Zázvor je kvitnúca rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Patrí medzi najzdravšie (a najchutnejšie) korenie na planéte. Patrí do rodiny Zingiberaceae a je podobný s kurkumou a kardamómom. Podzemná časť stonky je časť bežne používaná ako korenie. Často sa nazýva koreň zázvoru alebo jednoducho zázvor.
Vitamíny a minerály prítomné v čerstvom zázvore v stopových množstvách:
- Vitamíny B3 a B6
- Draslík
- Vitamín C
- Horčík
- Fosfor
- Zinok
- Folát
- Riboflavín
- Niacín
Môže sa používať čerstvý, sušený, práškový alebo ako olej, alebo šťava. Je to veľmi bežná zložka receptov. Niekedy sa pridáva do spracovaných potravín a kozmetiky. Každý z nás už niekedy zažil neutíchajúcu nevoľnosť. V týchto chvíľach je Vašim prvým inštinktom obrátiť sa na voľne predajné lieky; zázvor však tiež funguje ako jednoduchý a účinný protijed.
Arabskí, indickí a ázijskí liečitelia si tisíce rokov cenili zázvor ako jedlo a liek. Táto tropická rastlina, v rovnakej botanickej rodine ako kurkuma a kardamóm, sa účinne používala na zmiernenie nevoľnosti a vracania spôsobených chorobami a morskou chorobou.Vďaka obchodu s korením sa tradícia v Európe uchytila. Ako povedal jeden lekár zo šestnásteho storočia: „Zázvor robí dobre na zlý žalúdok.“ V časopise The Family Herbal z roku 1814 anglický lekár Robert Thornton poznamenal, že „dve alebo tri šálky na raňajky“ zmiernia „dyspepsiu spôsobenú ťažkým pitím“.
Moderný výskum neskôr potvrdil, že zázvor zmierňuje nevoľnosť a vracanie z viacerých príčin: ranná nevoľnosť, pooperačné problémy, chemoterapia a morská choroba. Zatiaľ čo najlepšie preskúmané použitie zázvoru je v boji proti nevoľnosti a vracaniu, štúdie ukázali, že zázvor je mnohostranný liek s liečivými účinkami.
Zázvor obsahuje gingerol, ktorý má silné liečivé vlastnosti
Má veľmi dlhú históriu použitia v rôznych formách tradičnej a alternatívnej medicíny. Používa sa na podporu trávenia, zníženie nevoľnosti a na boj proti chrípke a nachladnutiu, aby sme vymenovali aspoň niektoré z jeho účelov.
Jedinečná vôňa a chuť zázvoru pochádza z jeho prírodných olejov, z ktorých najdôležitejší je gingerol. Gingerol je hlavnou bioaktívnou zlúčeninou v zázvore. Je zodpovedný za väčšinu liečivých vlastností zázvoru.
Gingerol má podľa výskumu silné protizápalové a antioxidačné účinky. Môže napríklad pomôcť znížiť oxidačný stres, ktorý je dôsledkom nadbytočného množstva voľných radikálov v tele.
Dokáže liečiť mnoho foriem nevoľnosti, najmä rannú nevoľnosť
Zdá sa, že zázvor je veľmi účinný proti nevoľnosti (1). Ľuďom podstupujúcim určitý typ chirurgického zákroku môže pomôcť zmierniť nevoľnosť a vracanie. Môže tiež pomôcť nevoľnosti súvisiacej s chemoterapiou, sú však potrebné rozsiahlejšie štúdie na ľuďoch (2).
Avšak môže byť najúčinnejší, pokiaľ ide o nevoľnosť súvisiacu s tehotenstvom, ako je ranná nevoľnosť. Podľa prehľadu 12 štúdií, ktoré zahŕňali celkovo 1 278 tehotných žien, môže 1,1–1,5 gramu zázvoru výrazne zmierniť príznaky nevoľnosti. Tento prehľad však dospel k záveru, že zázvor nemal žiadny vplyv na vracanie.
Aj keď je považovaný za bezpečný, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako užijete veľké množstvo, ak ste tehotná. Odporúča sa, aby sa tehotné ženy, ktoré sú blízko pôrodu alebo ktoré potratili, vyhýbali zázvoru. Zázvor je kontraindikovaný aj s anamnézou vaginálneho krvácania a porúch zrážania Môže pomôcť v boji proti infekciám
Gingerol môže pomôcť znížiť riziko infekcií.
V skutočnosti môže zázvorový extrakt inhibovať rast mnohých rôznych typov baktérií. Podľa štúdie z roku 2008 je veľmi účinný proti orálnym baktériám spojeným s gingivitídou a parodontitídou. Ide o zápalové ochorenia ďasien.
Čerstvý môže byť účinný aj proti respiračnému syncyciálnemu vírusu (RSV), bežnej príčine respiračných infekcií .
Zníženie plynatosti a zlepšenie trávenia
Konzumácia zázvoru môže pomôcť zlepšiť trávenie. Niekoľko štúdií skúmalo účinky zázvoru na plyny, ktoré sa tvoria v črevnom trakte počas trávenia. Niektoré výskumy naznačujú, že enzýmy v zázvore môžu pomôcť telu rozbiť sa a vylúčiť tento plyn, čím poskytujú úľavu od akéhokoľvek nepohodlia.
Zázvor má tiež priaznivé účinky na enzýmy trypsín a pankreatickú lipázu, ktoré sú dôležité pre trávenie. Okrem toho môže zázvor pomôcť zvýšiť pohyb tráviacim traktom, čo naznačuje, že môže zmierniť alebo zabrániť zápche.
Zázvor môže pomôcť pri artróze
Osteoartróza (OA) alebo artróza je bežný zdravotný problém. Zahŕňa degeneráciu kĺbov v tele, čo vedie k symptómom, ako je bolesť a stuhnutosť kĺbov.
Jeden prehľad literatúry zistil, že ľudia, ktorí používali zázvor na liečbu OA, zaznamenali výrazné zníženie bolesti a postihnutia. Boli pozorované iba mierne vedľajšie účinky, ako napríklad nespokojnosť s chuťou zázvoru. Chuť zázvoru spolu so žalúdočnými ťažkosťami však stále prinútili takmer 22% účastníkov štúdie vypadnúť. Účastníci štúdie dostávali od 500 miligramov (mg) do 1 gramu zázvoru každý deň po dobu 3 až 12 týždňov. Väčšine z nich bola diagnostikovaná OA kolena.
Iná štúdia z roku 2011 zistila, že kombinácia topického zázvoru, mastichy, škorice a sezamového oleja môže pomôcť znížiť bolesť a stuhnutosť u ľudí s OA kolena.
Môže výrazne znížiť menštruačné bolesti
Dysmenorea sa týka bolesti pociťovanej počas menštruačného cyklu.Jedným z tradičných použití zázvoru je úľava od bolesti vrátane menštruačných bolestí.
V štúdii z roku 2009 bolo 150 žien poučených, aby užívali buď zázvor alebo nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) počas prvých 3 dní ich menštruácie. Tieto tri skupiny dostali štyri denné dávky buď zázvorového prášku (250 mg), kyseliny mefenámovej (250 mg) alebo ibuprofenu (400 mg). Zázvoru sa podarilo znížiť bolesť rovnako účinne ako dva NSAID.
Novšie štúdie tiež dospeli k záveru, že je účinnejší ako placebo a rovnako účinný ako lieky, ako sú kyselina mefenámová a acetaminofén/kofeín/ibuprofén (Novafen). Aj keď sú tieto zistenia sľubné, stále sú potrebné kvalitnejšie štúdie s väčším počtom účastníkov štúdie.
Môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu
Vysoká hladina LDL (zlého) cholesterolu je spojená so zvýšeným rizikom srdcových chorôb. Jedlá, ktoré jete, môžu mať silný vplyv na hladinu LDL.
V štúdii z roku 2018 na 60 osobách s hyperlipidémiou, 30 ľuďom, ktorí denne dostávali 5 gramov zázvorového prášku, došlo počas 3 mesiacov k poklesu hladín LDL (zlého) cholesterolu o 17,4% . Aj keď je pokles LDL pôsobivý, je dôležité vziať do úvahy, že účastníci štúdie dostávali veľmi vysoké dávky zázvoru. Mnohí uviedli zlú chuť v ústach ako dôvod pre vypadnutie zo štúdie OA, kde dostávali dávky 500 mg – 1 gram zázvoru.
Dávky prijaté počas štúdie s hyperlipidémiou sú 5-10 krát vyššie. Je pravdepodobné, že väčšina ľudí má problémy s užívaním 5-gramovej dávky dostatočne dlho, aby videli výsledky.
V staršej štúdii z roku 2008 ľudia, ktorí každý deň dostali 3 gramy zázvorového prášku (vo forme kapsúl), tiež zaznamenali výrazné zníženie väčšiny markerov cholesterolu. Ich hladina LDL (zlého) cholesterolu klesla o 45% počas 45 dní.
Tieto zistenia podporuje štúdia na potkanoch s hypotyreózou alebo cukrovkou. Extrakt zo zázvoru znižoval LDL (zlý) cholesterol v podobnej miere ako liek atorvastatín znižujúci hladinu cholesterolu.
Subjekty štúdie zo všetkých 3 štúdií tiež zaznamenali pokles celkového cholesterolu. Účastníci štúdie z roku 2008, ako aj laboratórne potkany, tiež zaznamenali zníženie hladín triglyceridov v krvi.
Zázvor obsahuje látku, ktorá môže predchádzať rakovine
Bol skúmaný ako alternatívny liek na niekoľko foriem rakoviny. Protirakovinové vlastnosti sa pripisujú gingerolu, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v surovom zázvore. Forma známa ako [6] -gingerol je považovaná za obzvlášť silnú.
V 28-dňovej štúdii jedincov s normálnym rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka 2 gramy zázvorového extraktu denne významne znížili prozápalové signálne molekuly v hrubom čreve. Následná štúdia u jedincov s vysokým rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka však nepriniesla rovnaké výsledky.
Existujú určité dôkazy, aj keď obmedzené, že môže byť účinný proti iným rakovinám gastrointestinálneho traktu, ako je rakovina pankreasu a rakovina pečene. Môže byť účinný aj proti rakovine prsníka a vaječníkov. Vo všeobecnosti je potrebný ďalší výskum.
Môže zlepšiť funkciu mozgu a chrániť pred Alzheimerovou chorobou
Oxidačný stres a chronický zápal môžu urýchliť proces starnutia.Verí sa, že patria medzi kľúčové hybné sily Alzheimerovej choroby a kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom.
Niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny v zázvore môžu inhibovať zápalové reakcie, ktoré sa vyskytujú v mozgu.
Existuje tiež niekoľko dôkazov, že zázvor môže priamo prispieť k zlepšeniu funkcie mozgu. V štúdii na zdravých ženách v strednom veku z roku 2012 sa ukázalo, že denné dávky zázvorového extraktu zlepšujú reakčný čas a pracovnú pamäť.
Zhrnutie
- Znižuje bolesť a zápal, vďaka čomu je cenný pri zvládaní artritídy, bolestí hlavy a menštruačných kŕčov.
- Má zahrievací účinok a stimuluje krvný obeh.
- Inhibuje rhinovírus, ktorý môže spôsobiť prechladnutie.
- Inhibuje také baktérie, ako je Salmonella, ktoré spôsobujú hnačku, a prvoky, ako napríklad Trichomonas.
- V črevnom trakte zmierňuje plynatosť a bolestivé kŕče.
- Môže predchádzať žalúdočným vredom spôsobeným nesteroidnými protizápalovými liekmi, ako je aspirín a ibuprofén.
- Znižuje cholesterol, cukor a trigliceridy v krvi- Môže pomôcť pri chudnutí.
- Môže bojovať proti Alzheimerovej chorobe a rakovine
Zázvor je plný živín a bioaktívnych zlúčenín, ktoré majú veľký prínos pre Vaše telo a mozog.
Je to jedna z mála superpotravín, ktoré si tento výraz skutočne zaslúžia.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897009/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814211/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308653/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1028455918302304
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719255/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24552266/
https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/11/1929.long