• Doprava zadarmo nad 40 €

Nattokináza

Nattokináza: Sľubná alternatíva v prípade prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení

Nattokináza: Sľubná alternatíva v prípade prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení

Nattokináza: Sľubná alternatíva v prípade prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení 1024 683 SuperGreens®

Natto sa už dlho používa v ľudovom liečiteľstve na liečbu kardiovaskulárnych ochorení. Nattokináza, ktorá sa z nej extrahuje, disponuje rovnakými prospešnými vlastnosťami.

Natto je vyrobené z fermentovaných sójových bôbov a zaujíma významné miesto medzi superpotravinami. Jeho konzumácia môže súvisieť s rôznymi zdravotnými výhodami, od silnejších kostí až po odolnejší imunitný systém. Ukázalo sa tiež, že enzým nattokináza (NK) je účinný pri znižovaní zápalu a zlepšovaní krvného obehu, ale disponuje celým radom ďalších prospešných vlastností.

 

Ako sa pripravuje natto?

Natto je populárne jedlo v Japonsku, so silnou vôňou pripomínajúcou syr a konzistenciou podobnou lepidlu. Vyrába sa pridaním baktérie Bacillus subtilis natto k vareným sójovým bôbom. Baktérie sa snažia tráviť sójové bôby vylučovaním enzýmu.

Unikátnu príchuť natto zvyčajne prirovnávajú k chuti orechov a podáva sa so sójovou omáčkou, horčicou, pažítkou, alebo inými príchuťami, resp. s varenou ryžou. V západnom svete o natto počulo len málo ľudí, ale tí, ktorí ho aspoň raz ochutnali, ho buď nenávidia, alebo ho milujú.

Natto je bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerálne látky, má vysoký obsah vlákniny a probiotické účinky.

100 gramov natto obsahuje nasledovné:

 

  • Kalórie: 212
  • Tuky: 11 gramm
  • Uhľohydráty: 14 gramm
  • Vlákniny: 5 gramm
  • Bielkoviny: 18 gramm
  • Mangán
  • Železo
  • Meď
  • Vitamíny K1 a K2
  • Horčík
  • Vápnik
  • Vitamín C
  • Draslík
  • Zinok
  • Selén

Zároveň v sebe zahŕňa tiež menšie množstvo vitamínu B6, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej, rovnako aj antioxidanty, ďalej prospešné rastlinné zlúčeniny. Okrem toho má natto probiotické účinky. Ide o prospešné baktérie, ktoré poskytujú širokú škálu výhod pre zdravie. Jednou z takýchto výhod je zvýšenie stráviteľnosti potravín, čo uľahčuje vstrebávanie živín. Podľa interpretácie vedcov probiotiká môžu okrem znižovania príznakov zápalového ochorenia čriev, Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy, tiež zmierňovať tvorbu plynov, zápchu a hnačku, resp. nadúvanie súvisiace s antibiotikami.

Vitamín K2 zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí tým, že aktivuje proteíny zodpovedné za stavbu kostí, ktoré pomáhajú vápniku vniknúť do kostí. Okrem posilnenia kostí pomáha predchádzať ukladaniu vápnika v žilách.

Jediným zdrojom nattokinázy je natto. Extrahovaný enzým sa plní do kapsúl, alebo sa vyrába vo forme tabliet, hoci v Japonsku sa tiež vyskytuje aj v práškovej forme.

 

Aké výhody má užívanie nattokinázy?

Pred rokom 1980 bolo veľmi málo známych informácií o mechanizme, ktorý vďaka konzumácie natto podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému. V roku 1987 Sumi a kolegovia zistili, že natto obsahuje jeden silný, fibrinolytický enzým, nazývaný nattokináza. Odvtedy bolo v Japonsku, v Kórei, v Číne a v Spojených štátoch uskutočnených značné množstvo výskumov a tieto štúdie potvrdili, že enzým je alkalická proteáza zvyškov 275 aminokyselín. V porovnaní s inými enzýmami disponuje najvyššou antikoagulačnou (fibrinolytickou) aktivitou a zvyšuje uvoľňovanie aktivátora tkanivového plazminogénu (t-PA) z buniek, ktorý tiež štiepi fibríny. Aké má teda nattokináza účinky? Nattokináza funguje na podobnom princípe ako enzým serrapeptáza, ktorá štiepi prebytočné, odumreté tkanivo a tkanivovú tekutinu, pozostávajúce z bielkovín. Serrapeptáza je však produkovaná baktériou nazývanou Serratia, ktorá žije v črevnom trakte priadky morušovej a je rozmnožovaná v laboratóriu. Zatiaľ čo tento enzým vegáni nemôžu konzumovať, enzým extrahovaný z natto áno.

 

Zdravotné výhody

V alternatívnej medicíne sa predpokladá, že nattokináza je prospešná pre osoby trpiace kardiovaskulárnymi ochoreniami. Čiastočne tak, že rozkladá krvné zrazeniny, ktoré môžu brániť krvnému obehu. Existuje niekoľko skorých dôkazov na to, že nattokináza môže byť prospešná pre zdravie srdca a žíl. Jedna zo štúdií ukázala, že výživové doplny, ktoré obsahujú nattokinázu, znižujú riziko vzniku krvných zrazenín a môžu pomôcť znížiť arteriálnu oklúziu (upchatie ciev). Podľa niekoľkých iných štúdií môžu znižovať vysoký krvný tlak. Enzým môže byť vhodný na prevenciu, alebo liečbu nasledujúcich stavov:

 

  • Angína
  • Ateroskleróza
  • Hlboká žilová trombóza
  • Hemoroidy
  • Vysoký krvný tlak
  • Infarkt myokardu (srdcový infarkt)
  • Periférne arteriálne ochorenie
  • Kŕčové žily
  • Znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
  • Znižuje viskozitu krvi, upravuje prietok krvi a znižuje krvný tlak.

Podľa štúdie z roku 2015, uverejnenej v Science Reports, jediná 100 miligramová dávka nattokinázy, podaná perorálne, je schopná účinnejšie odbúrať fibrín (bielkovinu podieľajúcu sa na zrážaní krvi).

Pôsobí ako účinné antikoagulačné činidlo (riedi krv) a znižuje koncentráciu bielkovín podieľajúcich sa na zrážaní krvi, známych ako faktor VIII.

Kardiovaskulárne ochorenia a stav mozgu môžu byť úzko spojené. V posledných rokoch sa čoraz častejšie poukazuje na to, že nattokináza môže mať neuroprotektívne vlastnosti, ktoré môžu zastaviť progresiu ochorenia u osôb postihnutých ischemickou mozgovou príhodou.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Stroke, publikovanej rovnako v roku 2015, nattokináza podaná injekčne môže zlepšiť prietok krvi v mozgu po krvácaní do mozgu. Laboratórnym myšiam boli injekčne podané tri dávky nattokinázy pred vyvolanou mozgovou príhodou a vedci zistili, že menšie mozgové cievy zostali neporušené, čo obmedzilo šírenie poškodenia tkanív.

Výsledky ich výskumu ukázali, že nattokináza môže byť vďaka schopnosti odbúravať fibrín, účinná pri zmršťovaní nosových polypov. Vedci tiež zistili, že viskozita nazálneho (nosového) sekrétu a vykašľaného hlienu u pacientov s chronickou rinitídou a astmou bola významne znížená inkubáciou s roztokom nattokinázy.

 

Možné vedľajšie následky

Konzumácia natto je pre väčšinu ľudí bezpečná. Natto však obsahuje vitamín K1, ktorý disponuje krv riediacimi vlastnosťami. Preto by mali pacienti, ktorí už užívajú lieky na riedenie krvi, konzultovať s lekárom ešte pred zaradením natto do stravy. I napriek tomu, že sa nattokináza všeobecne považuje za dobre tolerovanú, môže spôsobovať vedľajšie účinky a interagovať s určitými liekmi. Vzhľadom na to, že nattokináza môže ovplyvniť krvný obeh a účinky niektorých zlúčenín, v niektorých prípadoch je potrebné pri aplikácii postupovať opatrne:

 

  • U pacientov s poruchami krvácania, ako je napríklad hemofília, u ktorých môže nattokináza zhoršiť príznaky.
  • U pacientov užívajúcich lieky na riedenie krvi, vrátane warfarínu, môže nattokináza spôsobiť krvácanie a bezdôvodné modriny.
  • U pacientov s nízkym krvným tlakom (hypertenziou) môže nattokináza spôsobiť bolesti hlavy, závraty a mdloby.
  • U pacientov užívajúcich lieky na zníženie krvného tlaku môže nattokináza zvýšiť účinok lieku.
  • Užívanie enzýmu je potrebné ukončiť najmenej dva týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom, aby sa znížilo riziko nadmerného krvácania.

Vzhľadom na nedostatok výskumov, nie je možné nattokinázu aplikovať u detí a u žien v období gravidity a počas kojenia.

 

Aké množstvo nattokinázy je možne denne užívať?

Neexistujú univerzálne pokyny pre správne použitie nattokinázy. Dávky nanajvýš 3 000 fibrínových jednotiek (FU) sa používali bezpečne až 26 týždňov, hoci väčšina výrobcov už neodporúča 2 000 FU denne. Chýba dostatok klinických skúšok potrebných pre bezpečné a účinné dávkovanie. V niektorých štúdiách bolo podávaných 100 mg nattokinázy, čo zodpovedá 2 000 fibrínovým jednotkám, až trikrát denne. Príjem nattokinázy je možné zabezpečiť aj konzumáciou natto.

Neužívajte príliš veľkú dávku nattokinázy, pokiaľ užívate lieky na vysoký krvný tlak. V prípade jej užívania spolu s liekmi, ktoré môžu spôsobiť aj pomalé zrážanie krvi, môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku modrín a krvácania. Pokiaľ užívate aspirín, kontaktujte svojho lekára. Najlepšie je užiť vegetariánsku kapsulu nattokinázy na lačný žalúdok, približne jednu hodinu pred jedlom.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879341/

https://www.healthline.com/nutrition/natto

https://www.verywellhealth.com/what-is-nattokinase-89831

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/

https://www.nature.com/articles/srep11601

https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/str.46.suppl_1.wp262

https://en.wikipedia.org/wiki/Nattokinase

  • EliXir

    EliXir

  • NSK-SD® Nattokináza 2000 FU

  • -20% superum c

    Superum C