Natto, teda fermentované sójové bôby, sú v Japonsku tradičnou súčasťou stravy už celé tisícročia. Počas fermentácie produkuje baktéria Bacillus subtilis enzým zvaný nattokináza – silnú bielkovinu s protizrážanlivým (trombolytickým) účinkom, ktorá môže priniesť celý rad zdravotných benefitov, najmä v oblasti kardiovaskulárneho zdravia.
Nattokináza kapsule obsahujú vysokú koncentráciu enzýmu nattokinázy s registrovanou značkou NSK-SD®, čo je prvá nattokináza na svete uvedená na trh, ktorá má vlastné publikované štúdie bezpečnosti a účinnosti. Ide o prémiový japonský produkt, ktorého účinky potvrdzujú viaceré výskumy. Výskumy dokazujú, že NSK-SD® nattokinaza prináša mnoho zdravotných výhod pre srdce a cievny systém – priamo aj nepriamo znižuje tvorbu krvných zrazenín, znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje krvný obeh a znižuje zápal.
Nattokináza sa tiež často využíva ako prírodné analgetikum (prostriedok proti bolesti). Môže podporiť regeneráciu po úrazoch a zmierniť problémy s kĺbmi. Vďaka svojmu antioxidačnému účinku pomáha pri odstraňovaní voľných radikálov z krvného obehu.
Užívanie nattokinázy sa považuje za bezpečný, účinný, cenovo dostupný a úplne prírodný doplnok pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení, vrátane kŕčových žíl (varixov). Môže pozitívne pôsobiť ako pri arteriálnej trombóze spôsobenej oxidačným poškodením, tak aj pri venóznej trombóze vyvolanej zápalom. Na rozdiel od aspirínu, ktorý často spôsobuje krvácanie alebo žalúdočné vredy, nattokináza dokáže zlepšiť prietok krvi bez nežiaducich účinkov. Má výraznú schopnosť rozkladať krvné zrazeniny a fibrín, ako aj aterosklerotické plaky v cievach, a môže mať aj ďalšie výhody ako účinný antikoagulant (látka na riedenie krvi).
Vďaka svojej fibrinolytickej schopnosti sa nattokináza považuje za sľubnú látku nielen pri prevencii mozgovej príhody, ale aj pri iných stavoch, ktoré súvisia s narušenou schopnosťou odbúravať fibrín – vrátane liečby Alzheimerovej choroby. Podobne ako enzým serrapeptáza, dokáže rozkladať prebytočné alebo odumreté bielkovinové tkanivo a tkanivové tekutiny. Keďže presný mechanizmus účinku nattokinázy ešte nebol úplne objasnený, ďalší výskum je nevyhnutný na to, aby sa určilo, ako presne funguje a akú úlohu môže zohrávať pri prevencii infarktu myokardu, mozgovej príhody a ďalších stavov súvisiacich s aterosklerózou.
Pre koho je vhodná?
Pre všetkých, ktorí si želajú prirodzene podporiť zdravie svojho kardiovaskulárneho systému, najmä pri sedavom spôsobe života, nedostatku pohybu alebo v prítomnosti iných rizikových faktorov. Je to ideálna voľba aj pre ľudí, ktorí nemôžu užívať klasické lieky na riedenie krvi (antikoagulanciá), no chcú si udržať zdravú rovnováhu krvného obehu – prirodzeným spôsobom.
Nattokináza je enzým, ktorý môže mať priaznivý vplyv na krvný obeh, pomáhať predchádzať tvorbe trombózy (krvných zrazenín), a tiež znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, výskytu kŕčových žíl, ako aj zmierniť príznaky vysokého krvného tlaku a zápalových ochorení.
Jej krv riediaci účinok bol potvrdený viacerými výskumami (1), pretože napomáha predchádzať tvorbe zrazenín tým, že rozkladá fibrín – bielkovinu zodpovednú za vznik krvných zrazenín. Týmto spôsobom môže dôjsť k zníženiu rizika vaskulárnych ochorení a zúženia ciev, a enzým tak prispieva k udržaniu zdravej krvnej cirkulácie. Niektoré štúdie zároveň naznačujú, že nattokináza môže pomôcť zachovať pružnosť cievneho systému (2) a znižovať riziko aterosklerózy (kôrnatenie tepien).
Priaznivé účinky enzýmu nattokináza na zdravie srdca a ciev boli skúmané v početných vedeckých štúdiách. Niektoré z nich naznačujú, že pravidelná konzumácia nattokinázy môže viesť k zníženiu vysokého krvného tlaku (3) a zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu (4) – pričom tieto faktory spoločne podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému.
Enzým môže zvýšiť aktivitu lipoproteínovej lipázy (5), čo je enzým zodpovedný za rozklad triglyceridov v krvnom obehu. Tým môže pomôcť znížiť ich zvýšenú hladinu, ktorá predstavuje rizikový faktor pre ochorenia ciev. Zároveň má schopnosť rozkladať LDL-cholesterol (4) – teda tzv. „zlý“ cholesterol. Ak je jeho hladina príliš vysoká, môže to viesť k ateroskleróze (6) – stavu, pri ktorom sa v stenách ciev tvoria plaky, ktoré ich zužujú a znižujú prietok krvi. Zníženie hladiny LDL-cholesterolu preto môže znížiť tvorbu týchto plakov, čím zlepšuje celkový stav cievneho systému.
Enzýmu nattokináza sa pripisuje aj protizápalový účinok, a to najmä u ľudí, ktorí trpia chronickými zápalovými stavmi (7). Je výbornou voľbou napríklad pri zápaloch kĺbov (artritíde). Pri poranení alebo zápalovej reakcii organizmu dochádza k tomu, že hladina fibrínu v krvi stúpa (8) – ide totiž o látku, ktorá pomáha opravovať cievne steny a chrániť zapálené oblasti. Ak sa však v tele tvorí nadmerné množstvo fibrínu alebo sa hromadí v cievach, môže to prispieť k tvorbe krvných zrazenín a stuhnutiu (strate pružnosti) cievnych stien, čím sa zvyšuje riziko vzniku zápalových ochorení. Keďže nattokináza dokáže tento fibrín rozkladať, môže zmierňovať zápalové procesy v tele a tým prispieť k prirodzenej regenerácii a obnove rovnováhy v cievnom systéme.
Okrem svojich enzýmových vlastností je nattokináza aj cenným zdrojom výživných látok, a preto môže byť významným doplnkom výživy. Obsahuje viaceré dôležité vitamíny (9) a minerály, ako napríklad vitamín K, vápnik či železo. Vitamín K2 (10) zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a správnom ukladaní vápnika v kostiach a zuboch, nie v cievach. Práve tento mechanizmus pomáha zabraňovať kalcifikácii ciev, čo je významné pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
Nattokináza je tiež dobrým zdrojom vápnika (11), ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby, ako aj pre správne fungovanie nervového systému a svalov. Železo (12) obsiahnuté v nattokináze pomáha pri transporte kyslíka krvou a zohráva zásadnú úlohu pri tvorbe zdravých červených krviniek.
Enzým je bohatý aj na horčík (13), ktorý môže zohrávať dôležitú úlohu pri správnom fungovaní nervovej sústavy a svalov, môže sa podieľať na tvorbe energie a udržiavaní zdravých kostí.
Nattokináza prirodzene obsahuje aj vitamíny skupiny B (14) – najmä vitamín B2 (riboflavín), B6 (pyridoxín) a B9 (kyselina listová). Tieto vitamíny majú významný vplyv na správne fungovanie metabolizmu, tvorbu nových buniek a zdravý vývoj nervovej sústavy.
V súčasnosti je na trhu dostupné množstvo falšovaných, teda neoverených foriem enzýmu nattokináza, ktoré nepochádzajú z dôveryhodných zdrojov. Tieto napodobeniny môžu mať negatívny dopad na zdravie spotrebiteľa.
Niektoré neregulované proteázy* môžu v laboratórnych podmienkach – napríklad v skúmavke alebo Petriho miske – čiastočne rozkladať fibrín*. To však zďaleka neznamená, že rovnaký účinok sa dostaví aj v živom organizme. Navyše, bezpečnosť týchto látok je veľmi otázna. Problémom je, že súčasné testovacie metódy nedokážu jednoznačne potvrdiť, či konkrétny enzým je skutočne nattokinázou, čo uľahčuje jeho falšovanie.
Na rozdiel od toho, nami distribuovaný enzým NSK-SD® Nattokináza pochádza výlučne z Japonska a poskytuje zaručenú kvalitu. Okrem toho disponuje jedinečným povolením na uvedenie na trh v rámci EÚ, čo potvrdzuje jeho bezpečnosť a účinnosť.
* Proteázy (alebo peptidázy) sú enzýmy štiepiace bielkoviny (proteíny). Sú nevyhnutné pre fungovanie všetkých živých buniek a nachádzajú sa rovnako v rastlinách aj živočíšnych organizmoch.
* Fibrín je nerozpustná vláknitá bielkovina, ktorá vzniká z fibrinogénu počas zrážania krvi. Vytvára väčšie zhluky, ktoré utesňujú rany, no zohrávajú úlohu aj pri vzniku trombózy a v počiatočných štádiách aterosklerózy.
1. https://journals.lww.com/jaapa/fulltext/2010/12000/the_antiplatelet_effects_of_aspirin__nattokinase.2.aspx
2. http://www.systemicenzymes.com/HollsworthReport.pdf
3. https://www.nature.com/articles/hr2008203
4. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/JF0117199
5. https://www.imrpress.com/journal/RCM/24/8/10.31083/j.rcm2408234/htm
6. https://europepmc.org/article/med/28763875
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231719315721
8. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268949995800050
9. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1910481
10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S109469501300156X
11. https://academic.oup.com/bbb/article/65/3/516/5945442
12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308517300068
13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852408002411
14. https://www.hindawi.com/journals/bri/2022/5863887/
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372539/
16. https://www.healthbenefitstimes.com/natto/
17. https://www.nature.com/articles/srep11601
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.