• Doprava zadarmo nad 40 €

studené nohy

Studené nohy: je dôvod na obavy?

Studené nohy: je dôvod na obavy?

Studené nohy: je dôvod na obavy? 1024 683 SuperGreens®

Existuje veľa príčin, ktorých následkom sú studené nohy, od najbanálnejších po poruchy obehového a nervového systému. Pokiaľ je nám niekedy zima na nohy, je to úplne normálny stav. V prípade pretrvávajúcich príznakov sa však poraďte so svojím lekárom. Liečba základnej príčiny by  mala odstrániť problém.

Náš organizmus disponuje úžasne sofistikovaným mechanizmom, vďaka ktorým udržiava optimálnu teplotu našich životne dôležitých vnútorných orgánov. V prípade studeného pocitu ide hlavne o zníženie obehu končatín – rúk a nôh – a nasmerovanie všetkej teplej krvi do našich vnútorných orgánov. Okrem iného je to aj dôvod, prečo pociťujeme studené nohy.

Príčin môže byť mnoho

Nepríjemné studené nohy sú jednou z normálnych reakcií organizmu na nižšiu teplotu. Vtedy sa žili v našich končatinách stiahnu, čo znižuje prietok krvi v týchto oblastiach, takže nastáva nižšia strata teploty. Zníženie prekrvenia nôh pomáha udržať optimálnu teplotu a prekrvenie v dôležitejších častiach tela. Vplyvom veľkého stresu a úzkosti môžu byť naše nohy studené. Jednou z prirodzených reakcií organizmu na stres a nervozitu je pumpovanie hormónu adrenalín do krvného obehu, čo sťahuje periférne žily. Modrený svet je preplnený stresovými faktormi, zníženie stresu a napätia môže zmierniť príznaky.

Poruchy krvného obehu sú častou vyvolávajúcou príčinou.U osôb s poruchami krvného obehu sa nedostáva dostatočného tepla do končatín. Na pozadí môže byť zúženie ciev, kŕčové žily, resp. nízky krvný tlak

Sedavý spôsob života a málo pohybu môže obmedziť cirkuláciu v nohách, zatiaľ čo fajčenie môže sťažiť prietok krvi do ostatných častí tela. Fajčiari sa s väčšou pravdepodobnosťou sťažujú na studené nohy a cigarety môžu navyše spôsobiť vyššie uvedené zúženie ciev a periférne vaskulárne ochorenia. Zvýšená hladina cholesterolu v žilách môže viesť k tvorbe plakov, ktoré tiež zhoršujú cirkuláciu krvi v nohách. Tento pocit môže byť tiež spôsobený niektorými kardiovaskulárnymi ochoreniami a nádorovými ochoreniami. V prípade miernej až ťažkej anémie je situácia rovnaká.

Anémia veľmi dobre reaguje na zmenu stravovania, alebo na užívanie tabliet železa.

Cukrova – diabetes

U ľudí trpiacich cukrovkou môžu časté vysoké hladiny cukru v krv viesť k zúženiu tepien a zníženiu prísunu krvi do tkanív, čo spôsobuje spomínaný pocit studených nôh. U niektorých ľudí cukrovka – diabetes spôsobuje periférnu neuropatiu, ktorá je jednou z foriem poškodenia nervov. Toto sa často vyskytuje u tých osôb, ktoré majú dlhodobo a  nekontrolovanú zvýšenú hladinu cukru v krvi. Medzi ďalšie príznaky nervového poškodenia pri cukrovke patrí brnenie, brnenie, tŕpnutie a pálivý pocit v nohách. Diabetická periférna neuropatia je jednou z najbežnejších príčin studených nôh. V prípade približne šesťdesiatich až sedemdesiatich percent ľudí trpiacich cukrovkou sa postupom času vyvinie nejaká forma neuropatie. Periférne arteriálne ochorenie spôsobené zúženými žilami v nohách môže znížiť krvný obeh, čo môže tiež viesť k studeným nohám.

Ďalšie príčiny

Metabolizmus tela má vplyv na krvný obeh, srdcový rytmus a telesnú teplotu, takže čokoľvek, čo ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy a vznik zníženej činnosti štítnej žľazy, môže viesť k pocitu studených nôh. Ľudia so zníženou funkciou štítnej žľazy sú citlivejší na chlad a ochorenie môže byť sprevádzané ďalšími príznakmi, ako sú napríklad únava, prírastok na hmotnosti a problémy s pamäťou.

Nie je nezvyčajnosťou vznik tohto stavu v období gravidity. Zmeny hladín hormónov počas tehotenstva môžu ovplyvniť autonómny nervový systém, čo ovplyvňuje krvný obeh dolných končatín. Okrem toho sa zvyšuje metabolizmus. V dôsledku mierne zvýšenej teploty v okolí môžeme pociťovať okolitý vzduch, ako chladný, najmä v prípade dolných končatín. V období gravidity sa môže vyvinúť aj anémia.

Raynaudov syndróm je stav, pri ktorom sa zužujú žily v rukách a v nohách, čo bráni normálnemu krvnému obehu. Môže to spôsobiť studená teplota, alebo stres, ale presná príčina nie je úplne objasnená.

Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť neurologické príznaky, vrátane studených rúk a nôh, tŕpnutia, alebo brnenia. Prirodzene ho možno nájsť v mäse a v mliečnych výrobkoch, a je dôležitý pre udržanie zdravých červených krviniek.

Jedna štúdia z roku 2016 poukazuje na úzku spojitosť medzi chronickými tráviacimi poruchami a studenými končatinami.

Osoby v pokročilom veku postupom času strácajú schopnosť správnej regulácie telesnej teploty. Metabolizmus sa vekom spomaľuje a to tiež prispieva k vzniku studených nôh. Z dôvodu chronických stavov a užívania liekov je riziko vzniku studených končatín vyššie.

Kedy sa obrátiť na lekára?

Aj keď sú niekedy studené nohy normálne, sú prípady, kedy je potrebné poradiť sa s odborníkom. Ľudia s nedostatočnou činnosťou srdca si často všimnú, že ich paže, ruky a nohy sú chladné. V dôsledku ochorení srdca sa do končatín dostane menej krvi a bez prísunu teplej krvi sa telo môže v týchto častiach ochladiť. Tieto príznaky sa zvyčajne vyskytujú iba u ľudí so závažným chronickým ochorením srdca.

Lekára je potrebné vyhľadať v prípade, pokiaľ sú studené nohy sprevádzané inými príznakmi, vrátane:

  • únava
  • chudnutie – úbytok hmotnosti 
  • horúčka
  • silné bolesti kĺbov
  • rany na prstoch nôh a rúk, ktoré sa dlho liečia
  • zmeny na pokožke, napríklad vyrážky, zhrubnutá pokožka

Pokiaľ pociťujeme chlad nôh zvnútra, môže to poukazovať na nervové poškodenie, alebo iné nervové stavy.

Ako určiť príčinu?

Váš lekár vykoná fyzické vyšetrenie a vyhľadá príznaky traumy, alebo poškodenia nervov. Pravdepodobne si objedná laboratórne vyšetrenia, ktoré dokážu skontrolovať také stavy, ako sú napríklad anémia, cukrovka, znížená funkcia štítnej žľazy. Môže vykonať aj elektrokardiogram, pokiaľ má podozrenie, že tento stav je spôsobený ochorením srdca, alebo zlým krvným obehom. Môže tiež zmerať krvný tlak v rôznych končatinách.

Pokiaľ nadobudne dojem, že tento stav je spôsobený periférnym arteriálnym ochorením, nariadi ultrazvukové vyšetrenie, aby vyšetril arteriálny prietoku krvi.

Spôsoby liečby

Liečba vo veľkej miere závisí od základného problému. Vo väčšine prípadov lekár odporučí v prvom rade pravidelný pohyb v záujme zlepšenia krvného obehu, aj cviky na studené nohy. Pohyb a cvičenie môžu pomôcť v liečbe a pri predchádzaní iných ochorení, vrátane srdcových ochorení. Pokiaľ sú studené nohy spôsobené zníženou funkciou štítnej žľazy a anémiou, v tom prípade môže pomôcť medikamentózna liečba. Odborný lekár môže predpísať blokátory vápnika, ktoré rozširujú krvné cievy v prípade takých stavov, ako je Raynaudov syndróm a určité ochorenia srdca. Krém na studené nohy poskytuje riešenie iba dočasne.

Ponožky a kúpeľ nôh

Ako zohriať nohy? Teplé ponožky na studené nohy sú tiež dôležité aj pre osoby trpiace týmto syndrómom. V interiéroch môžu pomáhať dobre izolované papuče, najmä ak v priestoroch obydlia nie sú umiestnené koberce a podlahové kúrenie. Jedným z najrýchlejších spôsobov, ako uľaviť studeným nohám, je teplý kúpeľ nôh, ktorý by mal trvať nanajvýš 10-15 minút. Tento spôsob je obzvlášť užitočný pred spaním, pretože zmierňuje napätie a uvoľňuje svaly. Osoby trpiace poškodením nervov následkom cukrovky – diabetes, by sa mali vyhýbať používaniu horúcej vody na zohrievanie nôh, pretože sa v dôsledku svojho ochorenia nepociťujú, keď je voda príliš horúca. Pre tých, ktorí majú problémy so spánkom z dôvodu studených nôh, je vhodné umiestniť fľašu s horúcou vodou do postele. Ohrievajúce vankúše môžu tiež pomôcť pri upokojení boľavých svalov po dlhom a náročnom dni.

Venoflavin tiež prispieva k zdraviu krvných ciev a k odstráneniu nepríjemného pocitu chladných nôh, pokiaľ je ich pôvodom – príčinou nedostatočný obeh v žilách. Jeho užívanie sa oplatí prehodnotiť aj v tom prípade, pokiaľ spozorujeme na nohách žilky – metličky, alebo bojujeme s opuchom nôh a niekedy sa cítime vyslovene ťažké nohy. V mnohých prípadoch môžu pomôcť prírodné liečebné metódy, ohľadom ktorých sa v danom prípade obráťme na ošetrujúceho lekára.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4812350/ 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320327

https://www.healthline.com/health/cold-feet

https://www.healthline.com/health/cold-feet-and-hands

  • -20% lymph aktív 2.0

    Lymph Aktív 2.0

  • Venoflavin