrubého čreva sa sťahuje viac alebo menej ako je potrebné. Ľudia s touto poruchou pociťujú často plynatosť, bolesti brucha a kŕče.
- Intolerancia laktózy – Ľudia s intoleranciou laktózy nie sú schopní stráviť laktózu, teda cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch.
- Divertikulóza a divertikulitída – ide o 2 stavy, vyskytujúce sa v hrubom čreve. Počas nich sa v čreve tvoria vyduté miesta.
- Rakovina – postihuje tkanivá a orgány v tráviacom trakte. Existuje niekoľko druhov rakoviny tráviaceho systému. Patrí tu rakovina pažeráka, rakovina žalúdka, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pankreasu a rakovina pečene.
- Crohnova choroba – celoživotná forma zápalového ochorenia čriev.
- Celiakia – autoimunitná porucha, ktorá môže poškodiť tenké črevo. K poškodeniu dochádza, ak osoba s celiakiou konzumuje lepok, teda bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, jačmeni a raži.
Ako zlepšiť trávenie?
Najpresnejšiu odpoveď na túto otázku vám dá priamo váš lekár. Vo všeobecnosti však existujú určité spôsoby, ako udržať zdravý tráviaci systém:
- Jedzte vyváženú stravu – zjedzte denne niekoľko porcií ovocia aj zeleniny. Vyberajte celozrnné produkty pred spracovanými. Voľte čerstvé mäso a ryby a obmedzte množstvo cukru a soli.
- Prijímajte dostatok vlákniny – vláknina je prospešná pre trávenie a pomáha telu mať pravidelnú stolicu. Dôležitá je rozpustná aj nerozpustná vláknina.
- Zdravé tuky v strave – tuky môžete prijať ako v strave, tak aj vďaka výživovým doplnkom.
- Dostatok tekutín počas dňa – pite často čistú vodu. Voda pomáha jedlu, ktoré zjete, jednoduchšie prúdiť. Nízke množstvo vody spôsobuje dehydratáciu a býva príčinou zápchy.
- Redukcia stresu – stres je spojený s tráviacimi problémami ako sú hnačka, zápcha a vredy.
- Jedzte pomaly a jedlo poriadne prežujte – pomalé jedenie dáva telu čas na správne strávenie jedla a včas vás upozorní, že ste najedený. Poriadne prežúvanie uľahčuje systému ľahšie vstrebávanie živín.
- Udržiavajte aktívny život a hýbte sa – fyzická aktivita pomáha presúvať jedlo cez orgány.
- Neprejedajte sa – počúvajte svoje telo a jedzte radšej viac menších porcií jedla denne.
- Nefajčite a alkohol užívajte s mierou – alkohol môže zvýšiť množstvo kyseliny v žalúdku a spôsobiť pálenie záhy, kyslý reflux a žalúdočné vredy. Fajčenie takmer zdvojnásobuje riziko refluxu kyseliny.
- Užívajte probiotiká, glutamín a zinok – užívať probiotiká môžete ako výživový doplnok, prípadne aj v strave.
Aké doplnky výživy sú na trávenie vhodné?
Ak chcete svojmu tráveniu pomôcť, môžete sa poobzerať aj po nasledujúcich doplnkoch výživy:
- Probiotiká – sú to baktérie a kvasinky prospešné pre trávenie. Pomáhajú celému tráviacemu traktu, niektoré typy môžu poskytnúť úľavu aj pri hnačke.
- Mätový olej – olej z mäty priepornej môže zmierniť bolesť a nadúvanie.
- Harmanček – používa sa pri rôznych ochoreniach a okrem iného aj na podráždený žalúdok, koliku a nevoľnosť. Ak máte ale alergiu na niektoré rastliny, buďte pri harmančeku opatrný.
- Masticha – používa sa na zlepšenie trávenia, orálneho zdravia a zlepšenie celkového trávenia. Pomôcť môže pri zápale, bolesti a nevoľnosti.
- Zázvor – v ázijskej medicíne sa používa na liečbu bolesti žalúdka, nevoľnosti a zvracanie.
- L-glutamín – podporuje funkciu čriev a ďalšie orgány
- Psyllium – vďaka vysokému obsahu vlákniny je schopný absorbovať nadbytočnú vodu v črevách, vďaka čomu je stolica objemná a ľahšie prechádza črevom.
Záver
Ak máte problémy s trávením, kontaktujte svojho lekára. Možno o nič vážne nejde, no lepšie je poradiť sa s lekárom predtým, než ochorenie vyvolá ďalšie komplikácie. Aj keď každý z nás občas zažíva vyššie spomenuté stavy, ak sa často opakujú, môže to byť znakom vážnejšieho problému.
Zdroje:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7041-the-structure-and-function-of-the-digestive-system
https://www.tanner.org/the-scope/6-common-digestive-disorders