• Doprava zadarmo nad 40 €

vitamín c v lete

Vitamín C a iné vitamíny pre zdravie v lete

Vitamín C a iné vitamíny pre zdravie v lete

Vitamín C a iné vitamíny pre zdravie v lete 455 314 SuperGreens®

Leto je tu s horúčavami a dni sa predlžujú. Automaticky sa znižuje pocit hladu, a tým sa znižuje spotreba živín. Užívanie vitamínov nemusí byť na prvom mieste, keď hladate spôsoby, ako zostať toto leto zdravý a v chlade. Hovoríme o konkrétnom vitamíne, ktorý je obzvlášť dôležitý počas týchto dlhých, horúcich slnečných dní. Je to vitamín C. Je to základný vitamín, ktorý si naše telo nevie vyrobiť, a má niekoľko pôsobivých zdravotných výhod. Aj keď je vhodné prijímať vitamíny z potravy, veľa ľudí sa obracia na tablety kvôli ľahkej dostupnosti a pohodlnosti. Väčšina z nás myslí na užívanie doplnkov vitamínu C iba počas zimy, aby posilnila imunitu a vyhla sa nachladnutiu, chrípke a iným bežným infekciám. Avšak v lete môže príjem doplnkov vitamínu C spôsobiť, že teplo bude znesiteľné, čím sa sezóna stane bezpečnejšou. Pozrime sa, aké výhody má vitamín C v lete.

Ochrana pred spálením

Vitamín C pomáha chrániť pokožku pred bolestivými a rakovinovými popáleninami od slnka a udržuje Vás v bezpečí.

UV žiarenie, ktoré spôsobuje spálenie, starnutie a zhubné nádory kože, spôsobuje, že pokožka produkuje reaktívne formy kyslíka, ktoré sa nazývajú poškodenia voľnými radikálmi. Pretože vitamín C je antioxidant, zlúčeniny pomáhajú zachytávať tieto voľné radikály. Pravidelná konzumácia vitamínu C nielenže zmierňuje problémy s úpalom napriek vystaveniu UV žiareniu, ale má tiež nízku reaktivitu pri úpale.

Udržuje telo v pohode

Tento vitamín Vám môže pomôcť zostať v lete v pohode aj napriek stúpajúcim teplotám. Tento vitamín má silu oddialiť únavu potných žliaz a zvyšuje Vašu tepelnú toleranciu a zároveň znižuje riziko vyčerpania z tepla .

Vitamín C môže pomôcť zabrániť zvýšeniu telesnej teploty napriek vystaveniu prudkému nárastu teplôt.

Ďalšie pôsobivé výhody vitamínu C.

Náš imunitný systém môže niekedy pociťovať únavu, vyčerpanie a stres, ktoré môžu náš organizmus vyčerpať. Vyžaduje si to trochu posilnenia. Vitamín C, známy ako kyselina askorbová, je životne dôležitá živina, ktorá udržuje telo v činnosti a prispieva k normálnej imunitnej funkcii, prekonáva únavu a stres.

Vitamín C má rôzne historické použitia na prevenciu alebo liečbu skorbutu a je prirodzenou obranou proti bežnému nachladnutiu. Je prítomný v potravinách a doplnkoch výživy, pomáha pri biologických funkciách, ako je syntéza kolagénu, hojenie rán a oprava a údržba chrupaviek, kostí a zubov.

Pomáha predchádzať nedostatku železa

Železo je základnou živinou pre tvorbu červených krviniek a prepravu kyslíka do celého tela. Vitamín C môže pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa z potravy a znížiť riziko nedostatku železa. Výsledkom je, že doplnky vitamínu C môžu pomôcť znížiť riziko anémie u ľudí náchylných na nedostatok železa.

Posilňuje imunitný systém

Vitamín C pomáha pri tvorbe bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciou. Ďalej umožňuje fungovanie týchto bielych krviniek a zároveň ich chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamíny C môžu teda zvýšiť imunitu posilnením obranného systému pokožky a rýchlejšou liečbou rán.

Dobré si pamätať pre vitamín C v lete.

Nízka hladina vitamínu C môže zvýšiť riziko porúch pamäti a myslenia, ako je demencia. Dostatočný príjem vitamínu C z doplnkov výživy môže pomôcť preukázať ochranný účinok. Chráňte pokožku pred ostrými ultrafialovými lúčmi slnka pomocou vitamínu C.

Vitamín C má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu buniek voľnými radikálmi spôsobenému pokožke toxínmi, ako je fajčenie, látky znečisťujúce životné prostredie a nadmerné vystavenie slnku. Tento šikovný antioxidant má tiež schopnosť regenerovať ďalšie antioxidanty, ako je napríklad vitamín E, a dodáva pokožke ďalšiu ochranu. Vitamín C Vám tiež príde na pomoc, ak podľahnete úpalu alebo máte smolu, že na Vás budú útočiť komáre. Má úžasné schopnosti hojenia rán a môže pomôcť predchádzať nebezpečným následkom dlhodobého pobytu na slnku, ktoré môžu potenciálne viesť k rakovine kože.

Táto živina je životne dôležitá pre syntézu kolagénu, ktorý je jedným z najhojnejších proteínov v našom tele a nevyhnutnou súčasťou spojivového tkaniva, ktoré drží našu pokožku pohromade, ako aj hlavnú časť našich kĺbov, chrupaviek, zubov, krvných ciev. , kosti, oči, srdce a skoro všetko v tele!

Je tiež dôležitý, pretože aktivuje enzýmy potrebné na spustenie reakcií, ktoré vytvárajú v tele kolagén. Pre zdravšiu, hladšiu a mladšie vyzerajúcu pokožku – uistite sa, že ste zjedli dostatočne množstvo ovocia a zeleniny a dodali do svojej stravy vitamín C.

Základné vitamíny pre zdravie cez leto

Existuje mnoho spôsobov, ako zostať zdravý počas letných mesiacov! Nechcete už prísť o tie dni na pláži, rodinné dovolenky a párty pri bazéne!

Jedným zo spôsobov, ako si udržať zdravie, je užívanie týchto 4 základných vitamínov na leto:

  • Vitamín C
  • Vitamín E.
  • Vitamín A
  • Vitamín D

Tieto základné vitamíny udržia Vaše telo zdravé, podporia metabolizmus a trávenie a posilnia Váš imunitný systém.

Pozrime sa podrobnejšie na každý z týchto vitamínov …

Vitamín C (kyselina L-askorbová) je antioxidant, ktorý sa nachádza vo všetkom, od pomarančov po listovú zeleninu a dokonca aj v základných bielych zemiakoch.

Podľa Národného zdravotného ústavu priamu úlohu pri produkcii kolagénu, funkcii neurotransmiterov a celkovom imunitnom zdraví. To je pravdepodobne dôvod, prečo je väčšina pacientov natoľko oboznámená s užívaním vitamínu C navyše pri prechladnutí alebo chrípke. Zima často prináša chladné počasie a s ňou aj prechladnutie, ale rovnaké účinky môžu mať aj extrémne letné teploty. Leto je v skutočnosti druhým najbežnejším obdobím prepuknutia rinotracheitídy a sínusovej infekcie v oblastiach, kde sa ľudia často stretávajú a miešajú.

Pre priemerného dospelého človeka najlepšie funguje denná doplnková dávka niekde medzi 40 mg (pre ženy) a 90 mg (pre mužov). Niektorí pacienti však môžu potrebovať viac vitamínu C – vrátane tehotných, dojčiacich alebo zotavujúcich sa po operácii a tiež tých, ktorí fajčia.

Národný zdravotný ústav tiež odporúča, aby pacienti, ktorí fajčia, užívali ďalších 35 mg vitamínu C denne, pretože fajčenie vo zvýšenej miere zbavuje telo tejto základnej živiny.

Vitamín E je ďalším z najdôležitejších vitamínov na leto.

Jedná sa o vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa nachádza v potravinách, ako sú vajcia, mäso a tofu. Nachádza sa tiež vo väčšine ovocia a zeleniny, aj keď v menšom množstve. Má mnoho podôb, ale najčastejšie sa v našej  strave nachádza γ-tokoferol.

Vitamín E v tele pôsobí ako antioxidant a pomáha Vašej pečeni a zvyšku tela vyčistiť voľné radikály a toxíny. Voľné radikály, bunky, ktoré obsahujú príliš veľa elektrónov, môžu geneticky poškodiť telo a sú spojené s mnohými chorobami a tradičnými známkami starnutia.

In-vitro štúdie, ako je táto, tiež preukázali súvislosť medzi imunitnou funkciou a nedostatkom vitamínu E vrátane toho, ako rýchlo sa pacienti liečia a ako pravdepodobne im bude diagnostikovaná rakovina.

Prečo je dôležitý v lete?

Vitamín E chráni pokožku predovšetkým pred škodlivými účinkami slnka. Môže to znížiť pravdepodobnosť poškodenia kože dostatočne závažného na to, aby spôsobila rakovinu. Môže Vám však tiež pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z ľahkého spálenia od slnka a menej príznakov.

Pokiaľ ide o množstvo, ktoré by ste mali užiť, odporúčaná denná dávka je pre dospelých pacientov asi 1 000 mg denne.

Vitamín A

Rovnako ako vitamín E, aj vitamín A je zlúčenina rozpustná v tukoch a ďalší z najdôležitejších vitamínov pre zdravie v lete. Má však oveľa, oveľa zložitejší vedecký názov dlhý 86 znakov.

Preto to väčšina ľudí pozná pod kratším názvom Retinol alebo Retinal. V ľudskom tele je to kriticky dôležité; v skutočnosti tvorí celý základ videnia u ľudí a väčšiny zvierat. Bez tohto vitamínu by sme boli v podstate slepí.

Väčšina ľudí prijíma veľa vitamínu A z mäsa, rýb, mrkvy, sladkých zemiakov a zelenej listovej zeleniny. Je však možné mať deficit buď mierne, alebo závažne.

Mierne nedostatky sa často prejavujú ako problémy so zrakom vrátane ťažkosti s nočným videním a ťažkosti s čítaním. Užívanie vitamínu A v lete môže zabrániť poškodeniu zraku slnečným žiarením, ale môže vám tiež pomôcť vidieť jasnejšie a lepšie. To je dobrá vec, zvlášť keď teplé letné noci volajú po nápojoch a priateľoch na pláži alebo dlhých lenivých večeroch na záhrade.

Dospelí pacienti by sa mali usilovať o odporúčaný denný príjem okolo 700 až 900 mikrogramov. Ak dojčíte alebo ste tehotná, lekári odporúčajú zvýšiť tento príjem na niekde medzi 1 200 a 1 500 mikrogramami.

Vitamín D

Vitamín D je sekosteroidná látka, ktorá sa najčastejšie používa v lete; je to preto, lebo telo si ho vytvára pri vystavení slnečnému žiareniu. Ľudské telo v skutočnosti potrebuje na výrobu tohto vitamínu slnečné svetlo. To je presne dôvod, prečo zima produkuje mierne nedostatky u pacientov žijúcich na severnej pologuli. Aj preto väčšina zdravotníckych organizácií odporúča, aby si pacienti, ktorí žijú na severe, dopriali od narodenia doplnkový vitamín D.

Vitamín D sa dodáva v dvoch hlavných formátoch, cholekalciferol (D3) a ergokalciferol (D2). Na účely suplementácie sú najvhodnejšie recepty, ktoré obsahujú obe, pretože poskytujú najsilnejšie účinky.

Nachádza sa tiež vo väčšine druhov mäsa, rýb, vajec, tofu, syrov a mlieka, kam sa pridáva počas výroby na zlepšenie zdravia.

Prečo musíte v lete brať vitamín D?

Najlepším dôvodom, prečo to brať v lete, je to, že to priamo prispieva k zdraviu a sile. Okrem posilnenia Vašich kostí je vitamín D jedným z najdôležitejších vitamínov na leto, pretože tiež zvyšuje imunitný systém, zvyšuje schopnosť vstrebávať fosfor a vápnik a uľahčuje telu rozvoj dobrej vytrvalosti.

Či už trávite viac času na pláži alebo sa venujete extrémnym športom, pomôže Vám cítiť sa dobre.

Odporúčaný denný príjem vitamínu D pre dospelých je niekde medzi 600 a 800 mg denne. Tehotné, dojčiace a choré osoby musia často smerovať k vyššej hranici tohto spektra. Zdraví ľudia žijúci v slnečnom podnebí môžu potrebovať menej. Pretože vápnik a vitamín D ovplyvňujú vzájomnú absorpciu, je najlepšie ich užívať súčasne.

Okrem týchto štyroch dôležitých vitamínov na leto existujú aj ďalšie látky, ktoré by ste mali brať. Požiadajte svojho lekárnika o pridanie B-vitamínov (na energiu), draslíka a horčíka (esenciálne elektrolyty) a vitamínu K (rozhodujúci pri tvorbe červených krviniek) do Vášho zoznamu doplnkov.

https://www.verywellmind.com/smoking-and-vitamin-depletion-2825319

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011499/

http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.393012.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/

  • Superum C

  • Vitamín C+D3 – tekutý výživový doplnok