• Doprava zadarmo nad 40 €

Trombóza nohy je krvná zrazenina , ktorá sa tvorí v žile hlboko v tele. Väčšina hlbokých žilových zrazenín sa vyskytuje v dolnej časti nohy alebo stehna.

Trombóza nohy

Trombóza nohy

Trombóza nohy 815 550 SuperGreens®

Trombóza nohy – Hlboká žilová trombóza alebo HŽT je krvná zrazenina , ktorá sa tvorí v žile hlboko v tele. Väčšina hlbokých žilových zrazenín sa vyskytuje v dolnej časti nohy alebo stehna. Ak žila opuchne, stav sa nazýva tromboflebitída. Hlboká žilová trombóza sa môže uvoľniť a spôsobiť vážny problém v pľúcach nazývaný pľúcna embólia .

Dlhé sedenie môže zvýšiť pravdepodobnosť, že dostanete HŽT. Niektoré lieky a poruchy, ktoré zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín, môžu tiež viesť k HŽT. Bežné príznaky sú:

  • Teplo a neha nad žilou
  • Bolesť alebo opuch v postihnutej časti tela
  • Sčervenanie kože

Liečba zahŕňa lieky na zmiernenie bolesti a zápalu, rozbitie zrazenín a zabránenie vzniku nových zrazenín. Pomôcť môže aj udržiavanie postihnutej oblasti zdvihnutej a aplikovanie vlhkého tepla. Ak idete na dlhú cestu autom alebo lietadlom, urobte si prestávku, prejdite sa alebo si natiahnite nohy a pite veľa tekutín.

Trombóza nohy – Čo ju spôsobuje?

Často existuje viacero faktorov, ktoré spôsobujú trombózu nohy. Vaše riziko sa zvyšuje, ak máte niekoľko rizikových faktorov súčasne. Máte vyššie riziko, ak:

  • Majú 60 rokov alebo viac.
  • Sú neaktívni po dlhú dobu, napríklad keď letíte v lietadle, cestujete autom alebo sa zotavujete v posteli po operácii.
  • Máte stav, ktorý spôsobuje zvýšenú zrážanlivosť krvi.
  • Máte zranenie alebo operáciu, ktorá znižuje prietok krvi do časti tela.
  • Majte centrálny venózny katéter.
  • Ste tehotné alebo nedávno porodili.
  • Máte nadváhu alebo obezitu.
  • Máte kŕčové žily alebo vaskulitídu.
  • Mať rakovinu.
  • Sú fajčiari.
  • Užívajte antikoncepčné pilulky alebo užívajte hormonálnu liečbu, a to aj pri postmenopauzálnych príznakoch.

Aké je nebezpečenstvo DVT?

Aj keď samotná nie je život ohrozujúca, krvné zrazeniny majú potenciál uvoľniť sa a cestovať cez váš krvný obeh. Pľúcna embólia (PE) nastane, keď sa putujúce krvné zrazeniny (embólia) uviaznu v krvných cievach vašich pľúc. Keďže to môže byť život ohrozujúci stav, potrebujete rýchlu diagnostiku a liečbu.

Až u polovice tých, ktorí dostanú trombózu v nohách, sa objavia príznaky intermitentnej bolesti nôh a opuchu, ktoré môžu trvať mesiace až roky. Tieto príznaky sa nazývajú posttrombotický syndróm a môžu sa vyskytnúť v dôsledku poškodenia chlopní a vnútornej výstelky vašich žíl, čo vedie k „hromadeniu“ krvi viac, ako by malo. To zvyšuje tlak vo vašich žilách a spôsobuje bolesť a opuch.

Trombóza nohy –Pokyny pre liečbu

HŽT vám môže spočiatku sťažiť prechod z dôvodu bolesti nôh a opuchu. Ale budete sa môcť pomaly vrátiť k svojim bežným aktivitám. Ak máte pocit, že sú vaše nohy opuchnuté alebo ťažké, ľahnite si do postele s pätami podoprenými asi 5 až 6 palcov. To pomáha zlepšiť krvný obeh a znižuje opuch.

Navyše:

  • Ak dlho sedíte, precvičte si lýtkové svaly.
  • Postavte sa a prejdite sa na niekoľko minút každú hodinu počas bdelosti a najmä počas dlhého letu alebo výletu.
  • Noste kompresné pančuchy po kolená. Tieto minimalizujú bolesť a opuch nôh aspoň o 50 %, ak ich nosíte denne.
  • Vyhnite sa činnostiam, ktoré môžu spôsobiť vážne zranenie.
  • Zostaňte hydratovaní za každých okolností a najmä počas cestovania.

Aké liečby sú dostupné pre ľudí s hlbokou žilovou trombózou?

Niektorí ľudia s HŽT môžu potrebovať liečbu v nemocnici. Iní môžu mať ambulantnú liečbu.

Liečba zahŕňa lieky nazývané antikoagulanciá (riedidlá krvi), kompresné pančuchy a zdvíhanie postihnutých nôh v rôznych časoch počas dňa. V menšom počte prípadov, keď je trombóza nohy rozsiahla, môže byť potrebná invazívna liečba (katétrové postupy).

Hlavnými cieľmi liečby sú:

  • Zabráňte tomu, aby sa zrazenina zväčšila a nezasiahla iné žily.
  • Zabráňte odtrhnutiu zrazeniny v žile a jej presunu do pľúc.
  • Znížte riziko ďalšej krvnej zrazeniny.
  • Zabráňte dlhodobým komplikáciám z krvnej zrazeniny (ako je chronická venózna nedostatočnosť).

Domáce lieky na hlbokú žilovú trombózu a domáca liečba

Zázvor

Okrem toho, že zázvor je výborným liečivým korením, hrá dôležitú úlohu pri liečbe hlbokej žilovej trombózy . Je to účinný liek na rozklad fibrínov , ktoré spôsobujú HŽT a ďalej pomáha pri hladkom pohybe krvi. Podľa odborníka na výživu pite zázvorový čaj aspoň dva až trikrát denne. Môže pomôcť zabrániť vysokému cholesterolu, ktorý spôsobuje hromadenie plaku, čo ďalej brzdí krvný obeh.)

Potraviny bohaté na vitamín E

Potraviny bohaté na vitamín E, ako sú vlašské orechy, špenát, slnečnicové semienka, olivový olej, paprika a kivi, pomáhajú hladko prúdiť krv. Je známe, že vitamín K zahusťuje krv a podporuje tvorbu zrazenín; preto vitamín E pôsobí ako antikoagulant pre žily. Zahrňte do svojho jedálnička viac zelenej listovej zeleniny, špenátu, horčice, rýb, pečene, vajec a obilnín.

Kajenské korenie
 
Kajenské korenie je známe ako prírodné riedidlo krvi, ktoré pomáha pri liečbe HŽT . Zlúčenina kapsaicín prítomná v kajenskom jedle podporuje hladký krvný obeh a pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín. Okrem toho pomáha normalizovať krvný tlak a znižuje hladinu cholesterolu, ktorý môže byť príčinou krvných zrazenín. Uistite sa, že nejedzte kajenské korenie bez konzultácie s lekárom.

Strúčiky cesnaku

Cesnak je známa zložka, ktorá podporuje krvný obeh a pomáha vám zbaviť sa všetkých účinkov HŽT. Podľa odborníka na výživu môže jeden strúčik denne skutočne pomôcť znížiť príznaky HŽT. Je známe, že je antitrombotický, čo pomáha pri prevencii krvných zrazenín u pacientov s rizikom vzniku krvných zrazenín. Jesť surový cesnak ako prvú vec ráno je vraj pre mnohých ľudí celkom účinné.

Škorica

Škorica má prírodný antikoagulant nazývaný kumarín, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a tiež pôsobí ako riedidlo krvi, ktoré podporuje krvný obeh a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Vlastnosti škorice na riedenie krvi môžu pomôcť pacientom s hlbokou žilovou trombózou zvládnuť zrážanie krvi tým, že pôsobí ako činidlo proti zrážaniu krvi. Pitie škoricovej vody je podľa rôznych odborníkov na zdravie celkovo veľmi prospešné . Nepovažujte to za jediné opatrenie na alternatívne liečenie pri zrážaní krvi.

Zatiaľ čo všetky prírodné lieky a liečby  sú účinné, nemali by ste sa na ne úplne spoliehať. Pred prechodom na prírodné prostriedky sa poraďte s lekárom. Nevyhnutné je aj pravidelné cvičenie, aspoň 15-30 minút, aby sa zabezpečil pravidelný pohyb tela a dobrý krvný obeh.

Enzýmy

Enzýmy sú látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo všetkých živých organizmoch. Spúšťajú alebo urýchľujú tisíce chemických reakcií v tele. Napríklad dýchanie, trávenie, imunitné funkcie, metabolizmus a rast. Pracujú na úrovni buniek, tkanív a orgánov. Serrapeptáza, Serrazimes  a nattokináza sú silné enzýmy, ktoré sa používajú ako systémové enzýmové doplnky. Výskum ukazuje, že serrapeptáza má významné protizápalové, proteolytické (rozpúšťanie bielkovín) a fibrinolytické (rozpúšťanie fibrínu) vlastnosti. Redukuje tkanivo jazvy, zlepšuje hojenie tkaniva a podporuje zdravý dýchací systém. Nattokináza má silnú protizápalovú aktivitu a aktivitu odbúravajúcu fibrín. Zabraňuje a rozpúšťa krvné zrazeniny, podporuje zdravý krvný obeh a podporuje normálny krvný tlak. Pomáha tiež udržiavať zdravé hladiny C-reaktívneho proteínu (CRP). CRP je marker zápalu a vážny rizikový faktor pre srdcové choroby.

Diéta

1. Napite sa, aby krv prúdila hladko

Dehydratácia môže spôsobiť, že vaše srdce bude tvrdšie pracovať na pumpovaní krvi cez krvné cievy do svalov, podľa American Heart Association . Aby ženy zostali dobre hydratované, mali by denne skonzumovať v priemere 2-3l vody zo všetkých nápojov a potravín a muži v priemere 3l, podľa smerníc Národnej akadémie vied, inžinierstva a medicíny .

Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či ste na správnej ceste, je skontrolovať moč. Ak je svetložltej farby alebo je číry, pravdepodobne pijete dosť, podľa Cleveland Clinic . Ak má jantárovú farbu alebo je tmavšia, pravdepodobne nie ste a mali by ste zvýšiť svoj denný príjem vody.

2. Popíjajte hroznovú šťavu alebo červené víno, aby boli doštičky menej lepkavé

Mierne množstvo červeného vína alebo šťavy z fialového hrozna denne pomáha zabrániť tomu, aby sa krvné doštičky zlepovali a tvorili zrazeniny, a to vďaka silným antioxidantom nazývaným polyfenoly vo fialovom hrozne , podľa prehľadu predchádzajúcich štúdií publikovaných v Journal of Nutrition .

Každý doktor však zdôrazňuje, že víno by sa malo konzumovať s mierou. Jeden pohár vína denne neuškodí, ale okrem toho ovplyvňuje pečeň, ktorá je továrňou na všetku antikoaguláciu a riedenie krvi v tele.”

3. Použite panenský olivový olej

Konzumácia olivového oleja aspoň raz týždenne znížila aktivitu krvných doštičiek u nefajčiarskych obéznych dospelých (tých s indexom telesnej hmotnosti alebo BMI nad 30), čo je znak toho, že tento olej môže znížiť riziko vzniku krvnej zrazeniny, podľa National Institutes of Health. – financovaná štúdia prezentovaná 7. marca 2019 na vedeckých stretnutiach Americkej asociácie srdca o epidemiológii a prevencii životného štýlu a kardiometabolického zdravia.

Podobne skoršia štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition zistila, že antioxidanty nazývané fenoly v panenskom olivovom oleji pomáhajú predchádzať krvným zrazeninám – trombóza nohy. V štúdii ľudia, ktorí konzumovali panenský olivový olej s vysokým obsahom fenolu, mali nižšie hladiny látky, ktorá podporuje tvorbu krvných zrazenín. Takže dobrou voľbou jedla HŽT  by bolo vzdať sa masla a namiesto toho si namočiť chlieb do olivového oleja – panenského druhu.

4. Urobte z listovej zeleniny rutinu

Ak užívate warfarín , antikoagulant, potom potraviny s vysokým obsahom vitamínu K, ktorý hrá úlohu pri tvorbe krvných zrazenín, môžu interferovať s vašimi liekmi. Príliš často lekári hovoria pacientom, aby sa vyhýbali všetkej zelenej listovej zelenine. Namiesto toho jedzte dôsledne každý deň listovú zeleninu. Dôležité je, aby ste každý deň jedli rovnaké množstvo potravín bohatých na vitamín K, aby ste si udržali konzistentnú hladinu minerálov v tele.

https://newsroom.heart.org/news/eating-olive-oil-once-a-week-may-be-associated-with-making-blood-less-likely-to-clot-in-obese-people

https://academic.oup.com/ajcn/article/86/2/341/4633014?sid=feb789d0-73b7-4d42-acd8-b372bc87ac95

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728695/pdf/nut1391788S.pdf